Follow us

H Μαίρη Ταλαιπώρου μας μυεί στο Bloody Mary

Τα φετινά πασχαλινά εδέσματα τα ταιριάζουμε με Bloody Mary, με τις συνταγές που μας έδωσε μια βραβευμένη bar manager...

H Μαίρη Ταλαιπώρου μας μυεί στο Bloody Mary

Προσπαθούσαμε να σκεφτούμε τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να κάνουμε για το φετινό τραπέζι του Πάσχα και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν. Κάτι απρόσμενο, που όμως θα ταιριάζει με τα κλασικά εδέσματα… και η καλύτερη ιδέα ήρθε από την βραβευμένη bar manager των Nikkei και brand ambassador στην 3ε στα premium αναψυκτικά Schweppes, Μαίρη Ταλαιπώρου. Να ετοιμάσουμε και να σερβίρουμε μερικά πολύ νόστιμα, εύκολα και δημιουργικά Bloody Mary. Διαβάστε παρακάτω και κρατήστε τις συνταγές της.

Bloody Mary συστάσεις…

To πληθωρικό κλασικό cocktail σερβίρεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περίπου από το 1920. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από τη δημιουργία του. Η επικρατέστερη μας πάει στο παριζιάνικο Harry’s Bar. Εκεί, ο αμερικανός Fernand Petiot, έφτιαχνε ένα απολαυστικό μείγμα, με ίσες ποσότητες από βότκα και χυμό ντομάτας.
Το 1934, μετά την ποτοαπαγόρευση, ο Petiot εργάστηκε στο Μανχάταν στο ξενοδοχείο St.Regis. Εκεί, λοιπόν, στο King Cole bar πρόσθεσε παραπάνω συστατικά (Worcestershire sauce,black pepper και cayenne pepper, lemon juice, celery salt, tabasco sauce) για να είναι πιο πικάντικο και γευστικό και… έγινε χαμός. Η νέα μείξη κατέκτησε σταδιακά τις μπάρες όλου του κόσμου και έγινε η πιο διάσημη, ιδιαίτερα όσον αφορά τους γαστρονομικούς συνδυασμούς.

Το Bloody Mary είναι ένα θρυλικό cocktail, κατάλληλο για πολλές περιστάσεις, όπως για να ανοίγει την όρεξη πριν το γεύμα, να συνοδεύει ένα brunch και να συνδυαστεί με πολλά πληθωρικά πιάτα, όπως είναι το αρνί σούβλας ή το κοκορέτσι. Είναι τόσο γεμάτο, σύνθετο και χορταστικό, συνδυάζοντας τις φυτικές νότες της ντομάτας με τα πιπεράτα μπαχαρικά, που μπορεί να τα βγάλει πέρα με όλους τους δυνατούς γευστικούς και λιπαρούς παρτενέρ.

H Μαίρη Ταλαιπώρου μας μυεί στο Bloody Mary
Η Μαίρη Ταλαιπώρου

Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι θα κερδίσετε σίγουρα τις εντυπώσεις ετοιμάζοντας για τους καλεσμένους σας σ’ ένα γιορτινό τραπέζι με βάση τα κρεατικά, μερικά δροσερά, αλμυρά και πικάντικα Bloody Mary, με την υπογραφή της ειδικού.
Η Μαίρη μοιράζεται μαζί μας τέσσερις διαφορετικές συνταγές και τα μυστικά για ένα υπέροχο cocktail.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να βγει επιτυχημένο το Bloody Mary

Αυτό το αμερικάνικο ποτό απαιτεί στις περισσότερες συνταγές του να υπάρχει πάγος. Δυστυχώς, όταν τα παγάκια αρχίσουν να λιώνουν μπορεί να είναι καταστροφικό για το ποτό και να το αλλοιώσει, ειδικά αν ο πάγος είναι κακής ποιότητας. Επομένως, πρέπει να επιλέξουμε ποιοτικό πάγο και η κατανάλωση να είναι σχετικά γρήγορη. Τα υλικά μας θα πρέπει να είναι φρέσκα και να φτιάξουμε το δικό μας tomato mix την ίδια μέρα το πρωί ή να πάρουμε ένα από τα πολύ καλά tomato mix, που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Μαίρη προτιμάει να πειραματίζεται με πολλά διαφορετικά υλικά για να ακουμπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γευστική παλέτα του κάθε φιλοξενούμενου. Έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στα spicy καρυκεύματα, στα αρωματικά βότανα και στο ξύδι, που εμπλουτίζουν πολύ το cocktail.

Τα Bloody Mix

Ο χυμός της ντομάτας με τα διάφορα καρυκεύματα, είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την τελική γεύση του Bloody Mary. Το να έχουμε ένα έτοιμο τέτοιο Mix μας λύνει τα χέρια και μας εξασφαλίζει επίσης τη σταθερότητα γεύσης στα cocktails μας.
Στην αγορά κυκλοφορεί ένα τέτοιο καλό ελληνικό προϊόν το Mala Peruviana. Μάλιστα, πρόσφατα παρουσίασε τρεις νέες διαφορετικές εκδοχές, για να επιλέξουμε αυτή που μας ταιριάζει περισσότερο. Εμείς τις δοκιμάσαμε και σας δίνουμε τα hit της γευσιγνωσίας.

Γι αυτούς που θέλουν κάτι κλασικό, όπου να κυριαρχεί η ντομάτα, το κατάλληλο είναι το Mala Peruviana Red. Όσοι αγαπάνε τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Mala Peruviana Earth, που έχει πολύ ωραίες νότες ντομάτας, μαζί με νύξεις παντζαριού, καρότου και μπαχαρικών. Τέλος, για τους οπαδούς των spices υπάρχει η σύνθετη Mala Peruviana Fire, με εκρηκτικές και καπνιστές νότες chilly και πιπεριού.

Ένα άλλο mix που τσεκάραμε από την Bar equip είναι το “Bloody Mary”, που είναι επίσης σύνθετο, συμπυκνωμένο και πιπεράτο, με έντονα αρώματα μαγειρεμένης ντομάτας.
Πολύ φρέσκο και δροσερό είναι το mix που προτείνει η γνωστή οικογένεια Ναουμίδη από το Αμύνταιο. Μπορεί να τους έχουμε μάθει από τα εξαιρετικά προϊόντα πιπεριάς, αξίζει όμως να δοκιμάσουμε και το νέο τους προιόν για bloody mary, που παντρεύει τα φρέσκα αρώματα ντομάτας με τις παιχνιδιάρικες νότες της πιπεριάς.

Oι συνταγές της Μαίρης

Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει Bloody Mary από την ταλαντούχα bartender τώρα είναι η ευκαιρία να το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας τις συνταγές. Κάθε μια έχει αναλυτικά τα συστατικά και για ένα ιδιαίτερο Bloody Mix.

1. Συνταγή bloody mix:
500ml καθαρισμένες ντομάτες
½ chilly πιπέρι
25ml χυμό καρότου
20ml soya sauce
30ml worcestershire sauce
1κ.γ. αλάτι
2κ.σ. ελαιόλαδο
7 φύλλα κόλιανδρου
7 φύλλα από baby σπανάκι
Εκτέλεση: βάζουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε. Σουρώνουμε και διατηρούμε το ντοματένιο μείγμα στο ψυγείο.

Συνταγή Bloody Mary
Επιλέγουμε το ποτήρι της επιλογής μας, προσθέτουμε πάγο και βάζουμε :
50 ml vodka
15 ml φρέσκο χυμό λάιμ
5ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Γεμίζουμε με το παγωμένο μας bloody mix.
Γαρνιτούρα, μερικά φύλλα κόλιανδρου και ένα baby carrot.

2. Συνταγή bloody mix:
250ml καθαρισμένες κόκκινες ντομάτες
250 ml πορτοκαλί ντομάτες
20 ml βαλσάμικο πορτοκάλι
25ml βαλσάμικο φράουλας
15gr κρεμμύδια αφυδατωμένα
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
30 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση: ομογενοποιούμε σε μπλέντερ και αφαιρούμε τα κομμάτια, αν μας ενοχλούν.
Προσθέτουμε στο ποτήρι μας πάγο και :

Συνταγή Bloody Mary
50 ml vodka
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
10 ml λικέρ περγαμόντο
Εκτέλεση: αναδεύουμε και ακουμπάμε ένα στικ στο χείλος του ποτηριού με ντοματίνια κομμένα στη μέση αλατισμένα όσο επιθυμούμε και πασπαλίζουμε με κίμτσι σουσάμι.

3. Συνταγή bloody mix:
εδώ χρησιμοποιούμε αποχυμωτή και χρειαζόμαστε
30ml πατζάρι
40ml καρότο
25ml λεμόνι (βάζω και τη φλούδα στον αποχυμωτή)
20ml celery.
Έπειτα προσθέτω:
250ml πορτοκαλί ντομάτα
25ml porto κρασί
1 κ.γ. horseradish sauce
1 κ.γ. αλάτι μαύρο
2-4 σταγόνες ταμπάσκο
και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας.

Συνταγή Bloody Mary
Αφού περάσουμε με λίγο λεμόνι το χείλος του ποτηριού, ακουμπάμε από τη μια πλευρά αλάτι μαύρο και πιπέρι καγιέν, προσθέτουμε πάγο και
40ml vodka
15ml pisco,
20ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
Εκτέλεση: γεμίζω με το μείγμα τον αποχυμωτή που έχει και τα υλικά του bloody mix. Για γαρνιτούρα έχω ψήσει στον φούρνο μερικά κομμάτια μπέικον πάνω σε λαδόκολλα, αφού τον έχω προθερμάνει στους 150 βαθμούς για 30΄.
Extra tip: για να μην έχει έντονη λιπαρή ουσία, όταν τα βγάλω από τον φούρνο τα πατάω με χαρτί για να απορροφήθει το λίπος.

4. Bloody mix:
300ml καθαρισμένες κόκκινες ντομάτες
200ml πορτοκαλί ντομάτες
2κ.σ. ξύδι από βερίκοκο
50ml Worcestershire sauce
20ml κρέμα βαλσάμικο τρούφας
1κ.γ. ζάχαρη αρωματισμένη από φλούδες λεμονιού
1κ. γ. κίμτσι σουσάμι
1κ.γ. σιτσίμι τογκαράσι πιπέρι
1κ.σ. βιολογική κρέμα ρυζιού
1κ.γ. αλάτι θαλασσινό χοντρό.
Αναμειγνύω και κρατώ παγωμένο το μείγμα μου.
Προσθέτω πάγο στο ποτήρι μου.

Συνταγή Bloody Mary
15ml κουμ-κουάτ λικέρ
45 βότκα εμβαπτισμένη σε πιπεριά χαλαπένιο
15ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
10ml φρέσκος χυμός λεμόνι
Εκτέλεση: γεμίζω το υπόλοιπο ποτήρι με το παγωμένο μείγμα μου, προσθέτω ένα σέλερι, ένα ντοματίνι κίτρινο αλατισμένο και λίγο σιτσίμι τογκαράσι πιπέρι.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.