banner
banner
banner

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Η εποχή σηκώνει τραπεζάκια έξω, καλή παρέα και ούζο που ξεχωρίζει…

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά της παρασκευής του Ούζου Ματαρέλλη, που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο, ώστε να μη μοιάζει με κανένα…

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά, ο καιρός ζέστανε απότομα και μαζί τους άνοιξε και σε μας η όρεξη για βόλτες στην ύπαιθρο και φαγητό με την παρέα σε τραπεζάκια έξω, μπροστά στη θάλασσα. Ιδανικό συνοδευτικό των ανοιξιάτικων μεζέδων μας, που τους απολαμβάνουμε πλέον κάτω από τον ζεστό ήλιο, το ούζο.  Θα πρέπει να πούμε, ότι το Ούζο Ματαρέλλη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ούζου. Έχει ξεχωριστό τρόπο παρασκευής, που βγαίνει και στο άρωμα και στη γεύση του, γι’ αυτό κι εμείς σας παρουσιάζουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω του..

banner
Η ιστορία του

Η ιστορία του Ούζου Ματαρέλλη ξεκινάει στο Λισβόρι της Λέσβου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο δημιουργός του, Χαράλαμπος Ματαρέλλης. Γιος αγροτών, έμαθε από νωρίς την καλλιέργεια του γλυκάνισου, στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του. Εδώ και χρόνια, στα προνομιούχα κτήματά του, που βρέχονται από τη θάλασσα του κόλπου της Καλλονής, ο Χαράλαμπος Ματαρέλλης καλλιεργεί και συλλέγει γλυκάνισο εξαιρετικής ποιότητας. Το μεράκι και η βαθιά γνώση του τον ώθησαν στη δημιουργία του δικού του χειροποίητου ούζου, από 100% απόσταξη.

Καιρός για αρωματικό ούζο!

banner
Οι ενδιαφέρουσες “λεπτομέρειες” στη διαδικασία παραγωγής

Επειδή οι λεπτομέρειες είναι συχνά εκείνες που κάνουν τη διαφορά στην παρασκευή ενός προϊόντος, ας δούμε αυτές που διακρίνουν το συγκεκριμένο απόσταγμα.


Όλες οι διαδικασίες της σποράς, της καλλιέργειας και της συγκομιδής γίνονται με το χέρι, για να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα μικρά κτήματα και η εποχικότητα κάνουν την παραγωγή του γλυκάνισου περιορισμένη, ενώ ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται για το ούζο είναι πάντα φρέσκος.


Πριν την απόσταξη, τα σακιά με τον γλυκάνισο βυθίζονται στη θάλασσα για να αλατιστούν με φυσικό τρόπο, επομένως το αλάτι που προστίθεται στο τελικό προϊόν είναι αισθητά λιγότερο.


Η διαδικασία της απόσταξης γίνεται σε μικρά, χειροποίητα καζάνια, χάλκινους άμβυκες και πάνω σε φωτιά από ξύλα ελιάς, τα οποία εξασφαλίζουν πιο αργή απόσταξη και πιο «απαλό» αποτέλεσμα.


Ως γλυκαντικό, ο Χαράλαμπος Ματαρέλλης χρησιμοποιεί μυτιληνιό, βραβευμένο μέλι.


Το Ούζο Ματαρέλλη παράγεται από 100% απόσταξη και είναι το μόνο που παράγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Λισβορίου Πολυχνίτου Λέσβου, που είναι γνωστό για τον καλύτερο γλυκάνισο του κόσμου.

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Οι ιδιαιτερότητες της παρασκευής

Ως ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γη και τη φύση, το Ούζο Ματαρέλλη είναι αποτέλεσμα μιας ιεροτελεστίας που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο βασικός σταθερός παράγοντας είναι τα ηφαιστειογενή, προικισμένα με ανόργανα συστατικά εδάφη της περιοχής Λισβορίου Λέσβου, ενώ στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα της σοδειάς του γλυκάνισου, επιδρούν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως το μικροκλίμα της περιοχής, που επηρεάζει πολύ τα μονοετή φυτά, όπως ο γλυκάνισος. Αυτός, ανάλογα με τη σοδειά, περιέχει αιθέρια έλαια που αποτελούν από το 2% έως και το 8% του βάρους του.


Βασικό ρόλο στα χαρακτηριστικά του παίζει, επίσης, το γεγονός ότι ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικά και μόνο βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να μειώνει την ποσότητα της σοδειάς, χαρίζει όμως στο Ούζο Ματαρέλλη τη γνήσια και μεστή γεύση του. Από την άλλη, στην παραθαλάσσια τοποθεσία των ιδιόκτητων κτημάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό αρωματικό αποτέλεσμα του Ούζου Ματαρέλλη, γέννημα εδάφους που απορροφά και αφομοιώνει τα θαλασσινά αρώματα.

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Κάθε φιάλη που φέρει το σήμα του Ουζοποιείου Ματαρέλλη — φύλλα γλυκάνισου, δεμένα με μπλε κορδέλα, που συμβολίζει την παραθαλάσσια συγκομιδή — κρύβει μέσα της τη βαθιά τεχνογνωσία και την αστείρευτη υπομονή του δημιουργού του.


Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το βρίσκουμε σε φιάλες των 200ml σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.Ποτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος