Follow us

7 μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας…

Και ξαφνικά, στα ποτήρια μας σερβίρονται ελληνικές μπίρες με χαρακτήρα. Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει σε νέα εποχή, όσον αφορά τις εγχώριες μπίρες και μια καλή γεύση θα πάρετε στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014", στην Helexpo (5,6,7 Δεκεμβρίου).

7 μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας…

Τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να εμφανίζονται μικρές τοπικές μονάδες ζυθοποίησης με αξιόλογες επιδόσεις. Σήμερα, πλέον, μπορούμε να αναφερόμαστε στο "κίνημα της ελληνικής Μικροζυθοποιίας". Η περίοδος που κυριαρχούσαν οι ξανθιές μπίρες μιας κατηγορίας, έχει τελειώσει. Μέσα στους μικρούς ζυθοβραστήρες, ανακατεύονται επιλεγμένα υλικά, από τις καλύτερες βύνες μέχρι τους πιο εκλεκτούς λυκίσκους, ενώ κάποιες φορές προστίθενται αγαθά της ελληνικής γης, όπως μέλι Σαντορίνης ή κίτρο Νάξου και παράγονται μπίρες, που σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζουν την τυπικότητα της περιοχής. Παράλληλα, πληθαίνουν οι κατηγορίες και πέρα από τις γνωστές πικρές pilsner και τις φρουτώδεις weiss, μπορούμε να εντοπίσουμε ειδικούς τύπους, όπως, για παράδειγμα, αρωματικές pale ale και δυνατές μαύρες stout. Οι Έλληνες μικροζυθοποιοί στοχεύουν στην παραγωγή ποιότητας, που προβάλλει την ποικιλία και τους διαφορετικούς τύπους μπίρας και εμείς δεν έχουμε παρά να τεστάρουμε και να επιλέξουμε. Μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και επιτυχημένες, θα μας δοθεί στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014".

7 μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας…

Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμα να σερβιριστείτε από…

Την καινούρια Wet Hoppy, από τη Septem, μια σαρωτική pale ale, που για πρώτη φορά στην παραγωγή της χρησιμοποιείται ολόκληρος ελληνικός λυκίσκος. Τα αδέλφια Παναγιώτου καινοτομούν για άλλη μια φορά, καλλιεργώντας στη Χαλκίδα, δίπλα στο μικροζυθοποιείο τους, λυκίσκο… Από το ίδιο ζυθοποιείο, τη Sunday’s golden ale, που παράγεται με διπλή ζύμωση και προσθήκη μελιού ανθέων, μοσχοβολάει πορτοκάλι και ροδάκινο και στο στόμα απελευθερώνει νότες λεμονανθών και εξωτικών φρούτων… Τη μη παστεριωμένη Delphi, μια ξεχωριστή μπίρα με αρώματα μαστίχας, κίτρου, γιασεμιού, νυχτολούλουδου, λουλουδιών ακακίας και πορτοκαλιάς, που προέρχεται από το ζυθοποιείο Έλιξη στη Χαλκίδα, αλλά και την επόμενη μπίρα του ίδιου, τη Marea, μια πολύ ιδιαίτερη double ale, που παράγεται από 5 διαφορετικές βύνες, ευωδιάζει εσπεριδοειδή και δεν έχει καθόλου συντηρητικά… Τη βραβευμένη Volkan και στις τρεις εκδοχές της,Volkan White, Volkan Black και την πιο πρόσφατη της παρέας, Volkan Grey… Όλες, εκτός από το μοναδικό τους χαρακτήρα, έχουν κοινά στοιχεία στη συνταγή τους, όπως είναι η προσθήκη μελιού από τη Σαντορίνη και το κίτρο από την Νάξο. Αλλά για τους φίλους της μπίρας, θα υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα στάση στο φεστιβάλ: αν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξετε μόνοι σας μια καλή οικιακή μπίρα, αναζητήστε το περίπτερο του Beer- deli. Εκεί, ο Πολ Εμμανουηλίδης έχει όλα τα υλικά, τον εξοπλισμό, αλλά και τις συμβουλές που χρειάζονται για να το επιτύχετε.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.