Follow us

Cocktails για δροσερές αποδράσεις

Τα συστατικά που ενώνονται για τη συνταγή της καλύτερης καλοκαιρινής απόδρασης είναι ένα εξαιρετικό ελληνικό spirit, τρία δυνατά bars της περιφέρειας (σαν το Tζιτζίκι, τη Φάμπριcα και το Kouchico και γέμισμα με τις παιχνιδιάρικες φυσαλίδες του ασύγκριτου Perrier…

Cocktails για δροσερές αποδράσεις

Είμαστε στην καλύτερη περίοδο του καλοκαιριού αν και μετράμε αντίστροφα για το ντεμπούτο της νέας εργασιακής χρονιάς… Κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, όσον αφορά το bartending, οι βασικές τάσεις που κέρδισαν τις εντυπώσεις συνοψίζονται στην κυριαρχία των ελαφρών cocktails με ζωηρές φυσαλίδες, στην επιστροφή και καθιέρωση των ελληνικών αποσταγμάτων και στην εξέλιξη των μπαρ εκτός Αθηνών. Τρία δυνατά trends, που αν συνδυαστούν, με την βοήθεια των experts, ανεβάζουν αμέσως την καλοκαιρινή αδρεναλίνη.

Στην ενότητα των refreshing cocktails με φυσαλίδες, όλη τη χρονιά δοκιμάσαμε ευφάνταστα cocktails με Perrier. Το φυσικό ανθρακούχο νερό ενισχύει τα αρώματα ενός cocktail χωρίς να τα καλύπτει, χαρίζοντας φρεσκάδα και διάρκεια. Ένα επιπλέον ατού είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα υλικά. Επιλέγουμε να το ανακατέψουμε με ελληνικά αποστάγματα. Το κίνημα των local προϊόντων, που ξεκίνησε από το εξωτερικό, αναβαθμίστηκε στα εγχώρια bar, που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στα μενού τους ντόπια spirits. Για παράδειγμα, η μαστίχα έχει γίνει ένα από τα must υλικά των καλοκαιρινών και μεσογειακών cocktails. Εξίσου ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις με τσίπουρο, κουμκουάτ, κίτρο, τεντούρα, ακόμα και ελληνικό gin.

Cocktails για δροσερές αποδράσεις

Για να τα βάλουμε στο shaker απευθυνθήκαμε στους ειδικούς. Ταξιδέψαμε σε τρεις μπάρες που ξεχώρισαν, το Τζιτζίκι στην Αμοργό, τη Φάμπριcα στη Δράμα και το Kouchico στη Σύρο. Οι ταλαντούχοι mixologists πάντρεψαν το Perrier με greek spirits και μας δίνουν τις συνταγές που θα μας κρατήσουν σε καλοκαιρινό mood.

Aν βρεθείτε σε έναν από τους παραπάνω προορισμούς, αξίζει να επισκεφτείτε τα συγκεκριμένα bar και να δοκιμάσετε τις cocktail κολεξιόν τους. Αν πάλι όχι, αξίζει να πειραματιστείτε με τις παρακάτω συνταγές και να ταξιδέψετε με την επίδραση που θα έχουν στον ουρανίσκο σας.

Τζιτζίκι, Μαρούλα Κυριακοπούλου

Φέτος, το πανέμορφο bar στη χώρα της Αμοργού κλείνει τα πέντε χρόνια και είναι στην καλύτερη και πιο δημιουργική του φάση. Η καινούργια του λίστα είναι γεμάτη must taste cocktails, που υπογράφει ο βραβευμένος bartender Διονύσης Πολάτος και η ιδιοκτήτρια Μαρούλα Κυριακοπούλου.

Αρκετά από αυτά φλερτάρουν με ελληνικά ποτά και ντόπια υλικά και αποτελούν αφορμή για να πάει κάποιος ξανά και ξανά. Εκτός από τα νόστιμα cocktails, το Τζιτζίκι έχει γίνει γνωστό για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τα party που γίνονται κάθε βράδυ, μέχρι το πρωί. Είναι το στέκι της Χώρας, για όσους θέλουν να διασκεδάσουν και να χορέψουν μέχρι τις πρωινές ώρες.
Η Μαρούλα μας δίνει δυο πρωτότυπες συνταγές best seller, το αρωματικό Τζιτζίκι και το τολμηρό Dr Mare.

Τζιτζίκι
Υλικά
30ml τσίπουρο αρωματισμένο με δεντρολίβανο
20ml μαστίχα Mdry
30ml μέλι ανθέων Αμοργού
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
1,25gr γύρη ανθέων
Απογεμίζουμε με Perrier.
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker εκτός από το Perrier και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε με πάγο, συμπληρώνουμε με Perrier και γαρνίρουμε με την γύρη και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο.

Dr Mare
Υλικά
45ml ελληνικό gin Grace
20ml yuzu
30ml σπιτικό σιρόπι wasabi
15ml λικέρ μήλο
3-4 φύλλα δυόσμου
Απογεμίζουμε με Perrier
Εκτέλεση: ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά στο shaker εκτός από το Perrier. Σερβίρουμε με πάγο, συμπληρώνουμε με perrier και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Φάμπριcα, Αντώνης Τσακίρης

Πριν από τρία χρόνια, δυο φίλοι, ο Αντώνης Τσακίρης και ο Θεόφιλος Φυσεκίδης, δημιούργησαν τον εντυπωσιακό πολυχώρο της Φάμπριcα, στην πολύ όμορφη στοά Βασιλειάδη στη Δράμα. Σήμερα, το bar είναι από τα πιο δυνατά της περιοχής, με ψαγμένα cocktails, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις νέες τάσεις.

Για να γιορτάσουν τα τρία δημιουργικά χρόνια, πριν από λίγο καιρό διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Cocktail and Local goods Festival. Στα highlights ήταν οι ξεναγήσεις στα αποστακτήρια της περιοχής, οι ομιλίες για τα ελληνικά αποστάγματα και τα parties στη φοβερή ταράτσα του bar, που λειτουργεί όλο το καλοκαίρι.
Οι ευφάνταστες προτάσεις του Αντώνη υπογράφουν με το μεράκι και την εμπειρία τους ιδιαίτερες συνταγές, με τοπικά υλικά.

North Spritz
Υλικά
30ml Gin αρωματισμένο με γλυκοπατάτα
20ml Campari
15ml σιρόπι ροζ μοσχάτου
5ml ελαιοσάκχαρα από κουμκουάτ
Απογεμίζουμε με Perrier
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, εκτός από το Perrier και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε, προσθέτουμε το Perrier και τη γαρνιτούρα, που είναι φλούδα αγγουριού & κλωνάρι δενδρολίβανου.

Summer Still Loading
Υλικά
50ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
40ml φρέσκος τοματοχυμός
15ml Cordial αγγουριού και σέλερι
1 barspoon μηλόξιδο
2 δόσεις απο βάμα φύλλων ελιάς
Splash of Perrier
Εκτέλεση: ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ελιά και φλούδα λεμονιού.

White Bubbles
Υλικά
45ml blend ρουμιών
15ml λικέρ Τεντούρα
5ml Φρέσκος χυμός λεμονιού
2 δόσεις σπιτικό Bitter χαμομηλιού
Splash of Perrier
Αφρός πορτοκαλιού
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κλωνάρι από φρέσκο θυμάρι.

Kouchico, Χρήστος Γκόλφης

Το λιλιπούτειο bar στην Ερμούπολη σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Ο Χρήστος Γκόλφης έχει επιμεληθεί μια συγκλονιστική λίστα spirits, με ιδιαίτερες φιάλες, που δεν βρίσκεις ούτε σε bar της Αθήνας. Το ίδιο δουλεμένη είναι και η λίστα των cocktails.

Μάλιστα, φέτος έχει προστεθεί ένα επιπλέον section, με τίτλο “boa(t)anical trip”. Πρόκειται για έξι υπέροχα και καινοτόμα cocktails, που ανακατεύουν υλικά από τις Κυκλάδες και το υπόλοιπο Αιγαίο και μας ταξιδεύουν με κάθε γουλιά.
Για να πάρετε μια καλή γεύση, ο Χρήστος μοιράζεται μαζί μας μερικά από αυτά.

Kirki
Υλικά
45ml gin αρωματισμένο με saffron
5 ml λευκό Κίτρο Νάξου
20 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
20ml verbena σιρόπι
2 δόσεις saffron bitters
2 σταγόνες υγρό salin
Απογεμίζουμε με Perrier
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker, και με fine strain σερβίρουμε σε ποτήρι balloon με φρέσκο πάγο. Συμπληρώνουμε με Perrier και γαρνίρουμε με ένα φύλλο φρέσκο βασιλικό.

The Garden
Υλικά
25ml gin
25ml λικέρ μαστίχας
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml σιρόπι αγγουριού
5 ml rich σιρόπι
2 δόσεις λεβάντα bitters
Απογεμίζουμε με Perrier
Εκτέλεση: σε ποτήρι balloon βάζουμε τα υλικά, προσθέτουμε φρέσκο πάγο και συμπληρώνουμε με Perrier. Σερβίρουμε με 1 φέτα αγγούρι και αποξηραμένη λεβάντα.

Plantae Fizz
Υλικά
45ml τσίπουρο
2 δόσεις αψέντι
Απογεμίζουμε με Perrier
Εκτέλεση: σε ποτήρι balloon με φρέσκο πάγο, βάζουμε το τσίπουρο και συμπληρώνουμε με Perrier. Σερβίρουμε με zest λεμονιού και 2 δόσεις Αψέντι.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.