Follow us

Γιορτές με άρωμα ελληνικών αποσταγμάτων

Τρεις ταλαντούχοι bartenders, η Διονυσία Σακελλαρίου, ο Γιάννης Πέτρος Πετρής και ο Διονύσης Πολάτος, μοιράζονται μαζί μας υπέροχες μείξεις και μας δίνουν ιδέες για σπιτικά cocktails με ελληνικές αποχρώσεις…

Γιορτές με άρωμα ελληνικών αποσταγμάτων

Ελληνικά αποστάγματα και γιορτές

Τα ελληνικά αποστάγματα ανεβαίνουν συνεχώς και σε ποιότητα και σε προτίμηση. Απόδειξη, ότι hot τάση της φετινής fine drinking χρονιάς είναι τα local spirits. Μαστίχα, τσίπουρο και ούζο μπορούν να στηρίξουν ένα προχωρημένο γιορτινό pairing και να πρωταγωνιστήσουν σε συνταγές με festive αποχρώσεις. Για σκεφτείτε, στον σχεδιασμό του ρεβεγιόν να εντάξετε για καλωσόρισμα ένα απεριτίφ με μαστίχα ή τσίπουρο, ακόμα και να παντρέψετε τα πλούσια πρώτα πιάτα με ένα αρωματικό cocktail με ούζο ή μονοποικιλιακό απόσταγμα; Σίγουρα θα είναι κάτι απρόσμενο.

Γιορτές με άρωμα ελληνικών αποσταγμάτων

Υπάρχουν ετικέτες, όπως είναι η λαμπερή Mdry μαστίχα, το premium ούζο Άδολο και τα συναρπαστικά μονοποικιλιακά αποστάγματα της οικογένειας “Δεκαράκι”, που μπορούν να σερβιριστούν δροσερά, πριν ή μετά το δείπνο ή να συνδυαστούν με πολλά αγαπημένα συστατικά των γιορτών και να ανεβάσουν τη διάθεση.
Η Mdry ντυμένη στα λευκά, με ωραία χρυσά γράμματα, κουμπώνει αμέσως στο σκηνικό των ημερών. Πέρα από την κομψή εμφάνιση, είναι σπιρτόζα και με σαφώς λιγότερη ζάχαρη, έχει εντυπωσιακή γεύση μαστίχας και παιχνιδιάρικο αλκοόλ, ιδανικό για τις μίξεις. Το ούζο Πλωμάρι, με ιστορία από το 1984 είναι τόσο γλυκόπιοτο και φίνο με αρώματα με αρώματα βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών, που δένει αμέσως με αντίστοιχα γιορτινά υλικά. Το εκλεπτυσμένο Άδολο, η καρδιά της καρδιάς του ούζου, χαρίζει σε κάθε γουλιά φινετσάτες νότες κανέλας, χαμομηλιού, γλυκάνισου, μαστίχας και φινόκιο, προκαλώντας έμπνευση. Το τσίπουρο Δεκαράκι από Μοσχάτο προκαλεί ευχάριστες εκρήξεις στον ουρανίσκο με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών και η αντίστοιχη εκδοχή με Μαλαγουζιά γοητεύει με νότες γαρδένιας, γιασεμιού και νύξεις ροδάκινου και βερίκοκου.

Οι συνταγές της Διονυσίας, του Γιάννη και του Διονύση…

Με βάση τα παραπάνω αποστάγματα, τρεις από τους καλύτερους mixologists του ελληνικού bartending μοιράζονται μαζί μας συνταγές, που μπορούμε να ετοιμάσουμε στο σπίτι για τις γιορτές και να δώσουμε μια διαφορετική πινελιά στις φετινές γιορτινές βραδιές.
Η Διονυσία Σακελλαρίου, brand ambassador του Gruppo Campari και bartender στο Zillers, μπέρδεψε το Δεκαράκι Μαλαγουζιά με μανταρίνι και καφίρ λάιμ για να καλωσορίσει τη Νέα Χρονιά, πάντρεψε το ούζο Πλωμάρι με λεμονάτες νότες και την Mdry με μοσχοκάρυδο σε ένα υπέροχο και εύκολο cocktail. O Γιάννης Πέτρος Πετρής, στο στοιχείο του, μας προτείνει συνταγές, που μαγειρεύονται πολύ εύκολα και φλερτάρουν με αγαπημένο υλικό, όπως είναι η σοκολάτα. Ο Διονύσης Πολάτος δίνει πολύ ωραίες ιδέες για aperitif, που συνδυάζουν το γαρύφαλο, την κανέλα και εξαιρετικά γιορτινά σιρόπια και λικέρ.

Οι προτάσεις

Η Διονυσία Σακελλαρίου

Διονύσια Σακελλαρίου
Βrand Ambassador Gruppo Campari
Bartender at Zillers Boutique Hotel

Welcome Eve
50 ml Τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά
30ml λικέρ μανταρίνι
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
10ml σιρόπι καφίρ λαίμ
Λίγη σόδα
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker, τα χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι flute χωρίς πάγο. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε φύλλα λάιμ

Mistletoe
30ml ούζο Πλωμαρίου
20ml limoncello
15ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml σιρόπι εστραγκόν και λεμονόχορτο
1 ασπράδι αβγού
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι σαμπάνιας, χωρίς πάγο. Για γαρνιτούρα προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Nutcracker
30ml Mdry μαστίχα
30ml Gin Bickens
30ml Campari
Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα mixing glass. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned, με μεγάλο πάγο και ψεκάζουμε με μοσχοκάρυδο.

Ο Γιάννης Πέτρος Πετρής

Γιάννης Πέτρος Πετρής
Head bartender και ιδιοκτήτης Tiki Athens

Cacao Royal
(Ζεστή σοκολάτα με μαστίχα M Dry)
Εκτέλεση: σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 γρ. σοκολάτα 70% και 30 ml κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε 50 ml Mastiha Mdry. Σερβίρουμε σε γυάλινο ποτήρι τύπου pyrex και γαρνίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Hot Apple
120 ml φρέσκος χυμός μήλου
50 ml τσίπουρο Δεκαράκι
1 bar spoon μέλι
1 κανέλα
2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση: σε μια πορσελάνη ρίχνουμε ζεστό χυμό μήλο (60c) και προσθέτουμε το τσίπουρο, 1 στικ κανέλα και 1 κουταλιά μέλι. Σερβίρουμε με μια φέτα μήλο και 2 γαρύφαλλα.

White Mocka
1 φλιτζάνι espresso 25ml
30ml ούζο Πλωμάρι
50gr λευκή σοκολάτα
50ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: σε ενα κατσαρόλακι ρίξτε όλα τα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα το μείγμα. Γαρνίρουμε με ξύσμα από πορτοκάλι.

Ο Διονύσης Πολάτος

Διονύσης Πολάτος
Head Bartender Ipitou the Βar
Head Bartender και ιδιοκτήτης Finca Vigia

A Fizz
45ml ούζο Άδολο
15ml σιρόπι θυμάρι
12,5ml Aperol
Απογεμίζουμε με σόδα
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα mixing glass και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι collins και γαρνίρουμε με ρόδι και βασιλικό.

Tea Punch
60ml τσίπουρο Δεκαράκι
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
20ml cordial ανανά και γαρύφαλλου
12,5ml κόκκινο κρασί
7,5ml gingerbread
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι double old fashioned και γαρνίρουμε με μοσχοκάρυδο.

Dry Way
50ml Mdry μαστίχα
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
25ml φρέσκο χυμό μανταρίνι
25ml σιρόπι χαμομήλι
7,5ml Chartreuse
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε κούπα τσαγιού και στο πιατάκι της κούπας για γαρνιτούρα προσθέτουμε μερικά φρούτα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.