Εμείς κάναμε μια μικρή βουτιά στην ιστορία του, εντρυφήσαμε στα στυλ και τους τύπους, που έχουν επικρατήσει και όπως είναι φυσικό δοκιμάσαμε. Το απόσταγμα των εντυπώσεων μας από αυτή την, ευχάριστη ομολογουμένως, διαδικασία συμπυκνώνεται σε όσα ακολουθούν. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να σας δώσει ιδέες. "/>
Εμείς κάναμε μια μικρή βουτιά στην ιστορία του, εντρυφήσαμε στα στυλ και τους τύπους, που έχουν επικρατήσει και όπως είναι φυσικό δοκιμάσαμε. Το απόσταγμα των εντυπώσεων μας από αυτή την, ευχάριστη ομολογουμένως, διαδικασία συμπυκνώνεται σε όσα ακολουθούν. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να σας δώσει ιδέες. " /> banner
banner
banner

Gin…

Από τα πεδία των μαχών στις Κάτω Χώρες και τους βρετανούς στρατιώτες στα σαλόνια και στα κρυστάλλινα ποτήρια των διασημοτήτων...

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Διάσημο και μακρόβιο το Gin έχει σαν επίσημη ημερομηνία γέννησης του το 1575 με την ίδρυση της γνωστής μέχρι και σήμερα για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών εταιρείας Bols. Στην πράξη όμως έχει αρκετά περισσότερα χρόνια στην πλάτη του αφού πολύ πριν από τον 16 αιώνα ο "πρόγονος" του παρήγετο, όπως διδάσκει η ιστορία των περισσότερων αποσταγμάτων στα μοναστήρια των κάτω χωρών. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Καταρχήν το υιοθέτησαν οι Εγγλέζοι στρατιώτες και έμποροι, σε βαθμό που αρκετοί σήμερα θεωρούν το gin ένα παραδοσιακό βρετανικό ποτό, όπως το Σκωτζέζικο ουίσκι. Στη συνέχεια έκανε ένα μεγάλο άλμα. Από το πεδίο των μαχών και τα καταγώγια πέρασε στα σαλόνια, στα κλειστά αριστοκρατικά clubs και στα ποτήρια των διάσημων, όπως ο Churchill, o Homphrey Bogart και ο Sinatra. Έδωσε ιδέες σε μεγάλους bartenders, αποτέλεσε τη βάση διάσημων cocktail και τελικά κέρδισε με το σπαθί του τους τίτλους ευγενείας και αναγνώρισης, που τόσο γευστικά όσο και αρωματικά δικαιούται. Σήμερα ανανεωμένο και ενισχυμένο με premium εκδοχές, ειδικές σύνθετες αποστάξεις και με την σφραγίδα ισχυρών brand names περνάει μια δεύτερη νεότητα έχοντας κατακτήσει προνομιακή θέση στις μπάρες. 

Εμείς κάναμε μια μικρή βουτιά στην ιστορία του, εντρυφήσαμε στα στυλ και τους τύπους, που έχουν επικρατήσει και όπως είναι φυσικό δοκιμάσαμε. Το απόσταγμα των εντυπώσεων μας από αυτή την, ευχάριστη ομολογουμένως, διαδικασία συμπυκνώνεται σε όσα ακολουθούν. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να σας δώσει ιδέες. 

Gin…

banner
Σύντομο μάθημα ιστορίας…

Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι το gin κατάγεται από την Μεγάλη Βρετανία, το συγκεκριμένο απόσταγμα δηλώνει γέννημα Ολλανδίας. Εκεί αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της Bols ένας Ολλανδός γιατρός ο Franciscus de la Boe γνωστός και ως Sylvious παρασκεύασε το genever, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από καθαρό αλκοόλ και αιθέριο έλαιο από κεδρόμηλα (juniper berries), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας, μέχρι την αντιμετώπιση του λουμπάγκου. Το θαυματουργό αυτό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 30ετούς πολέμου, ως δυναμωτικό ελιξίριο. Η ιστορία μάλιστα λέει ότι οι στρατιώτες της εποχής του είχαν δώσει το όνομα "Ολλανδικό θάρρος". Από ότι φαίνεται το θεωρούσαν θαυματουργό για την αντιμετώπιση των κακουχιών του πολέμου. Με αυτό τον τρόπο οι Βρετανοί γνώρισαν το genever και σαν καλοί έμποροι φρόντισαν για την μετανάστευση του, για την μετονομασία του σε gin και φυσικά για την αξιοποίηση του. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν και μια σχέση πάθους μαζί του: το καθιέρωσαν σε εθνικό τους ποτό (ας μην ξεχνάμε οι Σκωτζέσοι δεν είναι Βρετανοί), το κατανάλωναν σε απίστευτες ποσότητες και τον 18ο αιώνα το ευνόησαν ανεβάζοντας την φορολογία στα εισαγόμενα ποτά. Παράλληλα όμως στα μισά του ίδιου αιώνα το ενοχοποίησαν με ένα οργανωμένο κίνημα -που είχε στόχο γενικά τα αλκοολούχα ποτά-και  το υποβάθμισαν σε ποτό του φτωχού. 
Τελικά τον 19ο αιώνα ξαναβρήκε θριαμβευτικά τη θέση που δικαιούται: θεσπίστηκαν νόμοι για την διαφύλαξη της ποιότητας του και καθιερώθηκε επίσης νομοθετικά η ένδειξη London Dry Gin. Τέλος τις τελευταίες δεκαετίες έβαλαν το χεράκι τους και συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς gin, τα επονομαζόμενα premium και σούπερ premium με τελικό αποτέλεσμα το εθνικό τους ποτό να κυριαρχεί σήμερα στα διάσημα μπαρ. 

Από τη φύση στο ποτήρι…

Ανατρέχοντας στη νομοθεσία, θα διαπιστώσουμε ότι το gin είναι το οινοπνευματώδες ποτό που λαμβάνεται  με απλές ή διαδοχικές αποστάξεις αποσταγμάτων δημητριακών ή αιθυλικής αλκοόλης, μαζί με καρπούς αρκεύθου (κέδρου) και άλλων αρωματικών. Στην περίπτωση των τελευταία η ποικιλία είναι τεράστια, η σύνθεση αποτελεί μυστικό της κάθε εταιρείας και μπορεί να περιλαμβάνει κορίανδρο, ρίζες αγγελικής, γλυκάνισο, γλυκόριζα, κίτρο, berries, φλούδες πορτοκαλιού και άλλα πολλά τα οποία όπως είπαμε, αναμιγνύονται με την καθαρή αλκοόλη, εκχυλίζονται από λίγες ώρες έως ολόκληρες ημέρες και στη συνέχεια αποστάζονται για να παραχθεί το επιθυμητό στυλ gin. Οι μέρες εκχύλισης, ο αριθμός αποστάξεων καθώς και η ποικιλία των βοτάνων καθορίζονται από τον παραγωγό και το gin που θέλει να δημιουργήσει. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως είναι απαραίτητη η παρουσία του κεδρόμηλου. Η απόσταξη γίνεται στους γνωστούς άμβυκες, οι οποίοι για λόγους ποιότητας στα περισσότερα αποστακτήρια είναι μικροί σε μέγεθος. Το απόσταγμα, που προκύπτει χρειάζεται αραίωση με νερό και στη συνέχεια είναι έτοιμο για εμφιάλωση και κατανάλωση. 

banner
Είναι gin και έχει στυλ
Είναι gin και έχει στυλ

Όλα τα gin να έχουν ως βασικό τους συστατικό το κεδρόμηλο και όλα προέρχονται από εκχύλιση και απόσταξη. Πάρα ταύτα και αυτό όπως και άλλα αλκοολούχα έχει τις υποκατηγορίες του που είναι οι εξής : 
London dry gin : Το διακριτικό αυτό δεν αναφέρεται στην προέλευση ή το σημείο που βρίσκεται το αποστακτήριο. Μπορεί να παράγεται οπουδήποτε στο κόσμο, αρκεί να προέρχεται από την απόσταξη ενός καθαρού αποστάγματος δημητριακών και ενός μείγματος βοτάνων με κυρίαρχο το κεδρόμηλο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για τον πιο διάσημο τύπο gin, που διακρίνεται για τη φινέτσα, τα αρώματα εσπεριδοειδών και την πικάντικη πολυπλοκότητα. Επίσης, είναι ιδανικό για ορισμένα διάσημα cocktail όπως martini, negroni και gin tonic. 
Plymouth gin : Είναι αποκλειστικό προϊόν μιας συγκεκριμένης εταιρείας που εδρεύει στην ομώνυμη βρετανική πόλη. Φτιάχνεται 100% από απόσταγμα δημητριακών, είναι πιο ελαφρύ από το London gin και έχει ενδιαφέρουσες γήινες νότες και πληθωρική γεύση. 
Genever: Είναι το gin που παράγεται στην Ολλανδία. Σε σύγκριση με το London είναι πιο γλυκό και συνήθως με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό.  
New Western ή American dry gin : Το αμερικάνικο gin αποτελεί ιδανική βάση για τα cocktails, είναι πιο ελαφρύ, με μια ωραία ισορροπία ανάμεσα στα αρώματα κεδρόμηλου και τα αρώματα εξωτικών βοτάνων. 
Navy strength gin : Είναι τα πιο "βαριά" από όλα, με υψηλό αλκοόλ, για ουρανίσκους που αντέχουν πολύ δυνατά ποτά.  
Sloe gin : Είναι τα gin που περιέχουν εκτός από τα βότανα και διάφορα φρούτα. 

Gin versus αποσταγμάτων με χρώμα και παλαίωση

Παρά την ποικιλία των τύπων και την μεγάλη γευστική και αρωματική τους παλέτα τα gin χάνουν σε ότι αφορά τις προτιμήσεις του κοινού. Η τεκίλα, το ρούμι και τα malts θεωρούνται συνήθως πιο ενδιαφέρουσες επιλογές. Μάλλον όμως μέχρι να δοκιμάσει κάποιος και μερικά gin και να εκτιμήσει τις αρετές τους.  
Είναι γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να φανταστούμε τον πολύπλευρο χαρακτήρα και την σύνθετη προσωπικότητα ενός λευκού αποστάγματος, που δεν παλαιώνεται και ακόμα περισσότερο να γνωρίζουμε πόσες δεκάδες διαφορετικές ετικέτες υπάρχουν με ποικίλους συνδυασμούς αρωμάτων από την παλέτα των βοτάνων, των μπαχαρικών, των φρούτων και των άνθεων. Αν όμως κάνετε μια βόλτα στα μπαρ της πόλης ή ψάξετε τα ράφια μιας ενημερωμένης κάβας, θα εκπλαγείτε με την ποικιλία των gin που θα ανακαλύψετε! Ανάμεσα στις κλασικές ετικέτες, που ζουν νέες δόξες, θα βρείτε πολλές νέες ετικέτες με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Για να κάνετε την έρευνα σας πιο υποψιασμένοι και αφού ολοκληρώσαμε την δική μας έρευνα συγκεντρώσαμε ένα μεγάλο αριθμό από αντιπροσωπευτικά gin, ( προφανώς κάποια μπορεί να μας διέφυγαν), που κυκλοφορούν και η γευσιγνωστική ομάδα του αθηνοραμαUmami.gr τα έβαλε στο τραπέζι της δοκιμής, μαζί με δυο εξειδικευμένους mixologists : To Δημήτρη Κιάκο, έναν πολυβραβευμένο bartender και δημιουργό του Gin Joint, του μπαρ στο κέντρο της Αθήνας που μας μαθαίνει το gin και τον Παναγιώτη Καναβέτα, brand ambassador της Monin, bartender στο Φάλτσο στο Μαρούσι με επίσης μεγάλη εξειδίκευση στο gin και νικητή σε πολλούς διαγωνισμούς με πρωταγωνιστή το gin.

Highlights της γευσιγνωσίας:
Highlights της γευσιγνωσίας:

Από τα 21 gin της δοκιμής σχεδόν τα μισά ήταν πολύ καλά, με πολλές εκπλήξεις στη μύτη και στη γεύση. 
Τα περισσότερα δείγματα ήταν από την Αγγλία και από τα δώδεκα μόνο δυο αξιολογήθηκαν στο επίπεδο αποδεκτό μέχρι ενδιαφέρον. Επίσης στα περισσότερα ήταν ευδιάκριτο το άρωμα του κυπαρισσόμηλου. 
Από την Ισπανία είχαμε λιγότερα δείγματα, αλλά εντοπίσαμε ένα διαφορετικό στυλ, πιο μεσογειακό που επίσης είχαν μια καλή αξιολόγηση . 
Στα gin από την Γερμανία ξεχώρισε μια ετικέτα με πλούσια μύτη και στόμα. 
Από την Ολλανδία είχαμε μόνο ένα gin, τυπικό και αντιπροσωπευτικό, με γλυκά αρώματα και μαλακό χαρακτήρα. 
Το Σκωτσέζικο gin ήταν πολύ καλό, με μεγάλη γκάμα αρωματικών βοτάνων στην μύτη.
Τέλος, από τη Γαλλία δοκιμάσαμε ένα gin που αποτελεί από μόνο του ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα κατηγορία τόσο αρωματικά όσο και γευστικά.   

Συνοψίζοντας, τα gin έχουν πολλά να μας πούν και κυρίως έχουν πολύ μεγάλη και αναπάντεχη γκάμα. Διαβάστε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της δοκιμής και σίγουρα θα βρείτε το gin για πού σας ταιριάζει.

Η Δοκιμή

ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Beefeater

Beefeater

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Αγγλία 
Παραγωγός : Τζέιμς Μπάροου 
Διάφανο λευκό. Στη μύτη αρώματα που παραπέμπουν σε μοσχοφίλερο με νότες μέντας, χαμομηλιού, τσαγιού, τριαντάφυλλου, κεδρόμηλου και πικάντικων μπαχαρικών. Το στόμα είναι γεμάτο με καλή ισορροπία και ελεγχόμενη καυστικότητα. Η επίγευση είναι βανιλάτη και έχει καλή διάρκεια. 
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4, Θ.Τ 3,5 , Π.Κ 4,  Δ.ΚΙ 4 
Εισαγωγή : Pernod Ricard 
Ενδεικτική τιμή : 19,40€

Empire

Empire

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Αγγλία 
Παραγωγός : Empire distillery 
Διάφανο λευκό. Κομψή μύτη με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού και κίτρου, που αναμειγνύονται με μπαχαρικά και αμυδρά βότανα. Στο στόμα πρωταγωνιστούν οι πικρές νότες του γκρείπφρουτ και του κίτρου, ενώ η επίγευση είναι μαλακή και μακριά. 
Δ.Κ 2,5 Χ.Κ 3 Θ.Τ 3 Π.Κ 2,5 Δ.ΚΙ 2,5 
Εισαγωγή : Άμβυξ 
Ενδεικτική τιμή : 12,80€

Tanqueray 10

Τύπος : Distilled Gin 
Χώρα Προέλευσης : Ηνωμένο Βασίλειο 
Παραγωγός : Charles Tanqueray & Co 
Διάφανο λευκό. Τονισμένο ευγενές κεδρόμηλο  με spicy νότες από καυτερή πιπεριά και ροζ πιπέρι, ανθικές νότες από elderflower και τριαντάφυλλο καθώς και εσπεριδοειδείς νύξεις από πορτοκάλι, περγαμόντο και νεράντζι. Το στόμα είναι χυμώδες με απόλυτη ισορροπία καυστικότητας και γλυκύτητας και νότες πιπερόριζας ενωμένες με αρώματα νεραντζιού και γκρέιπφρουτ. Η επίγευση είναι γεμάτη και μεγάλη. 
Δ.Κ 4  Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,5 Π.Κ 4,5 Δ.ΚΙ 4 
Εισαγωγή : Diageo 
Ενδεικτική τιμή : 28,0€

Gin…

Tanqueray

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Ηνωμένο Βασίλειο 
Παραγωγός : Charles Tanqueray & Co 
Διάφανο λευκό. Στην μύτη εμφανίζονται σύνθετα αρώματα φρέσκου κυπαρισσόμηλου, λεμονιού, θυμαριού, δυόσμου, χαμομηλιού και ανθόμελου. Το στόμα είναι ελαιώδες, με ελεγχόμενη καυστικότητα και ευδιάκριτες νότες από μέλι καστανιάς. Η επίγευση έχει πολύ καλή διάρκεια. 
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4 Θ.Τ 4 Π.Κ 4 Δ.ΚΙ 3,5 
Εισαγωγή : Diageo 
Ενδεικτική τιμή : 21,10€

Gordon’s

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Μ.Βρετανία 
Παραγωγός : Alexander Gordon & Sons 
Διάφανο λευκό. Στη μύτη είναι ευδιάκριτο το κεδρόμηλο με ρητινώδη υφή. Στο στόμα είναι ελαφρώς μονοδιάστατο, μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει καυστικότητα χωρίς να χάνεται η γλυκύτητα. Η γεύση είναι ελαφριά με ελάχιστη παρουσία εσπεριδοειδών και η επίγευση κοντή. 
Δ.Κ 2 Χ.Κ 2 Θ.Τ 2 Π.Κ 1,5 Δ.ΚΙ 1 
Εισαγωγή : Diageo 
Ενδεικτική τιμή : 16,10€

Bloom

Bloom

Τύπος : Premium London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Μ. Βρετανία 
Παραγωγός : Gand l Greenalls 
Διάφανο λευκό. Στη μύτη κάνουν παρέλαση αρώματα κυπαρισσόμηλου, αγιοκλήματος, λεμονιού, ξηρών καρπών, χαμομηλιού, τσαγιού, καφέ και λεβάντας. Το στόμα έχει ενδιαφέρουσα φρεσκάδα, ζωηράδα και πικάντικο τελείωμα. 
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4 Θ.Τ 4 Π.Κ 4,5 Δ.ΚΙ 4 
Εισαγωγή : Kondor 
Ενδεικτική τιμή : 36,50€

Berkeley Square

Berkeley Square

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Μ. Βρετανία 
Παραγωγός : Gand l Greenalls 
Διάφανο λευκό. Ευχάριστη, γοητευτική και δροσερή μύτη με νότες λεβάντας, χαμομηλιού, ώριμου μήλου, δυόσμου και μέντας. Το στόμα είναι πλούσιο, φρέσκο με πολύ καλή ισορροπία και ευγενική πικρίλα στο τέλος. 
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,5 Π.Κ 4,5 Δ.ΚΙ 4,5 
Εισαγωγή : Kondor 
Ενδεικτική τιμή : 54,00€

Greenall’s

Τύπος : Premium London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Μ. Βρετανία 
Παραγωγός : Gand l Greenalls 
Διάφανο λευκό.  Έντονη αίσθηση κόκκων καφέ σε φόντο πορτοκαλιού, λουίζας, λεμονιού και κίτρου. Υποτονισμένη όμως παρουσία κεδρόμηλου. Το στόμα είναι ελαφρύ,  με εμφανή την αίσθηση του γλυκάνισου και με ίχνη πράσινου μήλου και λεμονόχορτου. Η επίγευση είναι ελαφρώς καυστική και σύντομη. 
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Θ.Τ 3 Π.Κ 3,5 Δ.ΚΙ 3 
Εισαγωγή : Kondor 
Ενδεικτική τιμή : 18,40€

Broker’s

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Αγγλία 
Παραγωγός : Broker’s Gin Limited 
Διάφανο λευκό. Στη μύτη πρώτα έρχονται τα αρώματα των δημητριακών και ακολουθούν το κεδρόμηλο, το χαμομήλι, ο δυόσμος, το κασσίς, η κανέλα, η γλυκόριζα και τα εσπεριδοειδή. Το στόμα είναι μαλακό, με ελεγχόμενη καυστικότητα και ευχάριστη γλύκα που παραμένει στην επίγευση. 
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4 
Εισαγωγή : P.T Beverage World
Ενδεικτική τιμή : 19,00€ 

Bombay Sapphire

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Αγγλία 
Παραγωγός : Bombay distilled 
 Μύτη πληθωρική με το μοσχοκάρυδο, το κορίανδρο, τους κόκκους καφέ και τα berries να αγκαλιάζονται από έντονη φυτικότητα. Στο στόμα είναι ευδιάκριτες οι φλούδες λεμονιού και η πρασινάδα. Το αλκοόλ είναι έντονο αλλά είναι καλό ενσωματωμένο και η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4, Θ.Τ 4, Π.Κ 4, Δ.ΚΙ 4  
Εισαγωγή : Bacardi Hellas 
Ενδεικτική τιμή : 22,00€

Beefeater 24

Beefeater 24

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Αγγλία 
Παραγωγός : Τζέιμς Μπάροου 
Διάφανο λευκό. Πλούσια αρώματα πράσινου τσαγιού, πράσινης ελιάς, κόλιανδρου, κεδρόμηλου, εσπεριδοειδών, μόκας, κόκκων καφέ και πικραμύγδαλου. Στόμα επίσης γεμάτο με προοδευτική εμφάνιση αρωμάτων καφέ και γλυκόπικρων φρούτων. Η επίγευση είναι πολύ καλή με μεγάλη διάρκεια. 
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4 Θ.Τ 4 Π,Κ 4 Δ.ΚΙ 4 
Εισαγωγή : Pernod Ricard 
Ενδεικτική τιμή : 26,50€

Plymouth

Τύπος : Plymouth 
Χώρα Προέλευσης : Αγγλία 
Παραγωγός : Black Friars Distillery 
Διάφανο λευκό. Ενδιαφέρον αρωματικό μπουκέτο, με ισορροπημένη αίσθηση κεδρόμηλου και λεμονιού. Ενισχύεται με νύξεις λεμονόχορτου, πράσινου μήλου,  καρδαμώμου, βανίλιας και μαστίχας. Το στόμα είναι το ίδιο αρωματικό, μαλακό με ελαφριές πικρές νότες από φλούδες εσπεριδοειδών. Η επίγευση είναι ευχάριστη, γλυκιά και με μεγάλη διάρκεια. 
Δ.Κ 4,5 , Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 3, Π.Κ 4,5 Δ.ΚΙ 4,5 
Εισαγωγή : Pernod Ricard 
Ενδεικτική τιμή : 29,70€

Ισπανία

Gin Mare

Τύπος : 
Χώρα Προέλευσης : Ισπανία 
Παραγωγός : 
Διάφανο λευκό. Στη μύτη μίγμα μεσογειακών αρωμάτων με κυρίαρχα την ελιά, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το βασιλικό και την λιαστή ντομάτα. Επίσης στο φόντο διακρίνονται ίχνη από κεδρόμηλο. Το στόμα είναι πλούσιο, ριγανάτο και ακολουθεί την μύτη. Το τελείωμα είναι δροσερό και μακρύ. 
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,5 Π.Κ 5 Δ.ΚΙ 5 
Εισαγωγή : Sky Spirits 
Ενδεικτική τιμή : 55,47€

Ginbery’s

Ginbery’s

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Ισπανία 
Παραγωγός : Beveland S.A 
Διάφανο λευκό . Υποτονική παρουσία κεδρόμηλου και μύτη που παραπέμπει περισσότερο σε ζαχαρωτό πορτοκάλι Στόμα σχεδόν ζαχαρούχο με το αλκοόλ να εμφανίζεται ως γλυκύτητα και όχι σαν καυστικότητα. Η επίγευση είναι πολύ κοντή. 
Δ.Κ 2 Χ.Κ 2 Θ.Τ 2 Π.Κ 1,5 Δ.ΚΙ 1,5 
Εισαγωγή : Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή : 13,65€

Γερμανία

Monkey 47

Monkey 47

Τύπος : Schwarz wald Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Γερμανία 
Παραγωγός : Black Forest 
Διάφανο λευκό. Αναδύει αρώματα δημητριακών, που ενώνονται με νότες λεβάντας, τσαγιού, φρέσκου δυόσμου, χαμομηλιού και περγαμόντου. Σε δεύτερη ανάγνωση διακρίνονται το πιπέρι, το κασσίς, το χαμομήλι και η μελάσα. Στο στόμα απελευθερώνονται γεύσεις πιπεριού, κυδωνιού και berries. H επίγευση είναι σύνθετη και μεγάλη. 
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 5 Θ.Τ 5 Π.Κ 5 Δ.ΚΙ 5 
Εισαγωγή : Μαυρίκος 
Ενδεικτική τιμή : 47,00€

Finsbury

Finsbury

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Γερμανία 
Παραγωγός : Finsbury distillery 
Διάφανο λευκό : Τονισμένο κεδρόμηλο με γλυκά αρώματα εσπεριδοειδών, όπως confit λεμονιού και επιπλέον νύξεις από μελισσόχορτο, κουμ κουάτ και κόλιαντρο. Το στόμα είναι ελαφρά μονοδιάστατο με αίσθηση περγαμόντου και γρήγορο τελείωμα. 
Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 Θ.Τ 3 Π.Κ 2 Δ.ΚΙ 1,5 
Εισαγωγή : Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή : 13,10€

Ολλανδία

Ν03

Τύπος : London Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Ολλανδία 
Παραγωγός : Berry Bros & Rudd 
Διάφανο λευκό. Στρογγυλή μύτη με έμφαση στο χαμομήλι, το λεμόνι, το γλυκό πορτοκάλι και την αρμπαρόριζα. Επίσης έχει καλή αίσθηση κεδρόμηλου.  Στο στόμα μπαίνει γλυκά και στην συνέχεια εξελίσσεται με πικάντικες νύξεις. Η επίγευση είναι γλυκιά, πικάντικη και δυναμική. 
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4 Π.Κ 4 Δ.ΚΙ 4,5 
Εισαγωγή : Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή : 39,63€

Σκοτία

The Botanist

The Botanist

Τύπος : Islay Dry Gin 
Χώρα Προέλευσης : Σκοτία 
Παραγωγός : Bruichladdich distillery 
Διάφανο λευκό. Ελαφρά αρώματα δημητριακών αγκαλιάζονται από νότες λεμονιού, κεδρόμηλου, γρασιδιού, μαντζουράνας, χλόης και αγγελικής. Το στόμα είναι σύνθετο με γλυκές νότες κεδρόμηλου,  βοτανικές νύξεις χαμομηλιού και ίχνη πικρής καραμέλας. Η επίγευση έχει διάρκεια και εμφανίζει λίγες ανθικές πινελιές. 
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,5 Π.Κ 4 Δ.ΚΙ 4,5 
Εισαγωγή : Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή : 44,50€

Endiburg

Τύπος: 
Χώρα Προέλευσης : Σκοτία
Παραγωγός : Spencerfield spirit company     
Διάφανο λευκό. Σύνθετη μύτη με κερήθρα μελιού, κόκκους καφέ, φλούδες πορτοκαλιού και νότες λεμονιού και γλυκόριζας με απουσία όμως κεδρόμηλου. Στο στόμα είναι γεμάτο ξηρό με έντονη παρουσία πιπερόριζας και πεύκου. Η γεύση είναι δυναμική με ισορροπημένη καυστικότητα και η επίγευση καλή. 
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Θ.Τ 3,5 Π.Κ 3 Δ.ΚΙ 3,5 
Εισαγωγή : LCK 
Ενδεικτική τιμή : 15,00€ (200Ml)

Hendricks

Hendricks

Τύπος : 
Χώρα Προέλευσης : Σκοτία 
Παραγωγός : William Grant and Sons 
Διάφανο λευκό. Πολύπλοκη και φινετσάτη μύτη με αρώματα τριαντάφυλλου, πράσινης πιπεριάς, κεδρόμηλου, φλούδες εσπεριδοειδών, κόκκους καφέ, κακάο, καραμέλας βουτύρου και γλυκόριζας. Το στόμα είναι στιλάτο με εξαιρετική σχέση γλυκύτητας και καυστικότητας. Ανταποκρίνεται ακριβώς στα αρώματα της μύτης με το τριαντάφυλλο, το αγγούρι, και την γλυκόριζα να υπερέχουν. Η επίγευση έχει πολύ καλή διάρκεια και νότες φρούτων. 
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,5 Π.Κ 4,5 Δ.ΚΙ 4 
Εισαγωγή : Άμβυξ 
Ενδεικτική τιμή : 34,20€

Γαλλία

G-Vine

G-Vine

Τύπος : 
Χώρα Προέλευσης : Γαλλία 
Παραγωγός : Γιουρογουαίν Γκέιτ 
Διάφανο λευκό. Ένα διαφορετικό στυλ, με ευχάριστα αρώματα σταφυλιού και στεμφύλων σε πρώτο πλάνο και σε δεύτερο το κεδρόμηλο. Το στόμα ξεδιπλώνεται αργά. Αρχικά θυμίζει λικέρ και στη συνέχεια εμπλουτίζεται με νότες κάρδαμου και μοσχοκάρυδου. Η επίγευση είναι γλυκιά και έχει μεγάλη διάρκεια. 
Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 Θ.Τ 3,5 Π.Κ 3,5 Δ.ΚΙ 3 
Εισαγωγή : Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή : 39,50€

Το Gin είναι φτιαγμένο για cocktail

Το πάντρεμα των βοτάνων και μπαχαρικών που γίνεται σε πολλές ετικέτες δίνει σχεδόν μαγικά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά .Γι αυτό  και τα gin μάλλον είναι φτιαγμένα για cocktail..Δεν είναι τυχαίο ότι τα cocktail που παρασκευάζονται με gin είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που γίνονται από κάποιο άλλο ποτό. Πέρα από τα κλασικά Tom Collins, Signapore Sling, Martini, Long Island υπάρχουν και πολλά ακόμα, μερικές φορές εξαιρετικά πρωτότυπα και δημιουργικά.  Ο Δημήτρης Κιάκος και ο Παναγιώτης Καναβέτας μας δίνουν μερικές πιο ψαγμένες συνταγές με εύκολη όμως εκτέλεση  κατάλληλη και για το σπίτι.  

Παναγιώτης Καναβέτας
Παναγιώτης Καναβέτας

Basilica 
45ml Gin Mare 
2 ντοματινια cherry 
5 φρέσκες φράουλες
15ml φρέσκος χυμός λεμόνι 
10ml σιρόπι ζάχαρης
2 φύλλα βασιλικού 
Εκτέλεση : Πιέζουμε σε με γουδοχέρι σε shaker τα ντοματίνια με τη φράουλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με πάγο και ανακινούμε δυνατά. Σερβίρουμε σε ποτήρι χαμηλό με ένα κομμάτι πάγου και φύλλα βασιλικού. 

24 Seven
45ml Beefeater 24
100ml Fentimans Rose Lemonade
2 dashes fee brothers Cherry Bitters
Εκτέλεση : Σε χαμηλό double old fashioned ποτήρι τοποθετούμε όλα τα υλικά με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Ανακινούμε ελαφριά και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκάλι και grapefruit. 

C - Square  
45ml Berkley
10ml MONIN Creme de Cassis
40ml morrello cherry puree
15ml Aperol
15ml Lime
Εκτέλεση : Ανακινούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο. Σερβίρουμε σε ποτήρι Collins και γαρνίρουμε με βύσινο και λεμόνι

Δημήτρης Κιάκος
Δημήτρης Κιάκος

The Merrymaker 
60 ml Gin Mare
10 φύλλα βασιλικού
10 κόκκους ροζ πιπέρι
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι 
15ml σιρόπι ζάχαρης 
2σταγονες scrappys celery bitters
Εκτέλεση : Πατάμε το ροζ πιπέρι μέσα στο σέικερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι κουπέ και γαρνίρουμε με 3 κόκκους ροζ πιπέρι .

The Jake leg
60 ml beefeater 24
10 ml σιρόπι πιπερόριζα 
20ml φασκόμηλο
15 ml antica  formula vermouth
20 ml φρέσκο λεμόνι 
10 ml σιρόπι από μέλι Ελάτης 
2σταγόνες dr Adam Elmegirab's boker's bitters
Εκτέλεση : προσθέτουμε όλα τα υλικά στο σέικερ  και χτυπάμε καλά. .Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι κουπέ και γαρνίρουμε με ένα φύλλο από φασκόμηλο .

match point
30 ml Gvine gin
30 ml Pimms n01 
10ml φρέσκο λεμόνι 
25ml st Germain elderflower liqueur 
Εκτέλεση : προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι κρασιού με πάγκο, απογεμίζουμε με fever tree Sicilian lemonade και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου


Τα gin δοκίμασαν : Διονύσης Κούκης ( Δ.Κ), Θάλεια Τσιχλάκη ( Θ.Τ) , Χρυσούλα Κυριακοπούλου ( Χ.Κ) , Δημήτρης Κιάκος ( Δ.ΚΙ) , Παναγιώτης Καναβέτας ( Π.Κ) 

Βαθμολογία: 1: αποδεκτό, 2: ενδιαφέρον, 3: καλό, 4: πολύ καλό, 5: εξαιρετικόΠοτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος