Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Zάππειο το Athens Rum festival, αυτή τη φορά ενισχυμένο από την παρουσία εκλεκτών malts. Δοκιμάσαμε εξαιρετικές φιάλες και αρκετές για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η δοκιμή του Black Art από το αποστακτήριο Bruichladdich στο μαγικό Islay.
To συγκεκριμένο αποστακτήριο λειτουργεί από το 1881, έχοντας μια συναρπαστική ιστορία και πολλές διαφοροποιήσεις από τα υπόλοιπα αποστακτήρια της περιοχής, που το κάνουν ξεχωριστό. Ένα από αυτά, αφορά την παραγωγή. Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου κομπιούτερ και οι εργασίες γίνονται όλες χειρονακτικά, από ανθρώπους που δουλεύουν με πάθος. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό, είναι ότι όλα τα τμήματα παραγωγής, από την απόσταξη μέχρι την εμφιάλωση και την παλαίωση, γίνονται επί τόπου, στις εγκαταστάσεις του Bruichladdich.
Αυτές και πολλές ακόμα λεπτομέρειες κάνουν τα malts τους ξεχωριστά και με προσωπικότητα που κληρονομούν από το ιδιαίτερο σκοτσέζικο terroir.
To Black Art αποτελεί τη νέα τους πρόταση, που προέκυψε όμως από τα πιο παλιά αποστάγματα που βρίσκονταν στα βαρέλια τους. Η συνταγή είναι μυστική και τη γνωρίζει μόνο ο Adam Hannett, ο master distiller. To σίγουρο είναι ότι περιλαμβάνει ουίσκι 24 ετών, είναι unpeated και ανήκει στα Islay single malt.
Πάμε τώρα στη δοκιμή, που αποτελεί συναρπαστική εμπειρία. Ενώ περιμένεις ώριμα αρώματα, σου έρχεται αναπάντεχα μια φρεσκάδα φοβερή από βότανα και κόκκινα φρούτα. Στη συνέχεια, σκάνε με ορμή απίστευτες νότες μπαχαρικών και το στόμα γεμίζει αρώματα και γεύσεις φρούτων και βοτάνων. Ανάμεσά τους, διακρίνουμε ωραίες νότες κανέλας και χαμομηλιού. Η επίγευση δε, νομίζεις ότι θα σου μείνει για πάντα. Όσο το αφήνεις ανοίγει και η πολυπλοκότητά του εμπλουτίζεται με αγαπημένες νύξεις παλαίωσης. Αξίζει να του δώσεις χρόνο και, πολύ περισσότερο, να το δοκιμάσεις αν και δεν είναι τόσο εύκολο, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις… δέκα φιάλες.
Εισαγωγή: Β.Σ.Καρούλιας Α.Ε.