banner
banner
banner

Γκουρμέ προτάσεις

The Spirit(s) for Christmas

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Γιορτή! Φίνες «φυσαλίδες» και ποτά σ’ ένα παιχνίδι συνδυασμού υψηλής αισθητικής, αφθονίας, αρμονίας γεύσεων και αρωμάτων, που θα χαρίσουν glamorous ατμόσφαιρα και gourmet αέρα στα γιορτινά σας δείπνα. H αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια κρασιά και spirits, τα οποία είτε δένουν με τα εδέσματα των γιορτών ή αποτελούν ξενόφερτες συνήθειες που αναδεικνύουν την έμφυτη επιδίωξή μας να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα.

Η εορταστική ατμόσφαιρα επιβάλλει champagne
Η εορταστική ατμόσφαιρα επιβάλλει champagne

Ένα από τα δυσκολότερα στην παραγωγή του αλλά και από τα συναρπαστικότερα κρασιά έχει αυτή την περίοδο την τιμητική του. Πολύς κόσμος δεν απολαμβάνει ουσιαστικά την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και το ηδονιστικό γαργαλητό των φυσαλίδων, αλλά έχει συνδέσει τη σαμπάνια με γιορτή, ευχές και προπόσεις. Το μυστικό στην απόλαυση της σαμπάνιας είναι ο τρόπος σερβιρίσματος: στη σωστή θερμοκρασία (στους 6° Κελσίου) και στο ποτήρι της σαμπάνιας –γνωστό ως flute– για την καλύτερη απελευθέρωση των φυσαλίδων. Ιδανικό συνοδευτικό, ο σολομός Σκοτίας ή Νορβηγίας. Μη διστάσετε να τη σερβίρετε και με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και υφάλμυρα crostini με goat curd ή με pancetta και κάππαρη. Γενικότερα, αυτοσχεδιάστε με οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίξει την οξύτητα της σαμπάνιας και σας ελκύει γευστικά και οπτικά.

stelios molt 099.jpg

banner
Οι εναλλακτικές εκδοχές

Εναλλακτικά, και να για να μπω στο ψητό των «διαφορετικών» προτάσεων, αναζητήστε κάποιο sherry. Προσοχή, το sherry (καμιά σχέση βεβαίως με το cherry, το λικέρ από κεράσια) αποτελεί μια ονομασία προέλευσης ενδυναμωμένων κρασιών από το νότο της Ισπανίας. Εκτός από τους Ισπανούς, τα λάτρεψαν οι Άγγλοι και το απολαμβάνουν σχεδόν πάντα όταν τους προσφέρεται ένα fino sherry ως απεριτίφ. To fino δεν σημαίνει μόνο φινετσάτο, αλλά αποτελεί το είδος του sherry που θα πρέπει να αναζητήσετε για απεριτίφ, όπως και το Manzanilla, που σε μετάφραση σημαίνει χαμομήλι, αλλά είναι κι αυτό απεριτίφ. Προτιμήστε μια κρύα σούπα ντομάτας με σκορδάκι ή προμηθευτείτε γαρίδες, πράσινες ελιές και οτιδήποτε τουρσοειδές και θα δείτε ότι θα ταιριάξει γάντι για να ξεκινήσετε το δείπνο σας.

Για τους θιασώτες της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας, μια κλασική πρόταση για τις γιορτές είναι τα κρασιά της περιοχής Sauternes, τα οποία συνδυάζονται με φουαγκρά. Επιπλέον, υπάρχουν τόσο από το Bordeaux όσο και από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας εξαιρετικοί αδάμαντες σε μοναδική σχέση ποιότητας/τιμής. Οι περιοχές –και ονομασίες προέλευσης– Loupiac, Monbazillac, St. Croix du Mont είναι κάποιες από αυτές που αξίζει να αναζητήσετε.
Μέσα στο γιορταστικό πνεύμα θα κερδίσετε όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και σε επίπεδο γευστικής εμπειρίας, αν πιείτε το αγαπημένο σας κρασί από μια φιάλη magnum –, αξίζει πραγματικά τον κόπο. Το κρασί εξελίσσεται πιο αργά σε μεγάλους περιέκτες και οι ειδικές αυτές εμφιαλώσεις πάντα χαίρουν της ιδιαίτερης περιποίησης του παραγωγού. Το magnum ισοδυναμεί με δύο κανονικές φιάλες, αλλά διατίθεται και μεγαλύτερες για αυτούς που θέλουν πραγματικά να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καλεσμένων τους. Προμηθευτείτε και τις ειδικές καράφες για να διευκολυνθείτε στο σερβίρισμα, και η επιτυχία είναι δεδομένη. Επιλέξτε κρασιά με δοκιμασμένη αντοχή στην παλαίωση και φροντίστε να τα αγοράσετε από κάβα που έχει προσέξει τη συντήρησή τους και είναι ενημερωμένη. Προτεινόμενες ονομασίες προέλευσης είναι: Νάουσα, Νεμέα, Αμύνταιο, Επανομή, Αταλάντη, Κρήτη αλλά και Τοσκάνη, Μπορντό, Βουργουνδία, Barolo, Ισπανία. Όλοι οι σοβαροί παραγωγοί έχουν ξεχωρίσει κάποια ποσότητα από κάποια εξαιρετική χρονιά και τη διαθέτουν σε μεγάλες φιάλες.

Τα επιδόρπια

Για να γλυκάνει τα χειλάκια και να κερδίσει τις εντυπώσεις, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιδόρπιων οίνων, πεδίον δόξης λαμπρόν... Τα ημεδαπά γλυκά κρασιά, που τόσο εκτιμώνται από έγκριτους γευσιγνώστες και στο εξωτερικό, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Τα κρασιά της Σάμου, Λήμνου, το Vinsanto από τη Σαντορίνη, η Μαυροδάφνη Πατρών, το Μοσχάτο Αμβούργου από τον Τίρναβο, βοηθούν να κλείσει ένα γεύμα ευχάριστα και γλυκά. Επίσης αναζητήστε την Κουμανταρία από την Κύπρο, που ανήκει στην ίδια κατηγορία. Αλλά και τα ξένα, γλυκά κρασιά θα αποπλανήσουν τις αισθήσεις σας χωρίς να ταλαιπωρήσουν το πορτοφόλι σας. Πρώτα και καλύτερα τα γνωστά Port, ruby ή tawny, της Πορτογαλίας. Αν είστε λάτρεις των πούρων, δοκιμάστε ένα late bottled vintage ή κάποιο vintage Port, το οποίο είναι και η ανώτερη κατηγορία ποιότητας των Port. Αν προς το τέλος του σερβιρίσματος διακρίνετε μεγάλα κομμάτια ιζήματος μέσα στο ποτήρι σας, είναι απολύτως φυσιολογικό: τα vintage Port παλαιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη φιάλη και δημιουργείται ίζημα. Επιλέξτε κάποιο με παλαίωση 10-15 ετών, για να αντιληφθείτε τη δυναμική του. Συνοδέψτε το με καρυδόψωμο και μπλε τυριά.



Επιμένοντας στην Πορτογαλία, οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία για Madeira. Δυστυχώς, το κρασί που παράγεται σε αυτό το ηφαιστειακό νησί καταμεσής στον Ατλαντικό έχει μείνει στη συνείδηση πολλών για την προσφορά του στη μαγειρική. Και μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να προορίζεται γι’ αυτό το σκοπό, οι καλές Madeira όμως είναι μοναδική εμπειρία. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι παράγεται –σε χονδροειδή προσέγγιση– με βράσιμο που το κάνει ανθεκτικό σε ακραίες (για τα οινικά δεδομένα) καιρικές συνθήκες. Αποτελεί, δε, το desert island wine πολλών wine geeks, αφού όχι μόνο θα παλαιώνει, αλλά υπό τον ήλιο θα βελτιώνεται κιόλας. Επιλέξτε μια Malmsey Madeira 15 ετών ή μια χρονολογημένη, ελαφρώς δροσερή, και αφεθείτε στη «μεταλλική» γοητεία της.



Από τη γειτονική Ισπανία και τα sherry της μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε κάποια εξαιρετικά Moscatel και Pedro Ximenez, που είναι πολύ γλυκά, στα όρια της υφής σιροπιού. Στη χώρα μας έχουν εμφανιστεί τελευταία και κάποια παρόμοια κρασιά από την Κόρδοβα της Ισπανίας –τα Montilla Moriles– και διατίθενται κάποια χρονολογημένα 30 και πλέον ετών. Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να επιλέξετε κρασιά από την Ουγγαρία, τα πολύ γνωστά Tokaj, και τα όμορα αυστριακά από το Burgenland, τα πολύ ιδιαίτερα Ausbruch· δύσκολα εντοπίζονται, αξίζουν όμως την περιπέτεια. Από την περιοχή του Languedoc της Γαλλίας έρχονται δύο πολύ σπουδαία κρασιά περισυλλογής, γνωστότερα ως vin de meditation. Η ποικιλία Grenache δίνει τα πολύ εξαιρετικά Banyuls και Maury, των οποίων η αναγνωσιμότητα δυστυχώς περιορίζεται στους κόλπους των ειδημόνων.

banner
After dinner spirits liqueurs

Σε αυτή την κατηγορία, η Chartreuse αποτελεί τη σοφιστικέ επιλογή των ψαγμένων. Το μοναστηριακό αυτό προϊόν των μοναχών της Γαλλίας διατίθεται στη light κίτρινη εκδοχή και την πιο έντονη αρωματικά και πιο δυνατή πράσινη· ιδανικό θερμαντικό και χωνευτικό. Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και θα εθιστούν στη γλυκιά αλκοολική και βοτανική αίσθηση της Chartreuse. Για όσους επιθυμούν την ανακούφιση των χωνευτικών της κεντρικής Ευρώπης, υπάρχουν τα πολύ γνωστά ιταλικά amaro: με κυριότερους αντιπροσώπους τα Underberg, Fernet Branca, Unicum.

Κι αν η ώρα το φέρει για λίγο χαρτάκι, το παραδοσιακό scotch whisky ή απλά scotch έχει την τιμητική του: για τους μερακλήδες, τα πολύ δυνατά από το Islay· για αυτούς που αναζητούν γήινα αρώματα, η περιοχή του Campeltown· για τις κυρίες, τα whisky των Lowlands· για αυτούς που αναζητούν ισορροπία/φινέτσα, τα whisky των Highlands. Συνοδέψτε με φρέσκους ξηρούς καρπούς.



Ποτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος