Η Margarita

Ένα κοκτέιλ... παντός καιρού

Μαρούλα Κυριακοπούλου Μαρούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

Τρία μόνο υλικά, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού, είναι αυτά που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας καλής «Margarita», του δημοφιλούς κοκτέιλ που συγκαταλέγεται στα best sellers όλων των εποχών.

Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτού του δημοφιλούς cocktail. Μια από τις επικρατέστερες ιστορίες σχετικά με τη Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε το 1938 από τον Carlos “Danny” Herrera. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το cocktail δημιουργήθηκε για μία πρώην χορεύτρια του Ziegfield Follies (την αμερικανική εκδοχή των παριζιάνικων βαριετέ του Follies Bergere), την Marjorie King, που ήταν αλλεργική σε πάρα πολλά ποτά, αλλά όχι στην τεκίλα.

Μια επίσης κοινώς αποδεκτή ιστορία για την προέλευση της Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Don Carlos Orozco το 1941. Αυτή η ιστορία θέλει τη Margarita Henkel, κόρη του τότε Γερμανού Πρέσβη, να επισκέπτεται την καντίνα του Don Carlos στην Ενσενάδα του Μεξικού και εκείνος να της προσφέρει το πρώτο cocktail Margarita. Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη που το δοκίμασε, ο Don Carlos αποφάσισε να του δώσει το όνομά της.

Από την άλλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Margarita δημιουργήθηκε στο Tommy’s Place Bar στο Juarez του Μεξικού, από τον Francisco “Pancho” Morales. Μια ακόμη ιστορία τοποθετεί τη δημιουργία της Margarita το 1948 στο ιστορικό Balinese Room του Galveston στο Τέξας, από τον Santos Cruz για χάρη της τραγουδίστριας Peggy (Margaret) Lee.

Ανεξάρτητα από το ποια ιστορία θα επιλέξουμε να πιστέψουμε, ένα είναι σίγουρο: ότι η Margarita είναι ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail στον κόσμο, το οποίο μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και να απολαύσουμε από την άνεση του σπιτιού μας.

 Η Margarita

Η κλασική συνταγή και οι παραλλαγές της

Margarita, η κλασική

50 ml λευκή τεκίλα

25 ml λικέρ πορτοκάλι

25 ml φρεσκοστημένο lime

Αλάτι

Ποτήρι coupe, ή χαμηλό old fashioned



Εκτέλεση

Η κλασική συνταγή ζητά λευκή τεκίλα, με το λικέρ πορτοκαλιού και το φρεσκοστημένο lime να κρατούν τις ισορροπίες γλυκού και ξινού, αβαντάροντας τα bitter αρώματα εσπεριδοειδών. Άλλες παραλλαγές αντικαθιστούν το λικέρ με σιρόπι ζάχαρης ή αγαύης, όμως τα βασικά βήματα παραμένουν ίδια: Βάζουμε το αλάτι σε ένα πιάτο. Περνάμε ένα κομμάτι lime από το χείλος του ποτηριού και γυρνώντας το ανάποδα, το στριφογυρίζουμε στο αλάτι ώστε να σταθεί στο χείλος. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε στο ποτήρι μας, στραγγίζοντας το ποτό από τον πάγο.

Margarita, η ισορροπημένη

60 ml κίτρινη τεκίλα
30 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml φρεσκοστημένο lime
Αλάτι
Ποτήρι coupe ή χαμηλό old fashioned

Για το σιρόπι ζάχαρης:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τοποθετούμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε, αφαιρούμε πριν πάρει βράση. Τοποθετούμε το σιρόπι ζάχαρης σε ένα δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Tommy’s Margarita

Δημιουργός της συνταγής είναι ο Julio Bermejo, ιδιοκτήτης του θρυλικού εστιατορίου Tommy’s Mexican Restaurant στο San Francisco.

60 ml κίτρινη τεκίλα
30 ml σιρόπι αγαύης
30 ml φρεσκοστημένο lime
Αλάτι
Ποτήρι coupe ή χαμηλό old fashioned


Ποτά

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος