Follow us

Γαστρονομική εμπειρία με άρωμα από ρούμι

Μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων συνέθεσαν ένα δείπνο υψηλών προδιαγραφών με βάση τα αρώματα και τη γεύση του διάσημου ρούμι από τη Γουατεμάλα. Ζήσαμε την ξεχωριστή εμπειρία και σας τη μεταφέρουμε…

Γαστρονομική εμπειρία με άρωμα από ρούμι

Είναι ορισμένες δοκιμές, που δεν μπορείς εύκολα να ξεχάσεις. Η όμορφη επίγευσή τους παραμένει: όπως τώρα, που υπάρχουν γευστικές μνήμες από νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών, καραμέλας και σοκολάτας, ως δυνατό after taste του πολυσυλλεκτικού δείπνου με πρωταγωνιστή το Zacapa, στο εστιατόριο Fuga.

To εμβληματικό ρούμι από τη Γουατεμάλα φέρει τη γυναικεία σφραγίδα της ταλαντούχας master blender Lorena Vasquez. Από τις λίγες γυναίκες σε αυτό το σημαντικό πόστο, η Lorena είναι ένας χαμογελαστός και ζεστός άνθρωπος και αυτό μεταφέρει στο ρούμι. Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, για την παραγωγή χρησιμοποιεί τη μέθοδο Sistema Solera, για την αποστάξη επιλέγει μόνο συμπυκνωμένο μέλι ζαχαροκάλαμου και για την παλαίωση προτιμά τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιού: βαρέλι αμερικάνικου ουίσκι, καπνισμένο βαρέλι scotch, βαρέλι sherry oloroso και βαρέλι sherry Pedro Ximenez και ένα blend από διάφορα βαρέλια, που περιέχουν ρούμι 6 έως 23 ετών.

Γαστρονομική εμπειρία με άρωμα από ρούμι

H συνάντηση στη Fuga ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, με ένα ποτήρι old fashioned με βάση το ρούμι Zacapa Solera 23 και στη συνέχεια η Lorena μας ταξίδεψε στους εξωτικούς αρωματικούς προορισμούς, μέσα από μια ιδιαίτερη γευστική δοκιμή στις ετικέτες Zacapa Solera 23, Zacapa XO και Zaxapa Royal.

Το πρώτο ρούμι το Zacapa Solera 23, που περιέχει ένα blend παλαιωμένων ρουμιών από 6 έως 23 χρόνια, περνάει από διάφορα βαρέλια που πριν είχαν ουίσκι, καπνιστό ουίσκι, sherry και pedro Ximenez και αυτό το πριμοδοτεί με ένα πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων. Μυρίζουμε, και ευωδιάζουν νότες βανίλιας, καραμέλας, ξηρών καρπών και σταφίδας. Το αφήνουμε λίγο να αναπνεύσει και παίρνουμε μια μικρή γουλιά. Η συμβουλή της Lorena είναι να μελετάμε τη γεύση σε τρεις χρόνους, στην αρχή της γλώσσας, στην μέση και στο τέλος. Η γεύση του Zacapa 23 είναι πλούσια και, όπως στη μύτη, κυριαρχούν τα αρώματα των ξηρών καρπών.

Το Zacapa XO, προέρχεται από ένα blend παλαιωμένων ρουμιών από 6 έως 25 χρόνια. Και αυτό περνάει από τα τέσσερα βαρέλια και στη συνέχεια φιλοξενείται σε γαλλικά βαρέλια κονιάκ. Η μύτη του είναι εντυπωσιακή με γοητευτικά αρώματα κόκκινων καραμελώμενων φρούτων, καφέ, καβουρδισμένου κακάο και σοκολάτας. Το στόμα είναι πιο στρογγυλό και γεμάτο, με μεγάλη επίγευση. Το Zacapa Royal είναι το πιο ντελικάτο ρούμι της γκάμας, με ένα blend ρουμιών από 8 έως 30 ετών. Εννοείται, ότι έχει περάσει από τα τέσσερα βαρέλια παλαίωσης, από το κονιάκ και από ένα ακόμα, που περιέχει γαλλικά βαρέλια από τη Βουργουνδία τεσσάρων διαφορετικών δασών. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και σύνθετο, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, με φρούτα, μπαχαρικά, σοκολάτα, μέχρι και βότανα.

Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κατριβέσης σχεδίασε το μενού ανεβάζοντας τον πήχη του fine dining με εκλεπτυσμένες προτάσεις και αρμονικούς συνδυασμούς από εξαιρετικές πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, το φουά γκρα σε ψωμί μπαχαρικών με καρύδα και μέλι και το σιτεμένο σε γκότζι κόντρα φιλέτο με πατάτα και εσπρέσσο ήταν εξαίσια και ιδανικά δίπλα στο Zacapa.

O patissier Φίλιππος Παπασπύρου, επίσης σέρβιρε ένα φανταστικό επιδόρπιο (που περιείχε διάφορες τεχνικές με σοκολάτα), με την ονομασία Black Pearl, επηρασμένο από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης του Zacapa και ο coffee expert Μιχάλης Δημητρακόπουλος για φινάλε δημιούργησε μια ζεστή εκδοχή digestif με Zacapa.

Αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο για να ζούμε τέτοιες εμπειρίες. Να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου ζευγάρια ανάμεσα σε spirit και γεύσεις και να ανακαλύπτουμε νέες εμπειρίες. Το Zacapa επενδύει σε αυτή τη φιλοσοφία, που εξυψώνει την κουλτούρα του φαγητού και του ποτού και ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να την βάλουμε και εμείς πιο διαδραστικά στην καθημερινότητα μας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.