Follow us

Ρούμι… απόσταγμα ιστορίας και απόλαυσης

Μερικοί έχουν στο μυαλό τους το ρούμι ως ένα καλοκαιρινό ποτό, ενώ αρκετοί το γνωρίζουν κυρίως μέσα από τα παγωμένα Daiquiris και Mojitos. Στην πραγματικότητα, το γνωστό απόσταγμα είναι πολλά περισσότερα… Ξεκίνησε τον 17 αιώνα ως "μικρός συνέταιρος" στη βιομηχανία της ζάχαρης στην Καραϊβική και σήμερα είναι ένα από τα πρώτα σε παγκόσμια κατανάλωση αποστάγματα. Για να φτάσει ως εδώ, πέρασε από πολλές φουρτουνιασμένες θάλασσες: από νόμισμα για την πληρωμή των σκλάβων, δυναμωτικό για τους Άγγλους ν

Ρούμι… απόσταγμα ιστορίας και απόλαυσης

Το ρούμι στην ιστορία…

Με το πέρασμα του χρόνου, το ρούμι έκανε άλματα στην ποιότητα και από βαρύ και καυστικό αλκοόλ που ήταν κάποτε, εξελίχθηκε σε ένα εκλεπτυσμένο, συναρπαστικό απόσταγμα. Η συνέχεια ήρθε αβίαστα, έδωσε ιδέες στους bartenders και αποτέλεσε τη βάση για τα πιο διάσημα cocktails, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, διανύει την καλύτερη περίοδο του, με μια ανανεωμένη γκάμα, που εμπεριέχει από λευκά μέχρι super premium ρούμια παλαίωσης. Αυτή η ποικιλία σε στυλ το έχει καθιερώσει ως περιζήτητο πεδίο γευστικής εξερεύνησης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Ρούμι… απόσταγμα ιστορίας και απόλαυσης
Χαρακτηριστικό γραμματόσημο με φυτεία ζαχαροκάλαμου

Το ρούμι κουβαλάει πολλά χρόνια ιστορίας στην πλάτη του. Η πρώτη αναφορά γίνεται το 1493, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε με τα πλοία του φυτά ζαχαροκάλαμου, από τα Κανάρια νησιά στην Αϊτή και στον Άγιο Δομίνικο, για να τα μεταφυτεύσει. Επίσημα, οι πρώτες γραμμές για την παραγωγή του γράφονται το 1647, όταν ο Άγγλος Richard Ligon έφτασε στα Μπαρμπέιντος εφοδιασμένος επίσης με ζαχαροκάλαμο, με σκοπό την καλλιέργεια, για την παραγωγή της ζάχαρης. Καθώς οι Άγγλοι άποικοι ενδιαφέρονταν για την εκμετάλλευση της ζάχαρης, οι ντόπιοι- σκλάβοι, που καλλιεργούσαν τις φυτείες, χρησιμοποίησαν τα παραπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου για να παράγουν, με ζύμωση και απόσταξη, ένα ποτό γνωστό τότε ως Kill Devil. Σύντομα, το δυνατό ποτό (το μελλοντικό ρούμι) έγινε μέρος της ζωής τους. Οι Άγγλοι ναυτικοί το αγάπησαν και στις μεγάλες τους επιχειρήσεις το είχαν ως δυναμωτικό-ελιξίριο.

Αυτόγραφο του Ernest Hemingway στο La Bodeguita del Medio στην Αβάνα

Το 1795, μετά από προτροπή του ναύαρχου Edward Vernon, πρόσθεσαν στο ποτό ζάχαρη και χυμό κίτρου, δημιουργώντας εν αγνοία τους το “grog”, το πρώτο cocktail με ρούμι. Όπως αποδείχτηκε, τα συστατικά του cocktail βοήθησαν στη μείωση των κρουσμάτων ασθενειών από έλλειψη βιταμινών και ίσως συνετέλεσε μεταξύ άλλων στο να νικήσουν οι Άγγλοι το 1805 στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ, το γαλλικό και το ισπανικό ναυτικό. Εξίσου δυνατή επίδραση είχε στους σκλάβους των φυτειών, που το κατανάλωναν για να αντιμετωπίζουν τις κακουχίες και πολλές φορές αμείβονταν με αυτό για να κάνουν περισσότερες, δύσκολες δουλειές. Αναμφισβήτητα, όμως, το ρούμι είναι συνδεδεμένο περισσότερο με τους πειρατές στη συνείδησή μας. Είναι το αλκοόλ που ενσάρκωσε τη φιλοσοφία τους και έγινε λάβαρο στις πειρατικές τους επιχειρήσεις.
Εκείνα τα χρόνια, το ρούμι ήταν ιδιαίτερα σκληρό και βαρύ. Η εξέλιξη προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας ξεκίνησε αρκετά αργότερα, το 1862, όταν ο Ισπανός μετανάστης Don Facundo Bacardi αγόρασε ένα αποστακτήριο στο Σαντιάγκο της Κούβας και παρήγαγε ένα καινούριο ρούμι, ελαφρύ, μαλακό, με ντελικάτα αρώματα και γεύση. Έτσι, ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ρούμι, που το έφερε θεαματικά στο προσκήνιο. Από τις θάλασσες, τα αμπάρια, τα πεδία των μαχών και τα καταγώγια, πέρασε στα σαλόνια και στα ποτήρια των αριστοκρατών, των διανοούμενων και των διασήμων… Από τους πιο θερμούς και γνωστούς οπαδούς του ήταν ο συγγραφέας Ernest Hemingway -και μάλιστα προς τιμήν του δημιουργήθηκε το Papa Doble, μια παραλλαγή του Daiquiri με διπλή δόση ρούμι.

Το ιστορικό μπαρ της Αβάνας La Bodeguita del Medio

Οι bartenders εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από αυτό και με τις συνταγές τους συνέβαλαν στη διάδοσή του σε όλα τα μπαρ του κόσμου. Είναι αλήθεια ότι ο κατάλογος των κλασικών πλέον cocktails, με πρωταγωνιστή το ρούμι, είναι πολύ μεγάλος, αρκεί να αναφέρουμε το Mai Tai και το Zombie.
Σήμερα, βρίσκεται πια στην premium εποχή του, με παλαιωμένες ετικέτες, που το κάνουν να “κοιτάει” στα ίσα το ουίσκι και το κονιάκ. Σοβαρό και ανανεωμένο, αποτελεί ισχυρή πρόταση για χειμωνιάτικες βραδιές, με ταιριαστή παρέα πούρο και σοκολάτα ή για straight καταναλώσεις στη μπάρα.

Από τις φυτείες, στον άμβυκα και τους αποστακτήρες

Το ρούμι είναι το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από το χυμό του ζαχαροκάλαμου ή τη μελάσα, τη μαγιά και το νερό. Η διαδικασία ξεκινάει με τη συλλογή των ζαχαροκάλαμων και την σύνθλιψή τους, για την παραλαβή του χυμού. Στη συνέχεια, ο χυμός βράζει, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ζάχαρης. Αυτοί αφαιρούνται και τελικά παραμένει ένα συμπυκνωμένο σκούρο υγρό, η μελάσα.

Από μελάσα παράγονται τα περισσότερα ρούμια, εκτός από τα agricole, που προέρχονται από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου. Η μελάσα, για να μπορεί να ζυμωθεί, αραιώνεται με νερό και στο τελικό μείγμα προστίθενται οι ζύμες. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, το αλκοολικό προϊόν οδηγείται στην απόσταξη. Αν και μερικά ρούμια αποστάζονται σε ασυνεχείς άμβυκες, τα περισσότερα γίνονται σε συνεχείς αποστακτήρες. Αυτά που προέρχονται από τον άμβυκα είναι "γεμάτα", αλλά πιο βαριά, ενώ αυτά από τις συνεχείς στήλες είναι λεπτά και φινετσάτα.
Μετά το τέλος της απόσταξης, η πορεία παραγωγής έχει δυο δρόμους ν΄ ακολουθήσει: ή την άμεση εμφιάλωση ή την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Το ρούμι μπορεί να παλαιώσει από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια, στη συντριπτική πλειοψηφία σε βαρέλια αμερικανικής δρυός, που πριν περιείχαν bourbon. Κάποιοι τύποι ρουμιού, όμως, επιλέγουν τη χρήση βαρελιών γαλλικής δρυός, που πριν φιλοξενούσαν κονιάκ, ενώ σπανιότερα συναντάμε και βαρέλια από sherry.

Γνωριμία με τις κατηγορίες

Το συναρπαστικό στο ρούμι είναι ότι διαθέτει ανεξάντλητη γκάμα: πολλούς διαφορετικούς τύπους και ακόμα περισσότερες καταγωγές:

1. Με βάση το χρώμα
Διακρίνονται σε λευκά, χρυσά και σκούρα. Το χρώμα υποδηλώνει διαφορετικά στυλ, που περιλαμβάνουν από ελαφριά ρούμια -εξαιρετικά σε cocktails-, μέχρι πολύπλοκα και πληθωρικά, που απολαμβάνονται σκέτα. Αναλυτικά:
Λευκά ή Silver: είναι ελαφριά, δροσερά, με αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών και γρασιδιού. Αποτελούν ιδανική βάση για cocktails και ταιριάζουν με μέντα, λάιμ και χυμούς φρούτων.
Χρυσά: παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια και αναπτύσσουν αρώματα καραμέλας βουτύρου, καρύδας και ώριμων φρούτων. Στο shaker δίνουν cocktails πιο έντονα και σύνθετα.

Σκούρα: εδώ αναφερόμαστε στα καφέ, σχεδόν μαύρα ρούμια, που παλαιώνουν για αρκετά χρόνια σε βαρέλια. Η μύτη τους είναι σύνθετη, με νότες σύκου, σταφίδας, γαρίφαλου, κανέλας, σοκολάτας, καμένης ζάχαρης και καραμέλας. Το στόμα είναι γεμάτο και αξίζει να το να δοκιμάζουμε σκέτο.

2. Με βάση την προέλευση
Ρούμι παράγεται όπου καλλιεργείται και ζαχαροκάλαμο. Καθώς υπάρχουν πάρα πολλές πατρίδες, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η Κούβα, η Γουιάνα, τα Μπαρμπέιντος, η Τζαμάικα, η Λατινική Αμερική, αλλά και η Γαλλία και η Ισπανία (με εισαγόμενη πρώτη ύλη). Κάθε προέλευση έχει το δικό της στυλ:

Χαρακτηριστικά κουβανέζικα ρούμια

Κούβα: Είναι κομψά, με ελαφριά φυτικά αρώματα και νύξεις εσπεριδοειδών.
Γουιάνα: συμπυκνωμένα, με αρώματα, που παραπέμπουν σε ώριμα φρούτα.
Μπαρμπέιντος: ξεχωρίζουν για τα φρουτώδη αρώματα και την ισορροπημένη γεύση.
Τζαμάικα: είναι γνωστά για την πληθωρική και πολύπλοκη γεύση τους- από νότες λουλουδιών, μέχρι ώριμου ανανά και μπανάνας.
Λατινική Αμερική: είναι γοητευτικά και εκλεπτυσμένα, με νότες τροπικών φρούτων.
Γαλλία: διακρίνονται για τις ωραίες ανθικές νότες.
Ισπανία: έχουν τονισμένο μπουκέτο αρωμάτων, με βατόμουρα, δαμάσκηνα και κεράσια...


3. Ειδικές κατηγορίες
-Rhum agricole:
παράγονται στη Μαρτινίκα και στη Γουαδελούπη από χυμό ζαχαροκάλαμου και διακρίνονται για το φυτικό χαρακτήρα και τη λιπαρή τους υφή.
-Rhum industriel: λέγονται τα γαλλικά ρούμια που προέρχονται από τη μελάσα.

Τα highlights της γευσιγνωσίας…

Πριν από λίγα χρόνια, δεν γνωρίζαμε παρά μόνο 3-4 βασικούς οίκους παραγωγής ρουμιού, και αυτό γιατί δεν μπορούσαμε να τα βρούμε και να τα δοκιμάσουμε. Σήμερα, με μια βόλτα στα μπαρ της πόλης, είναι εύκολο να εντοπίσουμε έναν μεγάλο αριθμό ετικετών, που καλύπτουν όλες τις προηγούμενες κατηγορίες. Τελευταία εισάγονται όλο και περισσότερες ετικέτες και οι έμπειροι mixologists προτείνουν ιδέες με στόχο τον καλύτερο τρόπο απόλαυσής τους. Αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες ενδυναμώνουν την γκάμα τους, με πολλά καινούρια premium προϊόντα, επετειακές εμφιαλώσεις, blends από επιλεγμένα βαρέλια, ετικέτες από συνταγές- κειμήλια, χρονολογημένα batch και πολλά ακόμα. Το κοινό ανταποκρίνεται θερμά και αναζητά να δοκιμάσει τις καινούριες ετικέτες.
Για όλους αυτούς τους λόγους συγκεντρώσαμε αντιπροσωπευτικά δείγματα παλαιωμένων ρουμιών, από χαρακτηριστικές περιοχές και τα δοκιμάσαμε.
Στην ομάδα γευσιγνωσίας προσκλήθηκαν και δυο ειδικοί στο ρούμι bartenders: ο Βασίλης Κυρίτσης (καλύτερος Έλληνας bartender στο world class 2012) και ο Γιάννης Κοροβέσης, δημιουργός του bitterbooze και υπεύθυνος bar manager στα μαγαζιά του ομίλου Τραστέλη.
Όπως είπε και ο Βασίλης Κυρίτσης: "η γευσιγνωσία περιείχε πολλά και ενδιαφέροντα ρούμια, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο οικεία. Στην αρχή έμοιαζε με μαραθώνιο, στη συνέχεια όμως αποδείχθηκε μια απόλυτα ολοκληρωμένη εμπειρία!"
Από αυτή την εμπειρία, λοιπόν, προέκυψαν τα εξής:

Από τα 21 ρούμια της δοκιμής, τα 18 ήταν από καλά μέχρι πολύ καλά. Από τα Barbados, οι ετικέτες αξιολογήθηκαν από αποδεκτές μέχρι πολύ καλές. Το χαρακτηριστικό τους μειονέκτημα ήταν η έντονη καυστικότητα.
Από Trinidad δοκιμάσαμε την Angostura, το μοναδικό ρούμι που παράγεται στην περιοχή, και είδαμε την εξέλιξή του ανάλογα με τα χρόνια παλαίωσης: και οι 4 ετικέτες βαθμολογήθηκαν από καλά μέχρι πολύ καλά.
Το ρούμι Ron Barcelo, από Καραϊβική, που μόλις ήρθε στην Ελλάδα, είχε αρωματικό και γευστικό ενδιαφέρον, με χαρακτηριστικές νύξεις καφέ.
Ένα ακόμα καινούριο ρούμι της δοκιμής ήταν το Dimplomatico από τη Βενεζουέλα, που κρίθηκε πολύ καλό με πλούσια μύτη και στόμα.
Από την Κολομβία δοκιμάσαμε μια ξεχωριστή παλέτα, με υφάλμυρη γεύση και από την Μαρτινίκα ένα καλό δροσερό ρούμι με φυτικότητα.
Η Γουατεμάλα έκανε την έκπληξη στον ουρανίσκο με δυο δείγματα, που αξιολογήθηκαν πολύ καλά και είχαν προτερήματα, όπως η πολυπλοκότητα και η συμπύκνωση.
Τέλος, τα δείγματα της Κούβας βαθμολογήθηκαν από καλά μέχρι πολύ καλά, του Πουέρτο Ρίκο καλά και από Μπαχάμες, πολύ καλά.

Η γευστική δοκιμή

Γουατεμάλα

Ron Zacapa Solera Gran Reserva

Χώρα Προέλευσης: Γουατεμάλα
Παραγωγός: Diageo Brands B.V
Στη μύτη σύνθετα αρώματα, που παραπέμπουν σε bitter σοκολάτα, κόκκινα φρούτα του δάσους, καπνό και ξηρούς καρπούς. Το στόμα έχει εξαιρετική συμπύκνωση και πλούσια γευστική παλέτα από τροπικά φρούτα, σοκολάτα, βανίλια, κανέλα και σταφίδες. Η επίγευση είναι ντελικάτη και μεγάλη.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Α.Μ 4,5 Β.Κ 4,5 Γ.Κ 4,0
Εισαγωγή: Diageo
Ενδεικτική τιμή: 48,50€

Ron Zacapa XO Gran Reserva Especial

Χώρα Προέλευσης: Γουατεμάλα
Παραγωγός: Diageo Brands B.V
Πλούσια και ντελικάτη μύτη με αρώματα αποξηραμένης σταφίδας, cranberries, βανίλιας και σταφυλιού. Το στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, με καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ και νότες δαμάσκηνου, γαρίφαλου και bitter σοκολάτας. Θυμίζει πάρα πολύ κονιάκ. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Α.Μ 5,0 Β.Κ 4,6 Γ.Κ 4,25
Εισαγωγή: Diageo
Ενδεικτική τιμή: 86,30€

Κούβα

Havana Club Selection de Maestros

Χώρα Προέλευσης: Κούβα
Παραγωγός: Havana Club International S.A
Κομψή μύτη που εμφανίζει ωραία αρώματα φρεσκοφουρνισμένων cookies, λεμονιού, μαρμελάδας εσπεριδοειδών και ευγενικής βανίλιας. Το στόμα είναι διακριτικό, ισορροπημένο, με νότες σοκολάτας γάλακτος, ώριμου ανανά, μελιού και ελάχιστου καπνού. Η επίγευση είναι στρογγυλή και μακρά.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Α.Μ 4,5 Β.Κ 4,5 Γ.Κ 4,5
Εισαγωγή: Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή:

Havana Club Anejo Reserva

Χώρα Προέλευσης: Κούβα
Παραγωγός: Havana Club International S.A
Στη μύτη κάνουν παρέλαση αρώματα πορτοκαλιού, σοκολάτας Cadbury, κόκκων καβουρδισμένου καφέ, βανίλιας, βουτύρου- κακάο και ψημένων ξηρών καρπών. Το στόμα είναι μαλακό με νότες κακάο, καφέ, σταφίδας και πορτοκαλιού. Η επίγευση είναι καλή και με διάρκεια.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 4,0 Β.Κ 3,5 Γ.Κ 3,5
Εισαγωγή: Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή: 26,50€

Havana Club 7 ετών

Χώρα Προέλευσης: Κούβα
Παραγωγός: Havana Club International S.A
Στιβαρή μύτη με βαριά αρώματα καβουρδισμένου καφέ, κακάο και γλυκού πορτοκαλιού. Το στόμα είναι σχετικά απλό, αλλά έντονο, με νότες μελιού, καφέ και σοκολάτας. Η επίγευση έχει λίγες πικρές νότες εσπεριδοειδών.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,0 Α.Μ 3,0 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 3,0
Εισαγωγή: Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή: 30,90€

Πουέρτο Ρίκο

Bacardi Gold

Χώρα Προέλευσης: Πουέρτο Ρίκο
Παραγωγός: Bacardi Company
Στη μύτη αρώματα μελάσας αναμιγνύονται με ελαφριές νότες καπνού, βανίλιας, καμένης ζάχαρης αλλά και σταφίδας με ίχνη σοκολάτας. Το στόμα είναι πιο πικάντικο με νότες πράσινου μήλου και βανίλιας. Στην πορεία αναπτύσσει καυστικότητα και αφήνει πικρές νότες στο τελείωμα.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,0 Α.Μ 3,0 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 2,5
Εισαγωγή: Bacardi Hellas
Ενδεικτική τιμή: 19,80€

Μπαχάμες

Bacardi 8 ετών

Χώρα Προέλευσης: Μπαχάμες
Παραγωγός: Bacardi Company
Αρώματα μελιού, καπνού, βανίλιας και καψαλισμένου καφέ, ευωδιάζουν στη μύτη.
Το στόμα είναι γλυκό και βοτανικό, ενώ η επίγευση είναι πικάντικη με νότες καπνού και μιας ιδέας από καφέ και πιπέρι.
Δ.Κ 4,0 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 4,0 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 4,0
Εισαγωγή: Bacardi Hellas
Ενδεικτική τιμή: 30,50€

Trinidad & Tobago

Angostura 5 ετών

Χώρα Προέλευσης: Trinidad &Tobago
Παραγωγός: Burn Steward Distillery
Ενδιαφέρουσα μύτη, με ευδιάκριτες νότες βανίλιας, καπνιστού ζαμπόν, καραμέλας toffee, βοτάνων και καπνού. Το στόμα είναι σχετικά μαλακό, ευκολόπιοτο, με νότες κυρίως καραμέλας, μελιού και βανίλιας. Η επίγευση είναι γλυκιά, με καλή διάρκεια.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,0 Α.Μ 3,5 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 3,0
Εισαγωγή: Kondor
Ενδεικτική τιμή: 27,00€

Angostura 7 ετών

Χώρα Προέλευσης: Trinidad &Tobago
Παραγωγός: Burn Steward Distillery
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα εσπεριδοειδή με φόντο νότες μαύρου πιπεριού, καπνού και bitter σοκολάτας. Το στόμα είναι γεμάτο με ελεγχόμενη γλυκύτητα και ελαφρές πικρές νότες από νεράντζι και πορτοκάλι στο τελείωμα.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,5 Α.Μ 3,5 Β.Κ 3,5 Γ.Κ 3,0
Εισαγωγή: Kondor
Ενδεικτική τιμή: 37,00€

Angostura 1919

Χώρα Προέλευσης: Trinidad &Tobago
Παραγωγός: Burn Steward Distillery
Γοητευτική και σύνθετη μύτη με διακριτική καυστικότητα και καθαρές νότες γαρίφαλου, κανέλας, βανίλιας, λευκής σοκολάτας, πορτοκαλιού και μπαχαρικών. Το στόμα είναι στρογγυλό και πολύπλοκο με τονισμένες νότες σοκολάτας, καπνού, μελιού και βανίλιας. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 4,0 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 4,0 Β.Κ 4,0 Γ.Κ 4,0
Εισαγωγή: Kondor
Ενδεικτική τιμή: 46,00€

Angostura No.1

Χώρα Προέλευσης: Trinidad &Tobago
Παραγωγός: Burn Steward Distillery
Στη μύτη συγκεντρώνονται αρώματα εσπεριδοειδών, βανίλιας, κερήθρας και σφένδαμου, σε φυτικό φόντο. Το στόμα μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει ελαφριά καυστικότητα. Ξεχωρίζουν οι νότες αποξηραμένων φρούτων, καφέ και βανίλιας. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια.
Δ.Κ 4,0 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 3,5 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 4,0
Εισαγωγή: Kondor
Ενδεικτική τιμή: 72,00€

Barbados

Mount Gay est. 1703

Χώρα Προέλευσης: Barbados
Παραγωγός: Mount Gay Distillery
Κεχριμπαρένιο. Συγκρατημένη μύτη, μπαίνει δειλά με ελαφριές νότες εσπεριδοειδών και νύξεις καπνού και στη συνέχεια αναπτύσσει καυστικότητα. Το στόμα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μύτη. Αρχικά εμφανίζει ορυκτές νότες με λίγη καραμέλα και στο τέλος κυριαρχεί η έντονη καυστικότητα. Η επίγευση είναι κοντή.
Δ.Κ 2,5 Χ.Κ 2,5 Α.Μ 2,5 Β.Κ 2,5 Γ.Κ 2,5
Εισαγωγή: Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή: 21,00€

Mount Gay Black Barrel

Χώρα Προέλευσης: Barbados
Παραγωγός: Mount Gay Distillery
Τονισμένες νότες καπνιστού μπέικον, καβουρδισμένης καραμέλας και καμένου ξύλου. Στόμα πολύ αλκοολικό με κοντή και επιθετική επίγευση.
Δ.Κ 1,5 Χ.Κ 2,5 Α.Μ 2,0 Β.Κ 2,5 Γ.Κ 2,5
Εισαγωγή: Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή: 31,50€

Mount Gay Extra Old

Χώρα Προέλευσης: Barbados
Παραγωγός: Mount Gay Distillery
Στη μύτη ευγενικά αρώματα και φρέσκιες λεμονάτες νότες, που παραπέμπουν περισσότερο σε φλούδες λεμονιού. Ελαφριές νύξεις από βερνίκι, που όμως ενσωματώνονται καλά. Το στόμα είναι πλούσιο, με ελεγχόμενη καυστικότητα. Διακρίνονται νότες κακάο, βανίλιας, γλυκών φρούτων, μελιού και καπνού. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια και ισορροπία.
Δ.Κ 4,0 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 4,0 Β.Κ 4,0 Γ.Κ 4,25
Εισαγωγή: Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή :

Foursquare Spiced Rum

Χώρα Προέλευσης: Barbados
Παραγωγός: R.L Seqle’s & Co LTD
Κομψή μύτη με κανέλα, γαρίφαλο και γλυκό πορτοκάλι. Το στόμα αρχίζει γλυκά και εξελίσσεται με νότες βανίλιας, καραμέλας, μοσχοκάρυδου και ginger. H επίγευση είναι ελαφριά και γρήγορη.
Δ.Κ 2,5 Χ.Κ 3,0 Α.Μ 3,0 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 2,5
Εισαγωγή: Μαυρίκος
Ενδεικτική τιμή:

Ron Barcelo Anejo

Χώρα Προέλευσης: Καραϊβική
Παραγωγός: Barcelo Export Import SRL
Τα αρώματα της μύτης είναι ένας συνδυασμός από νότες φρέσκου καφέ και νύξεις φλούδας πορτοκαλιού, που παραπέμπουν σε καλούα με νότες κουαντρό. Το στόμα είναι κάπως άτονο, με λίγο ροζ γκρέιπφρουτ και σοκολάτα. Στην επίγευση κυριαρχεί το αλκοόλ.
Δ.Κ 2,0 Χ.Κ 2,0 Α.Μ 2,0 Β.Κ 2,0 Γ.Κ 2,0
Εισαγωγή: Concept
Ενδεικτική τιμή :

Ron Barcelo Imperial

Χώρα Προέλευσης: Καραϊβική
Παραγωγός: Barcelo Export Import SRL
Στη μύτη αρώματα από μίγμα σταφίδας, σοκολάτας, καφέ και κρέμας αραβοσίτου. Το στόμα είναι παχύ, με τις νότες του καφέ σε πρώτο πλάνο και τις νύξεις καλαμποκιού να ακολουθούν. Πρωτότυπο σύνολο που θυμίζει αρκετά μπέρμπον. Επίγευση ήπια, με ελαφριά γλυκύτητα.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,0 Α.Μ 2,5 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 3,0
Εισαγωγή: Concept
Ενδεικτική τιμή :

Βενεζουέλα

Diplomatico Anejo

Χώρα Προέλευσης: Βενεζουέλα
Παραγωγός: International Rum and Spirits Distributor INC
Ευχάριστη και ωραία μύτη με νότες καραμέλας γάλακτος, καρύδας, καμένης ζάχαρης και διακριτικού πορτοκαλιού. Το στόμα είναι πληθωρικό, μαλακό με νότες ζαχαρούχου γάλακτος, βουτύρου και ελαφριές πικάντικες πινελιές. Η επίγευση είναι γλυκιά με αλκοολική δύναμη.
Δ.Κ 4,0 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 4,5 Β.Κ 4,0 Γ.Κ 3,5
Εισαγωγή: Sky Spirits
Ενδεικτική τιμή:

Diplomatico Reserva Exclusive

Χώρα Προέλευσης: Βενεζουέλα
Παραγωγός: International Rum and Spirits Distributor INC
Πολύ καλή μύτη με αρώματα καραμέλας βουτύρου, μαρμελάδας μήλου, ξηρών καρπών, βανίλιας και ώριμου βερίκοκου. Το στόμα είναι πλούσιο με συναρπαστικές νότες σοκολάτας γάλακτος, ώριμου ανανά, βανίλιας, μαρμελάδας ροδάκινου και κομπόστας μήλου. Η επίγευση είναι εξαιρετικά γλυκιά με πάχος.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Α.Μ 4,5 Β.Κ 4,6 Γ.Κ 4,7
Εισαγωγή: Sky Spirits
Ενδεικτική τιμή: 39,40€

Κολομβία

Dictator 12 ετών Ultra Premium

Χώρα Προέλευσης: Κολομβία
Παραγωγός: Colombiana Distileries
Γλυκά αρώματα βανίλιας συνδυάζονται με πικάντικες νύξεις και ενισχύονται από νότες φιστικιού, αμύγδαλου, φουντουκιού και αλμυρής καραμέλας. Το στόμα είναι μαλακό με υφάλμυρες νότες, που εξελίσσονται στο ποτήρι σε κόκκους καφέ και φλούδας πορτοκαλιού. Η επίγευση είναι ωραία και μεγάλη.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 4,0 Α.Μ 3,5 Β.Κ 3,0 Γ.Κ 3,5
Εισαγωγή: Μαυρίκος
Ενδεικτική τιμή:

Μαρτινίκα

Saint James Rhum Agicole

Χώρα Προέλευσης: Μαρτινίκα
Παραγωγός: Martinique Distillery
H μύτη είναι δροσερή με ευγενική φυτικότητα και νότες lemongrass, λάιμ, κίτρου, ginger και περγαμόντου. Φόντο μπαχαρικών κυρίως κανέλας και μοσχοκάρυδου. Το στόμα μπαίνει ελαφριά, αλλά εμφανίζει αρκετή καυστικότητα. Λεπτές γεύσεις και γρήγορη επίγευση.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Α.Μ 2,5 Β.Κ 3,5 Γ.Κ 3,5
Εισαγωγή: Μαυρίκος
Ενδεικτική τιμή:

To ρούμι στα cocktails…

Βασίλης Κυρίτσης

- Ένα παλαιωμένο κουβανέζικο ρούμι (αίσθηση βουτύρου γάλακτος στη μύτη, φρέσκο φρούτα βανίλια στο στόμα) αποτελεί την καλύτερη βάση για ένα κλασικό Daiquiri.

Daiquiri
50ml Havana Selection de Maestros
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
1,5 κουταλιά ψιλή ζάχαρη

Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι martini με γαρνιτούρα φλούδα από λάιμ.

-Ένα παλαιωμένο ρούμι από Γουατεμάλα (πικρή σοκολάτα, φλούδα πορτοκαλιού, γλυκά μπαχαρικά) προτείνεται για ένα Old-Fashioned.

Old Fashioned
50ml Zacapa23
10ml Cherry Heering
1 κουτάλι caster sugar
2 σταγόνες Mozart Chocolate Bitters

Εκτέλεση : Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο και τα ανακατεύουμε καλά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned. Τέλος για γαρνιτούρα προσθέτουμε μια φλούδα πορτοκαλιού.

- Ένα παλαιωμένο ρούμι από Βενεζουέλα (γλυκό, απαλό με έντονες τις νότες σοκολάτας, κακάο) προτείνεται για Piña Colada.

Twisted Pina Colada
50ml Diplomatico 12 years
25ml κρέμα καρύδας
30ml φρέσκο χυμό ανανά
λίγο αλάτι
2 φύλλα καφίρ λάιμ

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά μπαίνουν στο shaker και τα αναμιγνύουμε καλά. Στη συνέχεια σερβίρουμε σε ποτήρι hurricane και γαρνίρουμε με ανανά και φύλλα λάιμ.

Γιάννης Κοροβέσης

- Ένα ρούμι από την Trinidad και ένα από την Κούβα ταιριάζουν σε ένα cocktail με αρώματα τροπικών φρούτων και μπαχαρικών.

Sleepwalk
30ml Angostura white
30ml Cachaca Ypioca
30ml Havana Club 3 anos
30ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
25ml σιρόπι αγαύης
25ml πουρέ ανανά
3-4 αποξηραμένα άνθη θυμαριού
1 δόση Angostura aromatic bitters

Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου Collins με φρέσκο πάγο. Γαρνίρουμε με μία πλούσια κορυφή δυόσμου.

Τα Ρούμια δοκίμασαν : Διονύσης Κούκης (Δ.Κ.) , Χρυσούλα Κυριακοπούλου (Χ.Κ.), Γιάννης Κοροβέσης (Γ.Κ.), Βασίλης Κυρίτσης (Β.Σ.) και Άντζελα Μαριδάκη (Α.Μ.)

Βαθμολογία: 1: αποδεκτό, 2: ενδιαφέρον, 3: καλό, 4: πολύ καλό, 5: εξαιρετικό

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.