Follow us

Γυναίκες bartenders: Άγιος Βαλεντίνος και απόκριες στο shaker

Οι απόκριες πλησιάζουν και σε αγαστή συνεργασία με τον Άγιο Βαλεντίνο μας βάζουν σε ρομαντικό αλλά και έντονα εορταστικά ερωτικό mood. Έχουμε λοιπόν τις πιο καλές αφορμές για φλερτ, για διασκέδαση άρα και για εξορμήσεις σε μπαρ και άλλα αγαπημένα στέκια της πόλης. Οι προοπτικές να περάσουμε εκπληκτικά είναι πολλές αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα στο σπίτι, να απολαύσουμε αυτή που μας προτείνουν κάποια σημεία της πόλης, να δοκιμάσουμε κάτι γιορταστικό, πρωτότυπο

Γυναίκες bartenders: Άγιος Βαλεντίνος και απόκριες στο shaker

Δήμητρα Αντωνακοπούλου («360»/Μοναστηράκι)

Μια bartender από κούνια! H Δήμητρα Αντωνακοπούλου είναι γέννημα θρέμμα bartender. Μια ειδική περίπτωση: από μικρό κορίτσι ονειρευόταν να βρεθεί πίσω από την μπάρα, να εξυπηρετεί τον κόσμο και να ανακαλύπτει την ιεροτελεστία των ποτών. Εννοείται πως τα κατάφερε και με το παραπάνω. Σήμερα είναι η μοναδική γυναίκα φιναλίστ του απαιτητικού world class. Πίσω από την μπάρα πραγματικά φωτίζεται και λάμπει. Φαίνεται αμέσως ότι αυτό που κάνει είναι αγάπη, τρόπος ζωής και έκφρασης. Η καθημερινότητα της κρύβει χαρές από νέες συνταγές, πειράματα σε κλασικά cocktail και δοκιμές σε νέες γεύσεις. Θα την βρείτε να χαμογελά και να αξιοποιεί την ευρηματικότητα της πίσω από την μπάρα του γνωστού bar 360. Σίγουρα θα σας προτείνει κάτι με gin! Το λατρεύει αυτό το ποτό, όπως επίσης το βερμούτ και το ρούμι. Επίσης δουλεύει πολύ με ελληνικά προϊόντα, όπως το τσίπουρο και την μαστίχα. Μια ακόμα αδυναμία της είναι τα homemade υλικά, όπως σιρόπια και λικέρ. Ειδικά για τον Άγιο Βαλεντίνο και τις Απόκριες μας προτείνει ότι έχει σχέση με το κόκκινο, τα φρούτα, την σοκολάτα και ποτά όπως την γκράπα. Όσο για την συμβουλή της, για εκείνη τα αξεσουάρ είναι δευτερευούσης σημασίας, το πιο σημαντικό είναι το πάθος και η δημιουργικότητα. Ακόμα και με ελλιπή εργαλεία ή σε ένα άδειο μπαρ, αρκεί το μυαλό και η καρδιά.

Οι προτάσεις…

Orange Kiss

Γυναίκες bartenders: Άγιος Βαλεντίνος και απόκριες στο shaker

50ml gin tanqueray ten
20ml φρέσκο χυμό lime
20ml σιρόπι ζάχαρης
5-6 φύλλα μέντας
8-9 κάρδαμο
2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
5 δόσεις angostura bitters
Εκτέλεση: Πρώτα διαλύουμε όλα τα υλικά, τα λιώνουμε και μετά τα προσθέτουμε όλα στο shaker. Ανακινούμε καλά και σερβίρουμε με γαρνιτούρα τη μέντα και την φλούδα πορτοκαλιού.
- Δόσεις πικάντικες, δροσερές και γλυκές ότι χρειάζεται ακριβώς και ο έρωτας. Ένα cocktail αρμονικό που συνδυάζει το γλυκό, το όξινο και το πικάντικο.

My Lovely Valentine

50ml ketel one vodka
2 κουτάλια σκόνη ζάχαρης διαλυμένη σε βότκα
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
20ml raspberry
1 ασπράδι αυγού
Γλάσο με bitter σοκολάτα
Εκτέλεση : Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender μαζί με το ασπράδι αυγού και χτυπάμε ελαφριά μέχρι να δημιουργήσουμε ένα είδος μαρέγκας. Μετά τοποθετούμε το μείγμα στο σιφόνι με δυο αμπούλες κρέμας και δυο κουταλιές σκόνης proy spuma για βελούδινη υφή. Σερβίρουμε σε ποτήρι martini και γλασάρουμε με bitter σοκολάτα.
-Τέλειο για ένα ζευγάρι που θέλει να πιει κάτι φρουτώδες, γλυκό και μαλακό. Ο ρομαντισμός του ξεκινάει από το χρώμα και απογειώνεται με τα κόκκινα φρούτα, την ζάχαρη άχνη, την σοκολάτα και την βελούδινη γεύση.

Venice Dreams

40ml grappa
15ml Cocci Americano
15ml noily prat (ξηρό βερμούτ)
2 δόσεις περγαμόντο bitters
φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση : Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο mixing glass, τα αναδεύουμε καλά και σερβίρουμε. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε την φλούδα λεμονιού.
- Απόκριες φυσικά παραπέμπουν στην Βενετία με τα εκπληκτικά κουστούμια και τις υπέροχες μάσκες. Από εκεί είναι εμπνευσμένο αυτό το cocktail, που συνδυάζει όλα τα διάσημα ποτά της Ιταλίας: την γκράπα, το βερμούτ και το γνωστό απεριτίφ. Ευκολόπιοτο, ευχάριστο, διασκεδαστικό ότι πρέπει για ένα πάρτυ μασκέ πριν ή μετά το χορό.

Ελεωνόρα Τόσκα (Oozora/Κηφισιά)

Ανήσυχη, επικοινωνιακή και καλλιτεχνική φλέβα η Ελεωνόρα πειραματίστηκε με αρκετά πράγματα. Διοχέτευσε το επικοινωνιακό της ταπεραμέντο στα τουριστικά επαγγέλματα και αξιοποίησε την δημιουργικότητα και την φαντασία της στην ενασχόληση με τα tattoo. Πάντα όμως κάτι έλλειπε! Μέχρι την πρώτη της συνάντηση με την μπάρα. Το στιγμιαίο φλέρτ με το bartending εξελίχθηκε αμέσως σε σχέση ερωτική. Έτσι πέρασε από πολλά σημαντικά σημεία, όπως το Sani Resort, το bar-bar του ξενοδοχείου Πεντελικόν , το ταιλανδέζικο Tamarind και το Costa Navarino, πάντοτε αφήνοντας την δική της έντονη σφραγίδα. Σήμερα την βρίσκουμε να ιερουργεί και να διευθύνει την μπάρα του Oozora. Οι συνταγές της όπως και τα σχέδια που δημιουργεί στα tattoo, έχουν κάτι ζωντανό, πικάντικο, μυστηριώδες και απρόβλεπτο. Το σίγουρο είναι ότι από το shaker της, θα απολαύσουμε κάποιο cocktail με αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και whisky, που αποτελούν τα αγαπημένα της υλικά. Ειδικά για τον Άγιο Βαλεντίνο και τις Απόκριες, μας προτείνει παιχνιδιάρικες φράουλες, ερωτικά δαμάσκηνα και πολλά πικάντικα υλικά. Κλασική και αμέσως πάλι ανατρεπτική, δεν αποχωρίζεται στην δουλειά της το eye liner, τον καθαρό πάγο και το μαχαίρι της.

Οι προτάσεις…

Kinky Ginger

40 ml Ketel One Vodka
30 ml σπιτικό σιρόπι ginger
15 ml λικέρ μήλο
20 ml φρέσκο χυμό lime
1 κουταλιά ροζ πιπέρι
Εκτέλεση : Βάζουμε τα υλικά στο σέικερ και το ανακινούμε με πολύ πάγο. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι martini. Γαρνίρουμε με το μισό lime (που χρησιμοποιήσαμε για το χυμό) γυρνώντας το προς τα μέσα ώστε να μοιάζει με φωλιά. Βάζουμε το ροζ πιπέρι στη "φωλιά" του lime και το αφήνουμε στην επιφάνεια του ποτού σαν νούφαρο.
- Το Kinky Ginger, είναι κοκτέιλ που ταιριάζει στην ημέρα των ερωτευμένων καθώς η πιπεράτη γεύση του γαργαλάει τον ουρανίσκο και τις αισθήσεις!

Oodesire

100 ml αφρώδες sake
50 ml παλαιωμένο βαλσάμικο και μείγμα φρέσκου χυμού φράουλας*
* Για να φτιάξουμε το μείγμα μας θα χρειαστούμε, 50 ml παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι, 150 gr φρέσκιες φράουλες κομμένες καρέ και 2 κτσ. ζάχαρη.
Εκτέλεση : Τοποθετούμε τα υλικά σε σακούλα vacuum και τα αφήνουμε μια μέρα στο ψυγείο, ούτως ώστε η ζάχαρη με το ξύδι να τραβήξουν όλο το χυμό από τις φράουλες. Μετά σουρώνουμε το μείγμα σε φίλτρο καφέ και χρησιμοποιούμε 50 ml για το κοκτέιλ. Σερβίρουμε σε ποτήρι flute και απογεμίζουμε με παγωμένο sparkling sake.Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού στην οποία ισορροπούμε τα κομματάκια της μαριναρισμένης φράουλας.
-Ιδανικό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο παραδοσιακό από φράουλες και φυσαλίδες!

Japanese Kick

30 ml Japanese whisky
30 ml Scotch whisky
15 ml aperol
10 ml Cochi Americano
15 ml umeshu (κρασί από δαμάσκηνα)
Εκτέλεση : προσθέτουμε τα υλικά στο mixing glass, γεμίζουμε με πάγο και αναδεύουμε μέχρι να παγώσει το ποτό μας. Σερβίρουμε σε vintage old fashion ποτήρι με μια σφαίρα πάγου και γαρνίρουμε με αποξηραμένα δαμάσκηνα.
-Ένα ιαπωνικό cocktail για την Τσικνοπέμπτη καθώς ο συνδυασμός του whisky με το δαμάσκηνο αποτελεί ιδανικό σύντροφο για τα τσικνισμένα εδέσματα της ημέρας.

Μάρφη Μπαλή

Παραδοσιακή, κλασική, ρομαντική ή μοντέρνα; Η Μάρφη Μπαλή είναι μια εξαιρετική μίξη από όλα αυτά και αυτό φαίνεται στις δικές της αναμείξεις στο shaker. Την ξεχωρίζεις αμέσως πίσω από την μπάρα, γιατί έχει μια μεταφερόμενη ενέργεια και μια σπάνια σύνδεση με τον πελάτη. Προτερήματα που μάλλον προέρχονται από την προηγηθείσα ενασχόλησή της. Σπούδασε marketing και διαφήμιση, όμως πάντα την γοήτευε ο κόσμος των ποτών. Η ευκαιρία να βρεθεί πίσω από την μπάρα δόθηκε και όλα τελείωσαν, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Με το bartending ανακάλυψε κρυφές και δημιουργικές πτυχές του χαρακτήρα της. Δεν σταματάει όμως, συνέχεια ψάχνει για καινούριες. Αν δεν την βρούμε πίσω από κάποια διάσημη ελληνική μπάρα, όπως το Pere Ubu, το Baba au Rum και το 42, σίγουρα θα την συναντήσουμε σε κάποια πόλη του εξωτερικού, να ανακαλύπτει τα hot spot μπαράκια, να μελετάει τους συναδέλφους της και να δοκιμάζει. Η ίδια δεν πρόκειται ποτέ να μας σερβίρει κάτι συνηθισμένο. Θα ψάξει ανάμεσα στα αγαπημένα της υλικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα και τα κατάλληλα αποστάγματα και θα ετοιμάσει κάτι έντονο και αρωματικό. Ειδικά για τον Άγιο Βαλεντίνο και τις Απόκριες μας προτείνει ποτά που φλερτάρουν ανάμεσα στις γλυκές, καυτερές και δροσερές νότες. Όσο για την συμβουλή της, στην δουλειά δεν θα αποχωριζόταν ποτέ το δικό της shaker.

Οι προτάσεις…

Pum _ Pum _ Kin

50 ml παλαιωμένο ρούμι
40 ml πουρέ κολοκύθας
25 ml γάλα σόγιας με γεύση βανίλια
15 ml σιρόπι elderflower
1 στικ κανέλας
Εκτέλεση : Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender εκτός από το στικ κανέλας, χτυπάμε για 3 - 5 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ποτήρι (highball, tiki ή balloon), αφού πριν το έχουμε γεμίσει με τριμμένο πάγο, τρίβουμε το στικ κανέλας και τοποθετούμε τις κορυφές δυόσμου.
- Trick or Treat; η απάντηση είναι καλύτερα pum kin. Ένα cocktail που μας βάζει στο κλίμα με πουρέ κολοκύθας και εορταστικό ρούμι.

Hot Lovers

25 ml κονιάκ
25 ml παλαιωμένο ρούμι
4 φρέσκα μούρα
30 ml κρέμα σοκολάτας *
20 ml λικέρ κακάο
10 ml σιρόπι μελιού
100 ml νερό
2 δόσεις μπίτερ σοκολάτας
Εκτέλεση : Βάζουμε όλα τα υλικά στη μότα ή το μπρίκι και αφού πρώτα πολτοποιήσουμε ελαφρά τα μούρα, ζεσταίνουμε στην μηχανή του καφέ ή στο μπρίκι (δεν πρέπει να καεί το μείγμα ). Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ποτήρι ή την κούπα και γαρνίρουμε με τα πιπέρια και τα κράνμπερις.
*Για να φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας λιώνουμε σε μπεν μαρι 50 gr. σοκολάτας 67% κακάο με 150 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής.
- Το ρομαντικό θερμόμετρο ανεβαίνει σε κάθε γουλιά με τα μούρα, την σοκολάτα, το κακάο και το μέλι.

Kiss

50 ml London dry gin
20 ml φυσικό χυμό κόκκινου γκρέιπφρουτ
10 ml φυσικό χυμό lime
20 ml λικέρ πορτοκάλι
20 ml χυμό κράνμπερι
Εκτέλεση : Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ, προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι coupette και γαρνίρουμε με φλούδα γρέιπφρουτ.
- Τα φιλιά είναι δροσερά, φρέσκα και πικάντικα και με αυτό το cocktail κάνουμε μια πρώτη πρόβα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.