Follow us

Μυρσίνη Σπανέλη, η Liquid Μama του ελληνικού bartending

Πληθωρική, χαμογελαστή και φιλόξενη, η Μυρσίνη Σπανέλη σου δίνει την αίσθηση ότι η μπάρα της ανήκει, ενώ έχοντας καταφέρει να αλλάξει το DNA των κλασικών cocktails με τρόπο εντυπωσιακό, έχει κερδίσει τον τίτλο της…Liquid Mama!

Μυρσίνη Σπανέλη, η Liquid Μama του ελληνικού bartending

Δεν γίνεται να μην την προσέξεις: πληθωρική, χαμογελαστή και φιλόξενη, σου δίνει την αίσθηση ότι η μπάρα της ανήκει. Η Μυρσίνη Σπανέλη βρίσκεται στο χώρο από τα 18 της χρόνια και μέσα στην έκρηξη του Ελληνικού bartending ήταν από τις παρουσίες που ξεχώρισε. Δουλεύει πάρα πολύ και φαίνεται ότι κινητήριος δύναμη για όλα είναι η αγάπη της για τα spirits και την δημιουργία νέων συνταγών από το μηδέν. Οι προτάσεις της είναι αστείρευτες, με ένα και μοναδικό κοινό: την πρωτοτυπία.

Σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα με πρώτο στόχο να ασχοληθεί με την μαγειρική. Όταν διαπίστωσε, όμως, ότι η ζωή του μάγειρα είναι μοναχική και περιορισμένη μέσα στην κουζίνα, άλλαξε αμέσως ρότα και βρήκε το κατάλληλο χώρο για να εκφράσει την κοινωνικότητα της: το bar. Η σχέση ήταν καρμική. Οι άνθρωποι που την έχουν δει εν ώρα… shaker, επιστρέφουν για να την ξαναδούν και να ξαναπιούν τα ποτά της. Δεν είναι τυχαίο ότι στον κόσμο του bartending την φωνάζουν Liquid Mama, αφού καταφέρνει να αλλάξει το DNA των κλασικών cocktail με τρόπο εντυπωσιακό, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές ανθράκωσης, αποχρωματισμού, ζύμωσης και μαγειρέματος. Το 2017 κατέκτησε την τέταρτη θέση στον ελληνικό τελικό του καλύτερου World Class Bartender of the Year, έκτοτε όμως δεν έχουμε σταματήσει να δοκιμάζουμε extravagated συνταγές της στο «Blend» και στο «Athenee». Αυτήν την περίοδο, το pop up antifreezing μενού της στο «Boogie Bar» του Χολαργού, όπου συχνάζει Πέμπτες και Παρασκευές, είναι μια ακόμα αποκάλυψη!

Υπήρξε κάποιο εμπόδιο που συνάντησες και έπρεπε να ξεπεράσεις επειδή ήσουν γυναίκα στο χώρο του bartending;

Σκέφτηκα πολύ αυτή την ερώτηση αλλά δεν υπήρχε κάτι τόσο δύσκολο. Από την αρχή έθετα τον πήχη μόνη μου. Ίσως οι ευκαιρείς να ήταν κάπως λιγότερες αρχικά, αλλά αν έχεις αποτέλεσμα, αργά η γρήγορα θα έρθουν περισσότερες! Η φύση αυτής της δουλειάς είναι δύσκολη εκ των πραγμάτων, μα ό,τι αγαπάς δεν σου μοιάζει αγγαρεία αλλά ευχαρίστηση! Ας πούμε λοιπόν ότι δύσκολες ήταν οι συνθήκες αυτού του επαγγέλματος και η αντίθετη φύση του με μια συμβατική ζωή - είναι κάτι που όσοι σκέπτονται να ασχοληθούν με το επάγγελμα πρέπει να λάβουν υπόψη! Στην αρχή οι γυναίκες του χώρου υστερούσαμε αριθμητικά, τώρα όμως εμφανίζονται όλο και περισσότερες αξιόλογες συνάδελφοι και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σου στο χώρο που ξεχωρίζεις;

Αυτή που περνώ τώρα! Και σύντομα θα σας αποκαλύψω τα αποτελέσματα της!

Ladies Gin & Tonic

Το αγαπημένο μου cocktail θα είναι πάντα ένα καλοφτιαγμένο Gin & Tonic. Θα σας προτείνω λοιπόν ένα gin tonic αφιερωμένο στις κυρίες των bars!

Perfect GnT

Glass: Collins
Method: Stir/ Build
Ice: Ice Up Collins
Garnish: φλούδα λάιμ

50ml G’Vine Floraison (premium ανθικό gin)
100ml Premium Indian tonic

Εκτέλεση: Ανακατέψτε το τζιν με πάγο, ώστε να επιτύχετε σωστό dilutionκαι σερβίρετε πάνω από ένα κομμάτι clear πάγου σε σχήμα collins, σε ανάλογο παγωμένο Collins ποτήρι. Έπειτα απογεμίστε με παγωμένο Indian tonic και αρωματίστε με φλούδα lime. Cheers ladies!

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.