Follow us

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Πρώτη καλοκαιρινή επιλογή σε spirit, το ούζο και πιο συγκεκριμένα μια ιδιαίτερη, χειροποίητη ετικέτα, που εκφράζει το terroir της Λέσβου, το ούζο Ματαρέλλη…

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Το ελληνικό καλοκαίρι έχει αρώματα από την αλμύρα της θάλασσας, τη δροσιά των μεζέδων και τη φρεσκάδα των φρούτων Όλα αυτά συγκεντρώνονται σε ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα και θέλουν, για να ολοκληρωθεί το summer σκηνικό, το spirit που κάνει το καλύτερο ντούετο. Το πρώτο, που μπαίνει στη λίστα είναι το local κατάλευκο ποτό, το ούζο, και πιο συγκεκριμένα μια ιδιαίτερη, χειροποίητη ετικέτα, που εκφράζει το terroir της Λέσβου, το ούζο Ματαρέλλη.

Οι πρώτες συστάσεις με το ξεχωριστό ποτό

Σαλπάρουμε για τη Λέσβο, την πατρίδα του ούζου, για να συναντήσουμε τον δημιουργό του ούζου Ματαρέλλη, τον Χαράλαμπο Ματαρέλλη, που μεγάλωσε παρακολουθώντας την καλλιέργεια του γλυκάνισου. Για εκείνον, το τοπικό ποτό είναι βίωμα, που συνδυάζει τις παιδικές αναμνήσεις με το δημιουργικό παρόν και το απρόσμενο μέλλον. Μεγάλη του αγάπη είναι τα κτήματα του γλυκάνισου και εκεί δίνει όλη την προσοχή του.

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Όλα τα μικρά πεπερασμένα κτήματα απλώνονται δίπλα στη θάλασσα, στο κόλπο της Καλλονής, σε ένα χαρισματικό έδαφος με ηφαιστειογενή, ανόργανα συστατικά. Η καλλιέργεια είναι αποκλειστικά βιολογική, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την αρωματική ένταση και η συγκομιδή γίνεται με πολύ αγάπη χειρονακτικά. Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινάει η σπορά και τον Ιούλιο γίνεται ο θερισμός.

Τα πέντε χαρακτηριστικά που κάνουν το ούζο Ματαρέλλη ξεχωριστό

Μετά τη συλλογή του βιολογικού γλυκάνισου, ακολουθεί μια ακόμα διαδικασία. Ο γλυκάνισος μπαίνει σε σακιά και βυθίζεται στη θάλασσα για να αποκτήσει τη φυσική αλμύρα.
Η απόσταξη πραγματοποιείται σε μικρούς (πανέμορφους) παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, που θερμαίνονται με τον πιο φυσικό τρόπο, με ξύλα ελιάς.
Η απόσταξη γίνεται πολύ αργά και έτσι το αποτέλεσμα είναι βελούδινο.

Στο τέλος, δεν προστίθενται ως γλυκαντική ουσία η ζάχαρη, αλλά εξαιρετικό μέλι, που εμπλουτίζει το άρωμα και το “στόμα”.
Η φιάλη του έχει μοναδικές καμπύλες, που το ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα ούζα της αγοράς.

Δοκιμάζοντας το Ούζο Ματαρέλλη

Μόλις πλησιάσουμε τη μύτη, μας έρχεται αμέσως μια έντονη φρεσκάδα. Σύνθετα αρώματα, που περιπλέκουν νότες εσπεριδοειδών, με φρέσκες πινελιές γλυκάνισου και γλυκές νύξεις μελιού. Το στόμα είναι βελούδινο, πλούσιο και ζωηρό με μια μεγάλη επίγευση, που φλερτάρει ανάμεσα στην αλμύρα και στη γλύκα.

Τα γευστικά summer ζευγάρια

Το καλοκαίρι οι γευστικές μας συνήθειες αλλάζουν… Θέλουμε όλο και περισσότερους ελαφρούς και νόστιμους μεζέδες, που βρίσκουν το άλλο τους μισό καλοκαιρινό ταίρι στη φρεσκάδα και στην πληθωρικότητα του ούζου Ματαρέλλη.
Σκεφτείτε τα ωραία τηγανητά μικρά ψαράκια και θαλασσινά να δροσίζονται με κάθε γουλιά ούζου. Εξαιρετικό είναι το πάντρεμα, επίσης, με σαγανάκι τυριών ή θαλασσινών. Η λίστα συνεχίζεται με τα παστά, τα μαρινάτα, τα όστρακα και τα αλλαντικά, που θέλουν κάτι να ισορροπήσει την αλμύρα τους. Αξίζει να πειραματιστείτε με συνδυασμούς που περιλαμβάνουν ζυμαρικά με θαλασσινά και να δοκιμάσετε και πιο τολμηρά ζευγάρια, όπως χταπόδι στιφάδο ή κουνέλι με μια λευκή σκορδάτη σάλτσα, για παράδειγμα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.