Πίσω από την ετικέτα
Η νέα rum άφιξη μας έρχεται από το νησί Negros, που βρίσκεται κοντά στο ενεργό ηφαίστειο Mt. Kanlaon. Το όμορφο μέρος, εκτός των άλλων, είναι διάσημο για την ποιοτική παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Με αυτή την πρώτη ύλη και με ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής δημιουργείται το ιδιαίτερο Don Papa, που πήρε τ’ όνομα του από τον ηγέτη του Negros, Don Isio.
Εισαγωγή στις ετικέτες Don Papa
Η συλλογή Don Papa αποτελείται από διαφορετικά ρούμια, που εμπλουτίζουν τις κατηγορίες, που υπάρχουν μέχρι τώρα στις μπάρες και στις κάβες.
Πρώτη φιάλη, το «Don Papa», που παλαιώνεται για εφτά χρόνια σε δυο τύπους βαρελιών, τα αμερικάνικα bourbon και τα επίσης αμερικάνικα Rioja. Το αποτέλεσμα είναι αρωματικό, με ωραίες νότες βανίλιας και γοητευτικές νότες ζαχαρωμένων φρούτων. Αξίζει να το δοκιμάσετε σκέτο και μετά, γιατί όχι, να το συνοδεύσετε με κάποια τάρτα φρούτων.
Επόμενο στη σειρά είναι το «Don Papa 10», το οποίο, όπως αποκαλύπτει και το όνομα του, ξεκουράζεται για δέκα ολόκληρα χρόνια σε δρύινα βαρέλια bourbon, τα οποία, όμως, έχουν μια ιδιαιτερότητα. Κατά την διάρκεια της παλαίωσης ξανακαίγονται, χαρίζοντας στο απόσταγμα έντονα και δυνατά χαρακτηριστικά. Το Don Papa 10 είναι πιο σκούρο και αναδύει δυνατά αρώματα αποξηραμένων φρούτων μαζί με κακάο. Σίγουρα, πρέπει να το δείτε πρώτα σκέτο και να του αφήσετε λίγο χρόνο. Μπορείτε, βέβαια, να το αναμείξετε σε ένα rum old fashioned ή να το κάνετε ντουέτο με ένα γλυκό σοκολάτας.
Μια διαφορετική εκδοχή είναι το «Don Papa Sherry Cask», που ξεκινάει την πορεία του σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια bourbon και στη συνέχεια ωριμάζει σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιών sherry, ανάμεσα τους και Pedro Ximenez. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Πληθωρικά αρώματα ξηρών καρπών και κόκκινων φρούτων παραμένουν μέχρι τη μαλακή και μεγάλη επίγευση. Σίγουρα και σε αυτή την περίπτωση το δοκιμάζετε σκέτο, το συνδυάζετε γρήγορα με φρέσκους χυμούς φρούτων ή το παντρεύετε με κόκκινα κρέατα.
Τέλος, μια ειδική εμφιάλωση για περιορισμένο αριθμό, το «Don Papa Rare Cask» παλαιώνειται σε σπάνια βαρέλια, καψαλισμένα με διαφορετικό τρόπο. Τα αρώματα και η γεύση του δεν είναι καθόλου συνηθισμένα. Στην αρχική ανάγνωση βρίσκουμε αρώματα μέντας και εσπεριδοειδών, μαζί με αρώματα παλαίωσης, όπως είναι η βανίλια και το κακάο. Αφού το δοκιμάσουμε σκέτο, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια φυσαλίδα ή να το βάλουμε στο τραπέζι μαζί με τα ορεκτικά μας.