Follow us

Λευτέρης Λάππας

Ζούμε σε μια εποχή όπου η επονομαζόμενη mixology (η εκκολαπτόμενη υψηλή «επιστήμη» του ποτού) έχει αρκετούς extremers-πειραματιστές να επιδείξει, έχοντας το shaker για δοκιμαστικό σωλήνα. Τα cocktails ανθίζουν πίσω από τις μπάρες όλου του πλανήτη, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα γευστικών διακυμάνσεων. Οι «δημιουργοί» μας ξεναγούν στο προσωπικό τους κοκτεϊλικό τελετουργικό. Και μοιράζονται μαζί μας τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο (ενεργειακό) πεδίο του ποτού. Cocktail tales, γυρίστε σελίδ

Λευτέρης Λάππας

Ο Λευτέρης Λάππας γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στη Ρόδο τα χρυσά χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Σπούδασε στο Ηράκλειο Κρήτης Ηλεκτρολογία, αλλά τον κέρδισε η μπάρα, τόσο για τη δημιουργικότητα όσο και για την επικοινωνία (δουλεύει σε bar από τα 14 του χρόνια!). Δηλώνει πολυπράγμων και ταξιδιάρης. Και το εννοεί. Τον βρίσκουμε στο «Philipp» στου Ψυρρή, ένα χώρο που αγαπά ιδιαίτερα τη σαμπάνια.

Πιστεύει ότι η Αθήνα σε γενικές γραμμές ακολουθεί τις τάσεις των υπόλοιπων μητροπόλεων, χωρίς όμως να πρωτοπορεί. Και πως, παρότι υπερισχύει η παραλλαγή ήδη υπαρχόντων συνταγών, το champagne cocktail δείχνει να παίρνει τα πάνω του. Επισημαίνει ότι υπάρχουν και bartenders που τους αρέσει να πειραματίζονται με τα υλικά, τη στιγμή και τη διάθεση –τη δική τους και των πελατών– και καμια φορά το αποτέλεσμα είναι μαγικό…

Προσωπικά αγαπημένα δεν νομίζει ότι έχει. Ο ίδιος επιλέγει ανάλογα με το χώρο, την εποχή, τη διάθεση της στιγμής και την ίδια λογική προσπαθεί να περάσει και στον κόσμο. Του αρέσει να βλέπει τους πελάτες να του «αφήνονται». Ένας καλός bartender θα πρέπει να προσωποποεί τη δουλειά του. Τώρα, το πόσο ανοιχτός είναι κάποιος σε νέες γεύσεις, το αποκαλύπτει ο διάλογος. Βέβαια υπάρχουν πάντα εκείνοι που ρωτάνε τα πάντα για τον κατάλογο και καταλήγουν να παραγγείλουν ουίσκι κόλα.

Bartender confidential
«Η ικανότητα, ο επαγγελματισμός και η ευγένεια είναι βασικά στοιχεία για να κερδίσει την εμπιστοσυνη του κόσμου. Από κει και πέρα, ένας καλός bartender μπορεί και οφείλει να επηρεάσει το κοινό. Η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γερές βάσεις, εμπειρία και ταλέντο. Και, κυρίως, να του δίνεται ο δημιουργικός χώρος και χρόνος γι’ αυτό».


Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.