Ψηφίζω (και πίνω) ελληνικά
Η λαϊκή παροιμία λέει «παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο». Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε αυτή η φράση προσπαθώντας να μιλήσω για τα ελληνικά αποστάγματα. Η αλήθεια είναι, ότι στην περίπτωσή τους δεν ισχύει καθόλου το «ας είναι μπαλωμένο». Τα εγχώρια τοπικά spirits έχουν κάνει ποιοτική επανάσταση και έχουν επαναπροσδιορίσει τη θέση και τον χαρακτήρα τους, κερδίζοντας τις εντυπώσεις καταναλωτών και επαγγελματιών.
Σε αυτό, βέβαια, έχουν παίξει τον μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο τους διάφοροι παράγοντες. Δυο από τους πιο σημαντικούς, είναι: η ευνοϊκή τάση, που επικρατεί την τελευταία δεκαετία για τα προϊόντα νέων Ελλήνων παραγωγών και η εντυπωσιακή έξαρση και επιτυχία του ελληνικού bartending.
Its all Greek to me
Το παγκόσμιο ισχυρό trend, που ήρθε με απρόσμενη ένταση από τα μπαρ του εξωτερικού, είναι η ανάδειξη των local spirits και υλικών. Ένα μπαρ, για να διαφοροποιηθεί, αξιοποιεί ντόπια ποτά και προϊόντα σε straight σερβιρίσματα και μείξεις. Κατά τη διάρκεια του σαφάρι των φετινών Αθηνόραμα bar Awards, στα ενημερωμένα bars της Αθήνας και της επαρχίας τσεκάραμε μια φινετσάτη οικογένεια αποσταγμάτων, το τσίπουρο Δεκαράκι, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά και το Δεκαράκι Ροδίτης και είχαμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Και οι τρεις εκδοχές πίνονται δροσερές, φλερτάροντας με τον ουρανίσκο και συνδυάζονται πολύ εύκολα με αρκετά υλικά, ανεβάζοντας ακόμα τον πήχη της απόλαυσης.
Ανακαλύπτοντας την πρώτη οικογένεια των μονοποικιλιακών αποσταγμάτων
Δίπλα στο τσίπουρο Δεκαράκι, το πρώτο τσίπουρο αποκλειστικά από Μοσχάτο Τυρνάβου, προστέθηκαν με την ίδια υψηλή τεχνογνωσία και μεράκι, δυο νέες ετικέτες, πάλι εστιασμένες σε ελληνικές ποικιλίες, η Μαλαγουζιά και ο Ροδίτης.
Κάθε ένα από τη σειρά έχει τη δική του προσωπικότητα και μπορεί να καλύψει διαφορετικές γευστικές επιθυμίες. Κοινό σημεία αναφοράς τους είναι τα εκρηκτικά αρώματα, που προκύπτουν από την αριστοτεχνική διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης, μέσα σε παραδοσιακούς, ελληνικούς, χειροποίητους χάλκινους άμβυκες.
Τα αποστάγματα και τα ταιριάσματα τους
Ξεκινάμε με το πρώτο της σειράς, το Τσίπουρο Δεκαράκι, που προκύπτει από την απόσταξη στεμφύλων, μόνο από μοσχάτο Τυρνάβου. Μόλις το δοκιμάσεις, καταλαβαίνεις αμέσως τη διαφορά, καθώς βγαίνουν στη μύτη και στο στόμα όλα τα χαρίσματα της μυρωδάτης ποικιλίας. Ωραία αρώματα λουλουδιών συνοδεύονται από ένα κομψό και σπιρτόζικο στόμα γεμάτο νότες λουλουδιών, αχλαδιού, περγαμόντου και βοτάνων, που παραμένουν αρκετό χρόνο στην επίγευση.
Οδηγίες για να τα απολαύσετε: για να αναδειχθούν τα λεπτά αρώματα, το καλύτερο είναι να το σερβίρετε δροσερό περίπου στους 10 βαθμούς, σ’ ένα ποτήρι γευσιγνωσίας ή με στενό λαιμό, ώστε να ταξιδέψουν τα αρώματα μέχρι τη μύτη σας. Πρώτα, θα εντοπίσετε να σκάνε οι νότες του τριαντάφυλλου και του γαρίφαλου και μετά αρχίζουν να ευωδιάζουν οι νύξεις από σύκο, σταφίδα και καρύδι. Αν θέλετε να ετοιμάσετε μερικά γρήγορα ταιριάσματα, αξίζει να ποντάρετε στα τραγανά και πικάντικα χαρακτηριστικά του και να βάλετε δίπλα ισάξιους πικάντικους μεζέδες, όπως είναι το απάκι, το λουκάνικο, η χοιρινή τηγανιά και τα κίτρινο τυριά.
Πολύ ιδιαίτερο και κομψό είναι το Δεκαράκι Μαλαγουζιά. Όσοι αγαπάνε τη συγκεκριμένη δημοφιλή ποικιλία, θα λατρέψουν το κρυστάλλινο απόσταγμα, που είναι πλημμυρισμένο με νότες ροδάκινου, βερίκοκου, λεμονιού, πράσινου μήλου και νύξεις μελιού και λουλουδιών.
Οδηγίες για να το απολαύσετε: και σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 10 βαθμούς. Μέσα από αυτή την ευχάριστη δροσιά, ξεδιπλώνονται στο στόμα τα αρώματα της γαρδένιας, του γιασεμιού και του αγιοκλήματος, αγκαλιασμένα από νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Όλη αυτή η ένταση και η πληθωρικότητα σε άνθη και εσπεριδοειδή το πριμοδοτεί δίπλα σε πολλούς παρτενέρ, που χρειάζονται οξύτητα και ζωντάνια, όπως είναι τα ψάρια σχάρας ή τηγανητά, τα θαλασσινά και γενικά τα λιπαρά ψάρια. Τολμήστε να το ζευγαρώσετε, επίσης, με καπνιστούς μεζέδες και θα δείτε να δημιουργείται μια απολαυστική γευστική αντίθεση.
Τελευταίο στην οικογένεια είναι το Δεκαράκι Ροδίτης. Η ήπια σχετικά ποικιλία, μέσα από την απόσταξη εμπλουτίζεται και εξελίσσεται, προσφέροντας ένα αναπάντεχα ισορροπημένο και δυνατό απόσταγμα, με ντελικάτα, λεμονάτα και φρουτώδη χαρακτηριστικά.
Οδηγίες για να το απολαύσετε: πάντα στην ίδια δροσερή θερμοκρασία σερβίρουμε και το Δεκαράκι Ροδίτης, αφήνοντας τα αρώματα μελιού, λεμονιού και μπανάνας να εξελιχθούν στη μύτη και στο στόμα. Αξίζει να δώσετε με τον ωραίο λεμονάτο χαρακτήρα του ένταση σε πιάτα με ψάρια και να “φρεσκάρετε” έντονα κρέατα.
Τώρα που θα μπούμε μάλιστα στο τριώδιο, είναι ευκαιρία να πειραματισμούμε με ακόμα περισσότερα ταιριάσματα τόσο στην κουζίνα, όσο και στο ποτήρι. Στη δεύτερη περίπτωση, με την προσθήκη κάποιον φυσικών χυμών, ή κάποιου ανθρακικού, μπορείτε να φτιάξετε αμέσως ένα ευχάριστο και ευκολόπιοτο ποτό στο σπίτι σας.