banner
banner
banner

Ο άνθρωπος που φτιάχνει το θρυλικό Jack Daniels

Συνάντηση με τον Chris Fletcher, master distiller του αγαπημένου brand

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017

Με αφορμή το Athens Bar Show, o Crhis Fletcher, master distiller σε ένα από τα πιο δυνατά brand ουίσκι, βρέθηκε στην Αθήνα και εμείς θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά του...

Ο άνθρωπος που φτιάχνει το θρυλικό Jack Daniels

Στο φετινό Athens Bar show έκαναν παρέλαση μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας των spirits. Μια ακόμη απόδειξη της δυναμικής του. Ανάμεσά τους, για πρώτη φορά ο Chris Fletcher, assistant master distiller  του διάσημου ουίσκι, από το Tenessee. O Chris, σε μια ειδική βραδιά, στο Hub Athens, μας μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις του για το πολύτιμο spirit και μας ταξίδεψε στον Lynchburg, εκεί που παράγεται, μέσα από μια συναρπαστική τυφλή δοκιμή. Στο φινάλε, ο εξειδικευμένος Γιάννης Πέτρος Πετρής μας σέρβιρε εξαιρετικά cocktails.
Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, μας γοήτευσε με την απλότητα, την ευγένεια και το πάθος του για το ουΐσκι Jack Daniels. 


- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη βιομηχανία του ουίσκι;
- Είμαι από μια μικρή πόλη του Tenessee, που έχει παράδοση στην παραγωγή ουίσκι -ο παππούς μου επίσης ασχολιόταν με αυτό. Μεγάλωσα, λοιπόν, με τις μυρωδιές αυτού του ποτού, ωστόσο δεν είχα σκεφτεί ότι θα ήθελα να ασχοληθώ . Πήγα στο πανεπιστήμιο και σπούδασα χημεία και το καλοκαίρι που γύρναγα στο σπίτι μου  χρειαζόμουν δουλειά. Τότε, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να συνδυάσω τη χημεία με το ουίσκι και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

banner
Ο άνθρωπος που φτιάχνει το θρυλικό Jack Daniels

- Τι είναι αυτό που κάνει το Jack Daniels ιδιαίτερο, σε σχέση με άλλα ουίσκι;
- Πρώτα η γεύση. Είναι μια πραγματικά μοναδική γεύση. Το Jack Daniels είναι ισορροπημένο, με μεγάλη παλέτα αρωμάτων και πολύπλοκο στόμα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πάρα πολλά cocktails ή να το απολαύσεις σκέτο. Οι άνθρωποι το διαλέγουν, γιατί ξέρουν ότι είναι ένα αληθινό προϊόν, από ένα αληθινό μέρος. Φτιάχνεται από τους ίδιους ανθρώπους, με τον ίδιο τρόπο. Στον κόσμο αρέσουν αυτές οι πραγματικές ιστορίες και είμαστε τυχεροί που αγαπάνε το ουίσκι μας.


- Ποια ήταν η πορεία σας μέχρι να γίνετε Master Distiller;
- Ξεκίνησα σαν χημικός στην έρευνα ανάπτυξης και έκανα πολλές αναλύσεις στη σύσταση του ουίσκι, δούλεψα στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Έκανα αρκετά και διαφορετικά πράγματα, έγινα και υπεύθυνος στους ποιοτικούς ελέγχους. Πέρασα από διάφορους ρόλους. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχω τον ρόλο του master distiller. Στη βιομηχανία του ουίσκι δουλεύω συνολικά περίπου 15 χρόνια.


- Πώς είναι μια τυπική μέρα στη δουλειά;
- Θα έλεγα... φυσιολογική! Ξεκινάει όπως σε όλους. Έχω πάρα πολλά e-mail που πρέπει να κοιτάξω, πάω στους ποιοτικούς ελέγχους, πάω στους αποστακτήριο να δω πως προχωράει η διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν στο Jack Daniels σε όλα αυτά τα στάδια και συνεργάζομαι μαζί τους, δεν αρκεί η δουλειά του master distiller, όλοι είναι σημαντικοί για να βγει ένα καλό spirit.

Ο άνθρωπος που φτιάχνει το θρυλικό Jack Daniels

- Τι σας αρέσει περισσότερο σ’ αυτή τη δουλειά;
- Ταξιδεύω πάρα πολύ, όπως τώρα που είμαι εδώ στην Ελλάδα. Τα ταξίδια είναι ένα μέρος της δουλειάς, που μου αρέσει πολύ. Αυτό όμως που με γοητεύει είναι ότι είμαι μέρος ενός ουίσκι που παράγεται πάνω από εκατό χρόνια και γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως το έκανε ο παππούς μου και τώρα εγώ. Όσοι δουλεύουμε, είμαστε σαν οικογένεια και νιώθουμε περήφανοι που φτιάχνουμε το Jack Daniels.


- Ποιες είναι οι διαφορετικές κατηγορίες του Jack Daniels;
- Το single barrel, ένα από τα αγαπημένα μου, πολύ πλούσιο ουίσκι. Πρόκειται για ένα βαρέλι κάθε φορά. Όλοι ξέρουν το αυθεντικό και κλασικό νούμερο 7, είναι αυτό που μας έκανε διάσημους. Επίσης, κάνουμε το Gentleman’s Jack, ένα μαλακό, βελούδινο ουίσκι. Προσπαθούμε να έχουμε διαφορετικά ουίσκι, για διαφορετικές καταστάσεις. Στους ανθρώπους αρέσουν τα διαφορετικά στιλ ουίσκι και θέλουμε να τους δώσουμε μια ποικιλία, ώστε έτσι όλοι να μπορούν να βρουν ένα προϊόν από την οικογένεια Jack Daniels που τους προκαλεί ευχαρίστηση.


- Χρησιμοποιείτε διαφορετικές διαδικασίες για την παραγωγή του Jack Daniels;
- Φυσικά. Όλα είναι διαφορετικά. Όλα είναι υψηλής ποιότητας. Όλο το νερό που χρησιμοποιούμε έρχεται από μια υπόγεια σπηλιά, spring water εξαιρετικό.  Τα σιτηρά, το καλαμπόκι που χρησιμοποιόυμε, είναι πρώτης ποιότητας, της υψηλότερης που μπορείς να βρεις, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε δεύτερης ποιότητας. Οι άμβυκές μας είναι χάλκινοι . Έχουμε διπλούς αποστακτήρες, και pot stils. Φτιάχνουμε τα δικά μας βαρέλια. ΤΟ κάνουμε μόνοι μας. Τα βαρέλια είναι καινούργια δεν χρησιμοποιούμε χρησιμοποιημένα βαρέλια. Φτιάχνουμε τα δικά μας βαρέλια. Ελέγχουμε τα βαρέλια που θέλουμε και το χρώμα που προκύπτει είναι από αυτά. Το ουίσκι μένει 4 με 7 χρόνια στα βαρέλια, ανάλογα με τις συνθήκες και την κατηγορία.

banner
Ο άνθρωπος που φτιάχνει το θρυλικό Jack Daniels

- Έχετε νέα πλάνα στο Jack Daniels;
- Ναι, βέβαια έχουμε. Ετοιμάζουμε μια καινούργια ετικέτα, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Αφορά ένα Rye ουίσκι. Θα είναι πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό, με spicy χαρακτήρα. Θα φτιάχνεται με ρύζι θα έχει ωραίες νότες πιπεριού.  Με μεγάλο spicy τελείωμα στο πίσω μέρος του ουρανίσκου. Είναι μοναδικό, το δουλεύουμε πάρα πολλά χρόνια. Τώρα θα βγεί στις ΗΠΑ και μετά παντού. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι.


- Το ουίσκι ανεβαίνει στην παγκόσμια αγορά;
- Το αμερικάνικο ουίσκι είναι πάρα πολύ δημοφιλές. Και τα cocktails με τα αμερικάνικα ουίσκι είναι τάση. Το Jack Daniels είναι εξαιρετικό σε κλασικά cocktails, old fashioned, manhattans, Juleps, whisky sours. Μπορείς να βγάλεις φοβερά αρώματα με το Jack Daniels σε κάποια cocktails. Oi bartenders δουλεύουν πολύ μαζί του. Αλλά και σκέτο, με δυο πάγους.


- Θα μας δώσετε μερικές συμβουλές πώς να καταναλώνουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ουίσκι;
- Καταρχήν, θα πρέπει να καταναλώνουμε υπεύθυνα. Πάντα δίνουμε αυτό το μήνυμα σε όλους τους φίλους μας. Είναι σημαντικό για εμάς. Το δεύτερο είναι ότι το spirit μας είναι τόσο πολύπλευρο αρωματικά και γευστικά, που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις, είτε σε cocktails, είτε σκέτο. Μπορείς ακόμα και να το συνδυάσεις με φαγητό. Δεν είναι σωστό για κάποιο αποστακτήριο να πει στον άλλον πως θα το απολαύσει. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι.Ποτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος