Follow us

Πολυκαλά showroom: ξενάγηση σε μια ποτοποιία 122 χρόνων

Κάναμε ένα σύντομο ταξίδι τεσσάρων γενεών, με μια βόλτα στον νέο εκθεσιακό χώρο Πολυκαλά, δοκιμάζοντας κλασικά και πρωτότυπα λικέρ, από την τεράστια γκάμα τους…

Πολυκαλά showroom: ξενάγηση σε μια ποτοποιία 122 χρόνων

Αν βρεθείτε πίσω από τη Βουλή, στην οδό Κλεισθένους, εκεί που υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα μαγαζάκια, αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε το νούμερο 7, όπου, από τη βιτρίνα με τα παλιά μέτρα βάρους καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο. Μπαίνοντας στον μικρό, αλλά πολύ ωραία διαμορφωμένο χώρο, με υποδέχθηκαν οι αδερφές Νίνα και Ρένα Πολυκαλά, την ώρα που μόλις είχε μόλις μπει ένα μικρό γκρουπ Αμερικανών τουριστών με την οδηγό τους.

Πολυκαλά showroom: ξενάγηση σε μια ποτοποιία 122 χρόνων

Έτσι, προτού καλά – καλά συστηθώ,παρακολούθησα στ’ αγγλικά τη μακρά, οικογενειακή ιστορία της φημισμένης ελληνικής ποτοποιίας μέσα από παλιά αντικείμενα και εργαλεία, είδα τη φωτογραφία του εμπνευστή Βασίλη Πολυκαλά, αλλά και παλιά συμβόλαια, αφίσες της εποχής και μερικές συλλεκτικές πλέον φιάλες, με την αρχική τους ετικέτα. Παράλληλα, η μία από τις αδερφές κέρναγε από τα λικέρ που θεωρεί κορυφαία τους. Και αρκετοί ήταν εκείνοι που ψώνισαν να τα πάρουν πίσω στην πατρίδα τους.

Στα ράφια, τα άπειρα, χρωματιστά λικέρ, σε απλές, αλλά και περίτεχνες φιάλες, είναι ωραία ιδέα και για δώρο. Τι να πρωτογευτεί κανείς; Από το βραβευμένο τους φουντούκι, που προμηθεύονται γνωστά bars, το λικέρ καφέ με το ωραίο άρωμα, το περγαμόντο, τη δική τους τεντούρα ή το “Nona’s Fioro”, μια ξεχωριστή συνταγή που έφτιαξε ο Βασίλης Πολυκαλάς με βάση τις προτιμήσεις της γυναίκας του. Υπάρχουν και βοτανικά λικέρ, όπως η λεβάντα, το δίκταμο.

Αναδρομή στο παρελθόν…

Όλα ξεκίνησαν από τον Βασίλη Πολυκαλά στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, στα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Ήταν ένας έμπορος κρασιών, που άρχισε να συγκεντρώνει συνταγές λικέρ από όλα τα μέρη της Ελλάδας ,που επισκεπτόταν. Μελετώντας τις προσεχτικά, τις βελτίωνε και τις κατέγραφε σχολαστικά στα μυστικά του συνταγολόγια. Έτσι, ιδρύθηκε η Ποτοποιια Πολυκαλά. Τα προϊόντα έγιναν γρήγορα γνωστά και η έδρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το μαγαζί της εποχής εκείνης είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης γνωστών ονομάτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Το σήμερα

Η επιχείρηση βρίσκεται πλέον στην περιοχή του Βοτανικού, όπου η Ρένα -της τέταρτης γενιάς- μαζί με τον πατέρα της συνεχίζει την παράδοση, με δίκτυο πελατών σε όλη την Ελλάδα. Οι συνταγές εξελισσονται, το ίδιο και οι φιάλες που είναι καλαίσθητες έως και πολυτελείς.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.