Follow us

Το «ανανεωμένο» local spirit της Χίου

Όλοι γνωρίζουμε το λικέρ μαστίχας και έχουμε δοκιμάσει έστω μια φορά. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε, είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια σερβίρεται ως dry spirit και κερδίζει τις εντυπώσεις…

Το «ανανεωμένο» local spirit της Χίου

Είναι η καλύτερη περίοδος να το δοκιμάσουμε και να φτιάξουμε μερικές από τις καλύτερες συνταγές κοκτέιλ, που συγκεντρώσαμε στα φετινά Athinorama Bar awards, σε βραβευμένα bars, με πρωταγωνίστρια την Mdry….
Τα ελληνικά spirits αποκτούν μεγάλο προβάδισμα, εξελίσσονται και προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών, των bartenders και των καταναλωτών. Μια βόλτα να κάνεις στα γνωστά bars της Αθήνας και να ξεφυλλίσεις τους καταλόγους, θα βρεις έναν καλό αριθμό από συνταγές, που πατάνε πάνω σε τοπικά spirits.
Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει η επιλογή της μαστίχας και μάλιστα μιας μαστίχας, όχι όπως την έχουμε συνηθίσει ως λικέρ με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Η άλλη εκδοχή της μαστίχας που εκπροσωπεί η Mdry είναι πιο σπιρτόζα, με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο αλκοόλ, είναι ένα ενδιαφέρον και ξεχωριστό spirit, με εκρηκτικά χαρακτηριστικά.

Το «ανανεωμένο» local spirit της Χίου

Θυμάμαι την πρώτη φορά, που μας ήρθε για δοκιμή, στην εντυπωσιακή ψιλόλιγνη φιάλη με τις χρυσές λεπτομέρειες. Φινετσάτη εμφάνιση, που συνάδει απόλυτα με το περιεχόμενο. Μόλις οι πρώτες γουλιές αγγίξουν τον ουρανίσκο, ξεκινάει αμέσως το γευστικό ταξίδι, στα ελληνικά νησιά και στη Μεσόγειο. Τα αρώματα και η γεύση της αυθεντικής μαστίχας είναι σε πρώτο πλάνο και αγκαλιάζονται πολύ ωραία από τη θερμή και παιχνιδιάρικη αίσθηση του αλκοόλ.

Ένα νέο προϊόν, σύγχρονο και την ίδια στιγμή εμβληματικό και παραδοσιακό, γίνεται γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Κουβαλάει και φυλάει την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου και δίνει νέα πνοή στην παράδοση. Απαλλαγμένο από την έντονη γλύκα, γίνεται εργαλείο στα χέρια των bartenders αλλά και στα δικά μας.

Tα αρώματα της μαστίχας Χίου είναι τόσο έντονα και ζωηρά, που ταιριάζουν με πολλά υλικά και μπορούν να δώσουν διαφορετικές συνταγές για brunch, aperitivo ή ακόμα και πιο σοφιστικέ ποτά, για απολαυστικές βραδινές απολαύσεις.
Φέτος, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας στα bars της Αθήνας και της επαρχίας, δοκιμάσαμε πολλές συνταγές με βάση την Mdry. Οι περισσότερες, ήταν αποκάλυψη. Ευρηματικές, νόστιμες, πρωτότυπες ή δημιουργικές παραλλαγές κλασικών, ήταν μια ακόμη απόδειξη των δυνατοτήτων των ελληνικών spirits.

Για να ευχαριστήσουμε την παρέα μας, τώρα που φτιάχνει ο καιρός και σιγά σιγά αρχίζουμε να μαζευόμαστε, σας δίνουμε αναλυτικά μερικές από τις συνταγές που ξεχώρισαν στις επισκέψεις της ομάδας μας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πειραματιστείτε και εσείς με την Mdry και δεν θα την ανακατέψετε με φρούτα και βότανα της εποχής.
Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε ένα εύκολο sweet and sour, που θέλει 50ml μαστίχα, 3 φέτες πράσινο μήλο, 25ml χυμό λάιμ, 15ml μέλι και 1 ξυλάκι κανέλας.

Συνταγές από το Athinorama Bar Awards με Mdry

Upon Request (Baba au Rum)
50ml Mdry
25ml φρέσκος χυμός λεμονιού
23ml σιρόπι χαμομήλι και μαχλέπι
5ml λικέρ Strega
2d Dr Adam teapot bitters
Ασπράδι αβγού

Εκτέλεση:
Αρχικά, βάζουμε το ασπράδι στο shaker και το χτυπάμε χωρίς πάγο μέχρι να γίνει ένας βελούδινος αφρός. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πάγο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι του κρασιού, προσθέτουμε πάγο και λίγο μαύρο πιπέρι για γαρνιτούρα.

Apple’s Lover (Ipitou the bar)
50ml Mdry
20ml φρέσκος χυμός lime
20ml σιρόπι κανέλας
10ml σιρόπι ginger
½ πράσινο μήλο

Εκτέλεση:
Κόβουμε μισό πράσινο μήλο σε μικρά κομμάτια και τα πατάμε στο shaker , μέχρι να απελευθερώσουν τους χυμούς του. Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και πάγο. Χτυπάμε και σουρώνουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με πράσινο μήλο και τριμμένο πιπέρι.

Bijou je t’M (Artisanal)
45ml Mdry
15ml γλυκό βερμούτ
7,5ml green Chartreuse

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι του martini και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.

Sweet & sour Mdry mastiha

Amfitritis Elixir (Theory bar & more)
50ml Mdry
20ml Ottos Vermouth
20ml cordial ανανά με τόνκα
15ml φρέσκος χυμός lime

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned, με ένα μεγάλο πάγο. Γαρνίρουμε με βρώσιμο άνθος.

Mdry cocktail (La dose)
50ml Mdry
15ml κόκκινο βερμούτ
12ml green Chartreuse
10ml Gin
2d Peychaud bitters

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι του martini, το οποίο έχουμε αρωματίσει με έλαια λεμονιού και στο χείλος έχουμε κάνει rim με σκόνη μαστίχας.

Mdry cocktail (CV Distiller)
40ml MDry Μαστίχα
20ml Aperol
5ml φρέσκος χυμός λεμόνι
Top up Prosecco

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα υλικά σε ποτήρι του κρασιού με πάγο, ανακατεύουμε και απογεμίζουμε με Prosseco. Γαρνίρουμε με φλούδα grapefruit.

Mdry cocktail (Le coq tail mix Bar)
50ml Mdry Μαστίχα
30ml Luxardo Bitter
20ml monin ανανά
½ μανταρίνι

Εκτέλεση:
Πατάμε το μανταρίνι στο shaker, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με πάγο και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

Mdry cocktail (El Jiron)
60ml Mdry
2bsp σπιτική μαρμελάδα περγαμόντο-πορτοκάλι
30ml μανταρίνι
20ml περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι
20ml λουίζα, τσάι του βουνού
20ml φρέσκος χυμός λεμόνι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι γεμάτο με πάγο.

Holly tears (Speakeasy -Blue cup)
30ml cordial ανανάς, κάρδαμο, κεράσι
30ml MDry
10ml λευκό πόρτο
5ml λικέρ μέντα

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι του martini.

Aegean Negroni (Hide and Seek)
40ml Mdry
30ml ξηρό βερμούτ
15ml μοσχάτο Λήμνου

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι double old fashioned, που στο χείλος του έχουμε κάνει rim με αλάτι αρωματισμένο με Campari και προσθέτουμε ένα μεγάλο πάγο.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.