Follow us

Cocktail pairing για απόλαυση και χαλάρωση στο σπίτι

Mπορεί το #ΜένουμεΣπίτι να ολοκληρώθηκε, όμως αυτά τα ταιριάσματα γευστικών κοκτέιλ και πεντανόστιμων snacks θα μας κάνουν να θέλουμε να μείνουμε λίγο ακόμη στο σαλόνι μας, ανακαλύπτοντας τον συναρπαστικό κόσμο του cocktail & food pairing.

Cocktail pairing για απόλαυση και χαλάρωση στο σπίτι

Τώρα που σιγά-σιγά, αλλά και πολύ προσεκτικά αρχίζουμε βγαίνουμε από το σπίτι, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μερικές επιλεκτικές επισκέψεις σε αγαπημένα delis και κάβες, στα ράφια και τις προθήκες των οποίων μας περιμένουν τα συστατικά που θα ξεκλειδώσουν έναν μαγικό, απολαυστικό νέο κόσμο: αυτόν του cocktail & food pairing. Είναι το δημιουργικό σύμπαν όπου κλασικά cocktails αναδεικνύουν τις πιο φίνες γευστικές ιδιότητες αγαπημένων μας spirits, ενώ αναπάντεχα ταιριάσματα με εντυπωσιακά πιάτα, που φτιάχνονται πολύ πιο εύκολα απ’ όσο τους φαίνεται, μας καλωσορίζουν στην συναρπαστική δυναμική των αρμονιών και των αντιθέσεων. Έτσι, αντί να παίρνουμε ασκόπως τους δρόμους, ανακαλύπτουμε νέες διαδρομές απόλαυσης μένοντας ασφαλείς και… χορτάτοι στο σπίτι!

Don Julio Blanco Margarita και…

Ταρτάρ σολομού με λάιμ και πίκλες μουστάρδας

Cocktail pairing για απόλαυση και χαλάρωση στο σπίτι

Δύσκολα αμφισβητεί κανείς τον γευστικό συνδυασμό μιας παγωμένης margarita με ένα ζουμερό και δροσερό ταρτάρ, όπου η ζωηράδα από το λάιμ και το γευστικό προφίλ της Don Julio Blanco αβαντάρουν τη χορταστική, λιπαρή υφή του βασιλικού αυτού ψαριού, την ώρα που τα μυρωδικά, η σόγια και το σησαμέλαιο ξεδιπλώνουν τη δική τους γευστική συμφωνία στο υπόβαθρο.

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε 400 γρ. σολομό φιλέτο, 60 γρ. χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ, 40 ml σησαμέλαιο και 40 ml σάλτσα σόγιας, 10 ραπανάκια σε λεπτές φέτες και 1 πιπερίτσα τσίλι, 40 γρ τζίντζερ και 20 γρ chives, όλα ψιλοκομμένα. Το coup de grace στο πιάτο μας δίνουν 80 γρ πικλαρισμένων σπόρων μουστάρδας, που βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο, αλλά και μερικά φύλλα μουστάρδας για το γαρνίρισμα.

Κόβουμε τον σολομό σε ομοιόμορφους κύβους και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τις λεπτές φέτες από τα ραπανάκια και λίγα φύλλα μουστάρδας. Το ντελικάτο αυτό πιάτο μπορούμε να το απολαύσουμε και συνοδεία αφράτου ρυζιού ατμού, για ένα πλήρες, ελαφρύ και χορταστικό γεύμα.

Για την Don Julio Blanco Margarita:
50ml Don Julio Blanco (είναι η ποσότητα που χωράει ένα σφηνάκι)
30ml φρέσκο χυμό lime (ο χυμός από περίπου μισό λαιμ)
20ml triple sec (λικέρ πορτοκαλιού)


Βρέχουμε τα χείλη ενός ποτηριού margarita (ή coupette ή martini) με lime και στη συνέχεια το «βουτάμε» σε ένα πιατάκι όπου έχουμε στρώσει αλάτι. Σε ένα σέικερ (ή σε ένα βαζο που κλείνει ερμητικά) τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί με άφθονο πάγο. Ανακινούμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι. Γαρνίρουμε με μια ροδέλα λάιμ.

Βρείτε τις απαραίτητες πρώτες ύλες εδώ

Tanqueray No. TEN Martini και…

Steak sandwich με μοσχαρίσιο φιλέτο κόντρα

Κλασικό και στιβαρό, το Martini αναδεικνύει τον βοτανικό, αρωματικό χαρακτήρα του Tanqueray No. TEN με τρόπο τόσο αδιαμφισβήτητο και ολοκληρωμένο, που σχεδόν αψηφά κάθε προσπάθεια pairing. Κι όμως, αν δοκιμάσετε το δυναμικό contrast που προσφέρει στον clean-cut χαρακτήρα του ένα πληθωρικό, ζουμερό steak sandwich με κόντρα φιλέτο, θα ανακαλύψετε ότι το επόμενο επίπεδο της απόλαυσης βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τα αντίθετα συναντούν την αρμονία τους.

Το πιο απαραίτητο συστατικό γι’ αυτό εδώ το comforting πιάτο είναι ένα καλό κοφτερό μαχαίρι: θα το χρειαστούμε για να κόψουμε σε πάρα, μα πάρα πολύ λεπτές φέτες το κόντρα φιλέτο μας, που θα έχουμε πρώτα ψήσει σε ψησταριά ή γκριλιέρα για maximum 5 λεπτά από κάθε πλευρά και θα το έχουμε αφήσει να ξεκουραστεί για άλλα τόσα, κατά προτίμηση τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν φυσικά τα ψωμάκια μας, με τα βουτυρένια μπριος να προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο θαλπωρής στη μπουκιά, ενώ απαραίτητη για τη γέμιση είναι μια καλή, κατά προτίμηση Dijon μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους, οι οποίοι θα υπογραμμίσουν τον δυναμικό χαρακτήρα του Martini. Λίγο κρεμμύδι (κατά προτίμηση πικλαρισμένο), θα αναδείξει τη σπιρτάδα της πλούσιας υφής του ποτού μας, αλλά και μια γενναία δόση πιπεράτης ρόκας, θα αγκαλιάσει ωραία τα βοτανικά αρώματα του κοκτέιλ.

Για το Tanqueray No. TEN Martini:
60ml Tanqueray No.ΤΕΝ gin
10ml Belsazar dry vermouth


Τοποθετούμε στην κατάψυξη ένα ποτήρι τύπου martini ή coupette. Σε ένα δοχείο ανάμειξης ή φαρδύ, ψηλό ποτήρι ρίχνουμε τα υλικά και προσθέτουμε άφθονο πάγο. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αναδεύουμε περιστροφικά για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει. Σουρώνουμε το περιεχόμενο στο ποτήρι μόλις το βγάλουμε από την κατάψυξη. Γαρνίρουμε με μια πράσινη ελιά για πιο «αλμυρό» χαρακτήρα ή με μία φλούδα ροζ γκρέιπφρουτ για πιο φρουτώδη ταυτότητα.

Βρείτε τις απαραίτητες πρώτες ύλες εδώ

Zacapa Solera 23 Old Fashioned και…

Ταρτάκια bitter σοκολάτας

Φινετσάτο και πολύπλευρο, το Old Fashioned φέρνει σε πρώτο φόντο τις νότες από καφέ, βανίλια και μαύρη σοκολάτα που κυριαρχούν στο γευστικό προφίλ του Zacapa Solera 23, με νότες καραμελωμένων φρούτων, μελιού και κακάο να πρωταγωνιστούν στα πλούσια αρώματα. Χαρακτηριστικά που βρίσκουν ιδανικό ταίρι σε ένα πλούσιο, δυναμικό ταρτάκι bitter σοκολάτας.

Για τη βάση, για 6-8 ταρτάκια, θα χρειαστούμε 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 200 γρ. βούτυρο, 300 γρ. μαλακό αλεύρι, 1 αβγό και 50 γρ. σκόνη από αμύγδαλο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί ώσπου να μας δώσουν ένα μαλακό ζυμάρι, το οποίο αφήνουμε να ξεκουραστεί για κάτι λιγότερο από 1 ώρα, πριν το ανοίξουμε σε πολύ λεπτό φύλλο, για να το απλώσουμε σε ατομικά φαρμάκια τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170ο C και καλύπτουμε την επιφάνεια των ζυμαριών μας με μεμβράνη, τοποθετώντας από πάνω ρύζι η φασόλια, τα οποία θα εξασφαλίσουν ότι η ζύμη μας δεν θα φουσκώσει. Τοποθετούμε τα φορμάκια στον φούρνο για 10 λεπτά και εν συνεχεία αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την bitter σοκολατένια γέμισή μας, χρειαζόμαστε 290 γρ. κρέμα γάλακτος, 190 γρ. φρέσκο γάλα, 100 γρ. ζάχαρη, 130 γρ. κρόκους αβγών και 250 γρ. κουβερτούρα extra bitter, κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να δώσουν ένα ομοιογενές μίγμα και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Πριν το γάλα με την κρέμα πάρουν βράση, τα ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών, ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στο κατσαρολάκι, το οποίο τοποθετούμε ξανά στη φωτιά. Ανακατεύουμε το μίγμα μας συνεχώς και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα, μέσα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια σοκολάτας και κατά προτίμηση ολοκληρώνουμε το ανακάτεμα με ένα μπλέντερ χειρός. Ανακατεύοντας απαλά ανά διαστήματα, αφήνουμε το σοκολατένιο μας μίγμα να κρυώσει εκτός ψυγείου, κι όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το γεμίζουμε στις τάρτες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσουν καλά, είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

Για το Zacapa Solera 23 Old Fashioned:
60ml Zacapa Solera 23 rum
10ml σιρόπι ζάχαρης (αναλογία 1:1)
3 σταγόνες angostura bitters (ή όποιο άλλο bitters έχουμε διαθέσιμο)


Σε ένα δοχείο ανάμειξης ή φαρδύ, ψηλό ποτήρι ρίχνουμε τα υλικά και προσθέτουμε άφθονο πάγο. Mε τη βοήθεια ενός ψηλού κουταλιού, αναδεύουμε περιστροφικά για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει. Σουρώνουμε το περιεχόμενο σε χαμηλό ποτήρι όπου πριν έχουμε τοποθετήσει πάγο. Γαρνίρουμε με τη φλούδα ενός πορτοκαλιού αφού πριν την έχουμε «ψεκάσει» πάνω από τα χείλη του ποτηριού για επιπλέον άρωμα.

Βρείτε τις απαραίτητες πρώτες ύλες εδώ

Ketel One Moscow Mule και…

Grilled cheese sandwich με παλαιωμένο τσένταρ

Δροσερό και γεμάτο φρεσκάδα, το άκρως καλοκαιρινό Moscow Mule είναι το ιδανικό κοκτέιλ για να ξεδιπλώσει τον ζωηρό, λεμονένιο χαρακτήρα της Ketel One vodka, με την αψάδα της τζιτζιμπύρας να φλερτάρει τα αρώματα από σπασμένο μαύρο πιπέρι, με την καθαρή, τραγανή επίγευση της βότκας, να συμπληρώνει εξαιρετικά τον βαθύ και πλούσιο χαρακτήρα ενός αφράτου grilled cheese sandwich με παλαιωμένο τσένταρ.

Ένα απ’ τα πιο απλά αλλά και πιο μερακλήδικα sandwich που μπορεί να φτιάξει κανείς στη στιγμή, το grilled cheese sandwich γίνεται αποκλειστικά στο τηγάνι κι απαιτεί αφράτο ψωμάκι του τοστ και εξαιρετικό τυρί, με βασιλιά του είδους το παλαιωμένο τσένταρ. Το πληθωρικό, βαθύ γευστικό ταμπεραμέντο του τσένταρ θέτει τις βάσεις για ονειρεμένο κοντράστ με τη σπιρτάδα του lime στο κοκτέιλ μας, ενώ οι πιπεράτες νότες του απογειώνονται όταν συναντούν το τζίντζερ. Για να το ετοιμάσουμε, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αλείφουμε τα ψωμάκια μας με βούτυρο, ή ακόμη καλύτερα με μαγιονέζα, για έξτρα κολασμένη γεύση. Τοποθετούμε στο τηγάνι το πρώτο ψωμάκι με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω, απλώνουμε πάνω του μια χοντροκομμένη φέτα τυριού και σκεπάζουμε με την δεύτερο ψωμάκι, με την αλειμμένη πλευρά προς τα έξω. Αναποδογυρίζουμε τακτικά κι όταν το τυρί μας λιώσει εντελώς και τα ψωμάκια να αποκτήσουν τραγανή, χρυσαφένια επιφάνεια, αποσύρουμε, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Για το Ketel One Moscow Mule:
50ml Ketel One Vodka
15ml φρέσκο χυμό λάιμ
10ml σιρόπι ζάχαρης (αναλογία 1:1)
100ml ginger beer για την απαιτούμενη σπιρτάδα

Τοποθετούμε τα συστατικά, εκτός της ginger beer, ιδανικά σε μια μεταλλική κούπα/μεταλλικό ποτήρι (αλλιώς σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού). Προσθέτουμε άφθονο τριμμένο πάγο έως τα 2/3 του ποτηριού. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Προσθέτουμε τη ginger beer, απογεμίζουμε με τριμμένο πάγο και ανακατεύουμε.

Βρείτε τις απαραίτητες πρώτες ύλες εδώ

Roe & Co Whiskey Sour και…

Chili con carne

Βελούδινο και ισορροπημένο, το Whiskey Sour είναι ο ιδανικός καμβάς για να ξεδιπλωθούν οι φρουτένιες νότες του ιρλανδέζικου Roe & Co ουίσκι, με το καραμελένιο, σταχτερό γευστικό του υπόβαθρο να αποτελούν την τέλεια βάση για το pairing με ένα πλούσιο chili con carne, όπου μπαχαρικά και μυρωδικά αγκαλιάζουν τον ζουμερό μοσχαρίσιο κιμά για μια μπουκιά γεμάτη δυναμισμό και εκπλήξεις.

Η πληθωρική του συνταγή έχει για βάση 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κόκκινη πιπεριά, 2 πρέζες ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, ενώ από 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, κύμινο, γλυκιά πάκρικα και κόκκινο πιπέρι, αλλά και μισό ματσάκι κόλιανδρου δίνουν τα αρώματα και τις εντάσεις που κάνουν τη σάλτσα ακαταμάχητη. Τέλος, 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 400 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβας και 200 γρ. τριμμένο τσένταρ, είναι αυτά που θα δώσουν υπόσταση στη ζουμερή μπουκιά μας.

Για να το ετοιμάσουμε, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε λεπτές φέτες, τα σκορπάμε στο τηγάνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν. Κατόπιν, κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια και την βάζουμε στο τηγάνι, προσθέτοντας το μπούκοβο, τη ρίγανη, το κύμινο και την πάπρικα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια βάζουμε τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και 100 γρ. νερό και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον μισό κόλιανδρο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τσένταρ και τον κόλιανδρο, και συνοδεύουμε με νάτσος και στραγγιστό γιαούρτι.

Για το Roe & Co Whiskey Sour:
50ml Roe&Co Irish Whiskey
30ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml σιρόπι ζάχαρης (αναλογία 1:1)
3 σταγόνες angostura biiters
1 ασπράδι αυγού περίπου 15ml


Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ (ή σε ένα βάζο που κλείνει ερμητικά) με άφθονο πάγο και μερικές φλούδες λεμονιού. Ανακινήστε δυνατά για μερικά δευτερόλεπτα. Για να πετύχετε καλύτερη υφή στον αφρό μπορείτε να χτυπήσετε πρώτα τα συστατικά στο σέικερ χωρίς τον πάγο με τη βοήθεια μιας χειροκίνητης οικιακής φραπεδιέρας και στη συνέχεια να προσθέσετε τον πάγο. Σουρώνετε σε ένα χαμηλό ποτήρι με άφθονο πάγο. Γαρνίρετε με μια φρέσκια φλούδα λεμονιού και προαιρετικά μια φέτα αχλαδιού.

Βρείτε τις απαραίτητες πρώτες ύλες εδώ

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.