Follow us

Diplomatico, από τη Βενεζουέλα με αγάπη

To Diplomatico τελευταία έκανε rebranding, συστήνοντας καινούργιες ετικέτες. Πρώτοι, μαζί με τον ειδικό Παναγιώτη Καναβέτα, κάνουμε μια εις βάθος δοκιμή, βουτώντας συγχρόνως στην ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του…

Diplomatico, από τη Βενεζουέλα με αγάπη

O Don Juancho και το αποστακτήριο Dusa

Πίσω από την επιτυχία, υπάρχει πάντα μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Για το Diplomatico, αυτή είναι του Don Juancho Nieto Melendez. O Don Juancho λάτρευε το ρούμι, γι αυτό ταξίδευε συνέχεια σε διαφορετικούς προορισμούς, ώστε να ανακαλύπτει διαφορετικούς τρόπους παραγωγής του αγαπημένου του ποτού. Μόλις τελείωσε τις περιηγήσεις, το 1959, βρήκε την πιο εντυπωσιακή τοποθεσία στους πρόποδες των Άνδεων, στη Βενεζουέλα, και δημιούργησε ένα πρότυπο αποστακτήριο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων. Η θέση του αποστακτηρίου, πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, ήταν στρατηγική, χάρη στο εξαιρετικό, πολυποίκιλο κλίμα για την ανάπτυξη του ζαχαροκάλαμου και την παλαίωση του ρουμιού.

Τα μυστικά της παραγωγής

Πέρα από την εξαιρετική ποιότητα του ζαχαροκάλαμου, το Diplomatico έχει δυο δυνατά χαρτιά, που υπογράφουν την υπεροχή του. Το πρώτο αφορά τον Tito Cardero, έναν από τους πιο γνωστούς και βραβευμένους master blenders, που είναι υπεύθυνος όλης της παραγωγικής διαδικασίας. Το δεύτερο, είναι οι τρεις διαφορετικοί τρόποι απόσταξης, ανάλογα με το επιθυμούμενο αποτέλεσμα: η απόσταξη σε συνεχόμενες στήλες για την παραγωγή ελαφριών ρουμιών, τα batch kettle για μεσαίου σώματος και οι μικροί χάλκινοι άμβυκες για τα σύνθετα. Σε πολλές από τις ετικέτες Diplomatico, γίνεται συνδυασμός των διαφορετικών αποστάξεων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και πρωτοτυπία.

Diplomatico, από τη Βενεζουέλα με αγάπη

Τα νέα του Diplomatico

Σήμερα, το Diplomatico έχει γίνει ένα από τα πιο δυνατά brands, έχοντας την αναγνώριση από τους experts του χώρου των spirits. Η οικογένεια, όμως, δεν εφησυχάζει και πρόσφατα ανανέωσε τη γκάμα της με νέες, πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες. Τις βάλαμε στο γευσιγνωστικό τραπέζι και μαζί με τον Παναγιώτη Καναβέτα, τον γνωστό mixologist και εκπρόσωπο της Sky Spirits που εισάγει το Diplomatico, τις δοκιμάσαμε. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Κάθε ετικέτα ήταν τόσο διαφορετική και τόσο καλή. Όλα τα δείγματα κρίθηκαν από πολύ καλά, μέχρι εξαιρετικά.

H δοκιμή

Ο Παναγιώτης Καναβέτας

Diplomatico Planas

Το νέο λευκό ρούμι της οικογένειας Diplomatico ήρθε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τη συγκεκριμένη κατηγορία. Πρόκειται για ένα αναπάντεχα πλούσιο αρωματικά και γευστικά blanc ρούμι, που παλαιώνει έξι χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός και στη συνέχεια φιλτράρεται. Στη δοκιμή, η μύτη έκλεψε τις εντυπώσεις με τροπικές νότες κυρίως καρύδας, συνδυασμένες με βούτυρο και καφέ. Το στόμα είναι ντελικάτο, με πρωταγωνιστή τον καφέ. Παρότι είναι ένα λευκό ρούμι, έχει χαρακτήρα και αξίζει κάποιος να το δοκιμάσει σκέτο. Το δυνατό του βέβαια χαρτί είναι οι μείξεις σε ντελικάτα cocktails, όπως μας λέει και ο Παναγιώτης Καναβέτας, βλέπε Last World.

Η συνταγή
“Twisted Last World'
25ml Diplomatico Planas
20ml Maraschino λικέρ
5ml Monin orgeat
25ml Green Chartreuse
25ml φρέσκο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο shaker και σερβίρουμε.

Diplomatico Mantuano

Μια ακόμα νέα ετικέτα προστέθηκε στην οικογένεια, πριν από λίγο καιρό. Το Mantuano παλαιώνεται για οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι πολύπλοκο και γευστικά ιντριγκαδόρικο. Μόλις το δοκιμάσαμε, σκάσανε αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, βανίλιας, καραμέλας και αποξηραμένων φρούτων, κυρίως σταφίδας και δαμάσκηνου. Το στόμα είναι σύνθετο, μπαίνει γλυκά και εξελίσσεται με ωραίες πικάντικες πινελιές. Η επίγευση έχει διάρκεια, με πικρές νότες και αρώματα καφέ. Το Mantuano, για τον Παναγιώτη Καναβέτα, είναι ιδανικό για Tiki cocktails και αβανταδόρικα Old Fashioned.

Η συνταγή
Mai Tai
60ml Diplomatico Mantuano
20ml Monin Orgeat
20ml φρέσκος χυμός λάιμ
20ml Monin orange curacao
Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο shaker και σερβίρουμε.

Diplomatico Reserva Exclusiva

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα του αποστακτηρίου. Το Diplomatico Reserva Exclusiva έχει κατακτήσει τις μπάρες του κόσμου, καθώς και όλους τους rum lovers, κερδίζοντας συνέχεια διακρίσεις και βραβεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο ρούμι. Η μύτη του είναι γοητευτική, με σύνθετα αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου, γαρύφαλλου, κανέλας, σοκολάτας, καρυδιού, ginger και πράσινου πιπεριού. Το στόμα είναι γεμάτο με γλυκές και πικάντικες νότες και πολύ μεγάλη επίγευση. Ιδανικά, το απολαμβάνετε σκέτο και αν θέλετε να κάνετε μερικούς πειραματισμούς, ο Παναγιώτης προτείνει ένα Rhum Fashioned ή ένα Manhattan.

Diplomatico Single Vintage 2002

Μια σπάνια εκδοχή, που προκύπτει από την συλλογή ρουμιών της συγκεκριμένης χρονιάς, τα οποία παλαιώνονται σε βαρέλια bourbon ή malt whiskeys επί μέσο όρο δώδεκα χρόνια. Το αφήσαμε λίγο να αναπνεύσει στο ποτήρι και τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Εξαιρετική μύτη, με αρώματα κακάο, κανέλας, βανίλιας, αποξηραμένων φρούτων, καφέ και ξηρών καρπών. Το στόμα είναι υπέροχα δεμένο και πολύ σοφιστικέ. Εννοείται ότι το απολαμβάνετε σκέτο ή, αν θέλετε, με λίγο πάγο.

Diplomatico Ambassador

Ένα εκπληκτικό ρούμι, με την υπογραφή του Tito Cordero, που παλαιώνεται για περισσότερο από δώδεκα χρόνια σε βαρέλια bourbon και μετά, για δυο ακόμα χρόνια, σε βαρέλια Pedro Ximenez. H δοκιμή του είναι εμπειρία. Κάθε φορά που το μυρίζαμε ή το γευόμασταν, έβγαζε κάτι ακόμα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η μύτη συνδυάζει ένα πλούσιο μπουκέτο βύσσινων, σταφίδας, δαμάσκηνου, πιπεριού, φουντουκιού και σοκολάτας σε ένα φόντο διακριτικού καπνού. Το στόμα είναι βελούδινο, έχει ένταση και πολύ μεγάλη διάρκεια. Η δοκιμή του πρέπει να γίνει ιεροτελεστία: να του δώσετε χρόνο να αναπνεύσει και αν θέλετε, να του προσθέσετε δυο σταγόνες νερό για να ανοίξει περισσότερο.

Τη σειρά Diplomatico την βρίσκουμε, εκτός από το show room της Sky Spirits, σε πολλές επιλεγμένες κάβες, όπως, για παράδειγμα, στις: OAK, Ανθίδης, Κύλιξ και κάβα Φαίδων.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.