Follow us

Σπέσιαλ ουίσκι

Η πιο ποθητή κατηγορία ποτού ζει και βασιλεύει και την κρίση κυριεύει. Το συλλογικό ασυνείδητο αποκτάει ταυτότητα στο ποτήρι.

Σπέσιαλ ουίσκι

Η αφοσίωση του Έλληνα στο αποκαλούμενο σπέσιαλ ουίσκι είναι μυθικά μεγαλύτερη από άλλα πατενταρισμένα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, εθνικά σήματα και σημαίες. Πάνω από πέντε δεκαετίες τώρα μεσουρανεί στη νυχτερινή διασκέδαση, σε μπαρ, μπουζούκια, κυριλέ live και κατ’ οίκον συγκεντρώσεις. Υμνήθηκε από τον παλιό κινηματογράφο του Φίνου, πλασαρίστηκε στο σύγχρονο νεοελληνικό lifestyle του θεάματος και προσδιορίστηκε ντύνοντας γευστικά εκδηλώσεις γραμμάτων και τεχνών, νύχτες θεάτρου και μουσικές πρεμιέρες αληθινής καλλιτεχνίας. Είναι χωρίς αμφιβολία η γεύση που αγαπάμε.
Ποιο είναι όμως το σπέσιαλ ουίσκι και τι είναι τόσο… σπέσιαλ σ’ αυτό; Δεν είναι τίποτε άλλο από τα καλά παλαιωμένα blended ουίσκι. Τα πιο πολλά αναγνωρίζονται… άμα τη εμφανίσει, είναι διάσημα και διαχρονικά. Ο αραβόσιτος, η πρώτη ύλη απόσταξης στα grain ουίσκι, λειτουργεί σαν λευκό χαρτί για να απογειώσει το χαρμάνι του ο master blender, κυρίως όμως για να εξασφαλιστεί η τυπικότητα του κάθε αποστακτήριου, γεγονός πρωταρχικής σημασίας για ένα blended προϊόν ανάμειξης grain και malt ουίσκι. Τα grain παράγονται σε χαρακτήρες συνεχούς ροής, με αποτέλεσμα εύπλαστο από τον master distiller κατά το στιλ που εκείνος επιθυμεί. Άλλωστε, το αναγνωρίσιμο στιλ είναι το Α και το Ω των blended. Αν υπάρχει όντως το συλλογικό ασυνείδητο για το οποίο κάνει λόγο ο Καρλ Γιουνγκ στα συγγράμματα ψυχολογίας, τα σπέσιαλ ουίσκι είναι το ποτό του. Κι εδώ αρχίζουν τα παράξενα. Γεννάται το ερώτημα γιατί αγαπιούνται τόσο. Κι αφού είναι τόσο μοναδικά, πώς γίνεται να συνδέονται με τα γούστα τόσων πολλών; Η πολυπλοκότητα που διαθέτουν, ως αξιωματική αρετή, φαίνεται ότι δίνει σε κάθε οπαδό τους τα στοιχεία της ταύτισης και της γευστικής λατρείας.
Μπορεί να είναι πολλά τα ντεσιμπέλ που συνήθως ακολουθούν τέτοια ποτά ή παλιότερα μεγάλο το ντουμάνι του καπνού που τους έκανε παρέα, αυτά όμως επιβάλλονται από τις πρώτες γουλιές με τη γευστική τους επάρκεια. Ουίσκι με παλαίωση 12, 15 ή 18 ετών θα συναντήσεις παντού, από τα dance ορθάδικα μέχρι τις τελετουργικές βραδιές αφιερωμένες στο αρωματικό μπουκέτο και στην τυπικότητα των blended.

6 σπέσιαλ ουίσκι που αξίζει να δοκιμάσετε

Σπέσιαλ ουίσκι
  • Johnnie Walker Gold 18 Υ.Ο. Φινετσάτο, πολύπλοκο, καπνιστό, σύκο, μέλι. Κρεμώδες, νησιώτικο.


  • Ballantines 12 Y.O. Πορτοκάλι, εξωτικά φρούτα, βανίλια. Γλυκόπιοτο, νόστιμο, καπνιστό.


  • Chivas Regal 18 Y.O. Δυνατό, καπνιστό, ξηρά φρούτα και βότανα. Γλυκόπιοτο.


  • Cutty Sark 15 Y.O. Καπνιστό βαρέλι, γλυκά μπαχαρικά. Πλούσιο, φρουτώδες, πικάντικο στόμα.


  • Dewar’s 12 Y.O. Φρουτώδες, έντονο, μύτη δαμάσκηνο, βανίλια, βότανα. Επίγευση γλυκιά, πικάντικη.


  • Famous Grouse Gold Reserve 12 Y.O. Μπισκότο, κανέλα, ξηρά φρούτα. Εντόνο, αρμονικό, γλυκό.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.