Οι καλοκαιρινές στιγμές περιλαμβάνουν συνήθως τραπέζια δίπλα στη θάλασσα γεμάτα μεζέδες, καλή παρέα και φυσικά εκλεκτό τσίπουρο, όπως είναι το Δεκαράκι, που κουμπώνει με όλα τα εδέσματα. Το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου απέκτησε καινούργια μέλη, δυο νέα premium αποστάγματα ιδανικά για να ανεβάσουν την καλοκαιρινή μας διάθεση. Ελάτε να τα γνωρίσουμε, γιατί αξίζει να προστεθούν στη λίστα με τα must taste.
Η τάση των ελληνικών αποσταγμάτων
Μια από τις τάσεις της bartendig σκηνής, που ξεχώρισε φέτος, είναι το local drinking. Οι επιλογές απόλαυσης ελληνικών αποσταγμάτων, σκέτων ή σε ευρηματικές μείξεις, ανανεώθηκαν κατά πολύ. Τα ελληνικά ποτά «φρεσκαρίστηκαν» με νέες ετικέτες, κέρδισαν τους bartenders και μπήκαν δυναμικά στις μπάρες. Το αποτέλεσμα είναι οι μείξεις με τοπικά spirits να γίνουν περισσότερο ραφιναρισμένες, εξελιγμένες και ελκυστικές για τον ουρανίσκο.
Μετά τη μαστίχα, πρώτο σε προτιμήσεις είναι το τσίπουρο. Το εθνικό spirit έχει πολλές δυνατότητες, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε συναρπαστικά food pairing, αλλά και εντυπωσιακές συνταγές στο shaker.
To τσίπουρο Δεκαράκι ξεχώρισε σε αυτές τις περιπτώσεις. Το πλούσιο αρωματικό και γευστικό του προφίλ υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος συνδυασμών και μείξεων. Για παράδειγμα, παρέα με τον ειδικό Διονύση Πολάτο (Ipitou the bar, Finca Vigia) το δοκιμάσαμε μαζί με διάφορα καλοκαιρινά φρούτα και όλα τα ζευγάρια ήταν δροσερά, ευχάριστα και απολαυστικά.
Ειδικά, το πάντρεμα Δεκαράκι και mango είναι υπέροχο και πρέπει να το δοκιμάσετε. Βάλτε 50ml τσίπουρο και μετά προσθέστε χυμό από mango και λίγο πάγο. Στην ενότητα των γευστικών ταιριασμάτων, δοκιμάστε το μαζί με ταραμοσαλάτα και χταπόδι ξιδάτο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.
Η οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων
Αυτό που κάνει το τσίπουρο Δεκαράκι τόσο ιδιαίτερο είναι ο μονοποικιλιακός χαρακτήρας και ο τρόπος παραγωγής του, που ενώνει την παράδοση με την υψηλή τεχνογνωσία απόσταξης. Το Δεκαράκι προέρχεται μόνο από στέμφυλα της ποικιλίας Μοσχάτο και επαναποστάζει πολλαπλά με πολύ προσοχή. Μόλις το μυρίσεις, αμέσως σκάνε τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας, ένα μπουκέτο παιχνιδιάρικων λουλουδιών και φρούτων, που παραμένουν στο βελούδινο στόμα.
Καινοτόμο για την κατηγορία του τσίπουρο, που έχει συνέχεια. Πριν από λίγες μέρες, το Δεκαράκι απέκτησε δυο καινούργια μέλη. Δυο νέα αποστάγματα στεμφύλων, επίσης μονοποικιλιακά. Το ένα από την πληθωρική Μαλαγουζιά και το άλλο από τον φινετσάτο Ροδίτη.
Τα νέα μονοποικιλιακά αποστάγματα παράγονται με τον ίδιο ποιοτικό και αυστηρό τρόπο, όπως και το Δεκαράκι Μοσχάτο. Επιλέγονται τα καλύτερα σταφύλια ακολουθείται τριπλή απόσταξη και αυστηρή τεχνική κοψίματων, δηλαδή του μέρος της καρδιάς του αποστάγματος που απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης.
Το κάθε απόσταγμα είναι ξεχωριστό και έχει πάρει όλα τα χαρίσματα της ποικιλίας από την οποία προέρχεται.
Καλοκαιρινό σκηνικό με Δεκαράκι Μαλαγουζιά και Δεκαράκι Ροδίτη
Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά είναι πλούσιο και κομψό. Στη μύτη βγαίνουν πολύ ωραία τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας. Πρώτα καταλαβαίνουμε τις γοητευτικές νότες των λουλουδιών και μετά, καθώς στροβιλίζουμε το ποτήρι, ευωδιάζουν αρώματα ροδάκινου, λεμονιού και βασιλικού. Το στόμα είναι φίνο, στρογγυλό και πιπεράτο.
Οι γεύσεις που μπορούν να το συνοδεύσουν είναι ο σολομός, το σκουμπρί, ένα μυδοπίλαφο, μια μακαρονάδα με πέστο και το καλαμάρι, ψητό ή τηγανητό. Αν θέλετε να φτιάξετε cocktail ,τότε σίγουρα μπορείτε να κάνετε ένα ελληνικό mojito με βασιλικό ή απλά, να προσθέσετε σε 50ml Δεκαράκι Μαλαγουζιά φρέσκα ροδάκινα, χυμό ροδάκινο και τριμμένο πάγο.
Το Δεκαράκι Ροδίτης είναι αρμονικό και σύνθετο. Παρότι η ποικιλία Ροδίτης είναι ήπια, το απόσταγμα εξελίσσεται και ενδυναμώνεται. Με την πρώτη γουλιά πλημμυρίζουν το στόμα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, κυρίως του λεμονιού, σε ένα πολύ όμορφο φόντο ορυκτών.
Ο ωραίος λεμονάτος χαρακτήρας του μπορεί να συνοδευτεί από όστρακα, τηγανητά και μαριναρισμένα ψάρια, που είναι μεγάλη τάση. Στο shaker κάνει πολύ καλό ζευγάρι με τον ανανά. Βάλτε μερικά κομμάτια φρέσκου ανανά, πατήστε τα μαζί με το Δεκαράκι Ροδίτη, προσθέστε πάγο και σόδα.
Με αρχικό μπούσουλα τις παραπάνω προτάσεις, μπορείτε να κάνετε τα δικά σας πειράματα και να ετοιμάσετε τα καλοκαιρινά τραπέζια για να περάσετε καλά. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα, μόνο να έχετε την οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων δροσερή και καλή παρέα.