ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Μια στοιχειώδης σπιτική κάβα συνήθως αποτελείται από βασικά ποτά που είτε αγοράσαμε γιατί μας αρέσει να απολαμβάνουμε στην άνεση του σαλονιού μας, ή άλλα που μας έκαναν δώρο ή περίσσεψαν από κάποια γιορτή. Αυτά, λοιπόν, είναι υπεραρκετά για να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που περνάμε εντός τοιχών, και να ακονίσουμε τις ικανότητές μας σε μείξεις σπιτικές μεν, άκρως απολαυστικές δε, συνδυάζοντας απλά υλικά και φρούτα εποχής, με λίγη περιπετειώδη διάθεση.

Όταν μιλάμε για βασικά ποτά, εννοούμε φυσικά το ουίσκι, το τζιν, τη βότκα και το ρούμι, που θεωρούνται τα στοιχειώδη ποτά βάσης για τα cocktails. Πέρα απ’ αυτά, μια φιάλη από bitters – τα… μπαχαρικά των cocktails – και ένα απλό, σπιτικό σιρόπι ζάχαρης 1:1 (δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα σιγοβράσιμο ίσης ποσότητας νερού και ζάχαρης για να το παρασκευάσετε και να το έχετε αποθηκευμένο σε ένα βαζάκι), είναι τα μόνα συστατικά που καλό είναι να έχετε σε stock στο μπαρ σας. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, να θυμάστε ότι ένα βάζο με βιδωτό καπάκι μπορεί να αντικαταστήσει το shaker που ίσως σας λείπει, αντί για δοσομετρητή (που εύκολα βρίσκετε στα super markets) μπορείτε να υπολογίσετε ότι ένα σφηνοπότηρο γεμίζει με 30 ml, ενώ ένα απλό σουρωτήρι μπορεί να βοηθήσει στα cocktails που, μετά την ανάδευση, σερβίρονται χωρίς πάγο.

Αυτά τα απλά εφόδια είναι τα μόνα που απαιτούνται για να γίνετε ο master bartender του σπιτιού και να πειραματιστείτε με τις δυνατότητες που σας δίνει η κάβα σας. Για να σας δώσουμε όμως λίγη παραπάνω ώθηση, συγκεντρώσαμε πιο κάτω μερικές ευφάνταστες, αλλά απλές συνταγές, που μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση. Έχετε τα υλικά τους στο μυαλό σας την επόμενη φορά που θα κάνετε μια βόλτα στον διάδρομο των φρούτων και δοκιμάστε τες, έχοντας στο μυαλό σας ότι, πάνω απ’ όλα, τα βασικά συστατικά σε κάθε cocktail είναι πάντα η καλή διάθεση και η όρεξη για υπεύθυνη απόλαυση.

Cocktails με Ουίσκι ή Μπέρμπον

Old fashioned με σφένδαμο

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Ναι και όμως το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), παράγεται από τα σάκχαρα του χυμού του δέντρου σφένδαμος, που με το bourbon δίνει ένα καταπληκτικό cocktail!

Υλικά
60 ml Bourbon
½ κ γλ σιρόπι σφενδάμου
3 σταγόνες Βitters
2 φλοίδες πορτοκαλιού (για τα έλαια τους) (πιέζετε την εξωτερική πλευρά προς το ποτήρι)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο κι ανακατεύουμε μέχρι να νιώσουμε την εξωτερική πλευρά του shaker παγωμένη. Στη συνέχεια σουρώνουμε στο χαμηλό ποτήρι με φρέσκο πάγο και «ψεκάζουμε» την επιφάνεια του ποτού πιέζοντας τις εξωτερική πλευρά των φλοιδών πορτοκαλιού. Σερβίρουμε με τις φλοίδες για γαρνίρισμα.

Lynchbourg Lemonade με αχλάδι και θυμάρι

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργη αυτή η «συνάντηση», το αχλάδι και το θυμάρι δίνουν μια ευχάριστη φυτική αίσθηση στο κλασικό Lynchbourg Lemonade.

Υλικά
60 ml ουίσκι
30 ml Χυμό λεμόνι
45 ml Πουρέ αχλάδι με θυμάρι (βάζουμε στο μπλέντερ 2 αχλάδια, 1 κούπα νερό, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο θυμάρι)
120 ml Sprite

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο, το κλείνουμε, κρατάμε σταθερά και από τις 2 πλευρές και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 8-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ψηλό ποτήρι με μπόλικο πάγο και απογεμίζουμε με το αναψυκτικό. Σερβίρουμε με μία φλούδα λεμόνι και λίγο θυμάρι.

Brown Derby με δυόσμο

Αγαπημένο υλικό ο δυόσμος και στην κουζίνα και στα cocktail! Χρησιμοποιήστε φρέσκα φυλλαράκια από τη γλάστρα και απογειώστε το.

Υλικά
60 ml ουίσκι
30 ml Μέλι με δυόσμο (βράζουμε 1 κούπα μέλι με μισή κούπα νερό και 6-8 φύλλα δυόσμου σε ένα μπρίκι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι)
45 ml ροζ γκρέιπφρουτ (φρεσκοστυμμένο)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο, το κλείνουμε, κρατάμε σταθερά και από τις 2 πλευρές και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 8-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε στο χαμηλό ποτήρι και σερβίρουμε με μία φλούδα γκρέιπφρουτ.

Cocktails με βότκα

Espresso Martini με κακάο

Ένα δυναμωτικό cocktail, που θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις του καφέ!

Υλικά
45 ml Vodka
30 ml Λικέρ καφέ
30 ml Εσπρέσο με κακάο (φτιάχνουμε έναν εσπρέσο - ιδανικά με κάψουλα-, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κακάο και ανακατεύουμε)
10 ml Σιρόπι ζάχαρης (βράζουμε 100ml νερό με 100gr ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι το υγρό να γίνει διάφανο – όσο περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλινο βάζο για άλλες χρήσεις, όπως για τον καφέ μας)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο, το κλείνουμε, κρατάμε σταθερά και από τις 2 πλευρές και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 8-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου coupette ή ένα απλό χαμηλό και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι bitter σοκολάτας στην άκρη του ποτηριού.

Cosmopolitan με ρόδι

Το Cosmopolitan σε μια εκδοχή όπου τα αρώματα εσπεριδοειδών και ροδιού απογειώνουν τις αισθήσεις.

Υλικά
45 ml Vodka
15 ml Λικέρ πορτοκαλιού
45 ml Χυμό από ρόδι
10 ml Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο, το κλείνουμε, κρατάμε σταθερά και από τις 2 πλευρές και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 8-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου coupette ή ένα απλό χαμηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκαλιού.

Sea Breeze με μανταρίνι

Η θαλασσινή αύρα με κράνμπερι και μανταρίνι! Ποιος μπορεί να αντισταθεί;

Υλικά
60 ml Vodka
90 ml Χυμός κράνμπερι
45 ml Χυμός μανταρίνι

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά με μπόλικο πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι και αναδεύουμε με ψηλό κουτάλι μέχρι να νιώσουμε το εξωτερικό του ποτηριού παγωμένο. Γαρνίρουμε με μια κορφούλα δυόσμου.

Cocktails με Ρούμι

Nevada cocktail με κανέλα

Ρούμι και κανέλα, δύο ιδανικά συστατικά για να αντιμετωπίσουμε τις κρύες βραδιές του χειμώνα.

Υλικά
60 ml Ρούμι
30 ml Ροζ γκρέιπφρουτ (φρεσκοστυμμένο)
15 ml Λάιμ
20 ml Σιρόπι κανέλας (βράζουμε 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό και 2-3 στικ κανέλας σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά - αυτό που θα περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για περίπου 6 εβδομάδες και για άλλες χρήσεις)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 8-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου coupette ή ένα απλό χαμηλό και γαρνίρουμε με μία φλούδα γκρέιπφρουτ.

Chicago Fizz με ημίγλυκο κόκκινο κρασί

Το ρούμι συνδυάζεται με κόκκινο κρασί σε ένα εξωτικό, δροσιστικό και ακαταμάχητο cocktail!

Υλικά
30 ml Rum
30 ml Ημίγλυκο κόκκινο κρασί
15 ml Λάιμ
15ml Σιρόπι Ζάχαρης (βράζουμε 100ml νερό με 100gr ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι το υγρό να γίνει διάφανο)
15 ml Παστεριωμένο ασπράδι αυγού Σόδα

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο, το κλείνουμε, κρατάμε σταθερά και από τις 2 πλευρές και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ψηλό ποτήρι με φρέσκο πάγο και απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο από πάνω.

Daiquiri με ακτινίδιο

Το παραδοσιακό Daiquiri συναντά το ακτινίδιο και το αποτέλεσμα είναι…πράσινο και συναρπαστικό!

Υλικά
60 ml Rum
30 ml Λάιμ
30 ml Σιρόπι ζάχαρης (βάζουμε 100ml νερό με 100gr ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι το υγρό να γίνει διάφανο)
½ Ακτινίδιο

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο blender και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι και απογεμίζουμε με τριμμένο πάγο.

Cocktails με Τζιν

Gimlet με αγγούρι

Αγαπημένο Cocktail με λεμονάτη αίσθηση, με το αγγούρι να του προσδίδει έξτρα δροσιά και φρεσκάδα.

Υλικά
60 ml Gin
30 ml Χυμό λεμόνι
30 ml Σιρόπι ζάχαρης (βάζουμε 100ml νερό με 100gr ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι το υγρό να γίνει διάφανο)
Αγγούρι 3-4 ροδέλες

Εκτέλεση: Βάζουμε το αγγούρι στο shaker μας και το πατάμε μέχρι να πολτοποιηθεί. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με πάγο, το κλείνουμε, κρατάμε σταθερά και από τις 2 πλευρές και χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά για περίπου 8-12 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου coupette ή απλό χαμηλό και γαρνίρουμε με δύο φύλλα βασιλικού.

French 75 με τσάι

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να συνδυάσουμε τσάι και αλκοόλ; Δοκιμάστε το παρακάτω cocktail και θα αλλάξετε γνώμη.

Υλικά
45 ml Gin
15 ml Χυμό λεμόνι
20 ml Σιρόπι τσαγιού (βάζουμε 3 σακουλάκια τσάι της αρεσκείας μας σε 1.5 κούπα βρασμένο νερό και προσθέτουμε 1.5 κούπα ζάχαρης ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να λιώσει, αφήνουμε 5 λεπτά και βγάζουμε τα σακουλάκια)
75 ml Prosecco

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το Prosecco) στο σέικερ μας με μπόλικο πάγο κι ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι σαμπάνιας τύπου flute, προσθέτουμε το Prosecco και γαρνίρουμε με μία φλούδα λεμονιού.

White Lady με δεντρολίβανο

Για όσους χρησιμοποιούν το δεντρολίβανο στην κουζίνα, το cocktail αυτό θα τους γίνει συνήθεια. Οι υπόλοιποι δοκιμάστε το και ίσως αναθεωρήσετε!

Υλικά
45 ml Gin
20 ml Triple Sec
20 ml Χυμό λεμόνι
20 ml Σιρόπι δεντρολίβανου (βάζουμε 2 κούπες νερό, 2 κούπες ζάχαρη και 1.5 κλαδάκι δεντρολίβανο σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να βράσει - αυτό που θα περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για περίπου 6 εβδομάδες και για άλλες χρήσεις)
10 ml Παστεριωμένο ασπράδι αυγού

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker μας με μπόλικο πάγο και χτυπάμε πολύ καλά για περίπου 12 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου coupette ή σε απλό χαμηλό και γαρνίρουμε με μία φλούδα λεμονιού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.

Πώς θα φτιάξεις το Spumante

Η συνταγή για το κοκτέιλ Spumante.