
Aν το υπαρξιακό σου συμβόλαιο σε περιγράφει ως κλασικό απεριτίφ και κομβικής σημασίας βάση για κοκτέιλ, τότε μάλλον είσαι πέρα και πάνω από τις μόδες. Γι’ αυτό και το βερμούτ λανσάρεται ως παλιά ντίβα νέας κοπής παρά ως υλικό για ιστορικές αναδρομές: από τις ταινίες μέχρι τη σερβάντα της γιαγιάς και από κει σε prime time σειρές τύπου «Mad Men», όπου διαμορφώνεται το σύγχρονο στάτους ενός ποτού με αίγλη. Jazz, rhythm ’n’ blues, λεπτή γραβάτα, pochette στο σακάκι και όλη η στιλιστική επάνοδος της κομψότητας των προηγούμενων δεκαετιών συνοδεύονται από ένα καλό βερμούτ. Η μεγάλη διαφορά του τότε και του τώρα είναι το Διαδίκτυο. Και το βερμούτ δείχνει να τα πηγαίνει εξαιρετικά με το… social networking και κυρίως να κερδίζει κοινό αγέννητο τη δεκαετία 1960-70. Εδώ που τα λέμε είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα καθιερωμένο απεριτίφ. Για πολλούς, μάλιστα, το καλό βερμούτ είναι πιο σημαντικό για το Martini και από το ποτήρι που το σερβίρεις. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι το απολαμβάνουν σε κάθε περίσταση κάθε ώρα της ημέρας. Από την άλλη, σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και Ιαπωνία, το βερμούτ είναι η καινούργια λατρεία της νεότερης γενιάς –και όχι μόνο– για ένα Martini απαιτήσεων, αλλά κυρίως για απεριτίφ και happy hour drink... Τέτοια happy hour βερμούτ θεωρούνται κυρίως τα λευκά. Ας πούμε, το Cinzano Extra Dry είναι χαρακτηριστικό: έχει αυτό το χρυσαφένιο λαμπερό χρώμα, πυκνή, φρουτώδη μύτη, βοτανική, με νότες από φλούδες νεραντζιού και πράσινο αμύγδαλο. Στο στόμα αρκετά γεμάτο, γλυκόπιοτο, με κάποια οξύτητα, αρκετά θερμό και ξηροκαρπάτο. Από την άλλη, το μυθικό Noilly Prat είναι σαν να λέμε η… Madonna των βερμούτ. Αυτό το σκούρο χρυσό ποτό με τις κεχριμπαρένιες ανταύγειες έχει φανατικούς λάτρεις. Η μύτη του πυκνή, ξηρή, με αρώματα από γλυκό κυδώνι, μέλι, καρύδα, τοστ σε ένα φόντο βοτανικής φρεσκάδας. το στόμα γεμάτο, γλυκόπιοτο, πιο βοτανικό και ξηροκαρπάτο. Πάνω σε ένα ποτήρι Martini χτίστηκε όλη η βιομηχανία του «Sex & the City». Ουδείς έμεινε ασυγκίνητος από τις πιο καλές αποδόσεις στην ιστορία των ποτών, πολλώ δε μάλλον τα αληθινά brands της μόδας. Αρκούσε ένα ενσταντανέ στα κοσμικά από ονόματα-θρύλοι και η ετικέτα γινόταν μύθος την επόμενη ημέρα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το Gold Martini Dolce & Gabbana: έντονη, εκφραστική μύτη βοτάνων, εσπεριδοειδών και σαφράν. στόμα γεμάτο, που ισορροπεί γλύκα οξύτητα, αρώματα τζίντζερ και νόστιμη επίγευση – ποτέ δεν μένεις σε ένα ποτήρι. Το βερμούτ είναι ποτό πολύπλευρο και πολύπλοκο. Αρωματισμένο με βότανα και μπαχαρικά και περιεκτικότητα 15-18% σε αλκοόλ, ονομάστηκε έτσι από το φυτό αψιθιά. Σε αυτό οφείλεται η θεμιτή και γοητευτική πικράδα του. Σε Ιταλία και Γαλλία είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και αναγράφεται ως «Vermouth» στην ετικέτα ούτως ώστε να διαχωρίζεται από τα γερμανικά, αυστριακά και σκανδιναβικά προϊόντα με το όνομα «Wermout» τα οποία παράγονται με την ίδια διαδικασία. Το γαλλικό είναι πιο πικρό και θεωρείται πιο ξηρό. το ιταλικό πιο σκαμπρόζικο και φίνο. το γερμανικό πιο ρωμαλέο. Μια ετικέτα, πάντως, που οι επαγγελματίες αγαπούν τελευταία να βάζουν στο σέικερ είναι το Cocchi Americano. Ιδιαίτερο, με μια γλύκα... οινικών καταβολών, έχει λαμπερό χρυσό χρώμα, έντονη και συνάμα φινετσάτη μύτη, ενώ αρωματικά εκφράζεται με μυρωδιές Μοσχάτου, φλούδες πορτοκαλιού, νότες βοτάνων και γλυκά μπαχαρικά.

Σε μουσικές μαύρες και φωνές αληθινά rhythm ’n’ blues ταιριάζουν τα σκούρα βερμούτ. Είναι μια επιλογή εξίσου ποιοτική με τα λευκά, έχουν όμως αυτήν την dark, γοητευτική στόφα. Καλή ώρα το Punt e Mes: χρώμα σκούρο καφέ με ανοιχτές κεχριμπαρένιες ανταύγειες. μύτη πυκνή, με αρώματα ξηρού δαμάσκηνου, ξηρών καρπών και δεντρολίβανου. στόμα πλούσιο, γλυκόπικρο, με αρώματα γλυκού του κουταλιού κεράσι, πικρής σοκολάτας κι έντονη βοτανικότητα. Εξαιρετικό... Ομοίως δεκάρι παίρνει και το Antica Formula Carpano: ζωντανό, ανοιχτό καφέ, με κεχριμπαρένιες ανταύγειες, μύτη πυκνή, έντονη, με αρώματα γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι, τσέρι μαρασκίνο και φινετσάτη βοτανικότητα. Το στόμα του ελαιώδες, ξεκινά με έντονη γλύκα, μετά πικρίζει και καταλήγει στην αίσθηση μιας ιδιόρρυθμης οξείδωσης. Αρωματικά κυριαρχούν τα βοτανικά αρώματα, το ξηρό σύκο και το γλυκό κεράσι. Ως γοητευτική εξτραβαγκάντσα αριβάρει το αλλιώτικο Vermouth de Torino DOC Cocchi. Ξεκινά αναμενόμενα με χρώμα ανοικτό καφέ με πορφυρο-κεχριμπαρένιες ανταύγειες, φινετσάτο στη μύτη, με αρώματα γλυκού σταφυλιού, κανέλας, καραμέλας και πολύ διακριτική βοτανικότητα. Στο στόμα σολάρει, είναι γεμάτο, φινετσάτο –αν και λίγο πικρό παράλληλα–, με τα αρώματα των γλυκών μπαχαρικών και των βοτάνων να υπερισχύουν. Για τα παρελκόμενα της απόλαυσης, μη λησμονείτε τη μουσική και την ατμόσφαιρα...