Αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το σχέδιο, που ονομάζεται The Local Project, και να βάλουμε αυτό το καλοκαίρι στο πρόγραμμα των δοκιμών μας spirits και cocktails, που έχουν ελληνικές αρωματικές και γευστικές αποχρώσεις.
Τι είναι το The Local Spirit Project
Αν σκεφτούμε τις τάσεις που επικρατούν παγκόσμια, τόσο στην γαστρονομία όσο και στο bartending το localization, δηλαδή η εντοπιότητα, τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο βασικές. Οι σεφ και οι bartenders χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τοπικά υλικά για να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους και έτσι δημιουργείται ένα κύμα τοπικότητας, που συνεχώς εξελίσσεται και ανανεώνει τους οπαδούς του σε όλον τον κόσμο.
Στην Ελλάδα,, όπως ξέρετε, δεν υστερούμε καθόλου σε γηγενείς πρώτες ύλες, σε καλά αποστάγματα και σε ταλαντούχους mixologists.
Με το Local spirits project, που στηρίζεται όπως είπαμε στο πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου, το Δεκαράκι, στην premium εκδοχή του ούζου «το Άδολο», που προέρχεται από την καρδιά της καρδιάς του ούζου, και το απόσταγμα μαστίχας Mdry, που έχει λιγότερη ζάχαρη αλλά πολύ περισσότερη γεύση, αναδεικνύονται και στηρίζονται με σύγχρονο τρόπο οι σύνθετες δυνατότητες των ελληνικών ποτών στα cocktails.
Με αναφορά, λοιπόν, σε αυτά τα ποιοτικά ελληνικά spirits, οι bartenders δουλεύουν πρωτότυπες συνταγές και μας χαρίζουν μια διαφορετική και μοναδική «πίνειν» εμπειρία, προάγοντας ακόμα και στο εξωτερικό το ελληνικό άρωμα.
Δοκιμές στο The Local Spirit Project
Για να το κατανοήσετε καλύτερα πρέπει να γευτείτε μερικές τέτοιες συνταγές. Δείτε μια με Άδολο, με Δεκαράκι και με Mdry, που μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε όπου και αν είστε στις διακοπές. Αν, πάλι, είστε Αθήνα, τότε έχετε μια εξαιρετική επιλογή, να βγείτε με την παρέα σας στο A for Athens, στο Gin Joint, στο Ipitou the bar, στο Odori, στην Pairidaeza, στο Tiki Athens και στο Meerkat και να ανακαλύψετε τις προτάσεις που έχουν ετοιμάσει με τα ελληνικά spirits του Project.
Οι συνταγές...
Anise & Cherry
Υλικά
50 ml Oύζο Άδολο
½ lime κομμένο στα τέσσερα
2 γεμάτες κουταλιές γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Για τη γαρνιτούρα:
Stick κανέλας αρωματισμένη με ginger (τριμμένο)
Εκτέλεση: βάλτε τα κομμάτια του lime και το γλυκό βύσσινο μέσα σε ένα shaker. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τη μέθοδο muddling, πιέστε δηλαδή τα δύο υλικά με το ειδικό εργαλείο, ώστε να βγάλουν τους χυμούς και τα αρώματά τους. Στη συνέχεια, προσθέστε το Oύζο Άδολο και ανακάτεψε καλά το μείγμα σας (μέθοδος hard shaking). Αδειάστε το κοκτέιλ σας μέσα σε ένα ποτήρι caipir χωρίς να το σουρώσετε. Ολοκληρώστε τη δημιουργία σας γαρνίροντας το ποτήρι με το stick κανέλας. Σερβίρετέ το μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού.
Sweet & Sour M DRY Mastiha
Υλικά
50ml M DRY Mastiha
3 φέτες πράσινο μήλο
25ml χυμό lime
15ml μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση: τοποθετήστε στο shaker 2 φέτες πράσινο μήλο και πιέστε τις με ένα γουδοχέρι (muddling).
Προσθέστε την M DRY Mastiha, τον χυμό lime, το μέλι, πάγο και χτυπήστε καλά.
Διπλοσουρώστε (double strain) και σερβίρετε σε ποτήρι old fashioned.
Γαρνίρετε με 1 φέτα πράσινο μήλο και κανέλα.
One In Ten
Υλικά
45ml τσίπουρο Δεκαράκι
25ml χυμό lime
20ml simple syrup
12,5ml πουρέ passion fruit
1 σταγόνα angostura bitters
Πάγος
Εκτέλεση: τοποθετήστε στο shaker τα υλικά και χτυπήστε καλά. Σερβίρετε σε χαμηλό μεγάλο ποτήρι με πάγο και γαρνίρετε με μία γραμμή ξύσμα λεμονιού ή angostura bitters.
Πάρτε εδώ μια γεύση από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στην πόλη...
Στο The Gin Joint ο Δημήτρης Κιάκος και η ομάδα του προτείνουν το Perfect serve με ούζο Πλωμαρίου Άδολο, ελιές, πίκλα κρεμμυδιού και bitters, το Athenian sour με Mdry mastiha λεμόνι και pendan σιρόπι και το Mingler and Bubbly με τσίπουρο Δεκαράκι, cachaça, passion fruit, ζάχαρη βανίλιας και λεμονάδα γκρέιπφρουτ.
Στο A for Athens o Θοδωρής Πύριλλος ετοιμάζει το Meraki με Άδολο, νερό αρωματισμένο με αγγούρι και orgeat. Τέλος ο Γιάννης Πέτρος Πετρής στο Tiki Athens ανακατεύει στο Tiki Roa το Άδολο με λικέρ πράσινου μήλου, αγγούρι και βασιλικό, στο Greeky Tiki Colada βάζει μαζί με την M dry mastiha, Οργανική καρύδα και ανανά και στο Oineas εμπλουτίζει το Δεκαράκι με ανανά, elderflower και λεμόνι....