Όταν σε προσκαλούν να δοκιμάσεις το επίτευγμα ζωής πέντε γενιών cellar masters, που αποτυπώνεται μέσα σε μια εντυπωσιακή φιάλη-έργο τέχνης, τότε πυροδοτούνται πολλά συναισθήματα προσμονής και ενθουσιασμού.
Στο απόλυτα ταιριαστό σκηνικό της Γαλλικής Πρεσβείας, με αφορμή την ανάθεση στον πέμπτο κατά σειρά cellar master, Baptiste Loiseau, ο οποίος διάλεξε το καλύτερο eau de vie ως κληρονομιά στους διαδόχους του, του επόμενου αιώνα, ανοίχτηκε μια κρυστάλλινη φιάλη Louis XIII.
Το θρυλικό ποτό, από το 1874 που δημιουργήθηκε από τον Paul Remy Martin, μέχρι σήμερα, αποτελεί μοναδικό σύμβολο πολυτέλειας και ευζωίας. Μερικές μόνο από τις στιγμές που πρωταγωνίστησε, είναι όταν σερβιρίστηκε στο iconic Οrient Express και στις Βερσαλλίες, στη βασίλισσα Elizabeth.
Στη Γαλλική Πρεσβεία, υπεύθυνος για το σερβίρισμα του, ήταν ο πρόεδρος των Ελλήνων Οινοχόων, Ανδρέας Ματθίδης. Η διαδικασία, από το άνοιγμα, μέχρι να βρεθεί στο ποτήρι μας δεν είναι απλή. Ήταν μια συναρπαστική ιεροτελεστία, όπως ταιριάζει σε ένα τέτοιο συγκλονιστικό spirit.
Πρώτα, με προσοχή, ξεσφραγίζεται η φιάλη. Μάλιστα, λένε ότι όποιος έχει την τιμή να ανοίξει το ποτό αξιώνεται μεγάλη τύχη.
Κατόπιν, με μυσταγωγικό τρόπο, το ποτό μεταγγίζεται από το ένα κρυστάλλινο ποτήρι στο άλλο με μια ειδικά σχεδιασμένη πιπέτα, ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν οι cellar masters. Χρειάζεται, βλέπετε, λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να έχεις την πολύτιμη ποσότητα των 50ml στο ποτήρι σου…
Το εντυπωσιακό είναι, ότι δεν υπάρχει καν λόγος να στροβιλίσεις το ποτήρι σου. Αμέσως, σκάνε εκρηκτικά τα αρώματα από αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Παρά την μακρά παλαίωση, είναι τόσο απρόσμενη η νιότη που βγαίνει τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα. Ένα σύνθετο μπουκέτο από φρέσκα φρούτα και λουλούδια δίνουν τη θέση τους, καθώς εξελίσσεται, σε ωραίες νότες μελιού, αποξηραμένων τριαντάφυλλων, πούρου, σοκολάτας, αποξηραμένων σύκων, passion fruit και αγιοκλήματος. Αυτά τα αρώματα παραμένουν για ώρες μετά στην επίγευση, για να σου θυμίζουν, ευτυχώς, την εμπειρία. Το ίδιο και το άδειο ποτήρι, που μοσχομυρίζει ακόμα και χωρίς σταγόνα από το πολύτιμο υγρό.
Δεν υπάρχουν πολλά ποτά με τόση πληθωρικότητα, αρμονία και πλούτο και όλο αυτό το αποτέλεσμα δεν οφείλεται μόνο στην τέχνη των δημιουργών, αλλά και στη μοναδικότητα του εδάφους της σημαντικής περιοχής Grande Champagne και την αποθήκευση σε μια εκπληκτική φιάλη από κρύσταλλο, με κατάλληλη θερμοκρασία.
Αν και, όταν έχεις τέτοιο γευστικό υγρό θησαυρό, δεν χρειάζονται περισσότεροι παρτενέρ, το Louis XIII είναι τόσο σύνθετο, που μπορεί να σταθεί δίπλα σε μπουκιές υψηλής γαστρονομίας, όπως αυτές που ετοίμασε η Ντίνα Νικολάου στην παρουσίαση.
Αν έχετε ποτέ την τύχη να απολαύσετε μερικές γουλιές, αφήστε τις να μείνουν για μερικά δευτερόλεπτα στον ουρανίσκο σας, κλείστε τα μάτια και ταξιδέψτε σε αρωματικές και γευστικές μνήμες.