Follow us

Βρεθήκαμε στο νέο εντυπωσιακό σπίτι του Metaxa στη Σάμο και αναμεταδίδουμε

Δεν υπάρχει Έλληνας ή ξένος spirit connaisseur που να μην γνωρίζει το εμβληματικό Metaxa. Για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη Σάμο, σημαίνει πολλά η ύπαρξη ενός τέτοιου διεθνούς brand, με εκτόπισμα, ιστορία και διάθεση για επένδυση και εξέλιξη.

Βρεθήκαμε στο νέο εντυπωσιακό σπίτι του Metaxa στη Σάμο και αναμεταδίδουμε

Πρώτα οι άνθρωποι του brand δημιούργησαν έναν εξαιρετικό χώρο στην Αθήνα, που πέρα τις λειτουργικές απαιτήσεις της παραγωγής, έχει μέρη που προσφέρουν στον επισκέπτη μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Σαν το κελάρι, που φιλοξενεί μερικά από τα μεγάλα βαρέλια της οικογένειας Metaxa και στην μέση ένα μοναστηριακό τραπέζι, για να μπορεί ο καλεσμένος να δημιουργήσει το δικό του blend Metaxa ή την αίθουσα γευσιγνωσίας μια στρογγυλή τραπέζη, που κάνει την ιεροτελεστία της δοκιμής ακόμα πιο μυσταγωγική. Με αυτές τις εικόνες οι προσδοκίες για τον νέο του χώρο, που μόλις έκανε το ντεμπούτο του στη Σάμο είναι υψηλές...

Η τοποθεσία

Βρεθήκαμε στο νέο εντυπωσιακό σπίτι του Metaxa στη Σάμο και αναμεταδίδουμε

Κατευθυνόμαστε προς τις πανέμορφες πλαγιές του όρους Άμπελος μέσα από μια κατάφυτη διαδρομή και συναντάμε το Metaxa Liknon, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο και με τους αμπελώνες, που διαμορφώνονται σε πεζούλες. Παντού πέτρα και αμπέλι σχηματίζουν ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο σταφύλια, λουλούδια, δέντρα και κρυμμένους χώρους διαμορφωμένους για να υπηρετήσουν την αξία της φιλοξενίας. Ο αμπελώνας αποκτήθηκε το 2017 και ο στόχος από την αρχή ήταν να καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους. Ακολουθώντας πλέον βιώσιμους τρόπους καλλιέργειας, το αποτέλεσμα είναι μικρότερη συγκομιδή, με σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα, που θα χρησιμοποιηθούν σε νέα εγχειρήματα, στις καινούργιες ετικέτες.

Τι είναι όμως το Liknon;

H καρδιά του Metaxa είναι το Σαμιώτικο σταφύλι, αυτή η προικισμένη αρωματική Ελληνική ποικιλία, αποτέλεσε την αρχή και την έμπνευση για τον Σπύρο Metaxa και τόσα χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την εξέλιξη του. Τα σταφύλια που επιλέγονται από τα πιο μεγάλα υψόμετρα – αυτά μεταξύ των 250 και 500 μέτρων – είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί το ΜΕΤΑΧΑ. Οινοποιούνται στο νησί και το κρασί μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του Οίκου Μεταξά στην Κηφισιά, όπου γίνεται το blend με παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και ένα αρωματικό ελιξήριο από βότανα, το οποίο και αποτελεί την μυστική συνταγή χρόνων του αυθεντικού ελληνικού κεχριμπαρένιου ποτού.

H απόφαση να γεννηθεί εκεί ένα, «Metaxa σπίτι», ένα σημείο συνάντησης, έχει να κάνει με αυτό το σταφύλι και τους ανθρώπους που το καλλιεργούν. Ο οίκος θέλει να στηρίξει τον τόπο, να συμβάλει στην βιωσιμότητα του terroir και να φέρει το Metaxa και τους φιλοξενούμενους του στην πατρίδα του. Αυτή η επιστροφή επισφραγίζεται στον πρώτο χώρο που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος, μια αίθουσα προβολής στην οποία ακούς τον ίδιο τον Σπύρο Metaxa να μιλάει για το όραμα του και για το πως ξεκίνησε με ένα συγκινητικό τρόπο που σε παρασέρνει. Η εμπειρία απογειώνεται στην επόμενη στάση σε ένα μικρό και ατμοσφαιρικό χώρο παλαίωσης, με τα πρώτα βαρέλια που φιλοξενούν τα βιολογικά κρασιά και ένα τραπέζι δοκιμών με καθοδηγητή τον master blender Κωνσταντίνο Ράπτη. Η καλύτερη συνέχεια είναι η βόλτα ανάμεσα στους εμβρυικούς αμπελώνες, όπου γίνονται οι δοκιμές και τα πειράματα για νέες πρακτικές. Η περιήγηση μετά μέσα από ένα παλιό πέτρινο μονοπάτι καταλήγει στο κύριο πέτρινο τμήμα του Liknon και στο πιο όμορφο σημείο για την απόλαυση του ηλιοβασίλεματος και των πιάτων που επιμελείται ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης με αφετηρία τις τοπικές γεύσεις. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα γεύματα φιλοξενούνται στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι του “Guest House” με υπέροχη θέα στον αμπελώνα και στη θάλασσα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα γεύμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, στην εξωτερική “Pergola”.

To Liknon είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τους καλεσμένους και φιλοξενούμενους του από όλον τον κόσμο, επαγγελματίες και ανθρώπους των spirits εμείς από την πρώτη παρουσίαση του κρατάμε την συγκινητική διάθεση που σου μεταδίδει, το συγκλονιστικό τοπίο,τα κεχριμπαρένια χρώματα του ηλιοβασιλέματος και τα νόστιμα cocktails του Άρη Χατζηαντωνίου.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.