Follow us

Ανακαλύπτοντας το Louis XIII

Πώς γίνεται σ’ ένα μπουκάλι να χωράει ένας ολόκληρος αιώνας και πάνω από 1200 διαφορετικά eaux de vie; H απάντηση είναι το θρυλικό Louis XIII…

Ανακαλύπτοντας το Louis XIII

Όταν σε προσκαλούν να δοκιμάσεις το επίτευγμα ζωής πέντε γενιών cellar masters, που αποτυπώνεται μέσα σε μια εντυπωσιακή φιάλη-έργο τέχνης, τότε πυροδοτούνται πολλά συναισθήματα προσμονής και ενθουσιασμού.
Στο απόλυτα ταιριαστό σκηνικό της Γαλλικής Πρεσβείας, με αφορμή την ανάθεση στον πέμπτο κατά σειρά cellar master, Baptiste Loiseau, ο οποίος διάλεξε το καλύτερο eau de vie ως κληρονομιά στους διαδόχους του, του επόμενου αιώνα, ανοίχτηκε μια κρυστάλλινη φιάλη Louis XIII.

Ανακαλύπτοντας το Louis XIII

Το θρυλικό ποτό, από το 1874 που δημιουργήθηκε από τον Paul Remy Martin, μέχρι σήμερα, αποτελεί μοναδικό σύμβολο πολυτέλειας και ευζωίας. Μερικές μόνο από τις στιγμές που πρωταγωνίστησε, είναι όταν σερβιρίστηκε στο iconic Οrient Express και στις Βερσαλλίες, στη βασίλισσα Elizabeth.
Στη Γαλλική Πρεσβεία, υπεύθυνος για το σερβίρισμα του, ήταν ο πρόεδρος των Ελλήνων Οινοχόων, Ανδρέας Ματθίδης. Η διαδικασία, από το άνοιγμα, μέχρι να βρεθεί στο ποτήρι μας δεν είναι απλή. Ήταν μια συναρπαστική ιεροτελεστία, όπως ταιριάζει σε ένα τέτοιο συγκλονιστικό spirit.

Πρώτα, με προσοχή, ξεσφραγίζεται η φιάλη. Μάλιστα, λένε ότι όποιος έχει την τιμή να ανοίξει το ποτό αξιώνεται μεγάλη τύχη.
Κατόπιν, με μυσταγωγικό τρόπο, το ποτό μεταγγίζεται από το ένα κρυστάλλινο ποτήρι στο άλλο με μια ειδικά σχεδιασμένη πιπέτα, ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν οι cellar masters. Χρειάζεται, βλέπετε, λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να έχεις την πολύτιμη ποσότητα των 50ml στο ποτήρι σου…
Το εντυπωσιακό είναι, ότι δεν υπάρχει καν λόγος να στροβιλίσεις το ποτήρι σου. Αμέσως, σκάνε εκρηκτικά τα αρώματα από αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Παρά την μακρά παλαίωση, είναι τόσο απρόσμενη η νιότη που βγαίνει τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα. Ένα σύνθετο μπουκέτο από φρέσκα φρούτα και λουλούδια δίνουν τη θέση τους, καθώς εξελίσσεται, σε ωραίες νότες μελιού, αποξηραμένων τριαντάφυλλων, πούρου, σοκολάτας, αποξηραμένων σύκων, passion fruit και αγιοκλήματος. Αυτά τα αρώματα παραμένουν για ώρες μετά στην επίγευση, για να σου θυμίζουν, ευτυχώς, την εμπειρία. Το ίδιο και το άδειο ποτήρι, που μοσχομυρίζει ακόμα και χωρίς σταγόνα από το πολύτιμο υγρό.

Δεν υπάρχουν πολλά ποτά με τόση πληθωρικότητα, αρμονία και πλούτο και όλο αυτό το αποτέλεσμα δεν οφείλεται μόνο στην τέχνη των δημιουργών, αλλά και στη μοναδικότητα του εδάφους της σημαντικής περιοχής Grande Champagne και την αποθήκευση σε μια εκπληκτική φιάλη από κρύσταλλο, με κατάλληλη θερμοκρασία.
Αν και, όταν έχεις τέτοιο γευστικό υγρό θησαυρό, δεν χρειάζονται περισσότεροι παρτενέρ, το Louis XIII είναι τόσο σύνθετο, που μπορεί να σταθεί δίπλα σε μπουκιές υψηλής γαστρονομίας, όπως αυτές που ετοίμασε η Ντίνα Νικολάου στην παρουσίαση.
Αν έχετε ποτέ την τύχη να απολαύσετε μερικές γουλιές, αφήστε τις να μείνουν για μερικά δευτερόλεπτα στον ουρανίσκο σας, κλείστε τα μάτια και ταξιδέψτε σε αρωματικές και γευστικές μνήμες.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.