Follow us

Ου ζω... δίχως ούζο

Στο Αιγαίο η ιεροτελεστία της άνοιξης μυρίζει ούζο και γλυκάνισο. Γκρεκάνοι φανατικοί οπαδοί αλλά και πολλοί, διάσημοι και μη, ξένοι φίλοι του ορκίζονται στο άρωμα και στην καλή του παρέα.

Ου ζω... δίχως ούζο

Είναι τα παιχνίδια που παίζει ο εγκέφαλος νευροσυσχετίζοντας­ την ηδονική αίσθηση του γλυκάνισου με τη δροσιά του ούζου μόλις οι βαθμοί αρχίσουν να ανεβαίνουν. Το ούζο δεν θέλει πολλές συστάσεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος ντόπιος ή ξένος –πολύ περισσότερο ξένος– που να μην ξέρει το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, το ούζο. Ευτυχώς, προλάβαμε να το κατοχυρώσουμε παρά τη δυσκι­νησία της ντόπιας γραφειοκρα­τίας. Το ούζο έγινε προϊόν ΠΟΠ.

Το μεράκι που αντανακλά το έχει ραμμένο στην ούγια από καταβολής του. Οι ρίζες του ιστορικά βρίσκονται στους Μικρασιάτες, οι οποίοι κατάφεραν (παρά την καταστροφή τους) να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη της απόσταξης όταν κατοίκησαν τα νησιά του Αιγαίου. Η Μυτιλήνη έγινε η Μέκκα του ούζου και η φήμη των μερακλήδων αποσταγματοποιών έφτασε και στις υπόλοιπες τέσσερις ηπείρους του πλανήτη. Το ούζο είναι μια λαϊκή, αλλά όχι λαϊκίστικη ντίβα. Φτιάχνεται με τρόπο παραδοσιακό και νομικά ορισμένο, αφήνοντας στον μάστορα αποσταγματοποιό δημιουργικό περιθώριο για τη δική του μυστική συνταγή, που συνήθως η ιστορία τη θέλει να κατάγεται από την παρθενική βρασιά. Παρασκευάζεται από σύμμειξη­ αλκοόλ γεωργικής προέλευσης που έχει αρωματιστεί είτε με απόσταξη είτε με διαβροχή σπόρων γλυκανίσου. Εκτός από το γλυκάνισο, ανάλογα με το αποστακτήριο, υπάρχουν πλείστα άλλα βοτάνια και καρποί που χρησιμοποιούνται για πάρει την τελική χαρακτηριστική του ταυτότητα το προϊόν. Οι άμβυκες δεν ξεπερνούν τα χίλια λίτρα και δεν διαφέρουν από αυτό που φανταζόμαστε ως παραδοσιακό αποστακτήρα.

Ο τρόπος του μάστορα στην απόσταξη, η συνταγή και ο τύπος του καζανιού ορίζουν το στιλ του ούζου. Καλή ώρα το Καζανιστό Στουπάκη (40% vol), χιώτικο φυσικά, από την Ποτοποιία Χίου Στουπάκη ΑΕ. Άλλο πράγμα, άρωμα και φινέτσα μαζί. Σαν να ήταν ύφασμα η μαστίχα και με αυτό ράφτηκε ένα φίνο ολομέταξο ρούχο. Διακριτική και φινετσάτη μύτη, με χαρακτήρα εσπεριδοειδών και των ανθέων τους, ανοιξιάτικη βόλτα στις εξοχές της Χιού σαν να λέμε. Και μετά­ έρχονται οι κομψές βοτανικές νότες. Στο στόμα αρκετά γεμάτο και γλυκόπιοτο, με πιο έντονο το χαρακτήρα των βοτάνων και του γλυκάνισου. Πολύ ωραία ιδέα για απεριτίφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται­ και το Άδολο (42% vol) Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη, καθιερώνοντας μια νεογέννητη κατάσταση premium ούζου, αφού φτιάχνεται από την καρδιά­ της καρδιάς του αποστάγματος. Όνομα ηχηρό όπως και το μπουκέτο­ του, που μπαίνει με μύτη έντονη, γεμάτη αρώματα βοτάνων και γλυκάνισου. Η κομψότητά του θυμίζει παστίς. Στο στόμα είναι ελαιώδες, γλυκόπιοτο. εξαιρετικό απεριτίφ.

Η ισορροπία είναι μέγα ζητούμενο για το ούζο, αφού όσες πιθανότητες έχει να μπει δίπλα σε μεζέ άλλες τόσες έχει να το απολαύσει κάποιος σκέτο. Στο ούζο Δύραμος (40% vol) του Βορέα η ισορροπία είναι το πιο δυνατό προσόν. Έχει μύτη μέτριας έντασης, πυκνή, με αρώματα κορίανδρου, μάραθου και θαλασσινής αύρας, ενώ στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο και ισορροπημένο.

Ισορροπημένο και αρμονικό, αλλά­ μερικές οκτάβες πιο έντονο είναι­ και το ούζο Μπαμπατζίμ (40% vol). Μύτη ήπια, μα αρκετά πυκνή, με αρώματα ξηρών βοτάνων και γλυκάνισου. Πλούσιο στο στόμα, έντονο και αρωματικό.

Η γοητεία της γλύκας είναι το πρώτο χαρτί που αφήνει στο τραπέζι το Αποστάλαγμα, ένα εντυπωσιακό ούζο με 59 ολόκληρους βαθμούς αλκοόλ από τη Verino, το πιο ελληνικό ποτό στην αγορά. Είναι αρωματικά έντονο, με «γλυκιά» και πολύπλοκη μύτη, αρώματα ξηρών καρπών, λεμονανθών, γλυκάνισου και άλλων βοτάνων. Ελαιώδες, αρκετά δυνατό λόγω του αλκοόλ και με πιο έντονα­ αρώματα βοτάνων και ξηρών καρπών στο στόμα. Θέλει οπωσδήποτε μεζεδάκι, ανέρωτο δεν πίνεται και κουβέντα δεν σηκώνει, ακόμη και γλυκά ειπωμένη.

Το ούζο Ματαρέλλη (40% vol) ξεχωρίζει χάρη στο γλυκάνισο που καλλιεργεί ο Ματαρέλλης στο ­Λισβόρι της Μυτιλήνης, καθώς το μουσκεύει στη θάλασσα προτού­ το βάλει στον άμβυκα. Η μύτη του είναι αρκετά έντονη, πυκνή και ξεκάθαρα γλυκανισάτη, με νότες λεμονάτες. Το στόμα πλούσιο και ισορροπημένο, σαφώς απαλό. Σημειώστε ότι ούτε αυτό πίνεται ξεροσφύρι...

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.