Follow us

Ο υπέροχος κόσμος των single malt whiskies

Για τους μη ειδήμονες μπορεί η λέξη ουίσκι να λέει αρκετά. Αν όμως δίπλα σε αυτή την τόσο οικεία λέξη τοποθετήσουμε τη λέξη malt, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Αν, μάλιστα, αναφερθούμε σε τρεις λέξεις και για την ακρίβεια σε "single malt ουίσκι", τότε για τους περισσότερους η έκφραση παραπέμπει σε δυσεπίλυτο κουίζ γνώσεων. Ίσως, πολλοί από εσάς να μην πολυενδιαφέρονται να βρούνε τη λύση και να αρκούνται στο απλό ουίσκι της προτίμησής τους. Παρ’ όλα αυτά, κι επειδή τα single malt whiskies είναι

Ο υπέροχος κόσμος των single malt whiskies

Στα χνάρια της ιστορίας των single malts

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ως malt whisky ορίζεται ένα ουίσκι το οποίο παράγεται από βυνοποιημένο κριθάρι, δηλαδή από κριθάρι που έχει βγάλει μια μικρή φύτρα. Αν προσθέσουμε και τη λέξη single, η αναφορά παραπέμπει σε ένα ουίσκι το οποίο παράγεται από βυνοποιημένο κριθάρι και στην τελική του σύνθεση συμμετέχουν μόνο ουίσκι που προέρχονται από το ίδιο αποστακτήριο. Εδώ, αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια διευκρίνιση και να πούμε ότι ένα απλό malt ουίσκι είναι πάντα ένα μείγμα από διαφορετικά (πάντα malt) ουίσκι, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό να προέρχονται από το ίδιο αποστακτήριο. Πέραν, όμως, από αυτές τις προδιαγραφές, ένα malt ουίσκι για να θεωρείται single οφείλει να έχει τουλάχιστον 8 χρόνια ωρίμανσης σε βαρέλι.
Η ιστορία των malt ουίσκι έχει την αφετηρία της στον 15ο αιώνα. Παρ’όλα αυτά, μέχρι σχεδόν πρόσφατα (όχι πριν τον 20ο αιώνα) αποτελούσαν ένα είδος μυστικού χωρίς ιδιαίτερη αίγλη, γνωστού μόνο σε μερικούς ειδήμονες και σε αρκετούς… Σκωτσέζους. Για την ακρίβεια, τα single malt ουίσκι ήταν ένα μάλλον ΄΄εξωτικό΄΄ αλκοόλ, το οποίο χρησίμευε σαν συστατικό στα κλασικά blend (μείγμα ουίσκι από σπόρους δημητριακών και από βυνοποιημένο κριθάρι) ή στα απλά malt ουίσκι. Κάποια στιγμή η αγορά, με τη βοήθεια κάποιων ειδημόνων, άρχισε να ενδιαφέρεται και… ο κύβος ερίφθη.

Ο υπέροχος κόσμος των single malt whiskies
Το αποστακτήριο Talisker

Δικαιολογημένα, ο συναρπαστικός και πολύπλοκος χαρακτήρας τους άρχισε να αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Τα single malt έγιναν η επιλογή για κάτι πιο σοφιστικέ, πιο ιδιαίτερο και πιο classy. Η περίπτωση τους, γι αυτούς που ήθελαν κάτι παραπάνω από ένα απλό blended, αποτέλεσε το επόμενο premium γευστικό σκαλοπάτι. Κάπως έτσι, με σημαία την εξέλιξη των γευστικών απαιτήσεων, ξεκίνησε η διεθνής τους καριέρα, για να φτάσουμε στις μέρες μας να τα απολαμβάνουμε ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση. Μια βόλτα να κάνετε στα μπαρ της πόλης θα δείτε να φιγουράρει στα ράφια, μια μεγάλη ποικιλία από single malts και πολλούς από τους θαμώνες να τα επιλέγουν συνειδητά, για την εκλεπτυσμένη απόλαυση και την εμπειρία που προσφέρουν.

Η παραγωγή των single malts

Πέρα από τη δημοτικότητα και την ποιότητα τους, τα single malt είναι κάτι παραπάνω: εκφράζουν τη μοναδικότητα ενός τόπου, τη δυναμική των υλικών και τη συμμετοχή των ανθρώπων. Κάθε brand είναι διαφορετικό, γιατί σε αυτό επιδρά ένα μείγμα παραγόντων, με κύρια στοιχεία: την περιοχή, την ποιότητα του κριθαριού, τη σκληρότητα του νερού, τις ώρες ζύμωσης, την κατασκευή των αποστακτήρων και, τέλος, την παραμονή στο βαρέλι. Τα βασικά υλικά των single malt είναι το νερό, που συλλέγεται από πήγες τις περισσότερες φορές αρκετά κοντά στο αποστακτήριο ή από γεωτρήσεις , το κριθάρι και η μαγιά.
Όλα ξεκινούν με την καλλιέργεια του κριθαριού, που στη Σκωτία είναι ένα άφθονο παραδοσιακό προϊόν. Επιλέγονται κυρίως τα κριθάρια με χαμηλό ποσοστό πρωτεϊνών και αρχίζει η διαδικασία βυνοποίησης, δηλαδή η βλάστηση του κριθαριού και, στη συνέχεια, το στέγνωμα με τύρφη. Ακολουθεί το άλεσμα της βύνης και αμέσως μετά ο βρασμός, ώστε να γίνει η υδρόλυση του αμύλου σε ζυμώσιμα σάκχαρα, τέλος, και αφού προστεθεί η μαγιά, λαμβάνει χώρα η αλκοολική ζύμωση. Στην περίπτωση που αυτή ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 48 ώρες, στο malt κυριαρχούν οι πικάντικες νότες, ενώ αν η διάρκειά της ξεπερνάει τις 48 ώρες το παραγόμενο ουίσκι έχει πιο πολύπλοκη γεύση. Από τις δεξαμενές ζύμωσης παραλαμβάνεται ένα αλκοολικό υγρό που ονομάζεται wash, το οποίο μεταφέρεται στους άμβυκες για την απόσταξη. Το προϊόν της πρώτης απόσταξης, το low wines όπως ονομάζεται, αποστάζεται ξανά για να προκύψει τo τελικό αλκοόλ, που θα οδηγηθεί στα βαρέλια για ωρίμανση.

Συνήθως, τα single malts παλαιώνουν από 8-15 χρόνια και σε ειδικές περιπτώσεις ακόμα περισσότερο. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο είναι αμερικάνικα και προηγουμένως έχουν φιλοξενήσει bourbon ή κάποιο άλλο αλκοόλ. Τόσο η διάρκεια παραμονής όσο και το είδος του ξύλου, επεμβαίνουν κατά 60% στην τελική γεύση του malt. Με βάση αυτή τη διαδικασία και με αλλαγή των παραμέτρων που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός malt whisky, δημιουργούνται αποθέματα με διαφορετικό χρόνο παραμονής στο βαρέλι και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το κάθε τελικό αλκοόλ. Σε αυτό το σημείο, τη συνέχεια αναλαμβάνει ο master blender, ο οποίος αποφασίζει για το πώς θα αναμείξει ορισμένα από τα διαφορετικά whiskies -του ιδίου όμως αποστακτηρίου- που έχει στη διάθεσή του, για να δημιουργήσει ένα τελικό και ποιοτικό προϊόν: ένα single malt whisky.

Στην οικογένεια των single malts

Η μεγάλη οικογένεια των single malt Scotch whiskies μοιράζεται σε περιοχές, καθεμιά από τις οποίες δίνει single malts με τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε προτίμηση και γούστο. Αυτές είναι :

Lowlands
Στην περιοχή που εκτείνεται από το Greenock μέχρι το Dundee, τα single malts είναι ελαφρύτερα και μαλακότερα, χωρίς την έντονη παρουσία της τύρφης.

Highlands
Σε αυτό το γραφικό μέρος η έκταση είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να εντοπίζουμε επιμέρους διαφορές στα single malts. Δυτικά, τα κοινά χαρακτηριστικά των single malts, είναι το γεμάτο σώμα και η διακριτική τύρφη. Βόρεια, τα αναγνωρίζουμε από τις πικάντικες και βοτανικές νότες, ενώ νότια ξεχωρίζουν με την φρουτώδη προσωπικότητά τους.

Speyside
Σε αυτή την περίπτωση, βρισκόμαστε στην καρδιά απόσταξης των malts whiskies, εκεί όπου διασκορπισμένα είναι και τα περισσότερα αποστακτήρια. Μερικά από τα καλύτερα single malt κατάγονται από αυτή την περιοχή, με δυνατά ατού τη φινέτσα και την πολυπλοκότητα.

Campbeltown
Κάποτε, σ΄ αυτή την περιοχή υπήρχαν πάνω από 20 αποστακτήρια και σήμερα υπάρχουν μόνο δυο. Ο αριθμός τους μπορεί να είναι μικρός, αλλά τα προϊόντα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα, γεμάτα, με ελαφρό κάπνισμα και αλμύρα.

Το αποστακτήριο Lagavulin, στο Islay

Islay
Σε ένα μικρό κομμάτι γης γεμάτο λιβάδια και τύρφη, τα 8 αποστακτήρια παράγουν τα πιο φημισμένα νησιώτικα malts. Το προφίλ τους είναι για δυνατούς ουρανίσκους και συνθέτεται από νότες ιωδίου, αλμύρας και τύρφης.

Τα Highlights της δοκιμής

Συγκεντρώσαμε αντιπροσωπευτικά δείγματα απ' όλες τις περιοχές και τα δοκιμάσαμε μαζί με τρεις ειδικούς: τον Αντώνη Φερράρα, ιδιοκτήτη του talk of the town μπαρ Speakeasy, που δίνει έμφαση στα malts, τον "καλύτερο Έλληνα World Class Bartender" Νίκο Μπάκουλη, που για δεύτερη φορά είναι υποψήφιος στον τελικό της Diageo. Επιπλέον, είναι συνιδιοκτήτης της πιο πολυσυζητημένης άφιξης στα μπαρ, του The Clumsies, που προτείνει εκτός των άλλων, στον επάνω privé χώρο, πολλά επιλεγμένα malts και για πιο pop καταστάσεις μερικά από αυτά τα ανακατεύει στο shaker με άλλα υλικά. Τέλος, την Ελεονόρα Τόσκα, μια εξαιρετική mixologist, που έχει αφήσει το στίγμα της σε πολλά σημαντικά σημεία, όπως το Sani Resort, το bar-bar του ξενοδοχείου Πεντελικόν, το ταιλανδέζικο Tamarind, το Costa Navarino και το Oozora.

Ο Αντώνης Φερράρας

Από την εμπειρία προέκυψαν τα εξής: από τα 21 single malts που δοκιμάσαμε τα 9 ήταν καλά και τα 10 πολύ καλά. Στην περιοχή Lowlands το κοινό στα δυο δείγματα ήταν οι φινετσάτες βοτανικές νότες. Στα Highlands, τα τέσσερα single malts ήταν από καλά μέχρι πολύ καλά, με χαρακτηριστικό τα σύνθετα αρώματα και το γεμάτο στόμα. Από το Campeltown είχαμε μόνο έναν αντιπρόσωπο, με ενδιαφέροντα όμως αρώματα, που συνδύαζαν τα δημητριακά με τον ελαφρύ καπνό. Στην περίπτωση του Speyside, που είχαμε και τα περισσότερα malts, εξαιρετικές εντυπώσεις προκάλεσε το γεμάτο, πλούσιο, στρογγυλό και με συνοχή στόμα τους. Όσον αφορά τα νησιώτικα single malts, η βαθμολογία τους πλησίασε σχεδόν το άριστα.

Διαβάστε αναλυτικά τις σημειώσεις της δοκιμής και επιλέξτε αυτά που πλησιάζουν στα δικά σας γούστα.

Η γευστική δοκιμή

Lowlands

Littlemill

Χώρα Προέλευσης : Lowland Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : Littlemill distillery
Στη μύτη ελαφριές φυτικές νότες συνοδεύονται από ξηρούς καρπούς και ξερό βερίκοκο. Σε πιο μικρά ίχνη, προστίθενται οι νότες λεμονόχορτου, βανίλιας, μελιού και λευκόσαρκων φρούτων. Το στόμα είναι λιγότερο αρωματικό, με το αλκοόλ να πρωταγωνιστεί και να αφήνει στην επίγευση έντονη καυστικότητα.
Δ.Κ 2,5 Χ.Κ 2,5 Ε.Τ 2,5 Ν.Μ 2,5 Α.Φ 2,0
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή :

Glenkinchie

Χώρα Προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : Glenkinchie distillery
Στη μύτη οι νότες τσαγιού συναντιούνται με την νύξεις καραμέλας, κανέλας, πικραμύγδαλου και λευκής σοκολάτας. Το αποτέλεσμα είναι φίνο και ευχάριστο. Ομοίως, το στόμα είναι λιπαρό με καλή καυστικότητα και ωραία αρώματα πορτοκαλιού, περγαμόντου, βανίλιας και γαρύφαλλου. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια.
Δ.Κ 3,7 Χ.Κ 4,2 Ε.Τ 3,6 Ν.Μ 4,2 Α.Φ 3,8
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή : 39,80€

Highlands

Inchmurrin

Χώρα Προέλευσης : Highland Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : Loch Lomond distillery
Πρωτότυπη μύτη που συνδυάζει αρώματα λαχανικών και γρασιδιού, με αλμυρή καραμέλα, βούτυρο, πράσινο τσάι, σανταλόξυλο και μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια, εξελίσσεται και ενισχύεται από νότες ξηρών καρπών όπως το καρύδι και γλυκές νύξεις όπως το κάστανο. Το στόμα είναι το ίδιο πλούσιο, με καβουρδισμένες νότες και γρήγορο τελείωμα.
Δ.Κ 3,2 Χ.Κ 3,5 Ε.Τ 3 Ν.Μ 3 Α.Φ 4
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή : 38,68€

Aberlour Double Cask

Χώρα Προέλευσης : Highland Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : Aberlour distillery
Έντονη μύτη που εστιάζει σε νότες φασκόμηλου, φουντουκιού, ελιάς και κακάου. Το στόμα είναι δυναμικό και ταυτόχρονο κομψό, με γοητευτικές αλμυρές νότες και απόλυτα ελεγχόμενη αλκοόλη. Η επίγευση είναι ισορροπημένη και μεγάλη.
Δ.Κ 3,7 Χ.Κ 3,8 Ε.Τ 3,9 Ν.Μ 3,5 Α.Φ 4,2
Εισαγωγή : Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή :

Aberfeldy

Χώρα προέλευσης: Highland Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : John Dewar and Sons
Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα πράσινης πιπεριάς, μαύρου πιπεριού, χαμομηλιού, ξερών χόρτων, αποξηραμένων φρούτων ( μπανάνας, βερίκοκου), δημητριακών και καπνιστού σολομού. Το στόμα είναι μεσαίου πάχους, στιβαρό με καυστικότητα που εξελίσσεται. Δ.Κ 3,7 Χ.Κ 4 Ε.Τ 4 Ν.Μ 3,5 Α.Φ 3,8
Εισαγωγή : Bacardi
Ενδεικτική τιμή : 45,90€

Clynelish

Χώρα προέλευσης : Highland Σκοτία
Κατηγορία : Single malt
Παραγωγός : Clynelish distillery
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα εσπεριδοειδή, κυρίως το λεμόνι με ένα άγγιγμα από μέλι, μαγιά και καπνό. Στο στόμα η αλκοόλη είναι αισθητή αγκαλιάζεται όμως από νότες βανίλιας, αποξηραμένο βερίκοκο και λουίζα. Η επίγευση είναι εξαιρετική με μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,6 Ε.Τ 3,9 Ν.Μ 4,5 Α.Φ 3,8
Εισαγωγή : Μαυρίκος
Ενδεικτική τιμή : 43,20€

Campeltown

Glen Scotia

Χώρα Προέλευσης : Campeltown Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : Glen Scotia
Σχετικά αυστηρή μύτη με αρώματα καβουρδισμένης βύνης και δημητριακών να συμπληρώνονται από ελάχιστες νύξεις καπνού, φουντουκιού και μελιού. Στο στόμα, η παρουσία του καπνού είναι εμφανής και ισορροπεί με γλυκές και αλμυρές νότες. Η επίγευση είναι ήπια με ευχάριστη καυστικότητα.
Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 Ε.Τ 2,5 Ν.Μ 3 Α.Φ 3
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή : 39,00€

Speyside

Loch Lomond

Χώρα Προέλευσης : Speyside Σκοτία
Κατηγορία : Single malt
Παραγωγός : Speyside distillers
H μύτη είναι ισορροπημένη και γλυκιά, με διακριτικά αρώματα μελιού, ροδάκινου και δαμάσκηνου. Το στόμα είναι επίσης γλυκό με πολύ καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια και ελεγχόμενη καυστικότητα.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3 Ε.Τ 3,2 Ν.Μ 2 Α.Φ 2,5
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή :

The Glenrothes

Χώρα Προέλευσης : Speyside Σκοτία
Κατηγορία : Single malt select reserve
Παραγωγός : Berry Bross
Κομψή και φινετσάτη μύτη κυμαίνεται σε αρώματα καραμέλας, πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, μελιού και σε ευγενικές νότες χαμομηλιού, σοκολάτας, βανίλιας και ξηρών καρπών. Το στόμα είναι γεμάτο, αρχικά μπαίνει βοτανικά και στη συνέχεια εξελίσσεται και γίνεται πιο σύνθετο. Η επίγευση είναι φτουτώδης και έχει μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4,2 Ε.Τ 4 Ν.Μ 4 Α.Φ 4,5
Εισαγωγή : Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή : 35,30€

Loch Lomond

Χώρα προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 21y
Παραγωγός : Loch Lomond distillery
Ιδιαίτερη μύτη με νότες κερήθρας, φυτικές αναφορές που παραπέμπουν σε μανιτάρι, γήινες νύξεις και ίχνη από γαρύφαλλο. Το στόμα είναι λιπαρό, με έντονη την παρουσία της αλκοόλης και γρήγορο τελείωμα.
Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 Ε.Τ 1 Ν.Μ 3 Α.Φ 3
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή :

The Glenlivet

Χώρα Προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 15y
Παραγωγός : Glenlivet distillery Αυστηρή και σύνθετη μύτη, που ευωδιάζει αρώματα αλμυρής καραμέλας, ψημένων ξηρών καρπών, μελιού, βουτύρου, δαμάσκηνου, κανέλας και σοκολάτας. Το στόμα ακολουθεί την μύτη έχει εξαιρετική ισορροπία και πολύ καλή επίγευση.
Δ.Κ 4,3 Χ.Κ 4 Ε.Τ 4,5 Ν.Μ 4,5 Α.Φ 4,5
Εισαγωγή : Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή : 53,70€

Glenfiddich

Χώρα προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : William Grant distillery Ελαφριά μύτη με αρώματα που παραπέμπουν σε πράσινο μήλο, γιασεμί, σταφίδα και τσιχλόφουσκα. Το στόμα έχει τονισμένη γλυκύτητα, με ήπιες νότες πορτοκαλιού και επίγευση που θυμίζει νότες σταφιδόψωμου.
Δ.Κ 3,2 Χ.Κ 3,5 Ε.Τ 3,7 Ν.Μ 3,7 Α.Φ 3,9
Εισαγωγή : Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή : 29,60€

Glenfiddich

Χώρα προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 15y
Παραγωγός : William Grant distillery
Στο ποτήρι βγάζει ελκυστικά αρώματα από γλυκό του κουταλιού καρύδι, μοσχοκάρυδο, βανίλια, σταφίδα, μέχρι αποξηραμένα δαμάσκηνα. Το στόμα έχει πάχος, είναι ευχάριστο, με γλυκιά μακριά επίγευση, που μοιάζει σε bourbon.
Δ.Κ 4,2 Χ.Κ 4,3 Ε.Τ 4 Ν.Μ 4,4 Α.Φ 4,5
Εισαγωγή : Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή : 42,30€

Glenfiddich

Χώρα προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 14y, rich oak
Παραγωγός : William Grant distillery
Γήινα αρώματα δένουν με νότες πορτοκαλιού, δημητριακών, μαγιάς, σοκολάτας, σταφίδας, γλυκόριζας και αποξηραμένης μπανάνας. Το στόμα είναι στρογγυλό, με γλυκείες νότες και μέτρια καυστικότητα. Επίγευση είναι μακριά και καλή.
Δ.Κ 3,7 Χ.Κ 3,8 Ε.Τ 3,5 Ν.Μ 4 Α.Φ 4
Εισαγωγή : Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή :

Cardhu

Χώρα Προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 12y
Παραγωγός : Cardhu distillery
Λεπτή και φινετσάτη μύτη, με αρώματα confit πορτοκαλιού, μελιού, βανίλιας, ανανά και ποικιλίας από berries. To στόμα έχει όγκο και ευγενικό αλκοόλ, που παραμένει διακριτικό μέχρι το τέλος. Η επίγευση παραπέμπει σε δαμάσκηνο και είναι μεγάλη.
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4 Ε.Τ 4,2 Ν.Μ 4 Α.Φ 4
Εισαγωγή Diageo
Ενδεικτική τιμή : 33,60€

Cardhu Amber Rock

Χώρα Προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt
Παραγωγός : Cardhu distillery
Ένα γοητευτικό μπουκέτο με αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών, κόκκινο μήλο, κανέλα, καραμέλα λεμόνι και λεμονόχορτο. Το στόμα είναι παχύ, με νότες καραμέλας βουτύρου και μανταρινιού. Η επίγευση είναι ευγενική και μεγάλη.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Ε.Τ 4 Ν.Μ 4,4 Α.Φ 4,2
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή : 36,90€

Islay

Laphroaig

Χώρα προέλευσης : Islay Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 10y
Παραγωγός : D.Johnston Laphroaig distillery
Τυπική μύτη με πρωταγωνιστές το καπνό, το ιώδιο και την τύρφη. Το στόμα είναι σχετικά φαρμακευτικό με ελεγχόμενη και καλά ενσωματωμένη καυστικότητα. Η επίγευση είναι αλμυρή και μεγάλη.
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4,2 Ε.Τ 4 Ν.Μ 4,1 Α.Φ 4
Εισαγωγή : Δυναμική
Ενδεικτική τιμή : 44,70€

Lagavulin

Χώρα Προέλευσης : Islay Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 16y
Παραγωγός : Lagavulin distillery
Αρχικά συγκεντρώνονται αρώματα καπνού, ιωδίου, αλμύρας και σε επόμενη ανάγνωση εντοπίζονται νότες καβουρδισμένου αμύγδαλου, μαρμελάδας πορτοκαλιού και κομπόστας. Το στόμα έχει εξαιρετική αλκοολική αίσθηση και εκπληκτικό πάντρεμα από φρουτώδεις και αλμυρές νύξεις. Η επίγευση είναι μεγάλη.
Δ.Κ 4,7 Χ.Κ 4,6 Ε.Τ 4,7 Ν.Μ 4,8 Α.Φ 4,6
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή : 59,80€

Islands

Talisker

Χώρα Προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt 10y
Παραγωγός : Talisker distillery
Δυναμική μύτη με έντονες νότες τύρφης, θαλασσινών και νύξεις που παραπέμπουν σε μπέικον, μπάρμπεκιου σάλτσα και σφένδαμο. Το στόμα είναι εκρηκτικό, φουλ στον καπνό και στο κάρβουνο. Η επίγευση έχει γλυκιές νύξεις και μια υπόνοια από αχλάδι William.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Ε.Τ 4,8 Ν.Μ 4,5 Α.Φ 4,5
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή :

Talisker Port Rhighe

Χώρα προέλευσης : Σκοτία
Κατηγορία : Single malt
Παραγωγός : Talisker distillery
Η μύτη είναι ένας αρμονικός συνδυασμός καπνού, αλμύρας και γλύκας. Το στόμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και ενισχυμένο με νότες κερασιού, βύσσινου, γλυκάνισου και τζίντζερ. Η επίγευση είναι μακριά, με γλυκό και πικάντικο τελείωμα.
Δ.Κ 4,6 Χ.Κ 4,7 Ε.Τ 4,5 Ν.Μ 4,7 Α.Φ 4,6
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή :

Ιρλανδία

The Tyrconnell

Χώρα Προέλευσης : Ιρλανδία
Κατηγορία : Single malt
Παραγωγός : Andrew A. Watt
Γλυκά αρώματα βανίλιας, μαζί με νότες αποξηραμένων κίτρινων φρούτων, φρέσκων άνθεων, μελιού και καραμέλας. Στόμα με πάχος, αλκοολική γλυκύτητα, άρωμα μελιού και καυστικότητα, που αναπτύσσεται και μένει στο τελείωμα. Επίγευση καλή, με αρώματα ροδάκινου και μελιού.
Δ.Κ 2,5 Χ.Κ 2,8 Ε.Τ 2 Ν.Μ 2 Α.Φ 2
Εισαγωγή : Μαυρίκος
Ενδεικτική τιμή :

Τα cocktails

Τα malts έχουν το δικό τους ποτήρι, σερβίρονται σκέτα και αν θέλουμε να τα βάλουμε στο τραπέζι, συνοδεύουν πολύ καλά θαλασσινά πιάτα με τόνο, σολομό, αυγοτάραχο, όστρακα, καπνιστά ψάρια, αλλά και κρέατα, ακόμα και σοκολάτα. Στις κλασικές αυτές απολαύσεις, σήμερα έχει προστεθεί μια καινούρια, αυτή που τα φέρνει και μέσα στο shaker. Για να τα δοκιμάσετε και έτσι, η Ελεονόρα Τόσκα και ο Νίκος Μπάκουλης μας σερβίρουν τις προτάσεις τους.

Ελεονόρα Τόσκα

Highlights
50ml Clynelish single malt whisky
20 ml Aperol
15 ml Umeshu Γιαπωνέζικο κρασί από δαμάσκηνο
10 ml μέλι
15 ml Cochi Americano
Εκτέλεση : προσθέτουμε όλα τα υλικά στο mixing glass, αναδεύουμε καλά και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με αποξηραμένο δαμάσκηνο.

Αmbers
45 ml Cardhu Amber Rock
15 ml Drambuie
15 ml Heering Cherry Liqueur
1 tbs Tamarind paste
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο shaker και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και σερβρίρουμε σε παγωμένο ποτήρι coupé.

Slick Slender
45 ml Glenfidich 15 Solera Reserve
15 ml μέλι
15 ml φρέσκο χυμός λεμόνι
5 ml Mozzart Chocolate liqueur
2 σταγόνες walnut bitters
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι coupé. Γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού κάστανο.

Νίκος Μπάκουλης

Tea Ceremony
40 ml Talisker
15 ml Vinsanto Σιγάλας
10 ml νερό γιασεμιού
1 κουτάλι matcha tea
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο mixing glass, ανακατεύουμε καλά χωρίς πάγο και σερβίρουμε σε κούπα τσαγιού με ένα μόνο πάγο. Γαρνίρουμε με αλμυρή καραμέλα.

Low sour
30 ml Glenkinchie
15 ml σιρόπι περγαμόντο
15 ml amontillado sherry
20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
2 δόσεις bitters λεβάντας
1 ασπράδι αυγού
Εκτέλεση: όλα τα υλικά μπαίνουν στο shaker, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι sour. Για γαρνιτούρα προσθέτουμε μια φλούδα λεμονιού.

Aristocracy
45 ml Cardhu
15 ml Pedro Ximenz
15 ml νερό με κεράσι και τομάτα
3 δόσεις angostoura bitters
Εκτέλεση: σ' ένα mixing glass προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned με πάγο και συνοδευτικό ένα στικ κανέλας.

Στη δοκιμή συμμετείχαν: Διονύσης Κούκης (Δ.Κ.), Χρυσούλα Κυριακοπούλου (Χ.Κ.), Ελεονόρα Τόσκα (Ε.Κ.), Νίκος Μπάκουλης (Ν.Μ.) Αντώνης Φερράρας (Α.Φ)
Επεξήγηση βαθμολογίας: 1. Αποδεκτό, 2. Ενδιαφέρον, 3. Καλό, 4. Πολύ καλό, 5. Εξαιρετικό

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.