Follow us

Cocktail party

Μερικοί από τους κορυφαίους bartender από όλη την Ελλάδα μας δίνουν τη συνταγή για εύκολα κοκτέιλ που θα κάνουν τη διαφορά.

Cocktail party

Ο σύγχρονος drinker απολαμβάνει τα κοκτέιλ με διαφορετικό τρόπο. Θέλει τις γεύσεις έντονες, διακριτές και το συνολικό αποτέλεσμα να έχει στυλ και προσωπικότητα. Όλο και περισσότερο το κοκτέιλ αντιμετωπίζεται σαν γαστρονομικό έδεσμα, στο οποίο τα αρώματα και οι ισορροπίες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Στην μύτη παίρνουμε τα πρώτα αρώματα, μετά γευόμαστε την ένταση και την πολυπλοκότητά του στην παλέτα μας, και τσεκάρουμε την επίγευση του.
Εμείς διαλέξαμε οκτώ πολύ καλούς barteder από όλη την Ελλάδα και τους ζητήσαμε να μας δώσουν τις δικές τους συνταγές για ευφάνταστα αλλά αρκετά εύκολα “χειμωνιάτικα” κοκτέιλ που θα συνοδευόσουν τις βραδιές μας δίπλα στο τζάκι, θα κάνουν την έκπληξη αν υποδεχτούμε φίλους στο σπίτι, ή θα αποτελέσουν το θέμα γύρω από το οποίο θα στήσουμε ένα κοκτέιλ party.

Johnie Torrio

Cocktail party

Από τον Βασίλη Κυρίτση (Gin Joint, Αθήνα)

Υλικά
60ml τζιν Tanqueray no.10
15ml Cocchi βερμούτ (το βρίσκουμε στην κάβα Κύλιξ)
10ml λικέρ φουντούκι του Πολυκαλά
1 κουτ. τσαγιού λευκό γιασεμί (Δρόμοι του Τσαγιού)
2dash grapefruit bitters Bitter Truth (Κάβα Χάλαρη)

Παρασκευή
Βάζουμε σε ένα σκεύος το τζιν μαζί με το γιασεμί και το αφήνουμε τέσσερα λεπτά. Σε ένα mixing glass προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στην συνέχεια διπλοσουρώνουμε και το μαριναρισμένο τζιν. Ανακατεύομε (κάνουμε stir) τα υλικά και στην συνέχεια, σουρώνουμε (strain) σε ένα παγωμένο ποτήρι martini.

Icon's champagne

Από τον Γιάννη Φράγκο (Το Μικρό, Θεσσαλονίκη)

Υλικά
29,2 ml galliano smooth vanilla liquer
29,2 ml χυμό λάιμ lime juice
μια φέτα αγγούρι
3 παγάκια
Veuve Clicquot brut champagne

Παρασκευή
Σε ένα ποτήρι flute, της σαμπάνιας, προσθέτουμε τον πάγο και στην συνέχεια ένα ένα όλα τα υλικά. Απογεμίζουμε με σαμπάνια και γαρνίρουμε με την φέτα του αγγουριού.

Rum Old Fashion me Chocolate Mozart Bitters

Από τον Στέλιο Παπαδόπουλο (Bardot, Αθήνα)

Υλικά
20ml σιρόπι ζάχαρης 1/1 (διαλύουμε ζάχαρη σε ισόποση ποσότητα χλιαρού νερού)
2 dashes Angostura Bitters
50ml παλαιωμένο ρούμι

Παρασκευή
Προσθέτουμε τον πάγο στο miixing glass και αναδεύουμε (stir) καλά για ελάχιστο χρόνο 30 δευτερολέπτων. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι old fashioned και γαρνίρουμε με 2 dashes Chocolate bitters και μια μπάρα bitter σοκολάτα.

Capone Delight (ή Dill-light)

Από τον Λάζαρο Ράπτη, (Καλντέρα, Κατερίνη)

Πράσινο λικέρ "Chartreuse"
60 ml τζιν "Tanqueray 10"
15 ml Χειροποίητο σιρόπι από άνηθο και εστραγκόν
Zest μανταρινιού

Παρασκευή
Ψεκάζουμε το ποτήρι μας εσωτερικά με Chartreuse, στοχεύοντας τον πάτο, έτσι ώστε να αποδοθεί η γλυκοπικάντικη γεύση του κοκτέιλ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο mixing glass το τζιν, το σιρόπι και την φλούδα του μανταρινιού και αναδεύουμε (stir). Κάνουμε strain (στραγγίζουμε) σε παγωμένο ποτήρι martini.

Ron De Fuego

Από τον Κωνσταντίνο Στεφανάκη (Baba au Rum, Αθήνα)

Υλικά
45ml Santa Teresa 1796
10ml homemade cinnamon syrup
5ml Aperol aperitivo
2 dashes Bittertruth grapefruit bitters

Παρασκευή
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα παγωμένο mixing glass κι αναδεύουμε τόσο ώστε να παγώσει το μείγμα και ταυτόχρονα να μην "νερώσει" το cocktail. Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρουμε με stick κανέλλας.

Για το σιρόπι
1L νερό
1κιλό ζάχαρη
3 sticks κανέλας
Διαλύουμε την ζάχαρη σε ζεστό νερό, προσθέτουμε τα sticks κανέλας και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να πάρει το σιρόπι τα αρώματα.

Carnival's Mask

Από τον Τάσο Γιέχο (Μπατής, Καβάλα)

Υλικά
60ml βότκα Ketel One
150ml χυμό από μήλο αχλάδι και μπανάνα που παρασκευάζουμε στο blender
20ml γρενανδίνη
20ml Blue Curacao
30ml Badida de Coco
70ml χυμό ανανά

Παρασκευή
Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ποτήρι χυμού τον χυμό (αν δεν φτιάξουμε φρέσκο χρησιμοποιούμε ένα μιξ από έτοιμο χυμό χωρίς να περιέχει κόκκινα φρούτα) μαζί με 3-4 μεγάλα παγάκια. Παίρνουμε ένα κουτάλι, το γυρίζουμε ανάποδα στο κέντρο του ποτηριού και ρίχνουμε αργά την βότκα προσέχοντας να πέφτει πάνω σε ένα από τα παγάκια ώστε να μείνει πάνω από τον χυμό. Με το κουταλάκι πάλι ανάποδα, ρίχνουμε αργά την γρεναδίνη δημιουργώντας ένα κόκκινο καταρράκτη. Με τον ίδιο τρόπο στην απέναντι πλευρά του ποτηριού ρίχνουμε το Blue Curacao.Βάζουμε στο ποτήρι του φραπέ το Badida de Coco και τον χυμό ανανά μαζί με τρία παγάκια και χτυπάμε -στη φραπεδιέρα- μέχρι να σφίξουν καλά (αν δεν έχουμε φραπεδιέρα μπορούμε να το παρασκευάσουμε με μίξερ χειρός αλλάζοντας την αναλογία των υλικών και προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος για καλύτερη διόγκωση). Προσθέτουμε την κρέμα που φτιάξαμε πάνω από την βότκα.

Blast from the Past

Από την Μάρφυ Μπαλλή (42, Αθήνα)

Υλικά
60 ml bourbon
1 κ. γλ. κρυσταλλική ζάχαρη
15 ml Ruby Porto κόκκινο
ξινό νερό Φλώρινας

Παρασκευή
Διαλύουμε τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι Old Fashioned, προσθέτουμε το ουίσκι και τον πάγο. Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με λίγο ξινό νερό και τέλος το porto. Πασπαλίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Fisherman's Martini

Από τον Τεό Τερζόπουλο (Elvis, Θεσσαλονίκη)

Υλικά
50ml T Tanqueray10
5 ml Talisker
lemon bitters
άνηθος

Παρασκευή
Στο mixing glass βάζουμε ένα κλαδάκι άνηθο. Στην συνέχεια προσθέτουμε 50 ml Tanqueray 10, 5 ml Talisker και 3 σταγόνες lemon bitters.Γεμίζουμε το mixing glass πάγο και ανακατεύουμε για να παγώσουμε το ποτό μας. Το διπλοσουρώνουμε
σε ποτήρι martini και γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι άνηθο ή το συνοδεύουμε με ένα μικρό φιλέτο σολομού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.