Follow us

Cocktails με πασχαλιάτικη έμπνευση

Στο σέικερ ανακατεύονται ζωμός από αρνί, δεντρολίβανο, λεμόνι, γιαούρτι και πολλά ακόμα υλικά συνδεδεμένα με ελληνικές γεύσεις, το Πάσχα, την άνοιξη, τις μυρωδιές της… Τελικά, όπως απολαυστικά μας απέδειξαν οι έμπειροι bartenders, υπάρχουν ιδανικά cocktails προσαρμοσμένα στο "πασχαλιάτικο" mood και είναι τόσο πρωτότυπα στη γεύση όσο και στο σερβίρισμα…

Cocktails με πασχαλιάτικη έμπνευση

Μια διαφορετική πρόταση

Κάναμε μια επίσκεψη στη σχολή Bar Academy, την πρώτη από το 2007 ακαδημία ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για bartenders - υπεύθυνη μάλιστα για τη μεγαλύτερη εκδήλωση του χώρου, το Athens bar show- και απευθυνθήκαμε στους έμπειρους εισηγητές και πρώην μαθητές της σχολής Σπύρο Δάβιο, Χρήστο Αξαρλή και Γιώργο Μπάγκο, ζητώντας να μας προτείνουν πασχαλιάτικα cocktail. To ίδιο και στον βραβευμένο bartender και brand ambassador της Monin Παναγιώτη Καναβέτα. Δεν περιμέναμε ότι η Λαμπρή μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τόσο πρωτότυπες δημιουργίες cocktail , που αποκτούν ονόματα όπως το …lazarus effect, χρησιμοποιούν υλικά, όπως τον αρνίσιο ζωμό και μπορούν να συνοδεύσουν κλασικά πιάτα, όπως τον οβελία και φυσικά το τσουρέκι και σερβίρονται μέσα σε σοκολατένια αβγά ή ακόμα και σε... γάστρα.
Αυτό το Πάσχα που, όπως πάντα, θα το περάσουμε με αστείρευτη διάθεση για απόλαυση αξίζει να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Δείτε λοιπόν τις συνταγές...

Γιώργος Μπάγκος

"Το Πάσχα αποτελεί την μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη. Ο καιρός και η διάθεση είναι ανεβασμένα επομένως τα cocktail θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ευχάριστα και δροσερά γι αυτό προτείνω συνταγές με γιαούρτι και μπανάνα. Επίσης, για να είμαστε κοντά στα αρώματα και στις γεύσεις που ταιριάζουν με τις πασχαλινές συνήθειες, προτιμώ σαν βάσεις το Disaronno με τα πικραμύγδαλα ή την Spiced cachasa με το κύμινο και τα γαρίφαλα."

Disaronno Yogurt Sour

Cocktails με πασχαλιάτικη έμπνευση
Disaronno Yogurt Sour

Disaronno 50ml
Φρέσκο χυμό λεμόνι 30ml
Σιρόπι ζάχαρης 10ml
Γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας
φύλλα μέντας, φιλαρισμένο αμύγδαλο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα shaker χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί και το γιαούρτι και στη συνέχεια διπλοσουρώνουμε σε χαμηλό ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με φύλλα μέντα και αρκετές φλοίδες από αμύγδαλο.

Spiced Banana Maniana

Spiced Banana Maniana

Spiced cachaca* 50ml
Half& Half long drink 50ml
Μπανάνα ½
στικ βανίλιας

Εκτέλεση: Τα βάζουμε όλα σε ένα μπλέντερ χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με στικ βανίλιας για γαρνιτούρα.
*Για την Spiced cachaca : αναμιγνύουμε 700ml cachaca, με μια φλούδα μπανάνας, 200γρ αποξηραμένη μπανάνα, βανίλια, κύμινο και 6 γαρίφαλα.

Χρήστος Αξαρλής

Η Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει γενικότερη έμπνευση για την δημιουργία cocktail που από το όνομα μέχρι τα συστατικά να δημιουργούν ξεχωριστή εμπειρία. Χρησιμοποιώ γεύσεις όπως τη Μαυροδάφνη, το Metaxa ή τη Chartreuse που παραπέμπουν αμέσως σε αρώματα της Λαμπρής και σερβίρω σε δισκοπότηρο και σε ολόκληρο σοκολατένιο αυγό.

The Lazarus Effect

The Lazarus Effect

Xenta Absenta Absianth 70% abv 5ml
Gin no 3 25ml
Chartreuse κίτρινη 20ml
Grand Marnier κόκκινο 25ml
Φρέσκο χυμό λεμόνι 30ml

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι champagne flute και γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμόνι και γάζα.

The Resurrection Cobbler

The Resurrection Cobbler

Metaxa 3* 50ml
Μαυροδάφνη 150ml
Jerry Thomes bitters 1 δόση
Pomegranate 10ml
Σιρόπι Ζάχαρης 20ml

Εκτέλεση: Βάζουμε τα συστατικά στο mixing glass και αναδεύουμε για 20-30 περιστροφές. Σουρώνουμε σε σοκολατένιο αυγό γεμάτο με τριμμένο πάγο.

The sodoma old Fashioned

The sodoma old Fashioned

Bourbon αρωματισμένο με bacon
Maple Σιρόπι αρωματισμένο με δενδρολίβανο
Angostura aromatic bitters 3 δόσεις

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα συστατικά στο mixing glass και αναδεύουμε για 20-25 περιστροφές. Σουρώνουμε σε ποτήρι old fashioned..

Σπύρος Δάβιος

Παραδοσιακά υλικά του Πάσχα, όπως το αυγό ή το αρνί μπορούν να μπουν με κάποιο τρόπο στα cocktail και να συνοδεύσουν μετά όλες τις πασχαλινές γαστρονομικές συνήθειες.

The Cana soup

Legentario Ρούμι 25ml
Κόκκινο κρασί 40ml
ζωμός αρνιού 20ml
Spice bitters 2 δόσεις

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά φτιάχνοντας μια σούπα και σερβίρουμε σε γάστρα με στικ αρνιού πάνω σε ξύλα αρωματισμένα από Jack Daniels.

Hunting Season

Macallan 12* 25 ml
Galliano 35ml
Kahlua 20ml
heavy cream 20ml

Εκτέλεση: τα χτυπάμε όλα καλά στο shaker και σερβίρουμε σε martini glass σε πλατό από μάρμαρο, συνοδεία "αβγών" από φιστίκι.

The Orthodox Flip

Λικέρ Μαστίχας 40ml
Φρέσκος χυμός lime 20ml
Σιρόπι ζάχαρης 25ml
St. Germain 15ml
ασπράδι αυγού 20ml
κρόκος αυγού 1

Εκτέλεση : τα χτυπάμε όλα καλά στο shaker και σερβίρουμε σε αυγό σε σερβίτσιο συνοδεία ελληνικού καφέ.

Παναγιώτης Καναβέτας

Η ιδέα είναι να απολαύσουμε cocktail που ταιριάζουν με τα αρώματα τις εποχής και μπορούν να συνοδεύσουν δυο από τις μεγάλες αμαρτωλές αγάπες του Πάσχα το τσουρέκι και το σοκολατένιο αβγό…

Rose's Punch

Για 4 μερίδες

220ml Gin
60ml Monin Pomegranate
20ml Monin Hibiscus
40ml φρέσκος χυμός λεμόνι
10 σταγόνες Orange Bitters
1/4 τριμμένο Tonga
1/4 ρόδι (σπόροι)
5 φλούδες πορτοκαλιού
Fentimans Rose Lemonade

Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από τη Rose Lemonade, σε μεγάλη κανάτα και ανακινούμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι punch με πάγο, απογεμίσουμε με Fentimans Rose Lemonade και γαρνίρουμε με αποξηραμένο τριαντάφυλλο και λίγο φρεσκοτριμμένο tonga. Συνοδεύουμε με τσουρέκι.

Twisted Milk

60ml Dark Rum
40ml Γάλα Αμυγδάλου*
10ml Monin Bio Agave
20ml Monin Gingerbread
20ml κρέμα γάλακτος light

Χτυπάμε σε shaker με πάγο όλα τα υλικά, σερβίρουμε σε ποτήρι coupette με κακάο στο χείλος. Συνοδεύουμε με κομμάτια πασχαλινού αυγού.

* Για το γάλα αμυγδάλου χτυπάμε σε μπλέντερ
200gr Αμύγδαλα
400ml νερό
Σουρώνουμε με τούλι σε μπουκάλι και αποθηκεύουμε.


Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Οι φωτογραφίες του Χρήστου Αξαρλή και του Γιώργου Μπάγκου είναι της Μυρτώς Παντέλογλου. Οι φωτογραφίες του Σπύρου Δάβιου και του Παναγιώτη Καναβέτα είναι του Δημήτρη Ιατρού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.