Συνέντευξη με τη Nicola Riske, Brand Ambassador του The Macallan

Η σημαντική γυναικεία μορφή του θρυλικού ουίσκι αποκαλύπτεται

Χρυσούλα Κυριακοπούλου 27/11/2018

Το φετινό Bar Show μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με τη Nicole Riske, brand ambassador for The Macallan & Edrington Malts - Central & Southern Europe…

Είναι συναρπαστικό να κουβεντιάζεις μαζί της, γιατί αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει, που σου το μεταδίδει και σου φτιάχνει τη διάθεση. Κάθε της κουβέντα δημιουργεί εικόνες, το πιο σημαντικό είναι, όμως, πως μας μαθαίνει πώς να απολαμβάνουμε πραγματικά ένα ουίσκι. Διαβάστε τη συνέντευξη και θα ανακαλύψετε πολλά για το μοναδικό Macallan.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την επικοινωνία ενός spirit, όπως είναι το ουίσκι, που είναι πιο “ανδροκρατούμενο”;
Όταν ξεκίνησα, η αναλογία των αντρών, σε σχέση με τις γυναίκες ήταν πολύ μεγάλη. Το ενδιαφέρον με τα χρόνια είναι ότι αυτή έχει αλλάξει. Μου αρέσει ότι πλέον αγαπούν πολύ περισσότερες γυναίκες το ουίσκι. Εγώ είμαι Καναδή, με σκοτσέζικες ρίζες, μεγάλωσα ακούγοντας για το ουίσκι και κάνοντας βόλτες εκεί που καλλιεργείται το κριθάρι. Ενώ δούλευα στο Cirque de Soleil κι έκανα υπέροχα ταξίδια, ένιωθα ότι κάτι μου λείπει. Το 2019 γύρισα στη Νέα Υόρκη και τότε κατάλαβα, ότι αυτό που μου λείπει ήταν η ενασχόληση με το ουίσκι. Το πάθος μου για το συγκεκριμένο spirit με οδήγησε σε διάφορες εταιρείες, μέχρι που το 2012 βρήκα αυτό που ακριβώς ήθελα, το Macallan. Άρχισα σαν local brand ambassador στη Νέα Υόρκη, μετά έγινα brand ambassador για τα blends και από το 2016 είμαι η European brand ambassador για το Macallan. Λατρεύω να μοιράζομαι την αγάπη μου γι' αυτό με τον κόσμο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που είμαι brand ambassador ενός τέτοιου ποτού.

Τι είναι αυτό που κάνει το Macallan να ξεχωρίζει από άλλα brands;
Κάθε single malt είναι διαφορετικό και μοναδικό. Αυτό που ξεχωρίζει στο Macallan, είναι σίγουρα η πιστή διαδικασία παραγωγής του. Η  ζύμωση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση είναι ειδικά επιλεγμένα και κατασκευασμένα για το Macallan. Για εμένα, ωστόσο, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι άνθρωποι που το φτιάχνουν. Όλοι μέσα στην παραγωγή αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν κι έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα οικογένειας. Όποτε πηγαίνω στο αποστακτήριο, στο Speyside, νιώθω σαν στο σπίτι μου και αυτό είναι υπέροχο.

Πώς θα συμβουλεύατε τους Έλληνες bartenders να διαχειριστούν το Macallan;
Θα τους έλεγα να παίξουν μαζί του, να πειραματιστούν χωρίς ταμπού. Σ' ένα ποτό με τέτοιο πολυδυναμικό χαρακτήρα, δεν έχουν χώρο οι περιορισμοί. Πολλοί λένε ότι το ουίσκι πρέπει να πίνεται σκέτο. Γιατί να ισχύει αυτό; Το ουίσκι πρέπει να πίνεται όπως εμείς θέλουμε να το πιούμε. Θα τους έλεγα, λοιπόν, να αφήσουν τη φαντασία τους και να κάνουν όσες μείξεις θέλουν.

Υπάρχει κάποιο νέο project που τρέχει τώρα και αφορά το Macallan;
Ναι, και κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ωραίο. Τα «Spiritual Home» του Macallan. Σε κάθε προορισμό, Αθήνα, Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο κτλ, διαλέγουμε ένα μέρος που εκφράζει το πνεύμα του Macallan, δηλαδή τη φιλοξενία, τη ζεστασιά και την κομψότητα, και αυτό γίνεται το πνευματικό spirit του Macallan. Αυτή η ενέργεια ξεκίνησε με αφορμή το εντυπωσιακό άνοιγμα του νέου distillery. 

Για παράδειγμα, το ισορροπημένο Macallan 12 Double Cask, με τις γοητευτικές νότες βανίλιας και καφέ, πάει πάρα πολύ σε old fashioned και γενικά στα twists κλασικών cocktails με ουίσκι και σε aperitivo. Tο Macallan 12 Triple Cask είναι εξαιρετικό σ' ένα Rob Roy και σε highball σερβιρίσματα. Τέλος, η  τρίτη ετικέτα της τριλογίας, το Macallan 12 Sherry oak, είναι ιδανική για digestive, παρέα με μια μαύρη σοκολάτα. Ανάλογα με τη στιγμή, μπορούν να προκύψουν αμέτρητες ακόμα προτάσεις.

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή που θυμάστε στην πορεία σας μέχρι τώρα;
Σίγουρα, η καλύτερη στιγμή ήταν το opening του αποστακτηρίου. Ο νέος χώρος έχει τόση δύναμη, που εκφράζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Macallan. Δεν πρόκειται για ένα απλό χώρο παραγωγής, αλλά για μια εντυπωσιακή γκαλερί, μέσα από την οποία μπορείς να ζήσεις βήμα-βήμα την παραγωγή του ουίσκι. H γιορτή των εγκαινίων κράτησε μια εβδομάδα, με διάσημους καλεσμένους, ειδικά dinners από βραβευμένους σεφ και συναρπαστικά video. 

Πώς θα συμβουλεύατε τους Έλληνες καταναλωτές να απολαύσουν το Macallan;
Θα τους έλεγα να σκεφτούν έξω από τα τετριμμένα και πώς πραγματικά θα ήθελαν εκείνοι να το πιουν. Επίσης, να μην φοβηθούν να εξερευνήσουν νέους τρόπους, να ρωτήσουν τον bartender και να τολμήσουν ένα cocktail έξω από τα συνηθισμένα. Η Ελλάδα έχει από τους καλύτερους bartenders και αξίζει να τους αφήσετε να σας κάνουν τις προτάσεις τους. 


Απολαύστε υπεύθυνα...
Γράψε την άποψή σου
Αλκοόλ

Ποτά

Cocktails