Είναι η καλύτερη περίοδος να το δοκιμάσουμε και να φτιάξουμε μερικές από τις καλύτερες συνταγές κοκτέιλ, που συγκεντρώσαμε στα φετινά Athinorama Bar awards, σε βραβευμένα bars, με πρωταγωνίστρια την Mdry….
Τα ελληνικά spirits αποκτούν μεγάλο προβάδισμα, εξελίσσονται και προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών, των bartenders και των καταναλωτών. Μια βόλτα να κάνεις στα γνωστά bars της Αθήνας και να ξεφυλλίσεις τους καταλόγους, θα βρεις έναν καλό αριθμό από συνταγές, που πατάνε πάνω σε τοπικά spirits.
Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει η επιλογή της μαστίχας και μάλιστα μιας μαστίχας, όχι όπως την έχουμε συνηθίσει ως λικέρ με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Η άλλη εκδοχή της μαστίχας που εκπροσωπεί η Mdry είναι πιο σπιρτόζα, με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο αλκοόλ, είναι ένα ενδιαφέρον και ξεχωριστό spirit, με εκρηκτικά χαρακτηριστικά.
Θυμάμαι την πρώτη φορά, που μας ήρθε για δοκιμή, στην εντυπωσιακή ψιλόλιγνη φιάλη με τις χρυσές λεπτομέρειες. Φινετσάτη εμφάνιση, που συνάδει απόλυτα με το περιεχόμενο. Μόλις οι πρώτες γουλιές αγγίξουν τον ουρανίσκο, ξεκινάει αμέσως το γευστικό ταξίδι, στα ελληνικά νησιά και στη Μεσόγειο. Τα αρώματα και η γεύση της αυθεντικής μαστίχας είναι σε πρώτο πλάνο και αγκαλιάζονται πολύ ωραία από τη θερμή και παιχνιδιάρικη αίσθηση του αλκοόλ.
Ένα νέο προϊόν, σύγχρονο και την ίδια στιγμή εμβληματικό και παραδοσιακό, γίνεται γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Κουβαλάει και φυλάει την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου και δίνει νέα πνοή στην παράδοση. Απαλλαγμένο από την έντονη γλύκα, γίνεται εργαλείο στα χέρια των bartenders αλλά και στα δικά μας.
Tα αρώματα της μαστίχας Χίου είναι τόσο έντονα και ζωηρά, που ταιριάζουν με πολλά υλικά και μπορούν να δώσουν διαφορετικές συνταγές για brunch, aperitivo ή ακόμα και πιο σοφιστικέ ποτά, για απολαυστικές βραδινές απολαύσεις.
Φέτος, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας στα bars της Αθήνας και της επαρχίας, δοκιμάσαμε πολλές συνταγές με βάση την Mdry. Οι περισσότερες, ήταν αποκάλυψη. Ευρηματικές, νόστιμες, πρωτότυπες ή δημιουργικές παραλλαγές κλασικών, ήταν μια ακόμη απόδειξη των δυνατοτήτων των ελληνικών spirits.
Για να ευχαριστήσουμε την παρέα μας, τώρα που φτιάχνει ο καιρός και σιγά σιγά αρχίζουμε να μαζευόμαστε, σας δίνουμε αναλυτικά μερικές από τις συνταγές που ξεχώρισαν στις επισκέψεις της ομάδας μας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πειραματιστείτε και εσείς με την Mdry και δεν θα την ανακατέψετε με φρούτα και βότανα της εποχής.
Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε ένα εύκολο sweet and sour, που θέλει 50ml μαστίχα, 3 φέτες πράσινο μήλο, 25ml χυμό λάιμ, 15ml μέλι και 1 ξυλάκι κανέλας.
Συνταγές από το Athinorama Bar Awards με Mdry
Upon Request (Baba au Rum)
50ml Mdry
25ml φρέσκος χυμός λεμονιού
23ml σιρόπι χαμομήλι και μαχλέπι
5ml λικέρ Strega
2d Dr Adam teapot bitters
Ασπράδι αβγού
Εκτέλεση:
Αρχικά, βάζουμε το ασπράδι στο shaker και το χτυπάμε χωρίς πάγο μέχρι να γίνει ένας βελούδινος αφρός. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πάγο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι του κρασιού, προσθέτουμε πάγο και λίγο μαύρο πιπέρι για γαρνιτούρα.
Apple’s Lover (Ipitou the bar)
50ml Mdry
20ml φρέσκος χυμός lime
20ml σιρόπι κανέλας
10ml σιρόπι ginger
½ πράσινο μήλο
Εκτέλεση:
Κόβουμε μισό πράσινο μήλο σε μικρά κομμάτια και τα πατάμε στο shaker , μέχρι να απελευθερώσουν τους χυμούς του. Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και πάγο. Χτυπάμε και σουρώνουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με πράσινο μήλο και τριμμένο πιπέρι.
Bijou je t’M (Artisanal)
45ml Mdry
15ml γλυκό βερμούτ
7,5ml green Chartreuse
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι του martini και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.
Amfitritis Elixir (Theory bar & more)
50ml Mdry
20ml Ottos Vermouth
20ml cordial ανανά με τόνκα
15ml φρέσκος χυμός lime
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned, με ένα μεγάλο πάγο. Γαρνίρουμε με βρώσιμο άνθος.
Mdry cocktail (La dose)
50ml Mdry
15ml κόκκινο βερμούτ
12ml green Chartreuse
10ml Gin
2d Peychaud bitters
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι του martini, το οποίο έχουμε αρωματίσει με έλαια λεμονιού και στο χείλος έχουμε κάνει rim με σκόνη μαστίχας.
Mdry cocktail (CV Distiller)
40ml MDry Μαστίχα
20ml Aperol
5ml φρέσκος χυμός λεμόνι
Top up Prosecco
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα υλικά σε ποτήρι του κρασιού με πάγο, ανακατεύουμε και απογεμίζουμε με Prosseco. Γαρνίρουμε με φλούδα grapefruit.
Mdry cocktail (Le coq tail mix Bar)
50ml Mdry Μαστίχα
30ml Luxardo Bitter
20ml monin ανανά
½ μανταρίνι
Εκτέλεση:
Πατάμε το μανταρίνι στο shaker, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με πάγο και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.
Mdry cocktail (El Jiron)
60ml Mdry
2bsp σπιτική μαρμελάδα περγαμόντο-πορτοκάλι
30ml μανταρίνι
20ml περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι
20ml λουίζα, τσάι του βουνού
20ml φρέσκος χυμός λεμόνι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι γεμάτο με πάγο.
Holly tears (Speakeasy -Blue cup)
30ml cordial ανανάς, κάρδαμο, κεράσι
30ml MDry
10ml λευκό πόρτο
5ml λικέρ μέντα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι του martini.
Aegean Negroni (Hide and Seek)
40ml Mdry
30ml ξηρό βερμούτ
15ml μοσχάτο Λήμνου
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι double old fashioned, που στο χείλος του έχουμε κάνει rim με αλάτι αρωματισμένο με Campari και προσθέτουμε ένα μεγάλο πάγο.