Follow us

Mπύρα: everyday gourmet

Δοκιμάζοντας καινούριους συνδυασμούς και βλέποντας την μπίρα με άλλο μάτι, με την εμβρίθεια και το βάθος που της αξίζει, φέρνουμε άγγιγμα gourmet στην καθημερινότητά μας.

Mπύρα: everyday gourmet

Την μπίρα, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας, την έχουμε ως κάτι δεδομένο. Είναι όμως ένα πολύ πιο πολύπλοκο ποτό απ’ ό,τι οι περισσότεροι φαντάζονται. Η μπίρα είναι ο χυμός της ίδιας της γης. Τα χρώματά της, από το βαθύ του χαλκού και το σκούρο κοκκινωπό μέχρι το ξανθό χρυσοκίτρινο, αντανακλούν τις εποχές: από το φρεσκοοργωμένο χώμα μέχρι τα χρυσά, έτοιμα για θερισμό σπαρτά.

Ο αφρός της κρύβει πολλά μυστικά, που τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τα ίδια τα συστατικά της. Η βύνη και ο λυκίσκος που υπάρχουν στις περισσότερες ετικέτες μπίρας, πόσοι πραγματικά ξέρουν τι πραγματικά είναι; Πόσοι αναγνωρίζουν τους κωνικούς αυτούς σπόρους αυτού του τόσο δύσκολου να καλλιεργηθεί φυτού και πόσοι γνωρίζουν την πορεία του κριθαριού από το σπαρτό έως το ποτήρι;

Η βύνη είναι η ψυχή και το σώμα της μπίρας. Είναι σπόρος δημητριακού, κυρίως κριθαριού, που έχει βλαστήσει και έχει ψηθεί. Έτσι, το άμυλο που περιείχε το δημητριακό μετατρέπεται σε σάκχαρα που μπορούν να ζυμωθούν και να δώσουν αλκοόλ, αλλά και τη γεύση και το χρώμα της μπίρας. Ανάλογα με το ψήσιμο του σπόρου, παίρνουμε διαφορετικά στιλ βύνης και με τη σωστή ανάμειξη των διαφόρων βυνών παίρνουμε και τα διαφορετικά είδη μπίρας.
Ο λυκίσκος, που στην αρχή χρησιμοποιούνταν ως συντηρητικό, από το 1600 και μετά έγινε το βασικό συστατικό μετά τη βύνη και είναι αυτός που δίνει τη χαρακτηριστική πικράδα και ζωντάνια στην μπίρα, ισορροπώντας με τον καλύτερο τρόπο τη γλυκύτητα της βύνης.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες μπίρας είναι οι Lager και οι Ale. Ο διαχωρισμός έχει να κάνει κυρίως με τον τύπο της ζύμης που χρησιμοποιείται. Στις Lager χρησιμοποιούνται οι λεγόμενες βυθοζύμες (δρουν στον πυθμένα ) και στις Ale οι αφροζύμες (δρουν στην επιφάνεια). Οι υποκατηγορίες είναι πολλές και έχουν σχέση με τη βύνη που χρησιμοποιείται, με το είδος του λυκίσκου, με τον τρόπο της ζύμωσης και ένα σωρό άλλα. Οι ονομασίες είναι κάποιες γνωστές και οι περισσότερες άγνωστες εδώ στην Ελλάδα, όπου έχουμε συνδεδεμένη την μπίρα αποκλειστικά με την ξανθιά Lager Pilsner. Alt, Berliner Weisse, Bi+re de Garde, Bock, Brown Ale, Eisbock, Hefe, Kriek, Lambic, Pale Ale, Porter, Stout είναι μερικές από αυτές και υπάρχουν πραγματικά πολλές ακόμη.

H μπίρα θέλει πειράματα!


Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μια πανευρωπαϊκή τάση να μπει η μπίρα στα καλά εστιατόρια. Όχι με τη μορφή της ξεδιψαστικής ξανθιάς, αλλά με τη μορφή όλων των παραπάνω, άγνωστων στους πολλούς, εξαιρετικών προϊόντων, που πολλές φορές η αρμονία τους με το φαγητό ξαφνιάζει ακόμη και τον πιο σκληροπυρηνικό λάτρη του κρασιού. Η μπίρα με την απίστευτη πολυπλοκότητά της ως προϊόν, λόγω των πολλών πρώτων υλών αλλά και των πολλών τρόπων που αυτές χρησιμοποιούνται, μπορεί να συνοδεύσει απλώς άψογα τα πάντα.

Στο Βέλγιο το πιο συνηθισμένο ap,ritif είναι η «διαβολική» Duvel σερβιρισμένη σε ποτήρι Βουργουνδίας. Η βοτανική της ξηρότητα κάνει τα γαστρικά υγρά να πλημμυρίζουν. Μια stout όπως η Guinness ή η πιο ελαφριά Murphy’s είναι σύμφωνα με τη βικτοριανή παράδοση ο τέλειος συνοδός των οστρακοειδών. Οι εξαιρετικές βελγικές, μοναστηριακές μπίρες όπως η Chimay, με την πλούσια, λίγο γλυκιά γεύση τους που κάποιες στιγμές θυμίζει port, συνοδεύουν άψογα πολλών ειδών τυριά.
Η γνωστή μας ξανθιά ταιριάζει τέλεια με ψητό ψάρι.

Οι ζυθοποιοί σε όλα τα μέρη του κόσμου πειραματίζονται συνεχώς σε νέες τεχνικές, νέους συνδυασμούς βυνών και ζυμών, με αποτελέσματα πολλές φορές εντυπωσιακά. Το ανθρακικό μπορεί να είναι από γαργαλιστικό και παιχνιδιάρικο στο λαιμό, έως ευγενές, βελούδινο, αέρινο, σαν αυτό μια καλής σαμπάνιας. Η γεύση μπορεί να είναι από γλυκιά, φρουτώδης, απαλή, έως επιθετική, σκοτεινή, δύσκολη. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μπίρας. Δυστυχώς δεν ήταν ποτέ μέσα στην ελληνική κουλτούρα, γι’ αυτό και ποτέ οι special μπίρες δεν γνώρισαν πραγματική επιτυχία.

Για τον Έλληνα η μπίρα είναι κυρίως ξεδιψαστική. Κανείς βέβαια δεν αρνείται την τελειότητα του συνδυασμού σουβλάκι-μπίρα ή πίτσα-μπίρα, αλλά τι να πει κανείς για τη γευστική αρμονία της βελγικής Tripel Karmelier με κατσικίσιο τυρί από την Προβηγκία; Η μοντέρνα γαστρονομία είναι ριψοκίνδυνη, δεν ησυχάζει ποτέ. Ίσως σήμερα να μπορούσε κάποιος να πει ότι το κρασί έχει μείνει πίσω. Ότι είναι πιο συντηρητικό, πιο κλεισμένο σε κανόνες και παραδόσεις. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει με αξιώσεις ο δυναμικός κόσμος της μπίρας, που δεν φοβάται να σπάσει δεσμά και να καταπλήξει με τους νεωτερισμούς του. Το μόνο που μένει είναι να σπάσουμε και εμείς τα δεσμά του συντηρητισμού και να δοκιμάσουμε. Υπάρχει και το πλεονέκτημα ότι η μπίρα είναι σαφώς φθηνότερη από το κρασί και έτσι οι πειραματισμοί δεν θα αποδειχθούν ένα τόσο επικίνδυνα ακριβό σπορ. Δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα είναι σίγουρο ότι θα επανεκτιμήσουμε και την αγαπημένη μας ξανθιά, θα τη δούμε με διαφορετικό μάτι και θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε πιο σωστά. Άλλωστε στη ζωή τίποτε δεν είναι δεδομένο. Έτσι δεν είναι;

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.