banner
banner
banner

Δοκιμάζοντας τη νέα γενιά των gin

Καινούργιες και ιδιαίτερες ετικέτες στο μικροσκόπιο

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019

Το δημοφιλές απόσταγμα καθιερώνει τις μετοχές του εγκαινιάζοντας νέες ετικέτες και premium εκδοχές. Δοκιμάζουμε 28 από αυτές, μαζί με τον mixologist Αλέξανδρο Δοντά…

Η δυναμική επέλαση των gin
Η δυναμική επέλαση των gin

Μεγαλύτερο spirit trend και γι’ αυτή τη χρονιά παγκοσμίως αναδεικνύεται το gin! Δεν προλαβαίνουμε να γράφουμε και να δοκιμάζουμε τις νέες ετικέτες, που έρχονται συνέχεια στην ελληνική αγορά. Τα gin δικαιολογημένα αποτελούν τη μεγαλύτερη drinking τάση. Οι πολύ καλές επιλογές σε brand, οι διαρκείς εισαγωγές από τις εταιρείες ποτών και η εξαιρετική αξιοποίηση από τους bartenders, κάνουν την απόλαυσή τους ξεχωριστή εμπειρία.
Ειδικά, όσοι αγαπάνε το Dry Martini και το Gin Tonic μπορούν να βρουν τη δική τους γεύση και να πειραματιστούν με μια μεγάλη παλέτα αρωμάτων. Κάντε την αρχή ανακαλύπτοντας μερικές από τις ετικέτες, που μπήκανε στο τραπέζι της γευσιγνωσίας. Τα gin τα δοκιμάσαμε με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Δοντά, που σύντομα θα βρίσκουμε πίσω από την μπάρα του νέου spot, που υπογράφει ο Δημήτρης Κιάκος στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Αλέξανδρος, που ασχολείται ιδιαίτερα με τα gin, μας έδωσε επί πλέον για το καθένα μια κατεύθυνση, για την ιδανική απόλαυσή του.
Όπως θα διαπιστώσετε, οι περισσότερες ετικέτες βαθμολογήθηκαν υψηλά, γεγονός που επιβεβαιώνει την υπεροχή της κατηγορίας.
Ξεχωρίστε αυτά που σας ταιριάζουν και αφιερώστε τις καλοκαιρινές βραδιές σας σε πειραματισμούς με πάγο, βερμούτ, τόνικ και διάφορα ανθρακούχα.

banner

Haymans Royal Dock

Haymans Royal Dock

Κατηγορία: Navy Strength
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Sky spirits
Φινετσάτη μύτη με σύνθετα αρώματα γκρέιπφρουτ, περγαμόντου, ροδάκινου και νεκταρινιού. Το στόμα είναι επίσης πολύπλοκο και έντονο, με αρώματα φρούτων και μεγάλη επίγευση. Ταιριάζει πολύ με τόνικ.
ΧΚ 85, ΜΚ 84, ΑΔ 85 ΜΧ 84

Heymans Gently Rested

Heymans Gently Rested

Κατηγορία: London dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Sky Spirits
Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού και πορτοκαλιού, με ωραίες νότες λευκού και μαύρου πιπεριού. Στο στόμα βγάζει νότες από άνθη εσπεριδοειδών και μοσχολέμονο.
ΧΚ 80 ΜΚ 81 ΑΔ 80 ΜΧ 80

banner

Nikka Coffey

Nikka Coffey

Κατηγορία: coffey still
Χώρα: Ιαπωνία
Εισαγωγή: Sky Spirits
Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη, που συνδυάζει αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, με yuzu, πράσινο μήλο και λουλούδια. Το στόμα είναι κομψό και ισορροπημένο.
ΧΚ 84 ΜΚ 83 ΑΔ 90 ΜΧ 86

The Blue Beetle

The Blue Beetle

Κατηγορία: London dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Καρούλιας
Έντονη μύτη, που φλερτάρει με αρώματα λεμονιού, τριαντάφυλλου, λευκών λουλουδιών όπως το γιασεμί και έχει στο φόντο νότες αρμπαρόριζας και πιπεριού. Το στόμα είναι λιπαρό ενώ η επίγευση είναι μέτρια. Δοκιμάστε το με τόνικ.
ΧΚ 78 ΜΚ 78 ΑΔ 76 ΜΧ 79

G Vine

G Vine

Χώρα: Γαλλία
Εισαγωγή: Καρούλιας
Πολύ ιδιαίτερο gin, με εκρηκτική μύτη κυρίως λουλουδάτη. Σε δεύτερη ανάγνωση, ευωδιάζουν νότες φρούτων και βοτάνων. Το στόμα είναι πλούσιο, κομψό, με ωραίες γλυκές και όξινες νότες.
ΧΚ 86 ΜΚ 83 ΑΔ 87 ΜΧ 87

Portobello Road

Portobello Road

Κατηγορία: London dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Granikal
Ένα τυπικό London dry gin, που εστιάζει στα αρώματα του αρκεύθου, της ρίζας αγγελικής, του κόλιανδρου και του μοσχοκάρυδου. Μετά, έρχονται οι νότες από φλούδες εσπεριδοειδών και κάσιους. Το στόμα είναι γεμάτο, κομψό, με ωραία spicy επίγευση. Θα πηγαίνει πολύ καλά σε Negroni και Dry Martini.
XK 84 ΜΚ 81 ΑΔ 90 ΜΧ 84

Ableforth’s Bathtub

Ableforth’s Bathtub

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Granikal
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα του άρκευθου, μαζί με ωραίες νότες καρδάμωμου, κανέλας και πορτοκαλιού. Το στόμα βγάζει ιδιαίτερες καπνιστές νύξεις, ενώ η επίγευση είναι καλή και ισορροπημένη. Δοκιμάστε το σε Negroni.
XK 86 MK 87 ΑΔ 89 ΜΧ 85

Tanqueray Rangpur

Tanqueray Rangpur

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Diageo
Στη μύτη κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή, κυρίως το λευκό γκρέιπφρουτ και το λάιμ. Το στόμα επίσης είναι πλούσιο σε φρούτα, περισσότερο όμως οι νότες θυμίζουν φλούδες λάιμ. Ταιριάζει πολύ σε Dry Martini και Gin Tonic.
ΧΚ 80 ΜΚ 80 ΑΔ 84 ΜΧ 79

Tanqueray Lovage

Tanqueray Lovage

Κατηγορία: London Dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Diageo
Ιδιαίτερη μύτη με ωραία φυτικότητα, που εκφράζεται με αρώματα γρασιδιού και σπαραγγιών. Το στόμα, επίσης, έχει πράσινο χαρακτήρα, μαζί με νότες κέδρου, λεμονιού και σταφυλιού. Η επίγευση είναι φινετσάτη. Καλό για Dry Martini.
ΧΚ 82 ΜΚ 80 ΑΔ 81 ΜΧ 81

Grace gin

Grace gin

Χώρα: Ελλάδα
Παραγωγή: LKC
Εντυπωσιακή και σύνθετη μύτη, με αρώματα μαστίχας, ρίγανης, θυμαριού, κάππαρης, φασκόμηλου, ελιάς, λεμονιού και κρίταμου. Το στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, ισορροπημένο, με ωραίες αλμυρές νότες και μεγάλη επίγευση, όπου κάνει αισθητή την παρουσία του ο άρκευθος. Δοκιμάστε το σε Dry Martini.
ΧΚ 87 ΜΚ 85 ΑΔ 87 ΜΧ 87

Cannonball

Cannonball

Κατηγορία: Navy Strength
Χώρα: Σκωτία
Εισαγωγή: LKC
Παρά το υψηλό του αλκοόλ είναι ευγενικό, με κομψά αρώματα λεβάντας, βοτάνων, λουλουδιών, άρκευθου και φύλλων λεμονιάς. Το στόμα είναι βουτυράτο και βγάζει μια θέρμη.  Έχει ενδιαφέρον σε gin tonic.
XK 84 MK 80 AD 80 MX 85

Citadelle

Citadelle

Κατηγορία: Dry Gin
Χώρα: Γαλλία
Εισαγωγή: Tsaknakis
Κλασικό, εξευγενισμένο gin με ωραίες νότες βοτάνων, όπως κόλιανδρο, ρίζα αγγελικής και άρκευθο. Το στόμα έχει και νότες σταφυλιού, που παραμένουν μέχρι την επίγευση. Πολύ καλό σε Dry Martini.
ΧΚ 81 ΜΚ 80 ΑΔ 80 ΜΧ 79

Etsu

Etsu

Χώρα: Ιαπωνία
Εισαγωγή: Tsaknakis
Πρωτότυπη μύτη, με αρώματα που θυμίζουν sake και δημητριακά, εμπλουτισμένα με νότες πορτοκαλιών, juniper, γλυκόριζας και κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι γεμάτο, με αρώματα λουλουδιών και επίγευση bitter πορτοκαλιού. Ιδανικό για αρωματικό gin tonic.
ΧΚ 84 ΜΚ 82 ΑΔ 85 ΜΧ 84

Chase pink grapefruit

Chase pink grapefruit

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Deals
Πληθωρική μύτη, καθώς κάνουν παρέλαση αρώματα ροζ γκρέιπφρουτ, passion fruit, ροδάκινου, νεκταρινιού και τσιχλόφουσκας. Στο στόμα, επικρατούν ακριβώς τα ίδια αρώματα.
ΧΚ 80 ΜΚ 80 ΑΔ 82 ΜΧ 80

William Elegant

William Elegant

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Deals
Εξωτικά αρώματα μάνγκο και φρούτων του πάθους, που μπερδεύονται με νότες εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι πολύ αρωματικό και δροσερό. Είναι κατάλληλο και για gin tonic και για dry Martini.
ΧΚ 82 ΜΚ 81 ΑΔ 85 ΜΧ 83

William Great British

William Great British

Κατηγορία: extra dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Deals
Σύνθετη μύτη, με αρώματα ginger, βανίλιας και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα είναι βελούδινο και φρέσκο. Πιθανόν σε Negroni και σκέτο με ένα παγάκι.
ΧΚ 80 ΜΚ 81 ΑΔ 81 ΜΧ 82

Koval boneled

Koval boneled

Κατηγορία: organic
Χώρα: Η.Π.Α.
Εισαγωγή: Deals
Πολύ ιδιαίτερο και refreshing. Στη μύτη ευωδιάζουν νότες σοκολάτας και μέντας, με νύξεις από πευκοβελόνες. Το στόμα έχει την ίδια φρεσκάδα και θυμίζει πολύ τα σοκολατάκια “after 8”. Ταιριάζει πολύ με σόδα.
ΧΚ 86 ΜΚ 87 ΑΔ 88 ΜΧ 86

Del Professore monsieur

Del Professore monsieur

Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals
H μύτη είναι πλούσια σε μπαχαρικά, βλέπε κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο και μοσχοκάρυδο. Το στόμα έχει ωραίες πικάντικες νότες, που μένουν μέχρι τη μεγάλη επίγευση. Καλύτερα σκέτο, με έναν πάγο.
ΧΚ 86 ΜΚ 87 ΑΔ 87 ΜΧ 86

Del Professore madame

Del Professore madame

Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals
Πολύ ωραίος συνδυασμός αρωμάτων. Λιβάνι, αγιόκλημα, φουντούκι και έντονα μπαχαρικά, όπως κανέλα, κύμινο και καρδάμωμο. Το στόμα είναι επίσης πλούσιο, με ωραίες νότες ξηρών καρπών και μπαχαρικών. Η επίγευση είναι μεγάλη. Καλύτερα να το απολαύσετε σκέτο, με έναν πάγο.
ΧΚ 86 ΜΚ 86 ΑΔ 89 ΜΧ 86

Del Professore crocodile

Del Professore crocodile

Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals
Πολύ κομψή και γοητευτική μύτη, με αρώματα elderflower, χαμομηλιού και κυπαρισσόμηλου. Το στόμα είναι επίσης φινετσάτο, με ανθικές και βοτανικές νότες. Πολύ καλή επίγευση, με αρώματα από άνθη πορτοκαλιάς. Σίγουρα σκέτο, με ένα παγάκι.
ΧΚ 85 ΜΚ 86 ΑΔ 88 ΜΧ 84

Bickens

Bickens

Κατηγορία: London dry blended
Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Coca Cola 3E
Κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και μετά ακολουθούν τα αρώματα juniper, ρίζες αγγελικής. Το στόμα είναι κλασικό και έχει ωραία φρεσκάδα και επίγευση. Πάει πολύ καλά σε cocktails, όπως το basil smash και το southside.
XK 77 MK 77 ΑΔ 77 ΜΧ 77

Τα gin δοκίμασαν οι: Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Δοντάς, Μαριαλένα ΧατζηνικολάουΠοτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος