Follow us

Προτάσεις για ένα τραπέζι “μόνο τσίπουρο”

Πώς θα σας φαινόταν ένα δείπνο με φίλους να συνοδεύεται από την αρχή μέχρι το φινάλε με τσίπουρο; Είναι σίγουρα πρωτότυπο και αξίζει να το δοκιμάσετε! Ιδού οι ιδέες...

Προτάσεις για ένα τραπέζι “μόνο τσίπουρο”

Για ένα «εύκολο» κάλεσμα στο σπίτι, μπορεί να αρκεί ένα καλό τσίπουρο. Έχουμε συνηθίσει το ελληνικό spirit να συνοδεύει κλασικούς μεζέδες. Μπορούμε να ανατρέψουμε τον ρόλο του και να πειραματιστούμε με περισσότερες γεύσεις και με επιπλέον χρήσεις. Σημαντικό, για να πετύχει μια τέτοια σύνθετη παρουσία, είναι το τσίπουρο που χρησιμοποιούμε να είναι αρωματικό, γεμάτο, χωρίς έντονες νότες “τσαμπουρίλας”.

Μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση είναι το Δεκαράκι από τον Τύρναβο. Το κρυστάλλινο ποτό είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο. Προέρχεται από την προικισμένη ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου. Η φετινή σοδειά, μάλιστα, ήταν από τις καλύτερες και έδωσε πολύ καλή πρώτη ύλη, με πλούσια αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.
Στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του μοσχάτου επαναποστάζουν καρτερικά αρκετές φορές, δίνοντας ένα premium αποτέλεσμα.

Προτάσεις για ένα τραπέζι “μόνο τσίπουρο”

Με το που φέρνουμε το τσίπουρο στη μύτη μας απελευθερώνονται οι γοητευτικές νότες σύκου, σταφίδας, μαζί με ωραίες νύξεις καρυδιού και τριαντάφυλλου. Απρόσμενα και πολύπλοκα αρώματα, που συνοδεύονται από ένα εξίσου εκρηκτικό στόμα, με φινετσάτες νότες περγαμόντου, αχλαδιού και γαρύφαλλου. Καθώς μένει στο στόμα, αναπτύσσει μια όμορφη θερμότητα και μέχρι τη μεγάλη επίγευση διατηρεί τις νότες των φρούτων με ελαφρώς πικάντικα μπαχαρικά. Με έμπνευση αυτή την έντονη παλέτα, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε απολαυστικά ντουέτα για την παρέα μας και να περάσουμε καλά.

Ορεκτικά και μεζέδες

Μια πολύ καλή ιδέα είναι ν’ αρχίσουμε με ένα δροσερό απεριτίφ, βάζοντας σε ένα ποτήρι κρασιού το τσίπουρο δροσερό, στους 10 βαθμούς, μαζί με φλούδα πορτοκαλιού.
Μετά, έχουμε πολλές επιλογές στα ορεκτικά για να “κακομάθουμε” τον ουρανίσκο της παρέας. Ο έντονος χαρακτήρας του τσίπουρου ταιριάζει το ίδιο καλά με πικάντικες, με αλμυρές και με ξινές νότες. Δοκιμάζουμε μερικά ζευγάρια με σαλάτες -από τον κλασικό ντάκο με αλμυρή φέτα, μέχρι πιο ιδιαίτερες, βλέπε αχινοσαλάτα, πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, ταραμοσαλάτα και τη μοντέρνα εκδοχή σαλάτας με λαχανικά, κινόα και αβοκάντο.

Για ακόμα μεγαλύτερη ξεγνοιασιά με γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο, δοκιμάζουμε το τσίπουρο με πληθωρικά αλλαντικά -βλέπε παστράμι, λούζα και παστουρμά. Ο πικάντικος χαρακτήρας των αλλαντικών σβήνει πολύ ωραία και φρεσκάρεται από το Δεκαράκι. Στην ίδια ενότητα μπαίνουν τα ντουέτα με δυνατά και παλαιωμένα τυριά.
Μια αγαπημένη κατηγορία είναι τα τηγανητά. Η λιπαρότητα από το τηγάνι δροσίζεται με λίγες γουλιές τσίπουρο. Τηγανητά μπαρμπούνια και κεφτεδάκια είναι φοβερή επιλογή. Η λίστα με τους μεζέδες είναι ατελείωτη, όρεξη να έχετε και να φτιάχνετε και να συνδυάζετε.

Τα θαλασσινά αγαπούν το τσίπουρο

Το δυνατό χαρτί του ταιριάσματος είναι σίγουρα οι μεζέδες από τη θάλασσα, με πρώτα και καλύτερα τα οστρακοειδή. Βάλτε στο τραπέζι όστρακα, όπως γυαλιστερές, κυδώνια και μύδια που δεν θέλουν και ιδιαίτερη διαδικασία και κάντε το τέστ με μερικές γουλιές Δεκαράκι. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο… Μια, όμως, και πλησιάζει η Καθαρή Δευτέρα και η Σαρακοστή, μπορούμε να προσθέσουμε μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών: από γαρίδες, καλαμάρια γεμιστά με πιπεριές και έντονα τυριά, χταπόδι ψητό ακόμα και κοκκινιστό, σουπιά, μπακαλιάρο τηγανητό ή ψητό. Αν θέλουμε ν΄αποφύγουμε το μαγείρεμα, ετοιμάζουμε απλά ελληνικά τάπας, βάζοντας πάνω σε ψωμί λίγη μελιτζανοσαλάτα, εναλλακτικά χούμους, φάβα με κρεμμυδάκι, ή κάποια έτοιμα αλίπαστα όπως λακέρδα ή σαρδέλα παστή, ακόμα και γαύρο μαρινάτο.

Κυρίως πιάτα και τσίπουρο

Προχωρώντας στα κυρίως, φυσικά το Δεκαράκι πάει γάντι με όλα τα κλασικά πιάτα, όπως είναι οι γίγαντες με λουκάνικο, ο μουσακάς, τα όξινα γεμιστά, το λεμονάτο κοτόπουλο.
Για να κάνετε όμως μερικά “έθνικ τουίστ”, βάλτε στο μενού μια πλούσια πάεγια θαλασσινών, ένα κοτόπουλο με κάρυ, ρύζι ή noodles με λαχανικά και για τους πιο προχωρημένους σούσι, ταρτάρ μοσχαριού ή κάποιο cheviche ψαριού. Η οξύτητα από το Δεκαράκι απογειώνει όλα αυτά τα πιάτα και μεγαλώνει την επίγευση τους.

Το τσίπουρο στο επιδόρπιο

Για το φινάλε, δεν υπάρχει καλύτερο digestif από ένα παγωμένο Δεκαράκι, που αμέσως καθαρίζει τον ουρανίσκο. Για πιο εκπαιδευμένους δοκιμαστές, πριν τη τελευταία αναζωογονητική γουλιά αρκεί ένα επιπλέον στάδιο βάζοντας το τσίπουρο δίπλα σε μια καρυδόπιτα, ραβανί ακόμα και μπακλαβά. Για να εντυπωσιάσετε την παρέα, ένα tip είναι να ανακατέψετε το τσίπουρο Δεκαράκι 1:1 με μαστίχα Mdry και να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού και μια φλούδα αγγουριού.

Το Δεκαράκι είναι το spirit της χαράς και της παρέας και όταν καθοδηγεί ένα γευστικό κάλεσμα η εμπειρία είναι μοναδική.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.