Follow us

The Local Spirit Project: η καλοκαιρινή πρόταση

Ένα πολύ ενδιαφέρον project μας μυεί στα ελληνικά αποστάγματα, στις δυνατότητες, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στα μυστικά τους, μέσα από τρείς ετικέτες, το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, το ούζο Πλωμαρίου Άδολο και τη Mdry Mastiha.

The Local Spirit Project: η καλοκαιρινή πρόταση

Αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το σχέδιο, που ονομάζεται The Local Project, και να βάλουμε αυτό το καλοκαίρι στο πρόγραμμα των δοκιμών μας spirits και cocktails, που έχουν ελληνικές αρωματικές και γευστικές αποχρώσεις.

Τι είναι το The Local Spirit Project

Αν σκεφτούμε τις τάσεις που επικρατούν παγκόσμια, τόσο στην γαστρονομία όσο και στο bartending το localization, δηλαδή η εντοπιότητα, τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο βασικές. Οι σεφ και οι bartenders χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τοπικά υλικά για να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους και έτσι δημιουργείται ένα κύμα τοπικότητας, που συνεχώς εξελίσσεται και ανανεώνει τους οπαδούς του σε όλον τον κόσμο.
Στην Ελλάδα,, όπως ξέρετε, δεν υστερούμε καθόλου σε γηγενείς πρώτες ύλες, σε καλά αποστάγματα και σε ταλαντούχους mixologists.

The Local Spirit Project: η καλοκαιρινή πρόταση

Με το Local spirits project, που στηρίζεται όπως είπαμε στο πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου, το Δεκαράκι, στην premium εκδοχή του ούζου «το Άδολο», που προέρχεται από την καρδιά της καρδιάς του ούζου, και το απόσταγμα μαστίχας Mdry, που έχει λιγότερη ζάχαρη αλλά πολύ περισσότερη γεύση, αναδεικνύονται και στηρίζονται με σύγχρονο τρόπο οι σύνθετες δυνατότητες των ελληνικών ποτών στα cocktails.
Με αναφορά, λοιπόν, σε αυτά τα ποιοτικά ελληνικά spirits, οι bartenders δουλεύουν πρωτότυπες συνταγές και μας χαρίζουν μια διαφορετική και μοναδική «πίνειν» εμπειρία, προάγοντας ακόμα και στο εξωτερικό το ελληνικό άρωμα.

Δοκιμές στο The Local Spirit Project

Για να το κατανοήσετε καλύτερα πρέπει να γευτείτε μερικές τέτοιες συνταγές. Δείτε μια με Άδολο, με Δεκαράκι και με Mdry, που μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε όπου και αν είστε στις διακοπές. Αν, πάλι, είστε Αθήνα, τότε έχετε μια εξαιρετική επιλογή, να βγείτε με την παρέα σας στο A for Athens, στο Gin Joint, στο Ipitou the bar, στο Odori, στην Pairidaeza, στο Tiki Athens και στο Meerkat και να ανακαλύψετε τις προτάσεις που έχουν ετοιμάσει με τα ελληνικά spirits του Project.

Οι συνταγές...

Anise & Cherry

Υλικά
50 ml Oύζο Άδολο
½ lime κομμένο στα τέσσερα
2 γεμάτες κουταλιές γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Για τη γαρνιτούρα:
Stick κανέλας αρωματισμένη με ginger (τριμμένο)

Εκτέλεση: βάλτε τα κομμάτια του lime και το γλυκό βύσσινο μέσα σε ένα shaker. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τη μέθοδο muddling, πιέστε δηλαδή τα δύο υλικά με το ειδικό εργαλείο, ώστε να βγάλουν τους χυμούς και τα αρώματά τους. Στη συνέχεια, προσθέστε το Oύζο Άδολο και ανακάτεψε καλά το μείγμα σας (μέθοδος hard shaking). Αδειάστε το κοκτέιλ σας μέσα σε ένα ποτήρι caipir χωρίς να το σουρώσετε. Ολοκληρώστε τη δημιουργία σας γαρνίροντας το ποτήρι με το stick κανέλας. Σερβίρετέ το μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Sweet & Sour M DRY Mastiha

Υλικά
50ml M DRY Mastiha
3 φέτες πράσινο μήλο
25ml χυμό lime
15ml μέλι
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:
τοποθετήστε στο shaker 2 φέτες πράσινο μήλο και πιέστε τις με ένα γουδοχέρι (muddling).
Προσθέστε την M DRY Mastiha, τον χυμό lime, το μέλι, πάγο και χτυπήστε καλά.
Διπλοσουρώστε (double strain) και σερβίρετε σε ποτήρι old fashioned.
Γαρνίρετε με 1 φέτα πράσινο μήλο και κανέλα.

One In Ten

Υλικά
45ml τσίπουρο Δεκαράκι
25ml χυμό lime
20ml simple syrup
12,5ml πουρέ passion fruit
1 σταγόνα angostura bitters
Πάγος

Εκτέλεση
: τοποθετήστε στο shaker τα υλικά και χτυπήστε καλά. Σερβίρετε σε χαμηλό μεγάλο ποτήρι με πάγο και γαρνίρετε με μία γραμμή ξύσμα λεμονιού ή angostura bitters.

Πάρτε εδώ μια γεύση από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στην πόλη...

Στο The Gin Joint ο Δημήτρης Κιάκος και η ομάδα του προτείνουν το Perfect serve με ούζο Πλωμαρίου Άδολο, ελιές, πίκλα κρεμμυδιού και bitters, το Athenian sour με Mdry mastiha λεμόνι και pendan σιρόπι και το Mingler and Bubbly με τσίπουρο Δεκαράκι, cachaça, passion fruit, ζάχαρη βανίλιας και λεμονάδα γκρέιπφρουτ.

Στο A for Athens o Θοδωρής Πύριλλος ετοιμάζει το Meraki με Άδολο, νερό αρωματισμένο με αγγούρι και orgeat. Τέλος ο Γιάννης Πέτρος Πετρής στο Tiki Athens ανακατεύει στο Tiki Roa το Άδολο με λικέρ πράσινου μήλου, αγγούρι και βασιλικό, στο Greeky Tiki Colada βάζει μαζί με την M dry mastiha, Οργανική καρύδα και ανανά και στο Oineas εμπλουτίζει το Δεκαράκι με ανανά, elderflower και λεμόνι....

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.