Follow us

Bushmills από την Ιρλανδία με αγάπη

«Δεν είμαστε οι καλύτεροι επειδή είμαστε οι παλαιότεροι, είμαστε οι παλαιότεροι επειδή είμαστε οι καλύτεροι». Αυτή η φράση υπάρχει στο αποστακτήριο του Bushmills και αποτελεί μια από τις αφορμές να μάθουμε περισσότερα γι αυτόν τον οίκο, από την ιστορία και, την παραγωγή του μέχρι τις ετικέτες του…

Bushmills από την Ιρλανδία με αγάπη

Εισαγωγή στο Bushmills

Ήταν 20 Απριλίου του 1608, όταν ένα μικροσκοπικό χωριό στη Βόρεια Ιρλανδία έγινε, ανέλπιστα, κομμάτι της ιστορίας όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Και αυτό, γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο με το ποιοτικό ιρλανδέζικο whiskey.

Το Bushmills, μετά την επίσημη άδεια που πήρε ο τοπικός οινοπνευματοποιός Sir Thomas Phillips από τον βασιλιά James Α’ να παρασκευάζει “uiske beatha”, που στα γαέλικα σημαίνει το «νερό της ζωής», περήφανα φέρει τον τίτλο του παλαιότερου αποστακτηρίου whiskey παγκοσμίως, ενός από τα πλέον ποιοτικά και πολυβραβευμένα.
Το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας του βέβαια, αρχίζει το 1784, όταν ο Hugh Anderson ιδρύει το αποστακτήριο Old Bushmills, με τον άμβυκά του να αποτελεί και το επίσημο σήμα του.
Το αποστακτήριο Old Bushmills είναι το μοναδικό στην Ιρλανδία που χρησιμοποιεί αποκλειστικά 100% βυνοποιημένο κριθάρι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως διατηρεί την ίδια μέθοδο παραγωγής από το 1784, την τριπλή απόσταξη σε pot still.

Bushmills από την Ιρλανδία με αγάπη

Η παραγωγή των Bushmills

Το κριθάρι είναι ο "θεός" του ιρλανδέζικου whiskey, γι’ αυτό τον λόγο και επιλέγεται με ιερή αυστηρότητα. Στο Bushmills χρησιμοποιούν κριθάρι, το οποίο έχει μεν βυνοποιηθε, αλλά στο επόμενο στάδιο δεν έχει στεγνώσει στη φωτιά της τύρφης, όπως άλλα whiskey, αλλά στον ζεστό αέρα της φωτιάς. Έτσι, το ουίσκι παραμένει καθαρό από τη μυρωδιά της κάπνας που άλλα whiskey αποκτούν λόγω της τύρφης.

Αργά και σταθερά, κάθε σταγόνα Bushmills περνά 3 φορές από τους παραδοσιακούς, χάλκινους άμβυκες και στη συνέχεια ωριμάζει σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει φίνο ισπανικό Sherry ή εκλεκτό πορτογαλέζικο κρασί της Madeira. Έτσι, αλληλεπιδρώντας και χαιδεύοντας το ξύλο, αποκτούν τη χαρακτηριστική "γλυκιά", πλούσια γεύση τους.

Κομμάτι της προσωπικότητάς τους τα whiskey Bushmills λέγεται πως την οφείλουν στον τόπο που παρασκευάζονται και όπου "ξεκουράζονται" τα βαρέλια τους. Γείτονας και φύλακάς τους το Giant’s Causeway, από τα πιο ιδιόμορφα τοπία που μπορεί να βρει κανείς στον πλανήτη και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Ο μύθος θέλει τις 40.000 οκταγωνικές στήλες από βασάλτη, αυτές τις λείες, μαύρες, στιλπνές, απόκοσμες κολώνες, που αναδύονται από τη θάλασσα και εκτείνονται σε όλη την ακτογραμμή, να γεννήθηκαν από μια μάχη γιγάντων, όταν ο Ιρλανδός γίγαντας Finn McCool, προσπαθώντας να φτάσει στις ακτές της Σκωτίας, έχτισε το Causeway.

Πρόσφατη ιστορία του αποστακτηρίου

Το 1850 είναι η χρονιά που επιβάλεται φόρος στα malt whiskeys, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους. Αυτό, οδήγησε πολλούς Ιρλανδούς παραγωγούς στη δημιουργία των, φθηνότερων για τον μέσο καταναλωτή, blended whiskeys -όχι όμως το αποστακτήριο του Bushmills, το οποίο, παραμένοντας πιστό στις αρχές του, συνέχισε να παράγει malt whiskey. Το αποστακτήριο θα πουληθεί στους Jame McColgan και Patrick Corrigan το 1860, ενώ το 1885 μια μεγάλη πυρκαγιά θα το καταστρέψει ολοσχερώς.
Σύντομα όμως, με προσωπική εργασία και μεγάλη αποφασιστικότητα, τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους εργαζόμενους, ένα νέο αποστακτήριο θα χτιστεί στην ίδια ακριβώς θέση, συνεχίζοντας την παραγωγή των μοναδικών whiskeys, τα οποία πια θα βραβεύονται επανειλημμένα σε διεθνείς Διαγωνισμούς για την ποιότητα και τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα και γεύση.

Το 1933 η Bushmills αγοράζεται από τον ιρλανδό έμπορο Samuel Wilson, ενώ μετά από την παύση λειτουργίας της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η παραγωγή ξεκίνησε πάλι δυναμικά με συνεχή αύξηση στη δημοφιλία του σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου είναι από τα δημοφιλέστερα whiskey της αγοράς.
Το 1972 το αποστακτήριο αγοράστηκε από την Ενωση Ιρλανδών Αποσταγματοποιών (Irish Distilleries), για να καταλήξει τελικά το 2014, στα χέρια της οικογένειας Cuervo.

Η γκάμα των Bushmills

Bushmills Original

Το blended whiskey του αποστακτηρίου. Είναι ένα grain whiskey που ωριμάζει σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Το άρωμά του είναι φρουτώδες και πικάντικο και ξεχωρίζει για την πλούσια, απαλή και ζεστή γεύση.

Bushmills Black Bush

Blended grain Whiskey αλλά με μεγαλύτερη αναλογία malt από το Original. Επίσης ωριμάζει σε ισπανικά Oloroso βαρέλια, στα οποία έχει ωριμάσει εκλεκτό ισπανικό Sherry. Αναδύει έντονα αρώματα ξύλου, μπαχαρικών, καρύδας, δαμάασκηνων και σταφίδας, που αποκομίζει από την παλάιωση στα βαρέλια sherry. Η γεύση του είναι απαλή-βελούδινη, και θυμίζει κέικ φρούτων με έντονα στοιχεία από ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Bushmills 10 year single malt

Μalt whisky, ωριμάζει σε αμερικάνικα βαρέλια, που είχαν φιλοξενήσει bourbon, για τουλάχιστον 10 χρόνια. Νότες μελιού, γαρύφαλλου και ώριμων φρούτων κυριαρχούν στη μύτη, ενώ η γεύση του είναι απαλή και τραγανή. Κυριαρχεί η βανίλια, μαζί με τη σοκολάτα γάλακτος, αφήνοντας υποψίες καψαλισμένου ξύλου.

Bushmills 12 year single malt

Μια ειδική έκδοση που πωλείται μόνο στο αποστακτήριο της εταιρείας. Ωριμάζει σε ισπανικά Oloroso βαρέλια, στα οποία έχει ωριμάσει εκλεκτό ισπανικό Sherry. Το άρωμά του είναι ζεστό με νότες από δέρμα suede και εσπεριδοειδή. Η γεύση του είναι ντελικάτη, μεστή, με στοιχεία από ψημένα αμύγδαλα, φιστίκια, άνθη και αποξηραμένα φρούτα.

Bushmills 16 year single malt

Ένα εξαιρετικό malt που ωριμάζει για 16 χρόνια σε μια ποικιλία βαρελιών, από αμερικάνικα βαρέλια για bourbon, ισπανικά βαρέλια από Sherry και πορτογαλέζικα βαρέλια, χρησιμοποιημένα για Porto. Το άρωμά του είναι γεμάτο και μεστό, με νότες από toffee και γλυκά μπαχάρια. Γεμάτη γεύση, καραμελωμένα φρούτα και ψημένους ξηρούς καρπούς.

Bushmills 21 year single malt

Κάθε χρόνο παράγεται ένας περιορισμένος αριθμός από ουίσκι 21 χρόνων και ωριμάζει διαδοχικά σε τρείς τύπους βαρελιών. Τα πρώτα δεκαεννιά χρόνια θα τα περάσει σε αμερικάνικα βαρέλια για bourbon και μετά σε ισπανικά βαρέλια για Sherry. Τα τελευταία δύο χρόνια, θα ωριμάσει σε βαρέλια, που είχαν χρησιμοποηθεί για να ωριμάσει κρασί από τη Μadeira. Έντονη και πολύπλοκη μύτη, που κυριαρχούν ο καφές, η καραμέλα βουτύρου και ώριμα σκούρα φρούτα, όπως βατόμουρα, βανίλιες και δαμάσκηνα. Η γεύση είναι μεστή, με στοιχεία από βατόμουρα, πραλίνα, καραμέλα βουτύρου, μέλι και ψημένους ξηρούς καρπούς.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.