Δεν θα μπορούσαν να είχαν διαλέξει καλύτερο προορισμό για τη φετινή απόδραση εξερεύνησης με το Metaxa. H Κρήτη έχει έναν αστείρευτο πλούτο σε βότανα και τοπικά προϊόντα, που είχε πολύ ενδιαφέρον να τα ανακαλύπτεις σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό spirit. Για τα παντρέματα του Metaxa με τα αρώματα της Κρήτης, μαζί μας ήταν η καλύτερη ομάδα: εκτός από τους Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπάκουλη, τρεις ακόμα κορυφαίοι bartenders, από βραβευμένα bar του εξωτερικού.
Στην αρχή, προσγειωθήκαμε στο εντυπωσιακό DaiosCove, στο Βαθύ του Αγίου Νικολάου. Το σκηνικό, με πρωταγωνιστή το γαλάζιο, ξεπερνούσε κάθε καλοκαιρινή προσδοκία. Μύριζες τη θάλασσα και ένιωθες το δροσερό αεράκι καθώς γύρω σου στηνόταν ένα δυνατό party. Πίσω από την μπάρα του συγκροτήματος, ένας πραγματικός θρύλος του bartending, oPhilipBischoff-headbartender του δεύτερου καλύτερου bar στον κόσμο, του Manhattan στη Σιγκαπούρη και barmanager στα ξενοδοχεία FourSeasons- κουνούσε το shaker, δημιουργώντας cocktails με βάση το Metaxa 12 αστέρων. Και οι πέντε συνταγές του ήταν ιδιαίτερες και νόστιμες. Ανάμεσα τους, όμως, ξεχώρισε το δροσερό Peaches και το GreekMeli, που ένωνε αρμονικά αγαπημένα ελληνικά συστατικά.
Η επόμενη μέρα τα είχε όλα. Κρητικό παραδοσιακό γλέντι, εξερεύνηση στα αρωματικά βότανα του νησιού, masterclass από τους experts και ευρηματικά cocktails με Metaxa. Σε μια ξεχωριστή τοποθεσία μέσα στην βιολογική φάρμα του εστιατορίου Peskesi, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης αποκάλυψαν στους προσκεκλημένους (ανάμεσα τους και πενήντα bartenders) μυστικά για τον τρόπο που δουλεύουν αξιοποιώντας τα προϊόντα του τόπου, μέσα στις συνταγές τους. Τα δυο τους παραδείγματα, το CretanElDraque και το CretanMule, ήταν συγκλονιστικά, καθώς πάντρευαν τα πιο αγνά υλικά της κρητικής γης.
Η τελευταία μέρα ήταν πλούσια σε δράσεις και εμπειρίες. Μεταφερθήκαμε από νωρίς στα πανέμορφα Χανιά και περάσαμε το μεσημέρι μας δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας δροσερά cocktails με Metaxa. To βράδυ, στο πολύ όμορφο Café Boheme, ανέβηκαν οι στροφές, καθώς ο ShingoGokan από το SpeakLow της Σαγκάη και η JulianVose από το DeadRabbit της Νέας Υόρκης έκαναν κατάληψη στην μπάρα και μας ετοίμασαν τις δικές τους προτάσεις με Metaxa 12 αστέρων. Ανάμεσα τους, το ξεχωριστό VoyageofThemistocles της Julian. Ένα γλυκόξινο ποτό, αφιερωμένο στον παππού τους, που έφυγε από την Ελλάδα μετανάστης για την Αμερική.
Τρεις μέρες γεμάτες αρώματα Μεσογείου, Ελλάδας και εννοείται Κρήτης, με ξεχωριστούς επαγγελματίες, μας υπόδειξαν ότι τα spirits δεν τα ανακαλύπτεις μόνο τη στιγμή που τα απολαμβάνεις στο ποτήρι…