Follow us

Cocktails και κουζίνα: Δύο νόστιμες τέχνες ενώνονται

Με όλο και περισσότερες επιλογές κάθε χρόνο, αναπάντεχους συνδυασμούς αρωμάτων και γεύσεων, τα cocktails καλύπτουν την ανάγκη μας για νοερά ταξίδια σε μέρη εξωτικά και παραδεισένια. Έχουν μια απίστευτη ικανότητα να μας αποφορτίζουν στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας σε μια ζεστή, φασαριόζικη πόλη και να μας προκαλούν εκείνο το γλυκό χαμόγελο, τη γοητευτική έκφραση που παίρνει το πρόσωπο όταν αδειάζει το μυαλό από έννοιες και προβλήματα… Τι θα προκύψει αν τα κάνουμε σορμπέ, κάπκεικς ή φευγάτα ορεκ

Cocktails και κουζίνα:  Δύο νόστιμες τέχνες ενώνονται

Η τέχνη των cocktails μοιάζει πολύ με εκείνη της μαγειρικής και τα συναισθήματα που σου προκαλεί ένα εντυπωσιακό, χρωματιστό ποτό σε φαντεζί ποτήρι είναι αντίστοιχα με εκείνα που σου βγάζει ένα πιάτο με τις αγαπημένες σου γεύσεις και ωραίο food styling. Και στα δύο χρειάζεται σωστή αντίληψη των γεύσεων και των συνδυασμών αυτών για να επιτύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Να δένουν τα υλικά, οι μυρωδιές να συμπληρώνουν η μία την άλλη και το ταξίδι από τα χείλη μέχρι τον ουρανίσκο να γίνεται όλο και πιο ενθουσιώδες. Και τα δύο ενώνουν παρέες, ευνοούν την επικοινωνία και δημιουργούν την ανάγκη να κάτσεις γύρω από ένα τραπέζι /μπαρ και να μοιραστείς, να γελάσεις, να ξεφύγεις!

Κάποια cocktails αποτελούν σταθερή αξία και παραμένουν πρώτα σε επιλογή. Το mojito, ας πούμε, είναι σαν… τα γεμιστά! Κλασικό, αγαπημένο, καθόλου πρωτότυπο πλέον, αλλά σηματοδοτεί το καλοκαίρι! Κάποια άλλα έρχονται για να ταράξουν τα νερά με εμπνευσμένα και επιτυχημένα ονόματα, όπως Applejack Rabbit ή black mountain iced tea, ονόματα φυσικά που τα δίνουν οι δημιουργοί τους, ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν ή το χρώμα και τα συναισθήματα που διεγείρουν. Έτσι και στη μαγειρική, συναντάμε συνεχώς νέες συνθέσεις γεύσεων από διάφορους σεφ με πρωτότυπες τεχνικές και εκεί που νομίζαμε ότι το γιουβέτσι τρώγεται μόνο με μοσχάρι, το συναντάμε πλέον και με ψάρι ή θαλασσινά, ενώ ευχαριστιόμαστε τα καλοκαιρινά χόρτα πάνω σε σπαγγέτι!
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα φαγητά με προσθήκη αλκοόλ γίνονται πιο λαχταριστά, πιο πικάντικα και ενδιαφέροντα. Από το κλασικό κόκκινο κρασί στη σάλτσα μας και το κονιάκ στα γλυκά μέχρι τη βότκα στα θαλασσινά και την τεκίλα στο κρέας, όλα αποκτούν άλλη διάσταση με μερικές σταγόνες από αυτό το κάτι...

Cocktails στο… πιάτο

Cocktails και κουζίνα:  Δύο νόστιμες τέχνες ενώνονται

Εμείς, λοιπόν, το πάμε λίγο παραπέρα και σας προκαλούμε να φανταστείτε και να δοκιμάσετε στην πορεία τη μεταφορά ενός cocktail… στο πιάτο! Την αποδόμησή του, την αξιοποίηση των υλικών του για τη δημιουργία μιας σάλτσας ή ενός γλυκού. Είναι απλή αλλά τόσο γοητευτική διαδικασία και όταν κάνεις την αρχή, μετά σου φαίνεται παιχνίδι και βρίσκεσαι να στοιχηματίζεις με τον εαυτό σου για το πόσα cocktails τελικά μπορείς να… μαγειρέψεις! Είναι και μια ωραία ιδέα για δημιουργική συγκέντρωση σε φιλικό σπίτι. Ο καθένας βρίσκει ένα cocktail που του αρέσει και προσπαθεί να το αποδώσει μαγειρεμένο και παρουσιασμένο σε πιάτο, με το ανάλογο food styling φυσικά.

Τα βήματα είναι τα εξής:
Πρώτα διαλέγεις ένα cocktail, έπειτα μαθαίνεις ακριβώς τι περιέχει. Βλέπεις ποια από αυτά τα συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική. Το αν αυτό που θα φτιάξεις θα είναι αλμυρό ή γλυκό εξαρτάται από το αν το cocktail βγάζει γλύκα ή είναι πιο έντονο και πικάντικο. Προχωράς στη «συναρμολόγηση» και το δέσιμο των υλικών, δημιουργώντας ένα έδεσμα ξεχωριστό, το οποίο προσπαθείς να σερβίρεις με ένα στυλ που να παραπέμπει στο cocktail που διάλεξες, κι έπειτα του δίνεις και το αντίστοιχο όνομα! Για παράδειγμα, προτείνουμε να φτιάξεις αυτά τα γαργαλιστικά νόστιμα Mojito cupcakes! Μεθυστικό λευκό ρούμι, έντονο άρωμα δυόσμου, λίγη καστανή ζάχαρη και μπόλικο lime!

Για αρχή, μπορείς να διαλέξεις ένα κλασικό ποτό με δυο συστατικά μόνο, όπως είναι το «βότκα-πορτοκάλι». Ένας κλασικός συνδυασμός, που ωστόσο γίνεται πιο ιδιαίτερος αν αποφασίσεις να το φτιάξεις σε sorbet! Και ποιος δεν θα θαυμάσει τη δημιουργία σου στο party που θα κάνεις στη βεράντα!

Στη συνέχεια σας δίνουμε μερικές ιδέες για να πάρετε μια γεύση και να προχωρήσετε στις δικές σας.


Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.