Follow us

Aφρώδη κοκτέιλ

Καιρός να αποκαταστήσουμε τα αφρώδη: παρ’ όλο που από πλευράς στάτους βρίσκονται πάντα στη σκιά του Καμπανίτη, από πλευράς γεύσης και δυνατότητας για πειραματισμούς όχι μόνο δεν υστερούν, αλλά δίνουν αναπάντεχα πλούσια γκάμα από τα πιο πολύχρωμα, ευφάνταστα, κλασάτα κοκτέιλ.

Aφρώδη κοκτέιλ

Η αλήθεια είναι ότι, ως λαός, σαμπάνια δεν πίνουμε. Καταναλώνουμε, αλλά δεν πίνουμε. Ίσως να μη μας ταιριάζει, ίσως να μην την έχουμε συνηθίσει, ίσως πάλι να μας πέφτει κομμάτι ακριβή, μια και κοστίζει όσο περίπου τρία μπουκάλια ουίσκι. Για αυτούς που ο σημαντικότερος λόγος στο ότι δεν πίνουν σαμπάνια είναι ο οικονομικός, υπάρχουν ευχάριστα «νέα». Ο οινικός κόσμος είναι γεμάτος από πολύ ενδιαφέροντα αφρώδη κρασιά σε υποπολλαπλάσιες τιμές από της σαμπάνιας και πολλές φορές πολύ πιο ενδιαφέροντα από πάρα πολλές σαμπάνιες.

Οι Γάλλοι σε άλλες περιοχές εκτός Καμπανίας, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Καλιφορνέζοι, οι Νεοζηλανδοί, οι Έλληνες φτιάχνουν εξαιρετικά αφρώδη κρασιά, που μπορούν να προσφέρουν αυτήν την τόσο ηδονική ευχαρίστηση των αλκοολούχων φυσαλίδων. Τα αφρώδη κρασιά αποτελούν τη βάση και για πολλά άκρως ενδιαφέροντα, ξεδιψαστικά, τονωτικά, χαρούμενα και ερωτικά κοκτέιλ.

Το πιο γνωστό στις σάλες των ελληνικών εστιατορίων είναι το Kir Royale, η κυριλέ εκδοχή του κλασικού Kir, όπου το ταπεινό λευκό κρασί δίνει τη θέση του σε αφρώδες. Μια μικρή συμβουλή: μη βάζετε πολύ Cassis. μισή μεζούρα είναι υπέρ αρκετή. Πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στο αφρώδες να μας δείξει το χαρακτήρα του και να μην το κάνουμε σιρόπι.

Οι barmen των καλύτερων μπαρ της Ευρώπης και της Αμερικής μάς έχουν χαρίσει πολλά κοκτέιλ με βάση αφρώδη κρασιά, με στόχο να μας ανεβάζουν τόσο ψυχολογικά, όσο και κοινωνικά, μια και η εικόνα κάποιου που κρατάει το ερωτικότατο ποτήρι flGte είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ευ ζην. Τα περισσότερα φτιάχτηκαν στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, όταν ο κόσμος έψαχνε την καλοπέραση χωρίς να σκέφτεται.

Το κλασικό Champagne Cocktail, προϊόν και αυτό της δεκαετίας του ’40, μάλλον στις νότιες ΗΠΑ, αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα κοκτέιλ, αφού είναι το ίδιο δημοφιλές σήμερα όπως και τότε, που ήταν το αγαπημένο κοκτέιλ του Χόλιγουντ. Η συνταγή του είναι η εξής: Βρέχουμε με δύο σταγόνες Angostura Bitters έναν κύβο λευκής ζάχαρης και τον ρίχνουμε σε ένα ποτήρι flGte. Προσθέτουμε μία μεζούρα brandy και απογεμίζουμε με αφρώδες κρασί.

Έπειτα, υπάρχει η σειρά των ιταλικών κοκτέιλ με ονόματα μουσικών και ζωγράφων. Το Bellini το έφτιαξε ο θρυλικός Giuseppe Cipriani, μπάρμαν στο Harry’s Bar της Βενετίας, προς τιμήν του Ιταλού ζωγράφου του 15ου αιώνα Giovanni Bellini και του εκπληκτικού ροζ χρώματος στους πίνακές του. Σήμερα βέβαια τα Bellini έχουν κίτρινο χρώμα και όχι ροζ. Γιατί; Γιατί παντού χρησιμοποιούν κίτρινα ροδάκινα και όχι τα λευκά-ροζ ιταλικά, που χρησιμοποιούσε ο Giuseppe, ο οποίος μάλιστα προσέθετε και μία σταγόνα Grenadine για να πετύχει ακόμα καλύτερα το ροζ χρώμα που ήθελε.

Μετά το Bellini ακολούθησαν το Rossini, που είναι με φράουλες, το Puccini που είναι με μανταρίνια, και τελευταία στη σειρά Sex and the City εμφανίστηκε το Flirtini, που είναι με ανανά και βότκα. Ένα άλλο πιο παλιό και επίσης πολύ γνωστό – και ως Mimosa– είναι το Buck’s Fizz, που φτιάχτηκε στο Buck’s Club του Λονδίνου το 1925 και είναι αφρώδες κρασί με χυμό πορτοκαλιού.
Τα κοκτέιλ αυτά, που βασίζονται στο αφρώδες κρασί και σε χυμό κάποιου φρούτου, είναι εξαιρετικά για καλοκαιρινά πρωινά ή απογεύματα.

Η περιεκτικότητά τους σε οινόπνευμα δεν είναι μεγαλύτερη από μία μπίρα, ξεδιψούν, τονώνουν και είναι και κυριλέ. Στα ιταλικά καφέ, τα κοκτέιλ με αφρώδη κρασιά (κυρίως Prosecco) είναι αυτό που θα λέγαμε «must». Αυτό που προτείνω είναι να χρησιμοποιείτε φρέσκα φρούτα ή τέλος πάντων πολύ καλής ποιότητας χυμό ή πούλπα.

Το θέμα έχει προχωρήσει πολύ και καινούρια, πιο πολύπλοκα κοκτέιλ κάνουν την εμφάνισή τους στις μπάρες του πλανήτη. Το Magna Carta είναι αφρώδες, με μία μεζούρα τεκίλα και μία triple sec. Το Italian Kiss είναι αφρώδες, με μία μεζούρα Amaretto και χυμό πορτοκαλιού. Το μόλις δύο ετών Champino είναι ένα εκπληκτικό κοκτέιλ με αφρώδες κρασί, Campari, κόκκινο Βερμούτ και χυμό λεμονιού: ο τέλειος συνδυασμός όλων των γεύσεων, πλην της αλμυρής.

Ένα άλλο επίσης πολύ ενδιαφέρον και δημοφιλές κοκτέιλ σήμερα είναι το Black Velvet. Η συνταγή του; Απλούστατη: γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα ποτήρι flGte με μαύρη μπίρα και απογεμίζουμε με αφρώδες. Αν πάλι σας αρέσει το σούσι, δοκιμάστε το με μια δημιουργία του μπάρμαν του Met Bar στο Λονδίνο, το Ginger Fizz: μία μεζούρα βότκα, δύο λεπτές φέτες Ginger και απογεμίζουμε με αφρώδες κρασί.

Update: 04/05/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/09/06

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.