Follow us

Δοκιμή: μαύρες ελληνικές μπίρες

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μαύρες μπίρες, που ολοένα πληθαίνουν και φλερτάρουν με μια γκάμα αβανταδόρικων χαρακτηριστικών…

Δοκιμή: μαύρες ελληνικές μπίρες

Το κίνημα "ελληνική μικροζυθοποιία", την τελευταία δεκαετία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αναπτύσσεται συνεχώς, με επίκεντρο τα νησιά και τη βόρεια Ελλάδα. Πριν από λίγα χρόνια, εκτός από την κλασική ξανθιά lager, δεν ήταν δυνατόν να εντοπίσουμε διαφορετικές κατηγορίες, ειδικά με ελληνική καταγωγή. Σήμερα, οι ντόπιες μπουτίκ ζυθοποιίες ξεπερνούν τις 25 και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον σύνθετο κόσμο της μπίρας μέσα από ξεχωριστούς τύπους, που συνεχώς φρεσκάρονται. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μαύρες μπίρες, που κουμπώνουν ακόμα περισσότερο αυτή την εποχή με τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Για του λόγου το αληθές, ρίξαμε στο τραπέζι γευσιγνωσίας τις μαύρες μπίρες που κυκλοφορούν και τα συμπεράσματα ήταν εξαιρετικά.

Οι τύποι μαύρης μπίρας

Δοκιμή: μαύρες ελληνικές μπίρες

Πριν πάμε στις παρατηρήσεις της γευσιγνωσίας, είναι σημαντικό να κάνουμε μια βουτιά στις διαφορετικές κατηγορίες, που είναι δυνατόν να συναντήσουμε στις σκουρόχρωμες μπίρες και που μεταφράζονται σε διαφορετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Ξεκινάμε με τις Black Lager ή, αλλιώς, τις μπίρες χαμηλής ζύμωσης με ελαφριά αρώματα, που περισσότερο παραπέμπουν σε νότες βύνης, λυκίσκου, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Η pilsner black, επίσης, ανήκει στην ομάδα των χαμηλών ζυμώσεων, είναι όμως πιο φινετσάτη από την lager, με ένα μπουκέτο που εστιάζει περισσότερο στις νύξεις λουλουδιών και λυκίσκου. Πολύ πιο δυνατή είναι η Bock, με μύτη πλούσια σε αρώματα ώριμων φρούτων, καβουρδισμένων βυνών και γεύση γεμάτη, με υψηλή αλκοόλη. Στις διασημότητες ανήκει η πληθωρική Stout, με τον χαρακτηριστικό σταθερό καφετί αφρό και την γεμάτη υφή. Όσον αφορά τη μύτη, σκάνε ιντριγκαδόρικες νότες καπνού μαζί με ζωικές νότες και σοκολάτα. Οι Porter δεν είναι τόσο brutal όσο οι Stout, αλλά είναι εξίσου σύνθετες, με ωραία αρώματα καραμέλας, καφέ και λυκίσκου. Μια ειδική περίπτωση αποτελούν οι Smoke Black, που όπως λέει και το όνομα τους, εμφανίζουν καπνιστά αρώματα στη μύτη και στο στόμα. Τέλος, πολύ αρωματικές, με νότες κόκκινων φρούτων, καραμέλας και λυκίσκου είναι οι Ale και οι IPA.

Η δοκιμή

Μαζί με τον κύριο Αντώνη Πολυχρονόπουλο, δημιουργό του online shop greekbeershop.gr για τις ελληνικές μπίρες, τσεκάραμε δεκατέσσερις ετικέτες, αρκετές από τις οποίες εντοπίζουμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα και άλλες μπορούμε να βρούμε στην πολύ καλά ενημερωμένη κάβα του Νίκου Πυρουνάκη "Αμπελοσοφίες", στα Κάτω Πετράλωνα. Το εντυπωσιακό στη δοκιμή είναι ότι σχεδόν όλες οι μπίρες κρίθηκαν καλές. Φαίνεται, ότι αυτή η σκούρα κατηγορία έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε να την απολαύσουμε ιδανικά συντροφιά με μεσογειακά πιάτα.

Noctua

Παραγωγός: Noctua Microbrewey
Τύπος: IPA
Τονισμένα αρώματα φρεσκοκομμένων φυτών εμπλέκονται με νότες εσπεριδοειδών και νύξεις από ρητίνη. Έντονη είναι επίσης η παρουσία του λυκίσκου. Γενικά η μύτη είναι ιδιότυπη και ενδιαφέρουσα. Το στόμα είναι γεμάτο, με νότες καβουρδισμένου καφέ, πεύκου και λουλουδιών. Η επίγευση είναι έντονη και με μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 88 ΝΓ 87 ΧΚ 88 ΑΠ 87

Volkan

Παραγωγός: Volkan Santorini
Τύπος: Black Wheat
Στη μύτη κάνουν παρέλαση αρώματα μελιού, καπνού, κερασιών και καφέ σε ένα φόντο μεταλλικότητας. Το στόμα φλερτάρει ανάμεσα στις ευγενικές πικρές νότες και την βουτυράτη αίσθηση. Η επίγευση είναι σχετικά ελαφριά και γρήγορη.
ΔΚ 80 ΝΓ 81 ΧΚ 81 ΑΠ 81

Corfu Bitter Dark

Παραγωγός: Corfu Beer
Τύπος: dark Ale
Ενδιαφέρουσα μύτη, με ωραία αρώματα μπαχαρικών, ενισχυμένων με νότες βύσσινου, τρούφας, βοτάνων και καβουρδισμένου καφέ. Το στόμα εμφανίζει πικρές νότες που παραμένουν μέχρι το τελείωμα, σε συνδυασμό με φρούτα και ευδιάκριτη οξύτητα.
ΔΚ 82 ΝΓ 81 ΧΚ 83 ΑΠ 82

Zeos black

Παραγωγός: Zeos microbrewey
Τύπος: Lager
Κυριαρχούν τα αρώματα του καφέ και της καμένης καραμέλας, με ελαφριές γαλακτικές νότες και νύξεις δημητριακών. Το στόμα είναι ήπιο, με γλυκές και όξινες νότες. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια.
ΔΚ 83 ΝΓ 82 ΧΚ 84 ΑΠ 84

Solo Ασκιανός

Παραγωγός: Solo
Τύπος: Porter
Ελκυστικά αρώματα ζαμπόν ζευγαρώνουν με τη σοκολάτα και εμπλουτίζονται με νότες καπνού, καμένης ζάχαρης και λυκίσκου. Το στόμα έχει καβουρδισμένες και πιπεράτες νότες. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
ΔΚ 87 ΝΓ 87 Χ.Κ 87 ΑΠ 87

Brinks Black

Παραγωγός: Brink
Τύπος: Lager
Φινετσάτη μύτη με αρώματα που παραπέμπουν σε μαρμελάδα κυδωνιού και ώριμου πεπονιού, αγκαλιασμένα από καφέ, γιασεμί και ανθόμελο. Το στόμα είναι πλούσιο, με νότες άγουρου φρούτου, μελιού και καφέ. Η επίγευση είναι απαλή με διάρκεια.
ΔΚ 86 ΝΓ 85 ΧΚ 87 ΑΠ 84

Fix Dark

Παραγωγός: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Τύπος: Lager
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα δημητριακά και οι ζύμες με μια αίσθηση μεταλλικότητας. Στο στόμα, από την άλλη, βγαίνουν οι καμένες νότες καφέ. Η επίγευση είναι καλή με πικρό τελείωμα.
ΔΚ 80 ΝΓ 80 ΧΚ 81 ΑΠ 78

Πλάστιγγα

Παραγωγός: Πλάστιγγα
Τύπος: Stout
Πρωτότυπα αρώματα, που πατάνε σε φυτικές νότες κυρίως σέλερι και μανιταριού. Το στόμα έχει λουλαδάτες νότες και οξύτητα. Η επίγευση είναι σχετικά ελαφριά και γρήγορη.
ΔΚ 80 ΝΓ 80 ΧΚ 80 ΑΠ 80

Ora Stout

Παραγωγός: Πατραϊκή Ζυθοποιία
Τύπος: Stout

Γοητευτική μύτη με αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνου και σοκολάτας. Το στόμα δεν έχει την ένταση της μύτης, είναι πιο ελαφρύ, με γρήγορο τελείωμα
ΔΚ 78 ΝΓ 79 ΧΚ 79 ΑΠ 83

Septem Saturday

Παραγωγός: Septem Microbrewery
Τύπος: Porter

Έντονη και πληθωρική μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών, σοκολάτας, μελιού και μπαχαρικών. Το στόμα είναι σύνθετο, με νότες περγαμόντου, ζαμπόν και πιπεριού. Η επίγευση είναι εξαιρετική, με μεγάλη διάρκεια.
ΔΚ 86 ΝΓ 86 ΧΚ 88 ΑΠ 86

Chios Smoke Rubest

Παραγωγός: Chios
Τύπος: Smoke Black

Πολύ ωραία αρώματα που παραπέμπουν σε καπνιστό ζαμπόν, συνδυασμένα με νότες αχλαδιού, μπανάνας, σοκολάτας gianduja, καφέ και νύξεις λυκίσκου. Το στόμα είναι γεμάτο, με έντονη σοκολάτα bitter και καραμέλα. Η επίγευση είναι μεγάλη.
ΔΚ 87 ΝΓ 86 ΧΚ 86 ΑΠ 85

7 Μποφόρ Νήσος

Παραγωγός: Νήσος
Τύπος: Black Pilsner
Σύνθετα αρώματα καραμέλας, λυκίσκου και ζαμπόν με ευχάριστη έκπληξη τις νότες κανέλας. Το στόμα έχει δύναμη και κάνει focus στον ευχάριστο λυκίσκο.
ΔΚ 79 ΝΓ 76 ΧΚ 80 ΑΠ 79

Solo Σκοτίδι

Παραγωγός: Solo
Τύπος: Stout
Ιδιαίτερη μύτη με αρώματα ζαμπόν, κόκκινων φρούτων, σοκολάτας και καφέ. Το στόμα έχει πάχος και ενδιαφέρουσες bitter νότες.
ΔΚ 87 ΝΓ 87 ΧΚ 87 ΑΠ 87

Κλίμακα Βαθμολογίας: 70-74/100 Αποδεκτό, 75-79/100 ενδιαφέρον, 80-84/100 καλό, 85-89/100 πολύ καλό, 90-94/100 εξαιρετικό.

Τις μπίρες δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Ντίνα Γκρουμούτη, Χρυσούλα Κυριακοπούλου και ο κ. Αντώνης Πολυχρονόπουλος από το Greekbeershop.gr

Δείγματα από Greekbeershop και κάβα Αμπελοσοφίες, Κειριαδών 81, Κάτω Πετράλωνα

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.