Follow us

Δοκιμάζοντας premium τεκίλες

Το πρώτο που καταλαβαίνεις μετά από μια δοκιμή εικοσιτεσσάρων ετικετών premium τεκίλας, είναι ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το ποτό επιφανειακά…

Δοκιμάζοντας premium τεκίλες

Η τεκίλα είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο spirit. Την ακολουθούν διάφορα στερεότυπα, όπως είναι η μέτρια ποιότητα και η γρήγορη κατανάλωση σε σφηνάκι, παρέα με λάιμ και λεμόνι. Για πολλούς, ωστόσο, που δεν την επιλέγουν, προστίθεται ένας επιπλέον λόγος, ο φόβος ότι είναι “δύσκολη” οργανοληπτικά σε σχέση με άλλα αποστάγματα.

Βάζοντας στο τραπέζι γευσιγνωσίας αρκετές από τις εκλεκτές ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά και δοκιμάζοντας μαζί με τους Στέλιο Παπαδόπουλο (τον πρώτο μη μεξικανό tequila connaisseur και Brand ambassador της Jose Cuervo), Γιάννη Πέτρο Πετρή (διακεκριμένο bartender και ιδιοκτήτη του Tiki Athens bar), Νίκο Σουρμπάτη (βραβευμένο bartender του The Clumsies) και Τεό Σπυρόπουλο (βραβευμένο World Class bartender, CV Distiller) προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που τοποθετούν την τεκίλα ψηλά στην ιεραρχία των spirits, μια θέση που της αξίζει!

Το “spirit” τεκίλα και τα συμπεράσματα της δοκιμής

Το πρώτο που καταλαβαίνεις μετά από μια δοκιμή εικοσιτεσσέρων ετικετών premium τεκίλας, που προέρχονται από 100% μπλε αγαύη, είναι ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το ποτό επιφανειακά. Αμέσως απομακρύνεσαι από την εικόνα “μπαρ γρήγορο σφηνάκι, αλάτι και λάιμ”. Η τεκίλα είναι πολλά παραπάνω. Μας ταξιδεύει σε όμορφες εικόνες και μοιράζεται μαζί μας την κουλτούρα ενός «εξωτικού» τόπου, όπως είναι το Μεξικό. Πολλές φορές, μιλάμε για παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής, που όμως δεν τηρούνται. Στην περίπτωση της τεκίλας, η παράδοση είναι το άλφα και το ωμέγα.

Δοκιμάζοντας premium τεκίλες

Δεν υπάρχει άλλο ποτό με τόση χειρωνακτική εργασία στη διαδικασία παραγωγής. Ακόμα και σε μεγάλα αποστακτήρια, η μέθοδος παραμένει η ίδια. Οι Jimadores κόβουν από τη ρίζα την αγαύη και στη συνέχεια απομακρύνουν τα φύλλα, μέχρι να εμφανιστεί η Pina, δηλαδή η καρδιά της αγαύης. Το μαλακό και καθαρό μέρος της καρδιάς ψήνεται σε φούρνους ή βράζει σε χύτρες, μετά ψύχεται. Ακολουθεί η προσθήκη των ζυμών, η ζύμωση και η απόσταξη. Η απόσταξη πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, σε μικρά batch και η εμφιάλωση γίνεται σε φιάλες που έχουν φτιαχτεί επίσης χειρωνακτικά. Να σημειώσουμε, ότι πριν την εμφιάλωση υπάρχει η δυνατότητα της παλαίωσης, που δίνει διαφορετικούς τύπους τεκίλας.

Στη δοκιμή, ανοίξαμε φιάλες από όλες τις κατηγορίες. Το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό γιατί κάθε κατηγορία σου δίνει πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς απόλαυσης. Οι Blanco, που κρίθηκαν στα περισσότερα δείγματα καλές και πολύ καλές, έβγαζαν μια πολύ ωραία σπιρτάδα και φρεσκάδα, με ζωηρές νότες βοτάνων και παιχνιδιάρικα αρώματα εσπεριδοειδών. Μια φρέσκια κατηγορία για να περάσεις καλά με την παρέα σου σε ένα μπαρ ή να την συνοδεύσεις με φαγητό. Η λευκή τεκίλα πάει εξαιρετικά με θαλασσινά, ψάρια και όστρακα, χαρίζοντας μια διαφορετική εμπειρία.

Στην περίπτωση των Reposado πάλι, τα δείγματα συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και αποκάλυψαν τη δυνατότητα του spirit μόλις αρχίσει να κερδίζει από το ξύλο. Σύνθετα αρώματα και μια καινούργια παλέτα, που εμπλουτίζει τις δυνατότητες σερβιρίσματος της τεκίλας σε ευρηματικά και καλά cocktails. Στις επόμενες ενότητες anejo και extra anejo, τα δείγματα είναι τόσο εντυπωσιακά, που μιλάμε για ένα πολύτιμο spirit, με ξεχωριστό τρόπο απόλαυσης. Εδώ, μπορούμε να περάσουμε καλά πίνοντας αυτές τις τεκίλες σκέτες ή με λίγο πάγο και να δημιουργήσουμε ένα σκηνικό στο σπίτι μας, στον καναπέ συντροφιά με ένα πούρο.

Τελικά, μόλις γνωρίσεις την τεκίλα καλύτερα, πιστεύω ότι δεν σταματάς να την επιλέγεις για να περάσεις καλά. Είναι μαγική κατηγορία, με μεγάλη γκάμα, όπως είδαμε, απολαύσεων. Είναι το ποτό που σε γεμίζει ενέργεια και χαμόγελα και μπορεί να γίνει ο καλύτερος συνδετικός κρίκος διασκέδασης ανάμεσα στις παρέες ή καλή συντροφιά για να περάσεις μόνος με ένα premium ποτό.

Οι κατηγορίες

Πριν από την αναλυτική δοκιμή, μια γρήγορη αναφορά στις κατηγορίες της τεκίλας, ανάλογα με την παλαίωση τους σε δρύινα βαρέλια.

Blanco: λευκή τεκίλα που εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξη ή μέσα σε 60 ημέρες. Είναι σπιρτόζα και ευωδιάζει κυρίως φυτικές νότες, άνθη και εσπεριδοειδή. Απολαμβάνεται με μπόλικο τριμμένο πάγο και λίγο λάιμ, ή, ακόμα καλύτερα, σε δροσιστικά cocktails όπως η Μargarita.

Reposado: Στην τοπική διάλεκτο σημαίνει αναπαυμένη. Αυτή η τεκίλα ξεκουράζεται σε δρύινα βαρέλια bourbon από 2 έως12 μήνες. Είναι μαλακή και έχει πιο έντονα και σύνθετα αρώματα από τη λευκή. Το στόμα είναι συνήθως πιο πλούσιο και λιπαρό. Είναι εξαιρετική με φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών και σε πληθωρικά cocktails όπως η Tommy’s Μargarita.

Anejo: H τεκίλα anejo ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον ένα χρόνο πριν εμφιαλωθεί. Στη μύτη της διακρίνονται αρώματα μπαχαρικών, καραμέλας και ώριμων φρούτων. Κατά πρώτο λόγο, αξίζει να τη δοκιμάσετε σκέτη σε ποτήρι κονιάκ, αλλά αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σε cocktail, τότε της ταιριάζει ένα Sazerac ή ένα Old Fashioned.

Η δοκιμή

Blanco/ Silver / Plata/ Platino

Sieta Leguas

Κατηγορία: Blanco
Αποστακτήριο: Tequila Siete Leguas S.A
Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα αρώματα μαστίχας και μαχλεπιού, μαζί με νότες δαμάσκηνου και ρετσινιού. Σε δεύτερη ανάγνωση, εξελίσσονται νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων, χαρακτηριστικά που συναντάμε σε παραδοσιακές τεκίλες. Το στόμα είναι ελαφρά καυστικό, με πικρές νότες που εμφανίζονται κυρίως στην επίγευση.
Δ.Κ 81/100, Χ.Κ 81/100 Μ.Κ 82/100 Σ.Π80/100 Γ.Π 75/100 Ν.Σ 89/100 Τ.Σ 72/100 Ν.Γ. 82/100
Εισαγωγή: Granikal

Arette

Κατηγορία: Blanco
Αποστακτήριο: Tequila Arette de Jalisco
Ευγενική μύτη που παντρεύει φυτικές νότες -βλέπε σπαράγγια- με ανθικές νότες κυρίως βιολέτας και μικρές δόσεις σταφίδας, ρετσινιού και λάιμ. Το στόμα είναι ελαφρύ με γρήγορη σχετικά επίγευση.
Δ.Κ 78/100, Χ.Κ 79/100 Μ.Κ 78/100 Σ.Π79/100 Γ.Π 72/100 Ν.Σ 86/100 Τ.Σ 78/100 Ν.Γ. 79/100
Εισαγωγή: Granikal

Fortaleza

Κατηγορία: Blanco
Αποστακτήριο: Destileria La Fortaleza
Σύνθετη μύτη με ωραία αρώματα παρμεζάνας, μανιταριών, βοτάνων και μπαχαρικών. Το στόμα είναι γεμάτο, πιπεράτο, με αρώματα μελιού και καρυδιών. Η επίγευση είναι μεγάλη και ισορροπημένη όσον αφορά το αλκοόλ.
Δ.Κ 86/100, Χ.Κ 86/100 Μ.Κ 87/100 Σ.Π90/100 Γ.Π 90/100 Ν.Σ 96/100 Τ.Σ 90/100 Ν.Γ. 86/100
Εισαγωγή: Granikal

Corralejo

Κατηγορία: Blanco
Αποστακτήριο: Tequilera Corralejo
Φυτικές (κάκτος, μέντα) και ανθικές νότες με αρώματα passion fruit και λίγου λεμονιού. Το στόμα μπαίνει ελαφρά καυστικά και στην συνέχεια μαλακώνει. Υποψίες μοσχάτου κρασιού. Στην επίγευση βγαίνουν νότες ψημένης αγαύης με πιπέρια.
Δ.Κ 80/100, Χ.Κ 79/100 Μ.Κ 78/100 Σ.Π76/100 Γ.Π 80/100 Ν.Σ 72/100 Τ.Σ 90/100 Ν.Γ. 79/100
Εισαγωγή: Αφοί Τσακνάκη

Jose Cuervo Traditional

Κατηγορία: Silver
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Στη μύτη διακρίνονται γλυκά αρώματα πεπονιού, μαγειρεμένης αγαύης και μελιού, μαζί με ώριμα φρούτα, ανανά και βερίκοκο και νύξεις λευκού πιπεριού. Το στόμα είναι αλμυρό και πιπεράτο, με νότες ρίγανης, μικρή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Δ.Κ 82/100, Χ.Κ 82/100 Μ.Κ 83/100 Σ.Π86/100 Γ.Π 82/100 Ν.Σ 81/100 Τ.Σ 83/100 Ν.Γ. 82/100
Εισαγωγή: Beverage World

1800

Κατηγορία: Silver
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Έντονη μύτη, στην οποία κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα λεμόνι και λάιμ. Το μπουκέτο εμπλουτίζεται από αρώματα ξερών φρούτων, καπνού, ιώδιου και νύξεις βοτάνων. Το στόμα είναι σύνθετο με αρώματα μήλου, αχλαδιού και ginger. H επίγευση έχει διάρκεια και ίχνη ιωδίου.
Δ.Κ 83/100, Χ.Κ 84/100 Μ.Κ 83/100 Σ.Π84/100 Γ.Π 80/100 Ν.Σ 84/100 Τ.Σ 81/100 Ν.Γ. 84/100
Εισαγωγή: Beverage World

Patron

Κατηγορία: Silver
Αποστακτήριο: Patron Spirits Mexico
Ενδιαφέρουσα μύτη με νότες μπανάνας, αχλαδιού, μελιού και βανίλιας. Τη διαφορά κάνουν νύξεις καπνού που θυμίζουν σβησμένο τζάκι. Στο στόμα έχει γλυκές νότες ανθόμελου και ροδάκινου. Η επίγευση είναι καλή.
Δ.Κ. 83/100, Χ.Κ. 81/100 Μ.Κ. 84/100 Σ.Π83/100 Γ.Π. 80/100 Ν.Σ 84/100 Τ.Σ 90/100 Ν.Γ. 82/100
Εισαγωγή: Άμβυξ

Jose Cuervo Traditional

Κατηγορία: Platino
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Αρώματα λουλουδιών και λευκόσαρκων φρούτων σε μορφή κομπόστας. Στο φόντο ελαφριές νύξεις καφέ. Το στόμα είναι λιπαρό, με καλή ισορροπία και μεγάλη επίγευση.
Δ.Κ. 85/100, Χ.Κ. 88/100 Μ.Κ. 85/100 Σ.Π. 93/100 Γ.Π. 85/100 Ν.Σ 84/100 Τ.Σ. 82/100 Ν.Γ. 84/100
Εισαγωγή: Beverage World

Olmeca Altos

Κατηγορία: Plata
Αποστακτήριο: Pernod Ricard Mexico
Διακριτική μύτη με νότες υπερώριμου φρούτου (μήλου) και σπαραγγιών. Στόμα με έντονη την παρουσία του αλκοόλ. Καλή επίγευση, με λουλουδάτες νύξεις.
Δ.Κ 79/100, Χ.Κ 79/100 Μ.Κ 79/100 Σ.Π74/100 Γ.Π 76/100 Ν.Σ 72/100 Τ.Σ 70/100 Ν.Γ. 78/100
Εισαγωγή: Pernod Ricard Hellas

Reposado

Arette

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Tequila Arette de Jalisco
Αναπάντεχα αρώματα τυριού και τσιχλόφουσκας συνοδεύονται από νότες αγαύης, μελιού και ξηρών καρπών. Τα αρώματα εξελίσσονται και στο στόμα, αφήνοντας ευχάριστη επίγευση.
Δ.Κ. 81/100, Χ.Κ. 82/100 Μ.Κ. 81/100 Γ.Π. 75/100 Ν.Σ. 90/100 Τ.Σ. 75/100 Ν.Γ. 80/100
Εισαγωγή: Granikal

Reserva de Don Julio

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Diageo Mexico
Κομψή μύτη, στην οποία κάνουν παρέλαση αρώματα φασκόμηλου, τσαγιού, πεύκου, γιασεμιού και δεντρολίβανου μαζί με ελαφριές νότες σοκολάτας, παστελιού και ώριμων φρούτων. Το στόμα είναι γεμάτο με αρώματα βοτάνων. Μεγάλη επίγευση.
Δ.Κ 85/100, Χ.Κ 85/100 Μ.Κ 85/100 Σ.Π85/100 Γ.Π 87/100 Ν.Σ 86/100 Τ.Σ 90/100 Ν.Γ. 86/100
Εισαγωγή: Diageo

Corralejo

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Tequilera Corralejo
Ευγενική μύτη με νότες καπνού, βαρελιού, πορτοκαλιού και μελιού. Στο στόμα μπαίνει γλυκά και βγάζει αρώματα σοκολάτας και πιπεριού. Η επίγευση είναι δυνατή.
Δ.Κ 81/100, Χ.Κ 80/100 Μ.Κ 79/100 Σ.Π79/100 Γ.Π 85/100 Ν.Σ 76/100 Τ.Σ 91/100 Ν.Γ. 81/100
Εισαγωγή: Αφοί Τσακνάκη

Jose Cuervo Traditional

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Στη μύτη ανακατεύονται αρμονικά αρώματα καφέ, καραμέλας, αποξηραμένου ανανά, μελιού και κανέλας με φυτικές νότες. Το στόμα είναι πλούσιο, με γλυκές νότες και καλή διάρκεια στην επίγευση.
Δ.Κ 83/100, Χ.Κ 83/100 Μ.Κ 80/100 Σ.Π83/100 Γ.Π. 78/100 Ν.Σ. 74/100 Τ.Σ. 94/100 Ν.Γ. 81/100
Εισαγωγή: Beverage World

1800

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Ωραία αρώματα παλαίωσης, ξύλο, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα, καπνός και μέλι μαζί με νότες εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών και αποξηραμένων χόρτων. Το στόμα είναι γεμάτο, ελαφρά καυστικό με καλή spicy επίγευση.
Δ.Κ 83/100, Χ.Κ 83/100 Μ.Κ 83/100 Σ.Π83/100 Γ.Π 80/100 Ν.Σ 80/100 Τ.Σ 84/100 Ν.Γ. 82/100
Εισαγωγή: Beverage World

Olmeca Altos

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Pernod Ricard Mexico
Γλυκά αρώματα στη μύτη που παραπέμπουν σε ξερό κρασί, βανίλια, μέλι και πορτοκάλι. Το στόμα είναι ευκολόπιοτο και ευχάριστο, χωρίς μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 81/100, Χ.Κ 80/100 Μ.Κ 80/100 Σ.Π80/100 Γ.Π 78/100 Ν.Σ 78/100 Τ.Σ 80/100 Ν.Γ. 80/100
Εισαγωγή: Pernod Ricard

Patron

Κατηγορία: Reposado
Αποστακτήριο: Patron Spirits Mexico
Ευγενική και αλμυρή μύτη με αρώματα καπνού, ξύλου, αγαύης και νότες ελιάς που θυμίζουν γλυκό του κουταλιού. Στο στόμα εμφανίζονται αρώματα πικρών εσπεριδοειδών, που μένουν μέχρι την επίγευση.
Δ.Κ 83/100, Χ.Κ 82/100 Μ.Κ 84/100 Σ.Π. 78/100 Γ.Π. 72/100 Ν.Σ 80/100 Τ.Σ 78/100 Ν.Γ. 80/100
Εισαγωγή: Άμβυξ

Anejo

Arette

Κατηγορία: Anejo
Αποστακτήριο: Tequila Arette de Jalisco S.A
Πρωτότυπη μύτη με αρώματα ρίγανης, καρότου, χαμομηλιού, πορτοκαλιού και νότες ασετόν. Το στόμα μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει καυστικότητα. Στα αρώματα του στόματος ξεχωρίζουμε νότες που παραπέμπουν σε τυρί.
Δ.Κ 82/100, Χ.Κ 82/100 Μ.Κ 81/100 Γ.Π 74/100 Ν.Σ 86/100 Ν.Γ. 81/100
Εισαγωγή: Granikal

Don Julio

Κατηγορία: Anejo
Αποστακτήριο: Diageo Mexico
Στη μύτη κυριαρχούν τα γοητευτικά αρώματα της βανίλιας και της σοκολάτας και ακολουθούν νότες χαμομηλιού και ξερών χόρτων. Το στόμα έχει πάχος, καλή ισορροπία και μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 83/100, Χ.Κ 83/100 Μ.Κ 83/100 Σ.Π80/100 Γ.Π 84/100 Ν.Σ 80/100 Τ.Σ 82/100 Ν.Γ. 83/100
Εισαγωγή: Diageo

Corralejo

Κατηγορία: Anejo
Αποστακτήριο: Tequilera Corralejo
Στη μύτη ενώνονται αρώματα σοκολάτας και βαρελιού με καραμελωμένο πορτοκάλι και γλυκά δημητριακά. Το στόμα είναι καυστικό με νότες φουντουκιού. Η επίγευση έχει διάρκεια.
Δ.Κ 81/100, Χ.Κ 81/100 Μ.Κ 82/100 Γ.Π 70/100 Ν.Σ 74/100 Τ.Σ 90/100 Ν.Γ. 80/100
Εισαγωγή: Αφοί Τσακνάκη

1800

Κατηγορία: Anejo
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Πληθωρική μύτη με αρώματα σταφίδας, βύσσινων, καφέ, τριαντάφυλλου και βανίλιας. Το στόμα είναι μαλακό, ήπιο, με επίγευση κόκκινων φρούτων
Δ.Κ 85/100, Χ.Κ 84/100 Μ.Κ 87/100 Σ.Π88/100 Γ.Π 82/100 Ν.Σ 84/100 Τ.Σ 84/100 Ν.Γ. 84/100
Εισαγωγή: Beverage World

Patron

Κατηγορία: Anejo
Αποστακτήριο: Patron Spirits Mexico
Μύτη με μείγμα βανίλιας, χαμομηλιού, ψημένης αγαύης και νύξεις μπέικον. Το στόμα είναι πλούσιο, με φυτικές νότες και περγαμόντο.
Δ.Κ 82/100, Χ.Κ 82/100 Μ.Κ 80/100 Σ.Π80/100 Γ.Π 78/100 Ν.Σ 80/100 Τ.Σ 85/100 Ν.Γ. 81/100
Εισαγωγή: Άμβυξ

Extra Anejo

Jose Cuervo Reserva de la Familia

Κατηγορία: Extra Anejo
Αποστακτήριο: Casa Cuervo
Φινετσάτη μύτη που συνδυάζει ωραίες νότες παλαίωσης με αρώματα βιολέτας, κορόμηλου και τροπικών φρούτων. Το στόμα είναι έντονο, λιπαρό, ντελικάτο, με αρώματα βανίλιας και σοκολάτας. Η επίγευση είναι μεγάλη.
Δ.Κ 87/100, Χ.Κ 91/100 Μ.Κ 88/100 Σ.Π93/100 Γ.Π 86/100 Ν.Σ. 90/100 Τ.Σ. 85/100 Ν.Γ. 86/100
Εισαγωγή: Beverage World

Avion 44

Κατηγορία: Extra Anejo
Αποστακτήριο: Pernod Ricard Mexico
Πολύπλοκα αρώματα καπνού, κερασιού, βύσσινου, βανίλιας και butterscotch. To στόμα είναι πληθωρικό, όπως και η μύτη, με ωραίες νότες βαρελιού και πολύ καλή επίγευση.
Δ.Κ. 85/100, Χ.Κ 86/100 Μ.Κ 87/100 Γ.Π 85/100 Ν.Σ 90/100 Τ.Σ 98/100 Ν.Γ. 85/100
Εισαγωγή: Pernod Ricard

Sierra Milenario

Κατηγορία: Fumado
Αποστακτήριο: Disteleria Sierra Unidas
Ιδιαίτερη με αρώματα που παραπέμπουν σε βρεγμένο κάρβουνο και στάχτη, μαζί με νότες αγαύης και κίτρου. Το στόμα είναι καπνιστό με μέτρια επίγευση καμμένου ξύλου.
Δ.Κ 79/100, Χ.Κ 80/100 Μ.Κ 82/100 Σ.Π70/100 Γ.Π 78/100 Ν.Σ 75/100 Τ.Σ 79/100
Εισαγωγή: Καρούλιας

Corralejo

Κατηγορία: Triple destilado
Αποστακτήριο: Tequilera Corralejo
Μύτη βοτανική, ρητινώδης με απρόσμενες νύξεις καφέ. Το στόμα είναι γεμάτο, με αρώματα ευκάλυπτου και ευχάριστες ταννίνες στην επίγευση.
Δ.Κ 80/100, Χ.Κ 79/100 Μ.Κ 76/100 Σ.Π77/100 Γ.Π 75/100 Ν.Σ 80/100 Τ.Σ 88/100
Εισαγωγή : Αφοί Τσακνάκη

Τις τεκίλες δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης (ΔΚ), Ντίνα Γκρουμούτη, Χρυσούλα Κυριακοπούλου (ΧΚ), Μαρούλα Κυριακοπούλου (ΜΚ) Στέλιος Παπαδόπουλος (ΣΠ), Γιάννης Πέτρος Πετρής (ΓΠ), Νίκος Σουρμπάτης (ΝΣ) και Τεό Σπυρόπουλος (ΤΣ)

Οι βαθμολογίες: 70-74 Αποδεκτό, 74-79 Ενδιαφέρον, 80-84 Καλό, 85-89 πολύ καλό 90-95 εξαιρετικό, 95-100 Σούπερ

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.