Follow us

Εμείς, οι μπύρες και το σερβίρισμά τους

Με αφρό ή χωρίς; Από κουτί ή από μπουκάλι; Ζεστή ή κρύα; Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, για ζυθοπότες με απαιτήσεις

Εμείς, οι μπύρες  και το σερβίρισμά τους



To πρώτο πράγμα που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι ότι την μπύρα την επιβουλεύονται διαρκώς τρεις αμείλικτοι εχθροί: το οξυγόνο, ο ήλιος και ο χρόνος. Κάθε μέρα που περνάει, η μπύρα χάνει κάτι από την υπέροχη φρεσκάδα της. Ελάχιστες είναι οι κατηγορίες της μπύρας που μπορούν να παλιώσουν (π.χ. βελγικές, με επαναζύμωση στη φιάλη). Άρα, όσο πιο γρήγορα και πιο μακριά από την ημερομηνία λήξεως την πίνουμε, τόσο το καλύτερο. Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, επίσης, κάνει μέγιστο κακό στην μπύρα, αφού την τροφοδοτεί με πολύ άσχημες μυρωδιές (π.χ. βρεγμένο χαρτί βαριά αίσθηση λάχανου).

Αφροσκεπαστή απόλαυση

Στον αφρό, τώρα. Κούκλος, ο ζύθος, με το ανοιχτόχρωμο καπέλο του στο ποτήρι. Ο αφρός, όμως, εκτός από «καλλωπιστικούς» έχει και ουσιαστικούς λόγους ύπαρξης. Λειτουργεί σαν ασπίδα ανάμεσα στην μπύρα και στον αέρα και προφυλάσσει τη γεύση και τα αρώματά της.

Πώς παίρνουμε καλό αφρό; Ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό το ποτήρι. Αν μείνουν πάνω του σκόνες, δαχτυλιές, λιπαρά στίγματα, ο αφρός δεν κρατάει. Σερβίρουμε, λοιπόν, την μπύρα σιγά-σιγά, πλαγιάζοντας το ποτήρι, και στο τέλος σηκώνουμε ψηλότερα το μπουκάλι και «χτίζουμε» τον αφρό μας. Υπερβολές δε χρειάζονται. Αν η μπύρα πέσει στο ποτήρι από το μισό μέτρο, θα φύγει πολύ C02 και μαζί του η δροσιά της.

Το... ρούχο της μπύρας

Το κουτί είναι η συσκευασία που κολακεύει λιγότερο την μπύρα παρά την πρακτικότητά του. Κάτι χάνεται από τη γεύση της, αν τη συγκρίνεις με την ίδια μπύρα σερβιρισμένη από βαρέλι ή μπουκάλι. Το βαρέλι, βεβαίως, υπερέχει σαφώς, αφού εκεί μέσα η μπύρα υφίσταται μια πολύ σύντομη παστερίωση, που σέβεται περισσότερο την πρωταρχική γεύση του προϊόντος. Για να ευχαριστηθείς, όμως, καλή βαρελίσια μπύρα, πρέπει το βαρέλι να αδειάζει όσο το δυνατό γρηγορότερα. Άρα, προτιμάμε να την πίνουμε σε σημεία με μεγάλη κατανάλωση, σε ντραφτ.

Δροσιά με γεύση

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι σκάει ο τζίτζικας στην Ελλάδα,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει η μπύρα να ρέει καταπαγωμένη (4- 5ο C) στα ποτήρια. Το υπερβολικό ψύχος σβήνει την ιδιαιτερότητα της κάθε μπύρας στη γλώσσα. Για σιταρένιες, λοιπόν, lager, pils και ξανθιές ειδικές μπύρες, 7-9°C είναι μια χαρά. Οι καστανές εκφράζονται στους 9°C και οι μαύρες γύρω στους 10 με 12°C. Ειδική μεταχείριση απαιτούν οι σιταρένιες. Η μαγιά που τις θολώνει τους δίνει και μια ιδιαίτερη γευστική απόχρωση.

Γι αυτό ακριβώς πρέπει όλο το μπουκάλι να σερβιριστεί σε ένα και μοναδικό ποτήρι. Αν μοιράσεις την μπύρα σε δύο ποτήρια, καθένα θα έχει διαφορετική γεύση. Το λεμόνι, τέλος, που καθιέρωσαν οι μεξικάνικες μπύρες να σφηνώνεται στο μπουκάλι, μπορεί στυλάκι να δίνει, ουσία όμως δεν έχει. Κι αυτό, γιατί το λεμόνι «κόβει» τη γεύση της μπύρας.



Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.