Απευθυνθήκαμε σε τρεις γνωστούς και αγαπημένους bartenders, τον Σπύρο Δάβιο του Jolie Mom, τον Χρήστο Αξαρλή του Boogie bar και τον Σπύρο Πατσιαλό, δημιουργό του www.huntingspirits.tv, όλοι τους εισηγητές στη σχολή baracademy hellas (www.baracademy.gr). Μας ετοίμασαν cocktails με απολαυστικά αρώματα, υπέροχα χρώματα, ζουμερά φρούτα, ευωδιαστά άνθη. Συνοδέψτε τα με μικρά καναπέ, ορεκτικά ντιπ, αλμυρά σνακ, αλλαντικά ωρίμανσης, φράουλες, για εύκολες, χαλαρές ανοιξιάτικες βραδιές.
Τα cocktails του Σπύρου Δάβιου
Mastic Mandarin
Μαστίχα λικέρ 50ml
Μαστίχα σιρόπι 25ml
Φρέσκο χυμό λεμονιού 20ml
Green Chartreuse 10ml
Λικέρ μανταρίνι 10ml
Ροζ πιπέρι 7-8 κόκκους
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker εκτός από το ροζ πιπέρι και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι και γαρνίρουμε με το ροζ πιπέρι.
Cox Fashioned
Ρούμι Λευκό 50ml
Φρέσκο χυμό ανανά 30ml
Πουρέ ανανά* 20ml
Βανίλια σιρόπι* 20ml
Φρέσκο χυμό λάιμ 15ml
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned με γαρνιτούρα ένα κομμάτι ανανά και δυο στικ βανίλιας.
*Για το σιρόπι βανίλιας παίρνουμε ένα stick βανίλια Μαδαγασκάρης ξύνουμε την ψίχα, την προσθέτουμε σε ένα blender με ίση αναλογία νερού και ζάχαρης ανακατεύουμε και το σιρόπι είναι έτοιμο. *Για το πουρέ ανανά ψιλοκόβουμε το φρούτο και το βάζουμε σε ένα multi με νερό και λίγη ζάχαρη. Στη συνέχεια χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.
Jasmine Rain
Βότκα 60ml
Γιασεμί σιρόπι* 30ml
Φρέσκο χυμό λάιμ 20ml
Λικέρ λάιμ 10ml
Πράσινο μήλο 2-3 κομμάτια
στραγγιστό γιαούρτι 1 κουταλιά
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά και το γιαούρτι σε ένα shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ένα ποτήρι martini με γαρνιτούρα φέτες από πράσινο μήλο.
*Για το σιρόπι γιασεμί, ανακατεύουμε 1 λίτρο νερό με ένα λίτρο ζάχαρη και περίπου 200gr πέταλα γιασεμί σε μια κατσαρόλα . Στη συνέχεια βράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Italian Spritz
Apperol 60ml
Φρέσκο χυμό πορτοκάλι 20ml
Λικέρ πορτοκάλι 10ml
Φρέσκο χυμό λάιμ 15ml
Φρούτα του Πάθους πουρέ* 20ml
Τριαντάφυλλο σιρόπι 20ml
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε ποτήρι tiki με μπόλικο τριμμένο πάγο. *Για τον πουρέ. Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε 1 φρούτο του πάθους με το ένα δέκατο ζάχαρη και νερό 200 με 300 ml. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε για λίγο να παγώσει και το χρησιμοποιούμε.
Τα cocktails του Χρήστου Αξαρλή
Beautiful Red Bell
Gin 50ml
Φρέσκο χυμό ginger 5ml
Λικέρ ginger* 10ml
Πολτός πιπεριάς Φλωρίνης 20ml
Φρέσκο χυμό λεμόνι 30ml
Ζάχαρη σιρόπι 30ml
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι Martini και γαρνίρουμε με πιπεριά Φλωρίνης και δενδρολίβανο.
*Για το λικέρ ginger: Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε 200gr ψιλοκομμένο ginger . Απογεμίζουμε με 1 lt βότκα και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για 2 εβδομάδες . Κάθε δεύτερη μέρα ανακινούμε καλά. Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων σουρώνουμε και προσθέτουμε 250gr ζάχαρη. Ανακινούμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και το λικέρ μας είναι έτοιμο σε 2 ημέρες.
Purple Spring Collins
Λικέρ Μύρτιλο* 50ml
Φρέσκο χυμό λεμόνι 30ml
Ζάχαρη σιρόπι 20ml
Δενδρολίβανο σιρόπι 10ml
Γκρέιπφρουτ σόδα 50ml
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την σόδα στο shaker και χτυπάμε δυνατά για λίγα δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε μπολ του γλυκού, προσθέτουμε τη σόδα γκρέιπφρουτ και γαρνίρουμε με άνθος και δενδρολίβανο. Για το λικέρ Μύρτιλο*: Σε 500ml gin προσθέτουμε 100 gr πολτό μύρτιλο. Σουρώνουμε μέσα από διηθητικό χαρτί και προσθέτουμε 100gr ζάχαρης. Αφήνουμε περίπου μια εβδομάδα και είναι έτοιμο.
The Grunge Margarita
Anejo Τεκίλα 40ml
Oaxacan Mescal 10ml
Avocado 1/2
Λικέρ πορτοκάλι 15ml
Λικέρ αβοκάντο 15 ml
Φρέσκο χυμό λεμονιού 20ml
Ζάχαρη σιρόπι 20ml
Φύλλα εστραγκόν 6-8
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα συστατικά στο shaker. Στη συνέχεια λιώνουμε με το γουδί το avocado και προσθέτουμε πάγο. Χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα και σουρώνουμε σε ποτήρι κουπέ.
Mai tai
Angostura 5yo 60ml
Luxardo triple sec 15ml
Σουμάδα 10ml
Σιρόπι ζάχαρης 10ml
Φρέσκο χυμό λάιμ 25ml
Angostura bitters 2 δόσεις
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα shaker χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι χαμηλό με πάγο και γαρνιτούρα μέντα και λάιμ.
Τα cocktails του Σπύρου Πατσιαλού
G Mine cocktail
Ροζ πιπέρι 1 κουταλάκι
G’Vine 50ml
Πουρέ φράουλας* 50ml
Σιρόπι γιασεμί 15ml
Εκτέλεση : Πρώτα συνθλίβουμε το ροζ πιπέρι στη βάση ενός mixing glass. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε πολύ καλά με πάγο. Όπως πάντα διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι cocktail και το δροσιστικό φρουτώδες και spicy ποτό μας είναι έτοιμο! Για τελευταία μαγική πινελιά γαρνίρουμε με 2 άνθη τριαντάφυλλου.
*Για τον πουρέ φράουλας: Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε 1 κιλό φράουλες με το ένα δέκατο ζάχαρη και περίπου νερό 200 με 300 ml. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο το βάζουμε στο ψυγείο.
Fiery Mango
Μάνγκο infused ρούμι* 60 ml
Φρέσκο χυμό λάιμ 15 ml
Angostura bitters 2 δόσεις
Fentimans ginger beer 100ml
Εκτέλεση : Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από την ginger μπύρα στο Shaker. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα και σερβίρουμε σε ποτήρι Collins. Απογεμίζουμε με την fentimans ginger beer και γαρνίρουμε με φλούδα λάιμ. *Για να φτιάξουμε το μάνγκο infused ρούμι. Σε ένα βάζο που περιέχει ρούμι προσθέτουμε μισή κούπα από αποξηραμένες φλούδες μάνγκο. Τις αφήνουμε για 2-4 ημέρες και σουρώνουμε σε μια καθαρή φιάλη.
Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Οι φωτογραφίες των Σ. Δάβιου, Χ. Αξαρλή και των κοκτέιλ τους είναι της Μυρτώς Παντέλογλου.