Follow us

Sangria σημαίνει πάθος για καλοκαίρι

Αρωματικό κρασί, φρέσκοι χυμοί φρούτων και δροσερές φυσαλίδες, το διάσημο cocktail έχει πλούσια ιστορία, μυστικά για απολαυστικές συνταγές και υπέροχες μίξεις για να ανεβάσουμε την summer διάθεση.

Sangria σημαίνει πάθος για καλοκαίρι

To αίμα της Ισπανίας κατακτάει την Ευρώπη

Η Sangria φέρει την γνήσια υπογραφή του Ισπανικού ταπεραμέντου, ωστόσο το πάντρεμα του κρασιού με άλλα συστατικά έχει την ρίζα ακόμη πιο βαθιά. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προσθέτουν στον οίνο ζάχαρη και διάφορα μπαχαρικά. Αυτή η πρώτη σύνθεση ονομαζόταν Hippocras και αντικαθιστούσε το νερό, που εκείνη την εποχή είχε διάφορα βακτήρια και δεν ήταν ιδιαίτερα ασφαλές. Επίσημα, η εμφάνιση της sangria στην Ισπανία υπολογίζεται στο 200 πΧ, με την καλλιέργεια των σταφυλιών. Στις πρώτες συνταγές πρωταγωνιστούσε η ερυθρή ντόπια ποικιλία tempranillo και σ’ αυτήν μάλλον οφείλεται το όνομα sangria: από το ισπανικό sangre, που σημαίνει αίμα. Αργότερα, ήρθαν οι λευκές και αφρώδη σαγκρίες και η συνταγή ξεπέρασε τα Ισπανικά σύνορα. Το 1700 με 1800 στην Γαλλία και στην Αγγλία κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες Claret, με βάση τις ποικιλίες του Μπορντώ, το Cabernet και το Merlot και το 1964 το ελαφρύ και ευχάριστο cocktail κατέκτησε την Νέα Υόρκη. Σήμερα, σε όλα τα μπαρ και εστιατόρια της Ισπανίας σερβίρουν την δική τους εκδοχή και η Ευρώπη ακολουθεί με τους bartenders να εμπλουτίζουν τις καλοκαιρινές τους λίστες με εμβόλιμες δημιουργικές συνταγές, εμπνευσμένες από την παραδοσιακή sangria.

Συμβουλές για μια εξαιρετική sangria

Όπως είπαμε, η κλασική συνταγή περιέχει λίγα και εύκολα υλικά: κρασί, φρούτα, μπαχαρικά και αν το επιθυμείτε, σόδα και κάποιο brandy. H άμεση προσβασιμότητα στα συστατικά είναι ένα από τα ατού για τους οικιακούς bartenders, που μπορούν να φτιάξουν γρήγορα ένα άκρως καλοκαιρινό ποτό, με κύματα δροσιάς για τον ουρανίσκο. Ωστόσο, δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αφού η μείξει δεν είναι καθόλου απλοϊκή, ενώ με τα κατάλληλα υλικά και τις σωστές δοσολογίες, μπορεί να δώσει ευρηματικά, πολύπλοκα και πρωτότυπα cocktails, που καλύπτουν όλες τις γευστικές απαιτήσεις.

Για να περάσετε το πρώτο στάδιο με επιτυχία και να σερβίρετε επιτυχημένες και ευχάριστες home made σαγκρίες, αρκεί να δώσετε σημασία σε μερικά εύκολα tips.

- Διαλέξτε ένα κρασί (λευκό, ροζέ, κόκκινο, ή αφρώδες) φρέσκο και ελαφρύ που δεν έχει περάσει μήνες σε δρύινα βαρέλια, δεν είναι πολύ σύνθετο, δεν έχει πολλές τανίνες και πολλά υπολειμματικά σάκχαρα. Χρησιμοποιείστε το δροσερό.
- Φροντίστε τα φρούτα σας να είναι φρέσκα. Φτιάξτε τους χυμούς τελευταία στιγμή και προσθέστε τα κομμάτια από τα φρούτα. Ενδιαφέρον έχει να συνδυάζετε φρούτα που υπάρχουν στα αρωματικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
- Αν το κρασί είναι πολύ γλυκό, τότε βάλτε όξινα φρούτα για να υπάρχει ισορροπία.
- Σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε σόδα, ή κάποιο άλλο συστατικό με φυσαλίδες, καλύτερα να το κάνετε στο τέλος, για να μείνουν ζωηρές στο σερβίρισμα.
- Βάλτε πρώτα τον πάγο και μετά προσθέστε τα υλικά και ανακατέψτε.
- Αν είστε με παρέα, δώστε ένα παραπάνω flair σερβίροντας σε ωραίες κανάτες και μπολ.

Η συνταγή της απόλαυσης

Sangria σημαίνει πάθος για καλοκαίρι

Μερικές εύκολες συνταγές για να ξεκινήσετε τα πειράματα και τις προσκλήσεις σε φίλους. Το ωραίο με την sangria είναι ότι μπορείς να την απολαύσεις όλες τις ώρες της ημέρας και να τη βρεις ακόμα και ως mocktail.

Samos Sangria
…για δροσερή ισορροπία γλυκού και ξινού

Υλικά
80ml Samos vin doux
40ml χυμός ανανά
10ml χυμός λεμονιού
20ml Cointreau

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στo shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο και ρόγες σταφυλιού. Η συνταγή είναι για ένα άτομο - αν είστε παρέα πολλαπλασιάστε τις ποσότητες με τον αριθμό των ατόμων και σερβίρετε σε μια κανάτα με κομμάτια ανανά και σταφύλι.

Summer sangria
…για κάτι all time classic

Υλικά
(για 8 άτομα)
750ml κόκκινο φρέσκο κρασί
50ml brandy
10gr ζάχαρη
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
2 κουτάκια soda
Κεράσια και πορτοκάλια

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την σόδα μέσα σε μια κανάτα με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε την σόδα και κομμάτια από τα πορτοκάλια μαζί με τις φλούδες και τα κεράσια.

Rose sangria
…για αυτούς που αγαπάνε τα ροζέ κρασιά

Υλικά
(για 8 άτομα)
750ml φρέσκο ροζέ κρασί
20ml λικέρ φράουλα
10ml λικέρ κεράσι
20ml φυσικό χυμό ροδάκινο
2 κουτάκια σόδα

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την σόδα σε μια κανάτα με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την σόδα και κομμένες φράουλες, κεράσια και πέντε φύλλα μέντας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.