Follow us

Μια επίκαιρη κουβέντα για τη μπίρα

Είναι αναμφισβήτητα ο μήνας της μπίρας. Το δροσερό ποτό κουμπώνει όσο κανένα με το καλοκαίρι και ταιριάζει με όλες τις summer συνήθειες, ειδικά αν ξέρουμε πως να το απολαύσουμε σωστά...

Μια επίκαιρη κουβέντα για τη μπίρα

Οι επιλογές που υπάρχουν πλέον σε διαφορετικούς τύπους είναι πάρα πολλές και κάθε μια δίνει διαφορετικές δυνατότητες απόλαυσης. Θερμοκρασίες σερβιρίσματος, κατάλληλα ποτήρια, διαφορετικές κατηγορίες, γευσιγνωσία, pairing είναι μερικά από όσα επιβάλει η νέα τάση να γνωρίσουμε για να μπούμε στον κόσμο της μπίρας. Μια κουλτούρα έξω από τα νερά μας, που έχει όμως όλο και μεγαλύτερο κοινό. Με αφορμή την ανάγκη εκπαίδευσης γύρω από τη μπίρα απευθυνθήκαμε στην πρώτη Σχολή που άνοιξε στην Ελλάδα την beerbartender.gr και μιλήσαμε με τον δημιουργό της, τον Νικολά Ραδίση.

Στην κουβέντα μας μέσα από την πορεία της www.beerbartender.gr αντλούμε πληροφορίες για την ίδια την εξέλιξη της μπίρας, τη φιλοσοφία της και την εγχώρια κουλτούρα που αρχίζει να κτίζεται σιγά σιγά. Ο Νικολά είναι από τους πρώτους που κατάλαβε το κενό στην αγορά και τη μελλοντική δυναμική της συγκεκριμένης κατηγορίας αλκοόλ.

Μια επίκαιρη κουβέντα για τη μπίρα

-Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τη μπίρα;
-Ήταν αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, όταν άρχισα να εργάζομαι περιστασιακά σε επιχειρήσεις εστίασης και μου κίνησαν το ενδιαφέρον οι επιλογές, που ολοένα και αυξάνονταν, σε ποτά. Στα μέσα αυτής, απασχολήθηκα με τις οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες εστίαζαν στη μπίρα. Αναζητούσαμε ετικέτες μπίρας από Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Ήμουν τυχερός για δυο πράγματα: πρώτον ότι μπόρεσα να δοκιμάσω και να αναζητήσω μπίρες και δεύτερον ότι είχα εξοικείωση με το διαδίκτυο και έβρισκα πληροφορίες και βιβλία. Δεν δίσταζα να επικοινωνήσω με ανθρώπους και ζυθοποιίες για να μου λύσουν απορίες. Διάβασμα, αναζήτηση, δοκιμές, πρακτική εξάσκηση στις επιχειρήσεις και αργότερα ταξίδια, οδήγησαν ξαφνικά στην καθημερινή ενασχόληση με το αγαπημένο μου ποτό. Δουλεύοντας στο bar, παρακολουθούσα σεμινάρια και masterclass, η αναφορά όμως στη μπίρα ήταν πολύ μικρή έως αμελητέα. Ώσπου μεταξύ σοβαρού και αστείου, με αφορμή μια λάθος διατύπωση και μια κακή διάκριση στα στυλ και τους τύπους της μπίρας, ζήτησα να παρέμβω για να ξεκαθαρίσω το λάθος. Αυτό οδήγησε δίχως να το προγραμματίσω, στο πρώτο μίνι μάθημα, μέχρι που αποφάσισα ότι το μίνι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο μεγάλο και ανεξάρτητο.

- Στα ταξίδια σας δοκιμάζετε μπίρες και επισκέπτεστε ζυθοποιίες; Είναι ευχάριστα για κάποιον που δουλεύει με τη μπίρα;
- Τα ταξίδια μου συνδυάζουν εργασία και ψυχαγωγία είτε είναι εδώ είτε στο εξωτερικό. Σε καθένα από αυτά γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους και συζητάμε για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τα προβλήματα που συνάντησαν και την ιστορία τους. Άλλες φορές με παραγωγούς, άλλες φορές με συναδέλφους από το British Guild of Beer Writers. Υπάρχουν ζυθοποιεία στην Ελλάδα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα εκείνα του εξωτερικού, όπως και οι μπίρες τους. Το ίδιο ισχύει και για τις μπιραρίες. Εκεί που υστερούμε στην χώρα μας είναι τα καλά φεστιβάλ, όχι από την πλευρά της οργάνωσης μόνο αλλά κυρίως από την σκοπιά της εκπαίδευσης των καταναλωτών και εθελοντών. Είναι γεγονός ότι επισκέπτομαι, δοκιμάζω και ενημερώνομαι, θεωρώντας αυτή την δυνατότητα σαν την καλύτερη και μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και επιμόρφωσης. Το θετικό σε όλα αυτά είναι ότι μπορώ να επικοινωνήσω με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να μάθω τις εξελίξεις στο εξωτερικό και να ενημερώσω για τα νέα στην Ελλάδα. Κάθε φορά που πραγματοποιείται ένα ταξίδι ανοίγει και ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας.

- Πότε ξεκίνησε το beerbartender.gr και τι είναι;
- Κάποια στιγμή το 2012, ήθελα να γράψω για μπίρες και γεγονότα τα οποία δεν συνδέονταν με τις επιχειρήσεις, οπότε σκέφτηκα να ξεκινήσω ένα ξεχωριστό blog. Το blog έγινε σύντομα site καθώς σ’ αυτό διατυπώνουν τις απόψεις τους και συγγράφουν και άλλοι φίλοι για τη μπίρα. Εξελίχθηκε σε κύρια εργασία και πλέον είναι εταιρεία η BeerBartender, με το www.beerbartender.gr να είναι το ενημερωτικό, επιμορφωτικό site για τη μπίρα και το ποτό, καθώς ένας beerbartender ασχολείται και με άλλα spirit στο bar του.
Το 2014 η εταιρεία απέκτησε γραφεία, στα οποία γίνονται εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και γευστικές δοκιμές. Το ονομάσαμε BeerLab και εκεί πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη εκδηλώσεων μεταξύ άλλων. Είναι ο πρώτος ανεξάρτητος χώρος για εκπαίδευση στη μπίρα στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να βοηθήσει στη βελτίωση του επιπέδου κατανάλωσης της μπίρας, να ξεκαθαρίσει ιστορικές ανακρίβειες και να αναδείξει την «κρυμμένη δυνατότητα» της μπίρας.

- Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό είναι πλέον πιο ενημερωμένο για τη μπίρα;
- Η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας και η εισαγωγή νέων ετικετών από το εξωτερικό συντελούν στη δημιουργία μιας νέας ομάδας καταναλωτών, εντελώς διαφορετικής από τα 80s ή 90s. Οι καταναλωτές σήμερα γνωρίζουν τις IPA, καταλαβαίνουν τι θα πει αφιλτράριστη και επιλέγουν τη μπίρα τους προσεκτικά. Αν όμως δυσκολεύονται σε αυτό, δεν είναι κακό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επισκεφθεί το BeerLab και να συμμετάσχει σε κάποιο σεμινάριο, να διαβάσει το beerbartender.gr. Βέβαια, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια γίνεται εξαιρετική προσπάθεια σε κάποια τοπικά φεστιβάλ μπίρας, τα οποία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όχι ψυχαγωγικό.

- Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η έκρηξη των τελευταίων χρόνων σε ελληνικές μικροζυθοποιίες;
- Κάποιοι το αποδίδουν στην κρίση, άλλοι στη μόδα. Εγώ, θεωρώ πως όλα έχουν ένα μερίδιο σε αυτό. Η κρίση οδήγησε ανθρώπους σε αναζήτηση νέας εργασίας και επενδύσεων χρησιμοποιώντας και κοινοτικά κονδύλια, επηρεαζόμενοι από την ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στο εξωτερικό (γνωστό και ως Beer Revolution), αναζητώντας πάντα νέες γεύσεις πιο ποιοτικές και επενδύοντας στον τόπο τους. Να σημειώσουμε, εδώ, ότι κάθε τοπικό προϊόν μικρής παραγωγικής κλίμακας δεν είναι απαραίτητα και ποιοτικό. Ένα brand χτίζεται με συνέπεια στα υλικά και τη συνταγή, με προσαρμοστικότητα στα δεδομένα της αγοράς, έξυπνο branding και με προσωπική εργασία. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει χώρο για μικρές ζυθοποιίες, που θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε ήδη πιει. Χρειάζονται όμως την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, κυρίως στην περιοχή που παράγονται, πρόγραμμα (business & marketing plan) και σταθερή φορολογική και επιχειρηματική πολιτική από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να επιβιώσουν.

- Διοργανώνετε τα βραβεία μπίρας… Τι είναι αυτός ο θεσμός;
- Τα BeerBartender Awards πραγματοποιήθηκαν φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για τα βραβεία του κλάδου της ζυθοποιίας, τα οποία εξελίσσονται και αναβαθμίζονται μαζί του. Ξεκίνησαν ως μια ψηφοφορία καταναλωτών με τέσσερις απλές κατηγορίες. Αυτή διατηρήθηκε και φέτος αλλά πλέον είναι δώδεκα και έλαβαν τον διακριτικό τίτλο Consumers Awards. Αυτά είναι βραβεία που αποδίδονται σε μπύρες από ζυθοποιίες που θα δηλώσουν συμμετοχή και θα κριθούν από έμπειρους γευσιγνώστες από το εξωτερικό. Θεωρήσαμε πλέον αρκετά ώριμη την ελληνική ζυθοποιία ώστε να μπορούν να διοργανωθούν βραβεία αυτού του είδους και στα πρότυπα διεθνών διαγωνισμών του εξωτερικού. Η κορύφωση γίνεται με την απονομή στους νικητές σε μια βραδιά αφιερωμένη στους κόπους και τις προσπάθειες τους. Αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

- Πώς ανταποκρίνεται ο χώρος;
- Ο χώρος έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειες μας και κάθε χρόνο υπάρχει και μεγαλύτερη απήχηση. Για πρώτη φορά διοργανώσαμε στην Ελλάδα, συνέδριο μπίρας. Το International Beer Conference πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα και αποτελούσε μια διερευνητική κίνηση για το μέλλον. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και ήδη κινούμαστε για την διοργάνωση του επόμενου με μεγαλύτερη ποικιλία στην θεματολογία και περισσότερους ομιλητές από το εξωτερικό. Βραβεία, γευστικές δοκιμές και συνέδριο, όλα αυτά που αφορούν τη μπίρα είναι δύσκολο να συντονιστούν και να πραγματοποιηθούν σε μια χώρα δίχως ιστορία στη μπίρα, αλλά, κατά γενική ομολογία, με πολύ μέλλον. Πρόθεσή μας, όλα τα παραπάνω να ανοίξουν μελλοντικά και για όποιον ενδιαφέρεται για τη μπίρα και δεν ασχολείται επαγγελματικά μαζί της.

- Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι μπίρας στην Ελλάδα;
- Στην Ελλάδα γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε «παραδοσιακά» τις βυθοζύμωτες Lager και Pils. Τα τελευταία χρόνια οι India Pale Ale γίνονται οι αγαπημένες, καθώς οι πλειοψηφία των ζυθοποιείων παράγει έστω μια IPA. Ακολουθούν οι Weiss και Pale Ale, με τις Stout και Porter να μην το βάζουν κάτω. Η εποχή των αφροζύμωτων έχει ξεκινήσει.
Σύντομα θα δούμε να συναγωνίζονται τις μπύρες και οι μηλίτες (ciders), οι οποίοι είναι προϊόντα ζύμωσης από μήλο ή άλλα φρούτα και ουδεμία σχέση έχουν με τη μπίρα, ωστόσο πολλοί συγχέουν αυτά τα δυο προϊόντα, τα οποία οφείλουμε να διαχωρίσουμε.

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της BeerBartender;
- Να γίνει κυβέρνηση και με ΠΝΠ να πίνουν όλοι μπύρες! Αστειεύομαι… Στα σχέδια μας είναι να αναπτύξουμε όλα όσα κάνουμε ως σήμερα και να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική ζυθοποιία στο εξωτερικό. Έχουμε ξεκινήσει μια περιοδική έκδοση, το “Beer & Bar Magazine” που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία και θα συμπληρώνει την ηλεκτρονική έκδοση του www.beerbartender.gr, για όσους αγαπούν το παραδοσιακό έντυπο. Φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερα στο χώρο, σε συνεργασία με την πλειοψηφία του κλάδου, γιατί το πρόσημο θα είναι θετικό μόνο με την σύμπραξη όλων.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.