Πολυκαλά showroom: ξενάγηση σε μια ποτοποιία 122 χρόνων

Η παλιά κάβα πίσω από τη Βουλή παντρεύει το παρελθόν με το παρόν

Εύη Σκλατινιώτη 04/11/2019

Κάναμε ένα σύντομο ταξίδι τεσσάρων γενεών, με μια βόλτα στον νέο εκθεσιακό χώρο Πολυκαλά, δοκιμάζοντας κλασικά και πρωτότυπα λικέρ, από την τεράστια γκάμα τους…

Αν βρεθείτε πίσω από τη Βουλή, στην οδό Κλεισθένους, εκεί που υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα μαγαζάκια, αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε το νούμερο 7, όπου, από τη βιτρίνα με τα παλιά μέτρα βάρους καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο. Μπαίνοντας στον μικρό, αλλά πολύ ωραία διαμορφωμένο χώρο, με υποδέχθηκαν οι αδερφές Νίνα και Ρένα Πολυκαλά, την ώρα που μόλις είχε μόλις μπει ένα μικρό γκρουπ Αμερικανών τουριστών με την οδηγό τους.

Έτσι, προτού καλά – καλά συστηθώ,παρακολούθησα στ’ αγγλικά τη μακρά, οικογενειακή ιστορία της φημισμένης ελληνικής ποτοποιίας μέσα από παλιά αντικείμενα και εργαλεία, είδα τη φωτογραφία του εμπνευστή Βασίλη Πολυκαλά, αλλά και παλιά συμβόλαια, αφίσες της εποχής και μερικές συλλεκτικές πλέον φιάλες, με την αρχική τους ετικέτα. Παράλληλα, η μία από τις αδερφές κέρναγε από τα λικέρ που θεωρεί κορυφαία τους. Και αρκετοί ήταν εκείνοι που ψώνισαν να τα πάρουν πίσω στην πατρίδα τους.

Στα ράφια, τα άπειρα, χρωματιστά λικέρ, σε απλές, αλλά και περίτεχνες φιάλες, είναι ωραία ιδέα και για δώρο. Τι να πρωτογευτεί κανείς; Από το βραβευμένο τους φουντούκι, που προμηθεύονται γνωστά bars, το λικέρ καφέ με το ωραίο άρωμα, το περγαμόντο, τη δική τους τεντούρα ή το “Nona’s Fioro”, μια ξεχωριστή συνταγή που έφτιαξε ο Βασίλης Πολυκαλάς με βάση τις προτιμήσεις της γυναίκας του. Υπάρχουν και βοτανικά λικέρ, όπως η λεβάντα, το δίκταμο.

Αναδρομή στο παρελθόν…

Όλα ξεκίνησαν από τον Βασίλη Πολυκαλά στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, στα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Ήταν ένας έμπορος κρασιών, που άρχισε να συγκεντρώνει συνταγές λικέρ από όλα τα μέρη της Ελλάδας ,που επισκεπτόταν. Μελετώντας τις προσεχτικά, τις βελτίωνε και τις κατέγραφε σχολαστικά στα μυστικά του συνταγολόγια. Έτσι, ιδρύθηκε η Ποτοποιια Πολυκαλά. Τα προϊόντα έγιναν γρήγορα γνωστά και η έδρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το μαγαζί της εποχής εκείνης είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης γνωστών ονομάτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Το σήμερα

Η επιχείρηση βρίσκεται πλέον στην περιοχή του Βοτανικού, όπου η Ρένα -της τέταρτης γενιάς- μαζί με τον πατέρα της συνεχίζει την παράδοση, με δίκτυο πελατών σε όλη την Ελλάδα. Οι συνταγές εξελισσονται, το ίδιο και οι φιάλες που είναι καλαίσθητες έως και πολυτελείς.
Γράψε την άποψή σου
Αλκοόλ

Ποτά

Cocktails