Αυτός ο διαγωνισμός μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι ο μοναδικός που βασίζεται σε ελληνικό brand και προβάλει τα μοναδικά αρώματα της Μεσογείου εδώ και έξι χρόνια με επιτυχία. Αυτή τη φορά, άλλαξε τελείως την κοσμοθεωρία των bartending διαγωνισμών και έβαλε πίσω από τη μπάρα όχι έναν φιναλίστ, άλλα δυο, που ήρθαν από την αρχή σαν ζευγάρια. Με ξεκάθαρο μότο λοιπόν το «two can shake it better» πέρασαν στον τελικό εννιά ντουέτα bartenders από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία.
Σε κλίμα πάρτι στο Hytra και με θέμα, εννοείται, την Μεσόγειο, παρακολουθήσαμε ένα event διεθνών προδιαγραφών, με παρουσιαστές πάλι ένα δίδυμο, τον Σπύρο Κερκύρα της Bar Solutions και τον Πασχάλη Καψάλη, bartender και brand ambassador του Skinos. Τα ζευγάρια ήταν πολύ συγχρονισμένα, με εξαιρετικές τεχνικές, γρήγορους ρυθμούς και πάνω από όλα ευρηματικές μείξεις, που μας έστελναν αμέσως σε έναν αρωματικό και γευστικό γύρο της Μεσογείου.
Η δυνατή επιτροπή, με τους Δημήτρη Κιάκο του The Gin Joint, Αλέξανδρο Σουρμπάτη bar manager του Spinte Bar και Σπύρο Πατσιαλό, δημιουργό του Huntingspirits.tv, τελικά έφεραν στην πρώτη θέση τους Νίκο Ταχμάζη και William Hetzel, από το κορυφαίο μπαρ του Λονδίνου Termini, με το ευφάνταστο cocktail «Untitled». Ακολούθησε η Κρήτη, με τους εξαιρετικούς Γιώργο Δενδράκη και Δημήτρη Φιλίππου, του Χάλαβρο Open Bar, με το συναρπαστικό Et Latera και στην τρίτη θέση, από την Κύπρο και το δημοφιλές Lost and Found, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Κωνσταντίνος Καζέλης, με το ταξιδιάρικο "Nautilus".
Οι νικητές του Mediterranean Cocktails Challenge 2016 θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο και το BCB (Bar Convent Berlin) για να εκπροσωπήσουν το νικητήριο, signature cocktail τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα έχει για αυτούς o Skinos, στο κορυφαίο αυτό Φεστιβάλ για τον χώρο του bar.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι καλεσμένοι του event συμμετείχαν στο Audience Award, ψηφίζοντας την αγαπημένη τους ομάδα. Η ομάδα που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού και μάζεψε τις περισσότερες ψήφους ήταν από το Paraty (Θεσσαλονίκη) ο Τζούλιο Μνενέϊ και ο Ηλίας Κωνσταντινίδης, με το cocktail “Element”.
Οι συνταγές των νικητών, για να πάρετε μια γεύση και… γιατί όχι, να προσπαθήσετε να τις φτιάξετε. Εναλλακτικά, μια ιδέα για γρήγορη summer απόλαυση, είναι να βάλετε στο ποτήρι Skinos και να γεμίσετε με σόδα.
Untitled
30ml Skinos
30ml βότκα
3ml amber essence
10ml ξηρό βερμούτ με φύκια (sous vide)
Εκτέλεση: τα βάζουμε όλα στο shaker και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε στο ποτήρι.
Et Latera
50ml Skinos
10ml σιρόπι πιπέρι
15ml χυμό λεμόνι
15ml χυμό κίτρινο γκρέιπφρουτ
Αφρό βιολέτας
Εκτέλεση: χτυπάμε στο shaker και σουρώνουμε σε ποτήρι κρασιού με 2 πάγους. Βάζουμε από πάνω τον αφρό της βιολέτας και για γαρνιτούρα "χώμα" βιολέτας και λουλούδι μποράγκ.
50ml Skinos
35ml Skinos
20ml Gin Mare
10ml Maraschino λικέρ
40ml Con’s mix ( 25ml φρέσκο χυμό λεμόνι, 15ml σιρόπι φιστίκι, 3 δόσεις ροδόνερο, 1ml αψέντι)
Εκτέλεση: τα βάζουμε στο mug με τριμμένο πάγο, τα χτυπάμε και μετά σερβίρουμε, προσθέτοντας λίγο τριμμένο πάγο ακόμα και γαρνιτούρα φλούδα λεμονιού, αποξηραμένα ροδοπέταλα και κερασάκι maraschino.