Νικητής του Nikka Perfect Serve για την Ελλάδα ο Παναγιώτης Κωττάς

Το εισιτήριο για τον Παγκόσμιο Τελικό πήρε ο Παναγιώτης Κωττάς

Χρυσούλα Κυριακοπούλου 28/11/2018

Ο bartender, που έχει δώσει το στίγμα του σε Δράμα και Κρήτη, κέρδισε στον πιο ιδιαίτερο διαγωνισμό, με κεντρικό concept τη φιλοξενία…

Παρακολουθούμε πολλούς διαγωνισμούς bartending, το Nikka Perfect Serve, όμως, είναι κάτι τελείως διαφορετικό και απρόσμενο. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη των αντίστοιχων διοργανώσεων, αλλά στηρίζεται στην ιαπωνική φιλοσοφία “Ichi-go Ichi-e”, που σημαίνει ότι κάθε συνάντηση είναι μοναδική και γι' αυτό πρέπει να δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό.
Με βάση αυτή την αρχή, κάθε ένας από τους δέκα ταλαντούχους υποψηφίους συνάντησε στη μπάρα του καλόγουστου χώρου του Rehab, τους τρεις κριτές.

Πρόκειται για τον Στέφανο Παρασκευούδη από το The Bar Institute, τον Θοδωρή Αναγνώστου από το CV Distiller και τον παγκόσμιο νικητή του Nikka Perfect Serve 2017, Ιάκωβο Κωνσταντά, σε διαφορετικούς ρόλους πελατών του μπαρ.
Κάθε πελάτης ήθελε και κάτι διαφορετικό να πιει, ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόταν. Ο διαγωνιζόμενος θα έπρεπε να “ψυχολογήσει” την κάθε ανάγκη και να ετοιμάσει το cocktail που θα την ικανοποιήσει.

Συγκεκριμένα, οι δυο κριτές έψαχναν κάποιο cocktail με ουίσκι, άλλοτε για να τους ξεδιψάσει, άλλοτε για να γιορτάσουν κάτι, άλλοτε για να ταξιδέψουν κάπου και πάει λέγοντας. Ο τρίτος κριτής κάθε φορά ζητούσε να του προσφέρουν ένα σκέτο Nikka Whisky, βότκα ή gin με μοναδικό τρόπο, ώστε να τονίζονται τα αρώματα του αποστάγματος.

Στον φετινό διαγωνισμό, είχαμε και μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά. Οι bartenders θα έπρεπε, εμπνευσμένοι από τα αρώματα του Nikka, να προκαλέσουν την αίσθηση της όσφρησης των κριτών. Είδαμε πολύ καλές και πρωτότυπες ιδέες σε αυτή την περίπτωση:  από το να καίνε ξύλα ποτισμένα με Nikka, μέχρι να φτιάχνουν και να ψεκάζουν αρώματα από το ουίσκι.

Αυτός, που κατάφερε να εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο και τη μύτη των κριτών και να πάρει την πρώτη θέση είναι ο Παναγιώτης Κωττάς, από το LokaΛ day and night bar στην Κρήτη. Ο Παναγιώτης βασίστηκε στην τελετή Kodo και θέλοντας να δώσει ένα προσωπικό νόημα στα αρώματα του αποστάγματος, προσέφερε ένα homemade stick από τα βοτανικά στοιχεία του gin συνοδεύοντας το Nikka Coffey Gin σε ένα μπολ, το οποίο ζέστανε, ώστε με την βοήθεια της θερμοκρασίας να αναδειχθούν όλα τα αρώματα του αποστάγματος.


Πιο αναλυτικά, στον Ιάκωβο έκανε ένα twist Bobby burns με tonic. Η συνταγή είναι: 60ml Nikka from the barrel, 20ml Dolin Red Vermouth, 15ml Green Chartreuse, 1 δόση aromatic bitter και απογέμισμα με Fentimans Tonic water, αρωματισμένο με φλούδα από Lime.

Στον Θοδωρή, έκανε ένα πιο απαλό mizuwari, που έφτιαξε με 40ml Nikka from the barrel και απογέμισε με μεταλλικό νερό και float με Nikka Coffey Grain.

Στον Στέφανο, παρουσίασε το Nikka Coffey Gin, στο οποίο -για να αναδείξει τα αρώματά του- χρησιμοποίησε τη θερμοκρασία. Ζέστανε το gin σε bain marie και το σέρβιρε, συνοδεύοντάς το με ένα homemade incense stick, το οποίο έφτιαξε με όλα τα αρωματικά χαρακτηριστικά του gin (juniper, coriander, sansho pepper etc.).

Αυτός ο διαφορετικός διαγωνισμός έδωσε το εισιτήριο στον Παναγιώτη Κωττά να συμμετέχει στον παγκόσμιο τελικό Nikka Perfect Serve. Οι δύο πρώτοι παγκόσμιοι νικητές θα κερδίσουν ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, για να επισκεφθούν τα αποστακτήρια των Nikka, Yoichi & Miyagikyo και να διδαχθούν την ιαπωνική φιλοσοφία.
Γράψε την άποψή σου
Αλκοόλ

Ποτά

Cocktails