Follow us

Βότκα: Η κρυστάλλινη αμαρτία

Τη λατρεύουμε για την ελαφράδα της. Μας γοητεύει η σφύζουσα αλεγκρία της. Μας ιντριγκάρει η υπαινικτική της αθωότητα. Η βότκα, και δη παγωμένη, φτιάχνει το καλύτερο σκηνικό για τα βράδια μας. Γι αυτό και ψαχνόμαστε. Τη βότκα είναι ωραία να την πίνεις σκέτη, αλλά αν βάλεις δίπλα της και τον κατάλληλο μεζέ, κάνεις τη γλώσσα να φωνάζει ... «ουάου!». και μην ξεχνάτε: η βότκα προσφέρεται για κατ ιδίαν απολαύσεις, αλλά βρίσκεται στο φόρτε της, πάντοτε, με παρέα.

Βότκα: Η κρυστάλλινη αμαρτία

Σκηνικό

Όποιοι είχαν την τύχη να συμμετέχουν σε σκανδιναβικό σμοργκάσμπορντ (smorgasbord) έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμασιν, πόσο καλά παντρεύονται ορισμένα εδέσματα με τη βότκα.

Λέμε, λοιπόν, να σας παρασύρουμε σε ένα «έξω καρδιά», κινητικό και νόστιμο βότκα-πάρτυ. Ας στήσουμε πρώτα το σκηνικό: ο κόσμος θα κυκλοφορεί άνετα στη σάλα, κρατώντας το ποτήρι του, ακουμπώντας κάπου το πιάτο του, τσιμπολογώντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας. Άρα, τα πάντα, εδέσματα και βότκα, θα είναι παρουσιασμένα όμορφα, σε ένα πλούσιο μπουφέ.

Πρώτη και καλύτερη, η βότκα. Το τιμώμενο ποτό πρέπει να εμφανιστεί και υπέροχα και σωστά. Πρέπει, επίσης, να διατηρηθεί παγωμένο όλη τη βραδιά. Βυθίστε, λοιπόν, τα ήδη καταψυγμένα μπουκάλια, τα ποτήρια και τα σφηνάκια μέσα σε μια θάλασσα, από όσο το δυνατόν πιο κρυσταλλιασμένα παγάκια. (Σημ.: Όσο πιο μικρά τα παγάκια τόσο πιο εύκολα «τυλίγουν» τα μπουκάλια και τα ποτήρια, κρατώντας τα παγωμένα). Μια κλασική λύση είναι να τοποθετήσετε βότκα και αξεσουάρ σε δυο-τρεις σαμπανιέρες. Μία πιο post αισθητική είναι αλουμινένιες λεκάνες ή δοχεία από γαλβανισμένη λαμαρίνα. Έτσι, κάθε φορά που θα τη χρειαστείτε, η βότκα θα ρέει κρυστάλλινη, γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου ή και παρακάτω.

Οι μπουκιές που της πάνε

Παρότι αμετανόητος και φανατικός λάτρης του καλού κρασιού και των αρμονιών του με το φαγητό, ομολογώ, χωρίς φόβο και πάθος, ότι με ορισμένες ντελικατέσεν η παγωμένη βότκα είναι αυτή που κάνει τις στράκες. Στα πιο αστεράτα παραδείγματα συγκαταλέγονται η αυτού εξοχότης, το χαβιάρι, η πολυτιμότης του, το μπρικ, η σπανιότης των αυγών της πέστροφας, η ιδιότυπη αυθεντικότης του αυγοτάραχου, έως και η αυτού ταπεινότης, ο ταραμάς! Η βότκα έχει μια φοβερή ικανότητα να φέρνει στο προσκήνιο ολοζώντανη τη θαλασσινή γεύση των περιζήτητων κόκκων. Ταυτόχρονα, προβάλλει υπέροχα την τραγανή υφή τους. Έτσι και αρχίσεις, δύσκολα σταματάς αυτό το όλο φρεσκάδα παιχνίδισμα γεύσεων στον ουρανίσκο. Άσε δε, που από παρουσίαση τα αυγά των ψαριών σκίζουν, καθώς - εκτός από το αυγοτάραχο - θέλουν να καθίσουν και αυτά πάνω στον πάγο, μέσα στο μπολάκι τους.

Η δεύτερη μεγάλη αγάπη της βότκα είναι τα καπνιστά ή μαρινάτα ψαρικά. Ναι, καλά καταλάβατε, για σολομούς και πέστροφες μιλάμε. Κι εδώ, κατά τη γνώμη των πιο σύγχρονων γαστρονομικών κύκλων, διαπρέπει η «παγωμένη» φωτιά, νικώντας στα σημεία τη σαμπάνια. και αυτό, διότι έχει το σθένος να σβήσει με άνεση κάθε ένδειξη υπερβολικής λιπαρότητας και να «φωτίσει» τα φίνα αρώματα των ψαριών,πάνω στη γλώσσα. Εκτός, όμως, από την αριστοκρατία του ψαριού, δεν ξεχνάμε για το πάρτυ μας ούτε το καπνιστό χέλι ούτε τη ρέγγα (καπνιστή ή μαρινάτη), που με τα καπνιστά αυγά της μπορούμε να κάνουμε νοστιμότατες ρεγγοσαλάτες. Συνοδευτικά σε όλη αυτή την παρέλαση θαλασσινών εδεσμάτων, με μεγάλη αγάπη στη βότκα, είναι τα βορειοευρωπαϊκού τύπου γλυκόξινα, πάσης φύσεως τουρσιά, οι πλημμυρισμένες στον άνηθο σαλάτες αγγουριού και φινόκιο και οι πράσινες ελιές.

Εκτός, όμως, από την κλασική ουδέτερη βότκα, στο παιχνίδι παίζουν και κάποιες αρωματικές εκδοχές με πολύ υπογραμμισμένη γεύση. Με αυτές, οι γευστικοί γάμοι οδηγούνται σε αλλιώτικα μονοπάτια. Πάρτε, για παράδειγμα, την πιπεράτη Pertsovka. Η φλογάτη γεύση της γίνεται ακόμη πιο νόστιμη, αν την πιεις μαζί με πικάντικα mexi-food (τάκος, νάτσος και συντροφία) ή, ακόμη, αν μουσκέψεις με αυτήν καυτερές μπουκιές από μεξικάνικες πιπεριές χαλαπένιο. Η ομοιοπαθητική δίνει εδώ ιδανικές γευστικές λύσεις.

Επειδή δε τούρτα χωρίς κερασάκι είναι μισή δουλειά, η βότκα δεν μπορεί να μείνει έξω από το επιδόρπιο. Και όταν λέμε επιδόρπιο, εννοούμε αιχμηρά σορμπέ (παγωτό-γρανίτα), που τρελαίνονται για βότκα. Σερβίρετε, ας πούμε, σορμπέ λεμόνι μέσα σε «λίμνη» βότκα στο ποτήρι, πασπαλίστε το με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ... θα πάθετε! Αν δε, αντί για στάνταρ βότκα, χρησιμοποιήσετε τις λεμονάτες Absolut Citron ή Limonnaya, το γευστικό εφέ γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό. Εξίσου θαυμάσιες αρμονίες παράγονται με σορμπέ κόκκινων φρούτων (π.χ. φράουλα, βατόμουρο), σερβιρισμένων με Absolut Kurrant.

Βότκα στυλ

Οι μεστές

Absolut
Λεπτό, οινοπνευματικό άρωμα, με «μνήμες» μπισκότου. Μαλακή, κρυστάλλινη, με μεγάλη γευστική διάρκεια.

Finlandia
Γλυκιά «μύτη» που ακουμπάει σε κόκκινα φρούτα. Γλυκόπιοτη, απαλή αρχή, πικάντικη τραγανή εξέλιξη, με αυτό το μυστηριώδες «κάτι» των φρούτων.

Gorbatschow
Οινοπνευματική, μυριστική λεπτότητα. Όμορφα ισορροπημένη, ελαφρά πιπεράτη, με μεγάλη επίγευση.

Smirnoff Black
Αλιώτικη, έντονη αίσθηση οινοπνεύματος στη μύτη, με κόκκινα φρούτα «γραμμένα» επάνω της. Πολύ γλυκόπιοτη και πικάντικη. Ο πολύ φρουτώδης χαρακτήρας της οφείλεται στη μοναδικότητα της απόσταξής της, σε ασυνεχείς άμβυκες, κατά την παλιά ρώσικη παράδοση.

Smirnoff
Η διαφορετική «αδερφή» της παίζει πιο πολύ στην εξελιγμένη απαλότητα. Η γεύση της «γεμίζει» με «κάτι» από άρωμα φρούτων του δάσους.

Stolichnaya
Κρυστάλλινη, στρωτή, ισορροπημένη, απαλή, με φινάλε πικάντικο.

Οι απαλές

Golden Rίng
Μετρημένη φρεσκάδα, πολύ μαλακή γεύση.

Serkοva
Ρέουσα, καθαρή, πολύ ισορροπημένη γεύση.

Οι δυναμικές

Danzka
Πιπεράτη φυτικότητα και σθένος.

Moskovskaya
Ισχυρή, πικάντικη, οινοπνευματική.

Wyborowa
Πολύ αιχμηρή.

Οι αρωματικές

Absolut Cίtron
Διεισδυτικό και πικάντικο άρωμα κίτρου. Ξινούτσικη και δροσιστική, με ελαφριά, τυπάδικη πικράδα και μεγάλη γευστική διάρκεια.

Absolut Kurrant
Ζωντανό άρωμα φραγκοστάφυλου και γεύση μαλακή, γλυκιά, έντονα μυρωδάτη.

Limonnaya
Φαντεζί κιτρινοπράσινο, φλούο χρώμα. Στη μύτη, όμορφη φλούδα φρεσκοκομμένου λεμονιού. Στο στόμα, μαλακή αρχή και ξινή, πικάντικη κορύφωση στη συνέχεια.

Pertsovka
Κεχριμπαρένιο, κοκκινωπό χρώμα. Εκρηκτικό και πικάντικο άρωμα. Εξίσου φλογερή γεύση γεμάτη πιπέρια και καυτερές πιπεριές.

Βότκα service

Σε θερμοκρασία δωματίου
Οινοπνευματική καθαρότητα, αλλά το ποτό δεν έχει τη «γευστική» συγκέντρωση που θέλεις.

Κατεψυγμένη
Είναι «κούκλα», πικάντικη, «τραγανή» και ταυτόχρονα ελαιώδης στην υφή. Είναι σαφές ότι της πάει ο πάγος. Σίγουρα κάτω από τους 0 C έως και -5 C.

On the rocks
Σαφώς καλύτερη από τη «ζεστή» αλλά λιγότερο αιχμηρή από την καταψυγμένη. Αποκτάει όγκο στο στόμα, ενώ ταυτόχρονα παραμένει απαλή. Το νερό από τα παγάκια που λιώνουν, την κάνουν πιο ευκολόπιοτη.

Σφηνάκι
Ακατανίκητη η σαγήνη του, ειδικά όταν είναι παγωμένο. Η δύναμη της γουλιάς ξαλεγράρει αμέσως τη διάθεση. Παρακαλώ, με μέτρο!

Βότκα σπέσιαλ εφέ

Τις βλέπεις και δεν τις χορταίνει το μάτι. Τις πίνεις και ανοίγει η καρδιά σου. Τις αντικρίζουν οι καλεσμένοι σου και παθαίνουν! Ιδού, πώς μπορείς να χρωματίσεις το πάρτυ σου, με έξυπνα αρωματισμένη βότκα. Δύο οι προτάσεις, από δύο σκανδιναβικές φίρμες.

Πρόταση Finlandia
Βρίσκεις όμορφα γυάλινα δοχεία με βρυσάκι, ή δυνατόν, στο κάτω μέρος. Τα γεμίζεις με μικρά κομμάτια φρούτων κατά τα 3/4 και συμπληρώνεις με βότκα. Τα αφήνεις δύο-τρεις μέρες να πάρουν γεύση και μετά χαίρεσαι ένα αλλιώτικο, φρουτένιο ποτό, που δεν είχες φανταστεί. Φρούτα που «δουλεύουν» πολύ όμορφα με τη βότκα, ο ανανάς, το ροδάκινο, οι φράουλες, το πεπόνι, τα μανταρίνια και τα βατόμουρα.

Συμβουλές: κάνετε πρώτα μια πειραματική δοκιμή μικρής κλίμακας, για να βρείτε τον ακριβή χρόνο μαριναρίσματος των φρούτων: διαλέξτε φρούτα που να κάνουν χρωματικές αντιθέσεις αν δε βρείτε δοχείο με βρυσάκι, το τελικό σερβίρισμα μπορεί να γίνει και σε μεγάλο μπολ.

Πρόταση Absolut
Σ ένα μπουκάλι βότκα μαρινάρεις 4-6 μπαστούνια βανίλιας σπασμένα στα δύο, για δύο μέρες μίνιμουμ, ή 20 κομμάτια γαρίφαλο, για τρεις μέρες, ή 1 dl κεράσια, για μια εβδομάδα, ή 2-3 κομμάτια κανέλα, για τουλάχιστον τρεις μέρες, ή τρεις κουταλιές τριμμένη καρύδα, για 24 ώρες. Χτυπάς πριν το σερβίρισμα ελέγχεις αν σου αρέσει το ποτό, ή χρειάζεται κι άλλο χρόνο μαριναρίσματος, και σερβίρεις αναλόγως.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.